Zajednička digitalna budućnost

Ujedinjeni ministri regiona 2

TEHNOLOGIJA JE BUDUĆNOST: Innovation Talk 2018

Ujedinjeni ministri regiona

Među najvažnijim temama iz oblasti tehnoloških inovacija bile su državne digitalne agende, četvrta industrijska revolucija (Industrija 4.0), tehnologije budućnosti – veštačka inteligencija, robotika, virtuelna realnost, blokčejn, big dejta, pametni gradovi, saradnja korporacija i startap kompanija...

Piše: R. V

Regionalna ministarska konferencija o inovacijama – Innovation Talk 2018 održana je 29. novembra u Beogradu sa ciljem da se predstave najznačajniji trendovi u toj oblasti. Istaknut je značaj kreiranja povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje inovacionih aktera u regionu.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, a ministar Nenad Popović ocenio je da je Beograd danas evropski centar ideja, kreativnosti i inspiracije za budući inovacioni razvoj Balkana i Evrope. "Inovacioni ekosistemi zemalja u regionu postali su ključni pokretači njihovog ekonomskog i društvenog razvoja. Želimo da zasnivamo budući razvoj naših privreda na novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji, robotici, virtuelnoj realnosti, blokčejnu, internetu stvari, big dejta analitici. Ali, u tome ne treba da zaboravimo značaj čoveka koji ove tehnologije pokreće i kome one služe. Budućnost pripada tom čoveku", istakao je Popović. On je podsetio i da je Srbija postigla veliki napredak u razvoju inovacija i digitalizaciji.

"Možemo da budemo ponosni na uspeh naših inženjera. Imamo veliki broj kompanija koje su globalni ‘šampioni’ u oblastima u kojima posluju. One izvoze proizvode iz Srbije u ceo svet i time stvaraju dodatnu vrednost za našu ekonomiju i društvo", dodao je Popović.

Martin Kern, direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, rekao je da Srbija i zemlje regiona imaju veliki potencijal u oblasti inovacija i mogu mnogo toga da ponude. Situacija bi, prema njegovim rečima, bila još bolja kada bi postojala bliža saradnja između zemalja regiona po pitanju inovacija i inovacionog preduzetništva.

"Postoji ogroman potencijal, ali ne radi se dovoljno na njegovom korišćenju, posebno u domenu nauke i istraživanja", naveo je Kern i dodao da su sve zemlje regiona u prethodnom periodu na tom polju sprovodile reforme koje su dale dobre rezultate. Među najvažnijim temama iz oblasti tehnoloških inovacija bile su državne digitalne agende, četvrta industrijska revolucija (Industrija 4.0), tehnologije budućnosti – veštačka inteligencija, robotika, virtuelna realnost, blokčejn, big dejta, pametni gradovi, saradnja korporacija i startap kompanija i druge.

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel rekla je kako je uverena da je budućnost zemalja regiona digitalna i dodala: "Danas moramo napraviti izbor: ili ćemo da iskoristimo mogućnosti koje nam digitalizacija nudi, ili ćemo stajati u mestu i gledati kako voz prolazi. Verujem da je ovaj izbor lak. Moramo reagovati zajedno."

Gabrijelova je naglasila da su upravo to ambicije digitalne agende za Zapadni Balkan, te da je ključno osigurati građanima regiona da u potpunosti iskoriste sve prednosti digitalne transformacije.

Na konferenciji su učestvovali i Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta Vlade Bosne i Hercegovine, Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije Vlade Republike Srpske, Artur Bobovnički, direktor Slovačke inovacione i energetske agencije, Jovan Despotovski, direktor Fonda za inovacije Makedonije, kao i brojni predstavnici institucija i kompanija u Srbiji.

Iz istog broja

Branka Prpa – Srpski intelektualci i Jugoslavija 1918–1929, Clio 2018.

Nastajanje i nestajanje jednog ideala

Branka Prpa

Kultura sećanja – Sto godina Jugoslavije

Mimikrija i metamorfoza jugoslovenskog nasleđa

Dr Katarina Živanović

Crna Gora

Volja jača od volje zakona

Vladimir Pavićević

Portret našeg vremena – Suzana Vasiljević

Samo za predsednikovo uvo

Tamara Skrozza

Vojska i politika

Marširao, marširao, Vulin padobranac

Davor Lukač

Intervju – Rada Trajković, Evropski pokret Srba Kosova i Metohije

Radoičić je Vučićev telohranitelj

Radoslav Ćebić

Ekonomsko osamostaljivanje žena

Svoj dinar u džepu

Biljana Vasić

Reagovanje

Istorijska ekološka presuda

Dušan Vojvodić

Intervju – Karla Herši, stalna koordinatorka UN u Srbiji

Saosećanjem se prevazilaze sukobi

J. Gligorijević

Kultura sećanja – Dan borbe za ukidanje ropstva i Dan ljudskih prava

Robovi modernog doba

Ivan Ivanji

Fabrika za preradu ribe u Smederevu

Pecanje na varalicu

Dragan Pavlović

Jesenje istraživanje NSPM

Formula protiv ogoljene represije

Đorđe Vukadinović i istraživački tim NSPM

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu