Vesti

Ubistvo novinara: Još uvek se ne zna ko je nalogodavac 2

Uspomena: Branka Prpa i ,Ćuruvija u Svetogorskoj kraj marta 1999.

Foto: Goranka Matić

8. 4. 2022. / 21.13

Ubistvo novinara: Još uvek se ne zna ko je nalogodavac

U ponedeljak će biti 23 godine od kako je ubijen Slavko Ćuruvija. Maratonski sudski proces još uvek nije završen. Ovakav odnos prema ubistvu novinara, potkrepljuje sumnju da je u ceo slučaj umešan tadašnji politički vrh

U ponedeljak 11. aprila novinari i poštovaoci Slavka Ćuruvije zapaliće sveće u Svetogorskoj ulici u Beogradu, na mestu gde je na Uskrs 1999. godine ubijen sa 17 hitaca u leđa.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koji su pozvali svoje članove da odaju počast ubijenom uredniku i izdavaču Dnevnog telegrafa i Evropljanina, nadaju se da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu presudu i da će time maratonski sudski proces pokrenut povodom ubistva Ćuruvije, biti okončan.

Predmet je od prošlog meseca u Apelacionom sudu koji, kako navode mediji, čeka izjašnjavanje Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi mogla da se zakaže javna sednica.

UNS i NUNS smatraju da bi potvrda prvostepene presude i njeno izricanje označila simbolički kraj nekažnjivosti zločina počinjenim nad novinarima Srbije.

U decembru prošle godine za ubistvo Slavka Ćuruvije pred Specijalnim sudom osuđena su četvorica pripadnika Državne bezbednosti (DB): Presuda je izrečena tadašnjem šefu Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću (30 godina) za podstrekavanje na teško ubistvo; tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću (30 godina), pripadniku tog centra Ratku Romiću (20 godina), kao i Miroslavu Kuraku (20 godina) koji je u bekstvu, za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Kao direktan izvršilac atentata na Ćuruviju navedeno je NN lice.

Time je praktično ponovljena presuda tog istog suda iz aprila 2019. godine, iako je poništena zbog uvođenja NN lica.

Branka Prpa istoričarka i supruga Slavka Ćuruvije koja je bila svedok njegovog ubistva, sve vreme upozorava da je ovaj sudski proces farsa, zato što ni u istragama ni u tužbama ni jednog trenutka nije bilo reči o naručiocu. Ovakav odnos prema ubistvu Ćuruvije, potkrepljuje sumnju da je u ceo slučaj umešan tadašnji politički vrh.

Tužilac je rekao da je ubistvo najverovatnije naručio neko iz tadašnje vlade.

Odgovor na pitanje ko je dao nalog za ubistvo Prpa smatra  fundamentalno važnim za budućnost ove zemlje i novinarsku profesiju. Kao očevidac, ona od početka procesa tvrdi da ni jednog optuženo ne prepoznaje kao čoveka koji je pucao u Ćuruviju.

S.Ć. /FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu