Mionica - Imenovanje sudije

Tetka Nada koja je kuma…

Za sudiju Opštinskog suda u Mionici, a sva prilika bude i predsednik, po DHSS preporuci imenovana Slavica Ćirović, koja nije član Batićeve partije, nego, kako zakon dozvoljava, samo simpatizer. Lokalna samouprava hitno pisala na najviše adrese, odgovora nema, pa spremaju nove vidove protesta, do raspuštanja opštinske skupštine

Tetka Nada koja je kuma... 1
NEMIRNA MIONICA: Sud…

Mionica je mala, samim tim, podrazumeva se, neobična opština. Imala onaj zemljotres za Miloševićevog vakta, za koji se još drži, ima i da je rodno mesto vojvode Mišića, i ima da se tek za to ‘vata. Nedavno stigao i Sinalko, koji u banji Vrujci planira fabriku vode, i sadržaja još, ali to je pravac razvoja na koji se tek treba priključiti.

Kao mala i neobična opština, Mionica, treba li reći, funkcioniše. Na vlasti izvorni DOS, u kome su, što je neobično, demokrate, radikali, ali narodni, SPO i Nova demokratija koja se više ne zove tako. Sve funkcionisalo kako treba i za primer, kad, pojavio se problem. Uprkos mišljenju lokalne samouprave, uprkos lobiranju, i ostalim instrumentima, za sudiju opštinskog suda, gde nego gore, imenovana advokat Slavica Ćirović, koja nema ni ovolicno podrške lokalne vlasti, ali zato ima punu podršku Batićeve partije. I to pored, i uprkos, pismenim upozorenjima.

Kad im se desio novi sudija, DOS, u neobičnom sastavu, i sa potpisima, piše novo pismo premijeru Živkoviću, sa oznakom hitno. Šta pišu, pišu da je, i pored više pisama sa jednoglasnim stavom, i to dok se Mionica bavila kreativnim i konstruktivnim potezima, interesna grupa novokomponovanih boraca za demokratiju oktobarske klase, odskora učlanjenih u Batićevu stranku uspela da krajnje i mučki progura svoje. Tako je jednom skinuta (sa Odbora za pravosuđe) Slavica Ćirović, bez dana sudijskog iskustva, postavljena za sudiju Opštinskog suda, sa željom da je batićevci na jesen postave za predsednika, a protiv zaključaka SO Mionica i DOSa Mionice, a dugogodišnji sudski stažista Snežana Panić nije proglašena ni za sudiju. Sramota. Zato izražavaju protest i zahtevaju da se vrati zrno razuma kad je divljanje po unutrašnjosti Srbije, naročito u sudstvu, u pitanju. U znak gnušanja, zbog ignorisanja i nepoštovanja mišljenja lokalne samouprave, spremni su na kolektivnu ostavku.

OBAVEZNO DEMANTUJ: Da vidimo lice mesta, zgrada opštine, u čijem je prizemlju Opštinski sud, kao što se zna, načisto i zemljotresno oguljena. Predsednik opštine, narodni radikal i diplomirani pozorišni reditelj Miroslav Trifunović i potpredsednik i demokrata Miodrag Živanović za razgovor spremni. Hitno pismo, koje su uputili na gornje adrese, nije bilo za javnost, ali kad je do javnosti došlo, da kažu, odgovora na njega nema, valjda su adrese na odmoru. Još da kažu, kako nego složno, da ne znaju kad je Ćirovićeva imenovana za sudiju, valjda u junu, znaju da je prethodno, na njihov zahtev, njeno imenovanje na Odboru za pravosuđe skinuto, može i odbijeno. Problem je što je imenovana na insistiranje DHSS-a, čuli da je sekretar Opštinskog odbora Batićeve partije. Problem je i što je planiraju za predsednika suda. U sudu imaju problema, nedovoljno kadrova – protiv bivšeg predsednika Ivanovića vodi se krivični postupak, sudija Radosavljević uhapšen tokom Sablje, jer je ukrao čekove iz sekretaričine torbe – zato su predložili Snežanu Panić, dugogodišnjeg stažistu, koja ima sve superlative, i vlasti i građana, džaba, imenovali Ćirovićevu. Potpredsednik Mija ima konkretnu zamerku, nije ispoštovan kriterijum stručnosti i dostojnosti. Tako im je uvaljen neki polusvet za sudije porotnike, kad optuženi uđe kod sudije i vidi ih, izlazi, uz izvinjenje, da sačeka da sud završi s njima.

Tetka Nada koja je kuma... 2
…advokatska firma i..

Da se vrate na dostojnost, pa novi sudija nikad nije ni viđena u opoziciji, nisu je viđali ni na kulturnim događajima, Mionica malo mesto, svaki građanin ima rejting, ko li reče, kakav ona može imati ugled kad ima dva vanbračna deteta. Neka ih proglase za malograđane, ali tako palanka gleda ljude. Šta ima još, našlo im se pismo koje je Slavica Ćirović poslala načelniku okruga Milanu Gavriloviću, Mioničaninu i DHSS-ovcu, sa uputstvima šta da kaže predsedniku Okružnog suda u Valjevu Dušku Đukanoviću, povodu njene kandidature. U pismu piše svašta, ajde, pa između ostalog, da citiramo: Sve što ti bude rekao za mene, ako išta kaže, ti obavezno demantuj, jer znaj da nije tačno, opet između ostalog, Poenta razgovora je da on promeni mišljenje, saglasi se sa mojim imenovanjem i da to kaže Batiću, ja i ti u ovom ništa ne dobijamo lično, ali moramo da se izborimo i radi našeg ugleda, i ugleda odbora u Mionici, i uspeha na sledećim izborima. Ima i kraj, a na kraju piše: O tome da je predsednik opštine, sa ostalima, protiv mog imenovanja rekla mi je sinoć i tetka Nada koja mu je kuma

Predsednik i potpredsednik jedinstveni i u oceni da su oni najkrivlji za ovo što im se dogodilo. Sva šteta nastaje od načelnika Kolubarskog okruga Milana Gavrilovića, koji je posle izbora, na predlog SPO-a, kao nestranačka ličnost, postao predsednik opštinske vlade. Nedugo potom učlanio se u DHSS i postao načelnik. Sa mesta načelnika pravi partiju, postavlja svoje ljude u MUP, sad u sud. I neka im neko kaže da li je ovaj kraj prepušten Batiću, da znaju na čemu su. Kako će reagovati, hoće li dati ostavke, nešto će videti, sud je u opštinskoj zgradi, glupo je da ih sele u prostorije Batićeve stranke, ima i drugih načina.

ĐOKA U KOMPJUTERU: U prizemlju opštinske zgrade Opštinski sud. Branka Piper, provincijski napirlitana, v.d. predsednika suda. Pitamo za novog sudiju, videla u službenom glasniku da je imenovana, nije se pojavila na poslu, ima dva meseca vremena. Lično jedva čeka da ne bude v.d., o politici misli sve najgore, i o novinarstvu, sve to degradirano. Za novog sudiju je niko nije pitao, kolegijum dao saglasnost za Snežanu Panić, tri puta i bezuspešno. Njihovo mišljenje samo formalno, politika odlučuje! Ajmo i do novog sudije. Ima advokatska tabla, ima kancelarija, ima i pomoćnica, novi sudija na suđenju u Ljigu. Jel’ advokat postao sudija, nije, treba Skupština Srbije da verifikuje izbor.

Okrenemo, pa telefonom, i Batićevog Gavrilovića. Ne zna za hitno pismo opštinskog rukovodstva, zna da su pisali ranije, kome nisu. Šta da kaže, opštinsko rukovodstvo ne može da se pomiri sa tim da ovo nije Miloševićevo vreme, da postoje institucije koje postavljaju sudije, Visoki savet za pravosuđe, pa Odbor za pravosuđe, Skupština Srbije. Oglas je javan, za predsednika suda se nije javio niko sem Slavice. Nikakva partijska aktivnost nije u pitanju, nego redovna procedura, opštinsko rukovodstvo se plaši Slavice jer niko od njih nije čist. On lično je demohrišćanin i kao takav se zalaže da predsednik suda bude neko ko će napraviti rez, a Slavica je ambiciozna i hoće da uvede red. Slavica nije član DHSS-a, ona je simpatizer, slaže se sa politikom stranke, ono za Srbiju, i ono za kralja i otadžbinu, kao sudija i predsednik suda ne može biti partijski angažovana.

A da li je načelnik video pismo sa uputstvima koje mu je poslala Ćirovićeva, to su zajebancije, gde je tu potpis, poturačina. Sve je to uradio Đoka, koji joj nešto bakće oko kompjutera, video tekst za Gavrilovića i ukr’o. Koji Đoka, pa Đorđe Bogdanović, član opštinske vlade, smešno. Jel’ tužen Đoka zbog krađe, nije, samo više ne popravlja kompjuter. Ma, cela halabuka oko novog sudije je zato što su demohrišćani prepreka samovolji opštinskog rukovodstva.

Iz istog broja

INA u Srbiji

Kraj zurovskih iluzija

Miša Brkić

Dr Veselin Sjekloća, vlasnik građevinske firme Omni Stock

Daleko od “nju dila”

I. M

Zakup ili okupacija PP "Erdevik"

Berba visokog rizika

Dimitrije Boarov

U ime Republike Hrvatske

“Povratak na grbaču”

M. V

Civilni vojni rok

Četke i metle

Zoran Majdin

Kraj političkog leta

Čekajući asteroid

Milan Milošević

Priča sa naslovne strane - Dečaci koji obećavaju

Tako mlad a već Čeda

Vera Didanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu