Izaslanici vlasti na Univerzitetu

Ukazivanje Bokana na Filološkom i ostalih 2

OD “BELIH ORLOVA" DO SAVETA FAKULTETA: D. Bokan

foto: printscreen youtube

Ukazivanje Bokana na Filološkom i ostalih

Uvek se treba setiti toga da je pre dve godine reditelj Janko Baljak, posle imenovanja Vučićeve savetnice za medije u Savet FDU, napustio rukovodeća univerzitetska tela. I da je do danas ostao jedini profesor koji je odlučio da ne pristane

Najnovijim imenovanjima članova saveta fakulteta i Univerziteta, Vlada Srbije je pokazala dve svoje namere. Jedna je da se nastavi, proširi i pojača već započeti proces uprezanja u jaram autonomije Univerziteta, pa tako i iz nje proistekle slobodne kritičke misli. I druga namera je da pritom i nadalje neće imati mnogo skrupula, birajući brutalna kadrovska rešenja koja se često opiru principima samog zakona.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, raspored snaga u savetima koji imaju široka ovlašćenja – recimo, da biraju i razrešavaju dekana ili rektora ili donose finansijske planove – takav je da predstavnici visokoškolske ustanove čine 55 odsto, predstavnici osnivača, dakle Republike, 30 odsto i predstavnici studenata 15 odsto. Na ovu neplaćenu funkciju, predstavnike osnivača imenuje Vlada “iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”, kako je slovom zakona predviđeno.

U praksi, to slovo zakona danas izgleda ovako. Generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, u medijima često povezivan sa Belivukovim klanom, još odranije je izabran za člana Saveta Pravnog fakulteta; savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević, izabrana je za Savet Fakulteta dramskih umetnosti; potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković je u Savetu Fakulteta političkih nauka (FPN); bivša ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije i funkcionerka SNS-a Jadranka Joksimović – takođe je u Savetu FPN; ministar u dva mandata tokom devedesetih, bivši visoki funkcioner SPS-a a sada član SNS-a Branislav Ivković – u Savetu Arhitektonskog fakulteta; od udarnih pesnica režima Slobodana Miloševića, u Savetu FPN su univerzitetski profesor Uroš Šuvaković, nekadašnji funkcioner SPS-a i poznati branitelj lika i dela Miloševića, sada član upravnog odbora Fondacije “Za srpski narod i državu” koju je osnovao SNS, kao i reditelj Ljubiša Ristić, nekad osnivač kultnog KPGT-a, a kasnije devedesetih predsednik JUL-a, stranke supruge Slobodana Miloševića; direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić, prethodno sekretarka za kulturu u gradskoj upravi Beograda osumnjičena za zloupotrebu raspodele sredstava na konkursima, član je Saveta Filološkog fakulteta u kome je zajedno sa Dragoslavom Bokanom, nekadašnjim komandantom paravojne formacije Beli orlovi i vodećom desničarskom potporom naprednjačke vlasti; baletski umetnici i menadžeri Aja Jung i Konstantin Kostjukov iz vrha izbornih lista SNS-a, članovi su Saveta Univerziteta umetnosti; narodni poslanik SPS-a Vladan Zagrađanin, akter afere “Kofer”, poznat po upadu u Radio B92 sa dvojcem Nikačević–Đorđević u vreme režima Slobodana Miloševića, član je Saveta Fakulteta bezbednosti. I to je samo delić izabranih kadrova u visokoobrazovnim ustanovama za koje se Vlada Srbije u konačnom odlučila na sednici 12. oktobra.

Na takve odluke Vlade među prvima je reagovao Vladimir Obradović, profesor na Fakultetu organizacionih nauka i narodni poslanik Stranke slobode i pravde: “U godini kada se biraju dekani, upadljivo je veliki broj istaknutih članova i simpatizera vladajućih stranaka, potpisnika predizborne podrške Vučiću, imenovan u savete visokoškolskih ustanova… Ovim se partije na vlasti grubo i direktno uključuju u upravljanje visokoškolskim ustanovama, koje bi trebalo da su autonomne i odvojene od političkog uticaja. Pitanje je zašto akademska zajednica ćuti i ne reaguje na to?”

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) saopštila je da su se među novoimenovanim članovima našle i ličnosti čija se imena mogu povezati samo sa aferama, krivičnim prijavama i javnom širenju mržnje i netolerancije, te da se radi o ličnostima bez kredibiliteta i etičkog integriteta. Ovakvom odlukom se direktno obesmišljava autonomija Univerziteta i nastavlja proces njegovog ponižavanja, istakla je MASA, pozivajući kolege da reaguju i suprotstave se izboru spornih članova. Jer, kako kažu, jedini kriterijum za njihov izbor bila je očigledna stranačka pripadnost ili prethodna javna podrška vladajućoj stranci.

Međutim, rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, podsetimo, prethodno je bio dekan Arhitektonskog fakulteta i imenovan za člana radne grupe za stručnu kontrolu izgradnje Beograda na vodi, izjavio je da što se tiče izbora za Savet Univerziteta nema primedbe, a za pojedine fakultete nema informacije.

Studenti Filološkog fakulteta su imali informacije i već bili pokrenuli peticiju protiv imenovanja Bokana na njihovom fakultetu: “Nama, mlađoj javnosti, on je poznat kao osoba koja sa opskurnih Jutjub kanala i televizija sa nacionalnom frekvencijom kao što su Happy i Pink, već godinama širi govor mržnje i promoviše netrpeljivost, netoleranciju i nasilje.”

Studenti su predložili profesorima Filološkog fakulteta da izraze snažno neslaganje sa odlukom Vlade Srbije i da preduzmu mere da se od te odluke odustane.

Opozicione proevropske stranke su znatno podigle svoj ton. “U savete fakulteta imenovani su šovinisti, nasilnici i udarne pesnice Slobodana Miloševića”, saopštili su iz Demokratske stranke.

Predsednica mladih Pokreta slobodnih građana Jelena Banjac je u pisanoj izjavi rekla da imenovanje Dragoslava Bokana i Novaka Nedića nije u skladu sa zakonom i da oni “reprezentuju najcrnje lice ovog nasilnog režima i ne smeju da odlučuju o bilo čemu što ima veze sa obrazovanjem”.

Stranka Srbija centar (SRCE) u svom saopštenju kaže: “FPN je od početka višestranačja bio neosvojiva tvrđava za one čiju politiku 90-ih baštini SNS danas… Zna ovaj režim da diplome njihovih sklepanih fakulteta ne vrede. Zato su krenuli u osvajanje onoga što im nikada nije pripadalo.”

Ipak, i dve nedelje posle izbora novih članova, akademska zajednica je i dalje nema – izuzev posve retkih pojedinaca, profesora koji su i inače politički aktivni i delaju u okviru stranaka, ili u još manjem broju, onih koji su naprosto rešili da “golim rukama” brane ugled Univerziteta.

Profesor Filološkog fakulteta Bojan Đorđević ogorčeno je iskoračio i u autorskom tekstu u “Danasu” postavio otvoreno pitanje povodom imenovanja Bokana: “Ko je taj profesor moga Filološkog fakulteta koji može da oćuti na ovakav udar na tradiciju?… Ne trebaju ovde velike reči. Potrebni su konkretni potezi. Potrebno je da niko od profesora Filološkog fakulteta koje smo mi, njihove kolege i saradnici, izabrali za članove Saveta, ne pristane na ovo poniženje.”

Profesor FPN i narodni poslanik (Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd) Đorđe Pavićević, tražeći uzroke ovakvih Vladinih postavljenja, za portal “Vremena” podsetio je na događaje od pre dve-tri godine: “U vreme pandemije imenovani su novi članovi Saveta BU i fakulteta i takođe je bilo skandaloznih, ponižavajućih i nezakonitih rešenja, što je izazvalo brigu i nemire na nekim fakultetima. Tako se prvi put u istoriji Beogradskog univerziteta dogodilo da je Savet BU preglasao Senat prilikom izbora rektora, 2021. godine.”

Podsetimo, tada je od aktuelnog rektora Vladana Đokića trku izgubila dotadašnja rektorka Ivanka Popović, očito kažnjena zbog zalaganja da doktorat ministra finansija Siniše Malog i konačno bude poništen jer je ustanovljeno da je reč o plagijatu.

“Nova rešenja, opet pred izbore na Univerzitetu”, nastavlja Pavićević, “jesu ponovno imenovanje podobnih, zamena nekih neaktivnih članova Saveta, a u nekim slučajevima pojačan je sastav sa politički jakim i lojalnim članovima, kako BU i oni fakulteti koji nisu ‘na liniji’ i sa kojih se čuju kritički glasovi ne bi dobili nepodobno rukovodstvo.”

Ćutanje akademske zajednice daje sve zlokobniji eho, iako je već sada jasno da se kao bumerang vratilo to što je i na sva ranija Vladina imenovanja političkih poslušnika i moćnika u redove fakulteta, kontramerom reagovao samo jedan profesor, reditelj Janko Baljak. Uvek se treba setiti kako je još 2021. podneo ostavku u rukovodećim telima Univerziteta umetnosti u trenutku kada je Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević postavljena u Savet FDU.

“Smatram njen izbor nastavkom pogubnog disciplinovanja institucija kulture u poslednjoj deceniji”, objasnio je tada Baljak. “Izbor Suzane Vasiljević u najvažnije telo FDU je afirmacija cenzure i autocenzure u obrazovanju budućih generacija umetnika.”

Širu podršku akademske zajednice Baljak nije dobio. Budućim iznenađenjima više nema mesta. Profesori ćute, čini se, kao nikad do sada. Studenti kao uvek do sada. Dok retki izuzeci među i jednima i drugima samo potvrđuju ovo jezivo pravilo.

Iz istog broja

Carine na ugljen-dioksid

Dekarbonizacija i šta ona donosi

Damjan Martić

Klima

Za kim zvoni septembar

Slobodan Bubnjević

Izbori 2023.

Vratio se Toma

Jovana Gligorijević

Lični stav

Srpski populizam

Ljubomir Madžar

Mediji u SNS izbornim kampanjama

Devet godina zagađivanja, satanizacije i autoritarizma

Aleksandra Krstić

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta, kopredsednica stranke Zajedno

Režim je skinuo rukavice

I. M. H

Intervju: Milan St. Protić

Gubimo se u svakodnevici koja nikuda ne vodi

Ingrid Gerkama

Građanska opozicija pred izbore

Jedna kolona, nego šta

Nedim Sejdinović

Intervju: Mila Tomanović

Simboli profesionalnog i ličnog integriteta

Jelena Zorić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu