VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara ICIJ objavio je dokumentaciju o 122.000 of-šor kompanija, 13.000 privatnih računa u poreskim rajevima i 12.000 agenata koji osnivanju virtuelne firme. Količina podataka od 266 gigabajta odgovara broju od pola miliona knjiga, 160 puta je veća od diplomatskih depeša koje je Vikiliks pustio u javnost 2010. godine. Do sada najveće raskrinkavanje sistema poreskih utaja i prevara izazvalo je lavinu političkih i medijskih reakcija

Kako bi bilo da se na samit G8 u Severnoj Irskoj u junu pozove guverner Britanskih Devičanskih ostrva, ili Kukovih Ostrva, Lihtenštajna ili Kipra? Kako, zašto? Da bi bila predstavljena jedna od najvećih ekonomija sveta – of-šor "industrija".

Bogati na of-šor računima drže 21–32 biliona dolara, što je gotovo ravno obimu ekonomije SAD i Japana zajedno, procenjuje Džejms Henri, bivši ekonomista kompanije "McKinsey".

Najnoviji uvid u taj globalni novčani of-šor lavirint protekle nedelje omogućio je vašingtonski Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i mreža od 85 novinara u 46 zemalja (vidi okvir) objavivši 2,5 miliona dokumenata o klijentima poreskih rajeva iz kojih proviruje tajnoviti svet fer i prljavih poslova, špijunaže, trgovine oružjem, politike i šou-biznisa – i Poncijevih šema.

"Ovako nešto nikada nisam video", izjavio je kanadski stručnjak za porez Artur Kokfild, kada je dokumentaciju dobio na uvid.

LICA S NASLOVNE STRANE: Među 130.000 vlasnika of-šor računa na ime dece, prijatelja i poverljivih ljudi (videti zanimljive portrete u okvirima) nalaze se mnoga poznata lica, od Frica Gintera Saksa, preko dobitnice Gremija kompozitorke Denize Rič, vlasnice selebriti jahte "Lady Joy", do kandidata na američkim predsedničkim izborima Mita Romnija.

Francusku potresa teška groznica zbog toga što je vlasnik of-šor računa i Žan-Žak Ože, šef kampanje francuskog predsednika Olanda, koji namerava da milionerima udari porez od 75 procenata. Potresa je i to što je bivši ministar koji je trebalo da sredi francuski budžet Žerar Kožak posle niza demantija ipak priznao da ima račun "tamo daleko". Njegov bivši šef, ministar finansija Pjer Moskovici, pod paljbom parlamentarne kritike govorio je o "neoprostivoj ličnoj izdaji": "Mene je lagao najviše – ne jednom, ne deset puta, već mnogo više puta…"

"Njujork tajms" podseća i da je na spisku od 4000 of-šor Amerikanaca raznih zanimanja, od zubara do švindlera sa Vol strita, i akter najveće prevare u istoriji SAD Bernard Mejdof, koji je koristio čitav niz of-šor "fondova hranilaca" (feeder funds) za izgradnju kuće od karata od 65 milijardi.

DIKTATORI I OLIGARSI: Lakša meta medija koji su dohvatili da razrađuju tu sagu su, naravno, istočnoevropski milijarderi, ruski oligarsi, trgovci oružjem, direktori front-firmi koje je EU okarakterisala kao saradnike iranskog nuklearnog programa, porodice despota, indonežanski milijarderi, političari iz Pakistana, Azerbejdžana, Tajlanda ili tvorci Poncijevih šema za račun Čaveza iz Venecuele, dinastija iz Bakua. Podseća se da je biznismen Muktar Abljazov optužen za isisavanje pet milijardi dolara iz Kazahstanske banke, što Britanski mediji opisuju kao najveću prevaru u istoriji. Prema "Gardijanu", u of-šor klubu je i Bidzina Ivanišvili, milijarder koji je 2012. postao predsednik Gruzije.

Klijent banaka na Britanskim Devičanskim ostrvima, teritoriji pod britanskom upravom u Karibima sa koje je u ovom slučaju iscurilo najviše podataka, jeste i ruski oligarh i multimilijarder Mihail Fridman, iza čije firme navodno stoji Franc Volf, sin bivšeg istočnonemačkog špijuna Markusa Volfa.

Ruski mediji, koji se drže uzdržano, pominju Olgu Šuvalovu, ženu potpredsednika vlade Igora Šuvalova, i dva direktora Gasproma… Na njeno ime je na Britanskim Devičanskim ostrvima registrovana firma "Plato Management", ali i nekoliko kompanija koje pripadaju korporaciji "Severin Enterprises Inc".

Ruski mediji, pozivajući se na "Gardijan", pišu da je to ona "dočka" firme "Severin Enterprises", na osnovu čijih rezultata je porodica državnog činovnika verovatno primila 119 miliona dolara od biznismena Ališera Burhanoviča Usmanova, ruskog preduzetnika, milijardera i suvlasnika u metalurškom kombinatu "Ural čelik" i Jevgenija Markoviča Švidlera, ruskog preduzetnika, državljanina SAD, po "Forbsu" teškog 4,2 milijarde dolara.

Početkom 2012. britanski "Fajnenšel tajms" i američki "Volstrit džornal" objavili su da su Šuvalov i njegova porodica zaradili 80–100 miliona dolara na akcijama "Gasproma".

Kada je 1997. biznismen Šuvalov prešao u državnu službu, on je u saglasnosti sa zakonom prijavio biznis i predao ga na tzv. poverljivo upravljanje. Sada Rusi istražuju da li je baš sve prijavio.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno, pod pretnjom smene, naredio da svi ruski činovnici prijave imovinu i u roku od tri meseca zatvore račune u bankama izvan Rusije, pa i rukovodioci velikih ruskih kompanija poput "Gasproma" i "Rosnjefta".

"KRISTINA O" U GRČKOJ OLUJI: Krizom zahvaćena Grčka takođe je predmet analize. Grčki seljaci i pripadnici srednje klase raznih zanimanja, baš kao i brodovlasnički magnati koji poseduju of-šor račune, retko ih prijavljuju vlastima, mada su po zakonu na to obavezni, pogotovu ako njihova of-šor firma radi u Grčkoj. Samo četiri od 107 of-šor kompanija koje je proveravala mreža ICIJ registrovano je po zakonu. O ostale 103 firme grčke vlasti nemaju podatke.

Zanimljiva je priča o tome kako su dve of-šor kompanije kupile kultnu 325 stopa dugu jahtu "Kristina O", sa baldahinima na palubama i mermerom u kupatilima – na kojoj je familija Onazis nekada primala Džona F. Kenedija, Merilin Monro i Vinstona Čerčila. Na jahti "Kristina O" su 1968. njen vlasnik Aristotel Onazis i Džeki Kenedi organizovali venčani bal.

Dve decenije nakon što je Onazisova ćerka Kristina 1998. poklonila jahtu grčkoj vladi, pojavio se prijatelj familije Onazis, brodograditelj Papanikolau, s ponudom da kupi jahtu "Kristina O" radi renoviranja, kao što je, navodno nudio da kupi i Titovu jahtu "Galeb". Na jednoj od najdiskretnijih of-šor jurisdikcija na Kukovim ostrvima u južnom Pacifiku u aprilu 2000. Papanikolau i irski advokat Ajvor Ficpatrik osnivaju kompaniju "Christina GP Limited".

On čuvene jahte izdaje bogatima i poznatima, između ostalih i Polu Makartniju iz Bitlsa.

Novinari su prošle godine izazvali političku oluju kada su objavili "listu Lagard" sa 2000 grčkih bankarskih računa u Ženevi. Lista je nazvana po šefici MMF-a Kristin Lagard, koja je, dok je još bila francuski ministar finansija, tu listu utajivača poreza dostavila vlastima nekoliko evropskih zemalja. Da strela može da leti na razne strane pokazuje vest od 20. marta ove godine, da je francuska policija pretresla kuću Kristin Lagard, u isto vreme kada je pretresana i kuća Bernarda Tapija, bivšeg političara, glumca, pevača, televizijske zvezde, bivšeg vlasnika fudbalskog kluba Olimpik iz Marselja (1986–1994) i biznismena specijalizovanog za oporavak bankrotiranih kompanija. Kao odštetu u sporu oko firme "Adidas", koju je Tapi posedovao od 1990. do 1993, Lagard mu je, kad je bila ministarka, dodelila odštetu od 284 miliona evra…

OFŠOR, BATO!: Ta dokumentacija iz koje pojedinosti cure svakog dana pokazuje kako su megabogataši koristili kompleks of-šor struktura da uz poreske olakšice nedostupne običnim ljudima kupe jahte, umetnička dela… Dokumentacija, međutim, ukazuje i na to da su i najveće svetske banke ("UBS", "Clariden" i "Deutsche Bank") agresivno radile na tome da obezbede diskreciju za kompanije svojih klijenata u rajskim skloništima. Ukazuje se na to da dobro plaćena "industrija" knjigovođa i drugih operativaca i pomoćnika pomaže of-šor patronima koji pare drže i po 40.000 kilometara daleko od svog boravišta. Ukazuje se i na to da mnogi tvorci piramidalnih šema i drugi prevaranti rutinski posluju, na primer, preko banaka sa Antigve, ostrvske zemlje u arhipelagu Mali Antili, između Karipskog mora i Atlantskog okeana.

Upečatljiv je i zamršeni listing oko 122.000 firmi koje imaju prijavljen samo poštanski fah, of-šor račun i egzotična imena kao što su Tantris, Moon Crystal ili Seqoia na mesinganim tablama na vratima. Lord Okešot, britanski liberalni demokrata i doskorašnji portparol britanskog Trezora, pita: "Koliko britanske pomoći korumpiranim zemljama kao što je Pakistan završi ispod mesinganih pločica (brass plates) na Britanskim Devičanskim ostrvima?" Izraz brass plate firms označava firme bez ikakve "realne" egzistencije osim mesingane pločice s imenom firme na legalnoj adresi. Legalne firme za naknadu pozajmljuju svoje adrese of-šor kompanijama.

Ruka koja kontroliše mora biti nevidljiva: na primer, firma "TrustNet" upotrebljava samo izraz "klijent A", uz primedbu da "klijent ne želi da se zna da radi of-šor".

"Ova istraga razotkriva veo tajne of-šor sistema i tajni svet poreskih oaza", izjavljuje Džerard Rajl, direktor ICIJ. On kaže da je, doduše, poznato koliko je nedostupna "of-šor industrija", ali da su u ICIJ bili iznenađeni koliko daleko seže.

Značajan deo of-šor biznisa pripada legalnom poslovanju, ali of-šor računi često kriju opasnu trgovinu, kao što je prodaja vojnih helikoptera Paskalu Lisubi u Kongu u junu 1997, kad je nebo gorelo nad Brazavilom, preko kompanije bivšeg nemačkog državljanina u Johanesburgu. Firma pod imenom "Gamma Group" navodno je prodavala opremu za prisluškivanje vladama na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji.

Tu je, naravno, i Fred Marafono, plaćenik, bivši pripadnik britanskog SAS-a, umešan u poslove osiguranja i iskopavanje dijamanata tokom građanskog rata u Sijera Leoneu, pa Fabio Đoni, haker, bivši šef za sigurnost informacija "Telekoma Italije"…

Kompjuterski analitičari u Kaliforniji primetili su da špijunski softver zvani IT intrusion odjednom počinje da radi sa servera u Singapuru, Indoneziji, na Brunejima, u Mongoliji, s vladinog servera u Turkmenistanu, a da je prethodno inficirao kompjutere političkih aktivista u Bahreinu, koje je slučajno pre toga posetio jedan trgovac, koji naravno sve negira.

OH, MEIN GOTT: Pred parlamentarne izbore u septembru u Nemačkoj, u kojoj se gaji javni osećaj za socijalnu pravdu, političari izražavaju zabrinutost, čak i bes, zbog informacija koje otkriva "of-šor liks", pa izgleda da će veliku ulogu na izborima u Nemačkoj igrati diskusije o izbegavanju plaćanja poreza – što pogoduje samo bogatašima, a škodi većini stanovništva, koje svoje plate ne može da sakrije od poreskih vlasti.

Kandidatu za mesto kancelara socijaldemokrata Peru Štajnbriku novi podaci su dobrodošli da napadne kancelarku Angelu Merkel, koja je, kako on kaže, "ispustila iz ruku pravdu u pogledu plaćanja poreza". Štajnbrik, svojevremeno ministar finansija Nemačke u velikoj koaliciji kad je Merkelova bila kancelarka, izneo je plan od osam tačaka, pored ostalog i o strogoj kontroli banaka uz visoke kazne sve do oduzimanja licence za one koje bi prekršile zakon.

Poznato je da nemačka preduzeća i pojedinci prebacuju kapital u of-šor firme koristeći rupe u zakonodavstvima pojedinih zemalja. Novo je to da i velike, poznate i do sada veoma ugledne banke veoma aktivno učestvuju u takvim poslovima. Najveća nemačka banka "Deutsche Bank" je samo preko svoje filijale u Singapuru pomogla svojim klijentima da otvore 309 firmi u takozvanim poreskim rajevima. "Poreska oaza Mauricijus nudi u poreskom pogledu neutralno podneblje", pisalo je na njenom sajtu… Predstavnici optužene nemačke banke su demantovali pisanje dnevnih novina "Zidojče cajtung" da je njihova kuća umešana u protivzakonite radnje.

"Deutsche Bank" u of-šor poslovima, ipak, ne može da se uporedi sa američkim bankama kao što je "JP Morgan" ili švajcarskom bankom UBS iz Bazela, koja je prema novim podacima umešana u više od 2900 takvih transakcija, ali su usklici zaprepašćenja i poziva da se tome konačno stane na put u Nemačkoj glasniji nego drugde. Radiotelevizijska stanica NDR iz Hamburga i "Zidojče cajtung" iz Minhena grme o tome. Postavlja se i pitanje da li nemački zakoni dovoljno strogo i jasno to sprečavaju.

Predsednik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Zigmar Gabriel ukazuje na to da je u nemačkim pokrajinama Bavarskoj i Hesen posebno lako izbegavati poreze, pa čak i da su one to javno saopštavale kada su pozivale preduzeća da tamo otvore svoja sedišta. Ministar finansija Bavarske Markus Zeder uzbuđeno je reagovao rekavši da je to laž, ali je istog trena udvostručio broj istražitelja poreskih prekršaja.

Nemci imaju i dugu istoriju sklanjanja novca u obližnju Švajcarsku. U Bohumu, nemačkom gradu sa nekada najvećim brojem pivara u Rurskoj oblasti, pronašli su 2,9 milijarde evra na skrivenim računima u "Swiss Bank" i UBS-u nakon analize jednog doturenog CD-a sa bankarskim podacima o klijentima koji izbegavaju porez. Prošlog meseca propali su nemački pregovori sa Švajcarcima, koji su saopštili da Nemačkoj neće davati nikakve koncesije i da je to dobra vest za nemačke štediše.

Pod velikim pritiskom Nemačke, Francuske i Velike Britanije, Švajcarska je krajem prošle godine olabavila strogost čuvanja bankarske tajne, a počela je i sama da ozbiljnije progoni one koji izbegavaju da plate porez.

Švajcarska nije članica EU, ali čak i u samoj Uniji do sada nisu doneta čvrsta pravila o uzajamnom obaveštavanju, jer su se tome protivile dve članice, Luksemburg i Austrija.

Austrijska ministarka finansija Marija Fekter rekla je da će se "kao lavica" boriti za čuvanje bankarske tajne, koja je u toj zemlji "svetinja" i zagarantovana čak i ustavom njene zemlje. Promena austrijskog stava pre parlamentarnih izbora gotovo je nezamisliva. Of-šor tema će verovatno obeležiti izbore i u Austriji naredne jeseni.

Mali Luksemburg, sa pola miliona stanovnika, a preko 30 banaka, doskora klasični poreski raj za bogate Evropejce, popušta pod pritiskom i ubuduće će ostalim bankama u Uniji dostavljati određene podatke.

Otkrića do kojih se sada došlo mogla bi da pomognu da se razbije dosadašnji of-šor lavirint, iza koga stoji armija fantastično plaćenih posrednika, knjigovođa, notara i banaka, saopštava ICIJ.

Da li?

KAKO KUPITI BRITANIJU: Više od 175.000 registrovanih britanskih kompanija ima direktore na adresama u of-šor jurisdikciji, piše "Gardijan", koji je izbrojao da je 47.161 kompanija registrovala direktore na Ostrvu Men (Isle of Man, posed britanske krune u Lamanšu), na kome jedna britanska kompanija dolazi na 1,8 stanovnika.

Britanski simulirani direktori masovno deluju kao frontmeni of-šor kompanija, što u Britaniji nije zabranjeno. Britanski Odsek za biznis inovacije i veštine signalizira da političari nisu voljni da na njih krenu, mada grupa za društveno odgovorne kampanje Global Witness poziva premijera na akciju za ukidanje anonimnog vlasništva nad firmama, uz argumentaciju da šel-kompanije omogućuju korupciju, izbegavanje poreza i drugi kriminal. Lord Okešot pita da li će britanski premijer Dejvid Kameron, koji govori o važnosti poreske i finansijske transparentnosti, pocrveneti kada bude pozvao kolege na samitu G8 da nateraju bogate da plate porez – kada Britanska Devičanska ostrva primenjujući britanski zakon i britansku zaštitu usisavaju milijarde prljavog novca.

U britanskim medijima naslovi su rečiti: "Ruska invazija na Britaniju preko Ostrva Men", "Londonske nekretnine kupovane preko Britanskih Devičanskih ostrva", "Jedan kvart u Londonu, mnogo tajnih vlasnika"…

"Gardijan" u onlajn izdanju objavljuje interaktivnu mapu rezidencijalnog dela Londona na kojoj se klikom na pojedine zgrade može videti ko je njihov pravi vlasnik.

BEKSTVO NOVCA 20012010: U "Vremenu" broj 955, od 23. aprila 2009, objavili smo Dosije o 70 poreskih rajeva i zona "biznisa za nerezidente", a na osnovu izveštaja OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) – o štetnoj poreskoj praksi, MMF-a i FSF-a (Forum za finansijsku stabilnost, Financial Stability Forum)…

Akciona grupa samita G7 protiv pranja novca FATF je u to vreme za nekooperativne u borbi protiv pranja novca proglasila Bermude, Kajmanska ostrva, Kukova Ostrva, Dominikansku Republiku, Izrael, Liban, Lihtenštajn, Maršalska Ostrva, Nauru, Nijue, Panamu, Filipine, Sveti Kits i Nevis, Grenadine – i Rusiju, iz koje oligarsi iznose novac.

Pritisak se u međuvremenu povećavao na Andoru, Austriju, Lihtenštajn i Luksemburg, pa i na Švajcarsku.

Početkom aprila 2009. OECD obznanjuje da su Kostarika, Malezija, Filipini i Urugvaj skinuti sa crne liste zato što dele informacije i OECD standarde. Uprkos pozivu francuskog predsednika Nikole Sarkozija, Hongkong i Makao to nisu učinili. Nije nedavno učinio ni francuski ministar zadužen da sredi budžet.

Zašto su te akcije ograničenog dometa iako ih preuzimaju moćne administracije?

Verovatno zbog "prirode posla" i toka novca. Bekstvo novca je više problem siromašnih nego bogatih. Podaci mreže ICIJ pokazuju da najviše ljudi sa of-šor računima živi u Kini, Hongkongu i Tajvanu. Druga velika grupa dolazi iz Rusije i drugih bivših sovjetskih republika.

Drugi po redu izvor investicionog kapitala koji ulazi u Kinu ide preko of-šor poreskog raja na Britanskim Devičanskim ostrvima. Veliki deo investicija koje dolaze u Rusiju došao je preko Lihtenštajna i Kipra, čije su banke preplavljene ruskim novcem. Rusi nisu pomogli Kipar, a Putin kaže kako očekuje da se sada oštećeni odbegli vlasnici računa vrate u Rusiju.

U desetogodišnjem periodu, od 2001. do 2010, zemlje u razvoju izgubile su 5,86 biliona dolara preko rajskih vrtova, kanala korupcije, izbegavanja oporezivanja i ilegalne trgovine.

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu