Autsorsing – šansa za male zemlje

Usluga za tri milijarde dolara

Velike multinacionalne kompanije sve češće se odlučuju da upravljanje ljudskim resursima, knjigovodstvo, čišćenje prostorija ili održavanje kompjuterskih sistema povere specijalizovanim kompanijama

Usluga za tri milijarde dolara 1
NOVA DELATNOST: Knjigovodstvene usluge van matične kompanije

Prema izveštajima vodećih svetskih finansijskih časopisa, Velika Britanija je u protekloj godini pretekla SAD i postala zemlja sa najvećim autsorsing tržištem na svetu. Autsorsing, odnosno delegiranje pojedinih poslovnih funkcija kompanije spoljnim firmama, poslednjih godina beleži snažan rast. Velike multinacionalne kompanije sve češće se odlučuju da upravljanje ljudskim resursima, knjigovodstvo, čišćenje prostorija ili održavanje kompjuterskih sistema povere specijalizovanim kompanijama koje poseduju neuporedivo veća ekspertska znanja u datoj oblasti. Primera radi, jedan od najvećih ugovora u prošloj godini je onaj sklopljen između British Telecoma i Reutersa, vredan oko tri milijarde dolara, kojim Reuters poverava održavanje svojih mrežnih servisa BT-u. Zahvaljujući i ovom ugovoru, učešće evropskih kompanija na globalnom autsorsing tržištu je prošle godine iznosilo više od pedeset odsto, što je znatno više od jedne trećine tržišta, koliko su evropske kompanije "posedovale" 2004. Uprkos milionskim ugovorima koji privlače najveću pažnju i činjenici da na strani ponude autsorsing usluga dominiraju globalne kompanije kao što su Accenture, HP i IBM, sve češća i značajnija pojava su male nezavisne firme koje uspevaju da dobiju manje ili srednje ugovore. Zahvaljujući razvoju interneta i telekomunikacija, male autsorsing firme, pogotovo one iz IT oblasti i knjigovodstva, sada svoje usluge mogu da ponude i kompanijama koje se ne nalaze u njihovoj zemlji. Recimo, knjigovodstvena firma iz Slovačke može delimično ili u potpunosti da vodi knjige bilo koje firme iz Nemačke uz troškove koji su neuporedivo niži od onih koje bi nemačka kompanija imala da zapošljava knjigovođe u matičnoj zemlji.

Za razliku od evropskih i svetskih tendencija, u Srbiji je ova delatnost još u povoju, pa ako se izuzmu strane kompanije koje imaju svoje filijale u našoj zemlji, domaćih autsorsing kompanija skoro i da nema.

Iz istog broja

Iz ugla ekonomije

Putuj Evropo

Dimitrije Boarov

Haški uslov

Ozbiljna kriza Koštuničine vlade

Milan Milošević

Koncesije

Zlato, minerali i ostalo

Darinka Mihajlović

Intervju – Dr Ivana Dulić Marković, ministarka poljoprivrede

Nedostaje samo najezda skakavaca

Zoran Majdin

Portret savremenika – Jovanka Broz

Tajna sa Dedinja

Vera Didanović i Dokumentacioni centar "Vreme"

Nastavak rata za frekvencije

Ćutali ste, gledajte!

Tamara Skrozza

Intervju – Milan Maravić, direktor ZenithOptimedia u SCG

Vreme za inteligentno oglašavanje

Bojan Pantić

Profil – Extreme, Beograd

Zlatni partner Microsofta

Marija Vidić

Poslovni sistemi - Galeb group

Globalizacija iz Srbije

Zoja Jovanov

O Beogradskoj berzi

Banke poskupele

Nenad Gujaničić

Vreme uspeha

Biznis

Srpska imovina na Kosovu

Nosioci stanja

Olivera Stojanović

Ubistvo Vojislava Jekića

Dva metka za svedoka

Jovan Dulović

Zanemareni sugrađani

Dug put do ljudi

Momir Turudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu