Nova priznanja za "13. jul Plantaže"

Uspeh bez tajni 2

DAR PRIRODE: Vinograd na Ćemovskom polju

Uspeh bez tajni

Za nagrade koje sa najprestižnijih svetskih adresa decenijama stižu na adresu podgoričke vinarije zaslužni su priroda, jasna vizija razvoja, stalne investicije i dobar balans između poštovanja tradicije i zahteva savremenih potrošača

 

Kada dobri poznavaoci kažu da je za jedno vino "sorta vinove loze majka, zemljište otac, a klima sudbina", onda postaje jasnije šta daje specifičnost i vrhunski kvalitet vinima podgoričkih "Plantaža": s jedne strane je plemenitost autohtonih crnogorskih sorti vranac i krstač, s druge plitka skeletna zemljišta na kojima se vinova loza gaji, a sa treće strane je činjenica da su vinogradi na području Crne Gore obasjani suncem gotovo 2500 sati godišnje.

Priroda je dala šansu, a "Plantaže" je iskoristile. Na nekada kamenitom i pustom tlu podigle su najveći vinograd u Evropi. Profesor Lazar Avramov, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, kaže da je priroda stvorila takav sastav zemljišta na Ćemovskom polju da se bolji ne bi mogao načiniti ni u epruvetama za uzgajanje vinove loze!

Za priznanja koja sa najprestižnijih svetskih vinskih adresa već decenijama pristižu do kompanije "13. jul Plantaže", ali i od najvažnijeg "sudije" –potrošača, zaslužni su priroda, jasna vizija razvoja, stalne investicije i dobar balans između poštovanja tradicije i zahteva savremenih potrošača. "Autohtone sorte vinove loze i jasna oznaka geografskog porekla naših vina, aduti su koji prave razliku", kažu u "Plantažama".

U našoj zemlji vinska kultura je pre nekoliko godina počela ubrzano da se razvija. Do tada je malo ko obraćao pažnju na kvalitet vina, o kojem se skoro ništa nije znalo, a među cenjenijim je bilo ono "dobro za špricere". Jedina domaća vina koja su na svojim etiketama imala oznake geografskog porekla i vrhunskog kvaliteta bila su iz "13. jul Plantaže". Danas je vinska kultura na mnogo višem nivou, zastupljen je veliki broj kvalitetnih vina iz celog sveta, a potrošači imaju sve više znanja o karakteristikama vina koja potiču sa različitih krajeva planete, o sortama grožđa i njihovim ukusima, načinima serviranja i konzumacije, ali i o uklapanju sa određenim specijalitetima. Pokloniti dobru flašu vina postalo je stvar prefinjenog ukusa, ali i prestiža.

Ispravnost politike razvoja "Plantaža", zasnovane na uzgoju autohtonih sorti vinove loze, potvrđuju i najnoviji trendovi na tržištu. Naime, ljubiteljima dobre kapljice u Evropi dosadila su "svakodnevna" vina i sada traže nešto drugo, originalno, autohtono. Ipak, u ovoj vinariji se trude da odgovore na različite potrebe potrošača. Pre nekoliko godina plasirali su barik vina, zatim penušavo vino "Val", a ove godine i prirodno slatko vino "Medun", čime je zaokružena paleta proizvoda.

PR tekst

Trijumf na Novosadskom sajmu

Uspeh bez tajni 3

NAJBOLJI MENADŽER U AGRO-BIZNISU U REGIONU: Izvršna direktorka "Plantaža" Verica Maraš

Veliki šampionski pehar za vrhunski kvalitet ocenjenih belih, crvenih i penušavih vina i na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu pripao je kompaniji "13. jul Plantaže". Uspeh je zaokružen sa još devet zlatnih medalja za pojedinačna vina. Ali i priznanjem izvršnoj direktorki kompanije Verici Maraš, koja je proglašena za najboljeg menadžera u agro-biznisu u regionu.

"Posebno nam je drago što smo nagrade dobili u Srbiji, koja za nas predstavlja najveće i najznačajnije tržište", kaže Verica Maraš. "Ključ našeg uspeha su stalne investicije. Samo u prva dva meseca ove godine zasadili smo 95 hektara novih vinograda tako da sada u jednom komadu imamo vinograd čija površina premašuje 2300 hektara. Osim toga, privodimo kraju projektnu dokumentaciju za izgradnju vinskog sela koje će upotpuniti našu ponudu vinskog turizma. Ovu investiciju realizovaćemo početkom naredne godine", ističe Verica Maraš.


Zlatna medalja za »Medun«

Uspeh bez tajni 4

Već na prvom ocenjivanju, vinu "Medun" pripala su dva važna priznanja Poljoprivrednog sajma – zlatna medalja za kvalitet i prestižna nagrada "Dobar dizajn" za izgled boce.

Prirodno slatko vino "Medun" proizvedeno je od sorte vranac, kasnom berbom od biranih bobica u kojima je prirodnim putem povećana koncentracija šećera. Dobijeno vino je izuzetne punoće, zaokruženo i kompleksno. Bogat voćno-kremasti ukus u završnici je dopunjen ukusom čokolade. Posluženo na temperaturi od 15 do 18 stepeni Celzijusa uz dobar čokoladni kolač, a u društvu prijatelja ili zaljubljenih, ovo vino će otkriti večnu istinu o lepoti ljubavi i dragocenosti prijateljstva.

Iz istog broja

Javni red i mir

Nova srpska bahatost

Jovana Gligorijević

Sumnjivi požari

Renovirane bolnice lepo gore

Zoran Majdin

Prodaja imovine stečene kriminalom

Aukcija kod Šarića

Slobodan Georgijev

Intervju – Dragan Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka

Korektno i kompleksno

 

Intervju – Vladimir Jelić, direktor JKP Novosadska toplana

Ušteda za sve

Ana Radić

Ostaci zemunskog klana – Simović pucao u Kalinića

Obračun ubica Zorana Đinđića

R. V

Intervju – Gabriel Dina, član upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji

Čist obraz, dugo poslovanje

Jelena Jorgačević

Intervju – Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu

Tvrdnje ortodoksnog komuniste

Zoran Majdin

Na licu mesta – Barajevo

Sa magarcem sa »Farme« na pijaci u Barajevu

Dragan Todorović sa Grupom za podršku

Demografija i politika

Nesporazumi zbog abortusa

Svetlana Seferović

Srbija i NATO (3)

Nesvrstanost i njena cena

Filip Švarm, Jovana Gligorijević

Slučaj Joce Amsterdama

Stari predmet, nova presuda

Tatjana Tagirov

Radikalski Udbini arhivi (2)

Gazda-Jezda i Dafina u raljama Službe

Miloš Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu