"Dezinsekcija" kuće Draškovića

Uklanjanje mrtvih buba

"Ništa im ne verujem. Dokazaću da je cela kuća ozvučena i tražiću da ponovo dođu. Ovo je sve pozorište, nije izvršenje presude već zamazivanje očiju", kaže Danica Drašković

Uklanjanje mrtvih buba 1
TU SU BILE: Prislušni uređaji

Posle dve godine od sudskog rešenja o uklanjanju prislušnih uređaja, tehničari Bezbednosno-informativne agencije su u ponedeljak 26. aprila demontirali "bubice" iz prizemlja kuće Danice i Vuka Draškovića. To je učinjeno u prisustvu domaćina, direktora BIA Radeta Bulatovića, funkcionera SPO-a, Draškovićevih advokata, i pred mnoštvom fotoreportera i TV kamera. Ceo posao je obavljen za svega petnaestak minuta. Uređaje su demontirala dvojica pripadnika BIA obučena u crne kombinezone sa jedva vidljivim natpisom "Dizajn" i sa crnim kačketima na glavi, a bili su prisutni i pripadnici BIA u civilu.

Posao nije obavljen do kraja, jer su tehničari uklonili samo dve bubice iz dnevne sobe i trpezarije, a bubica koja se nalazi iza kamina nije izvađena, jer bi morao da se ruši. Pronađeno je drugo rešenje tehničari su prišli uređaju sa spoljne strane kuće, presekli žicu i tako isključili uređaj. Gledajući kako pripadnici BIA uklanjanju uređaje Drašković je prokomentarisao: "Kopate kao da zlato tražite."

Ti uređaji uklonjeni su po nalogu Četvrtog opštinskog suda u Beogradu koji je donet još 6. marta 2002.

Međutim, Vuk Drašković, predsednik SPO-a i ministar spoljnih poslova i njegova supruga Danica Drašković uvereni su da je cela kuća ozvučena.

Napominjući da su mu službenici BIA ponudili skicu stana sa mestima prisluškivača, te da mu je saopšteno da je elaborat o tome "nestao negde u sudu", Drašković je rekao: "Ja sam siguran da je cela kuća puna prislušnih uređaja. Verujem da je ovo tek početak i da ćemo se videti još jednom. Kada bude rasformirana BIA i formirana nova služba državne bezbednosti."

Danica Drašković je, posmatrajući tehničare, nepoverljivo odmahivala glavom. Po njenim rečima tokom suđenja za ubistva na Ibarskoj magistrali u sudnici su čitani transkripti privatnih razgovora vođenih u spavaćoj sobi, a nekadašnji načelnik DB-a Srbije Rade Marković je na suđenju izjavio da je jedini način da se prekine prisluškivanje Draškovića da se sruši kuća! "Ništa im ne verujem. Dokazaću da je cela kuća ozvučena i tražiću da ponovo dođu. Ovo je sve pozorište, nije izvršenje presude već zamazivanje očiju. Neozbiljno je da mi pokazuju jedan list, kada mi je sam Bulatović rekao da je iz BIA nestao čitav elaborat o našoj kući i svim prilazima", kaže Danica Drašković. "Osnovno pitanje je ko je izneo ili iscepao elaborat o prisluškivanju? Rade Bulatović je došao i rekao da u BIA ne postoji elaborat. Da je u sudu. Neko ga je sklonio. Ova ili prethodna vlast, videćemo! Ali, ja ću to da isteram do kraja", poručila je Danica Drašković. Ona je kazala da su i danas pod prismotrom 24 sata. Na ulazu u ovo naselje je i kuća Mihalja Kertesa. On je, prema njenim rečima, u kandelabre na ulazu montirao kamere i privatno snima i nadgleda ulaz u naselje. "Podnela sam zahtev da se te kamere iz kandelabra uklone. On nas iz svoje kuće još snima, a ja ću zbog toga tražiti da ga uhapse. Neću dozvoliti da ubice mog brata ne samo što su na slobodi, već me i prisluškuju i prate", rekla je Danica i upitala: "Zašto država, ni ova ni prethodna, nije uhapsila Kertesa? Na to će morati da odgovore i Vojislav Koštunica i Dragan Jočić."

Direktor BIA Rade Bulatović najavio je i pisanu garanciju da u Draškovićevoj kući više nema prislušnih uređaja koje je postavila ta služba. "U skladu sa politikom Vlade Srbije vrši se demistifikacija službe. Ovo je jedna od mera koju smo preuzeli da se služba demistifikuje i depolitizuje. Takve akcije nisu uobičajene za tajne službe, ali mi smo predložili Vladi Srbije da oslobodi čuvanje državne tajne agenciju i njene službenike upravo da bi javnost videla da se prekida sa prisluškivanjem političkih neistomišljenika. To je jasna poruka da neće više nikada biti prisluškivanja političkih neistomišljenika u Srbiji. Javnost, političke partije i svi građani mogu da se oslobode opterećenja prošlosti", rekao je Bulatović.

Iz istog broja

Lični stav - Biljana Kovačević Vučo - Šta mi se događa

Broz, Đinđić, Tijanić…

Biljana Kovačević-Vučo

Gordana Suša, glavni urednik Informativnog programa RTS-a

Neću da budem mapetovac

Vera Didanović

Savetnička posla

Padež Niš

Zoran Kosanović

Međunarodni monetarni fond i Srbija

Pobednički poraz

Miša Brkić

Predsednička kampanja

Tri pika srpske politike

Milan Milošević

Lekarska etika i kriminal

Mafijaši u belom

Zoran Majdin

Povratak JSO-a

Vukovi iz mraka

Dejan Anastasijević

Suđenje za ubistvo Zorana Đinđića

Legionari među nama

Miloš Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu