Slučajevi: Policajci pod istragom

Što ne može niko, možeš ti 2

VISOKI FUNKCIONERI POLICIJE NA SUDU I U ZATVORU: Slobodan Malešić (u sredini)...

foto: mup.rs

Što ne može niko, možeš ti

Običan čovek bi rekao da nema zaštićenih pred zakonom i da se to jasno vidi i kada policija hapsi “svoje”, ali običan čovek nikako da vidi šta se “iza brda valja”. Zlonamerni bi rekli da je u toku obračun sa “nepodobnima”, a samo nam vreme može reći šta je po sredi u najnovijoj akciji hapšenja Vulinove policije

Što ne može niko, možeš ti 3
…i Dijana Hrkalovićfoto: filip krainčanić / nova.rs

Do zgrade Specijalnog suda bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović doći će iz svog doma. Počinje joj suđenje i to u novim okolnostima. Osim što je promenila advokate i sada je njen branjenik kolega iz redova Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, doktorka psihologije se možda odluči i za sporazum sa tužilaštvom.

Novu godinu je dočekala u pritvoru, ali je zato nove izbore u Srbiji mogla da prati iz kuće. Možda joj je srce zaigralo kada je videla ogromne gužve na biračkim mestima. Možda se zapitala kako to da nikoga nema da je odmeni, a znamo kakvu je silu demonstrirala 2018. godine u Lučanima kada se i verbalno sukobila sa Boškom Obradovićem iz Dveri.

Da joj dveri Srpske napredne stranke nisu zatvorene, vidimo po tome što nema zvanične informacije da je iz stranke izbačena. A sada, kada je u pritvoru uz elektronski nadzor, što je olakšavajuća okolnost za svakoga, i ima advokata koji deli njene političke stavove, Dijana Hrkalović je u mnogo boljem položaju nego kada su je branili daleko iskusniji advokati.

TRGOVINA UTICAJEM

Novi “Nikola Pašić” najnovijih izbora u Srbiji vlada po sistemu “svoje se meso ne jede”, što smo videli u velikom broju slučajeva, a naprednjakinja Hrkalović to odlično zna. Zato ne iznenađuje što je angažovala Đukanovića jer je verovatno išla logikom: što ne može niko, možeš ti. Kako drugačije objasniti to što je Đukanović uspeo da svojim advokatskim veštinama “sredi nanogicu” Predragu Koluviji, vlasniku “Jovanjice”, poljoprivednog imanja na kome je pronađeno 1,6 tona marihuane.

Nju terete za trgovinu uticajem. Odnosno, optužnim predlogom tužilaštvo traži pet godina zatvora jer je tereti za dva krivična dela – trgovinu uticajem u produženom trajanju. Sada je samo važno da vidimo koliko je uticajna i da li će napraviti sporazum. A sve ukazuje na to da verovatno hoće. Zašto i ne bi? Imala je priliku da se uveri kako je u Okružnom zatvoru, a kako sa nanogicom kod kuće. Uhapšena je 15. oktobra, u pritvoru je bila do 10. decembra, te je odlukom Specijalnog suda puštena iz pritvora. Međutim, posle žalbe tužilaštva, samo četrnaest dana kasnije, dok je kupovala omiljene palačinke, policija ju je ponovo sprovela u pritvor.

Drugog marta trebalo je da počne suđenje koje je pred Višim sudom nazvano “Bivši državni sekretar MUP RS”, ali je odloženo kako bi se Đukanović, koji joj je dva dana ranije postao advokat, upoznao sa predmetom i pripremom odbrane. Upravo bi njegova odbrana mogla ići logikom da je za nju bolje da napravi sporazum sa tužilaštvom i kaznu zatvora od pet godina menja kućnim, u trajanju od jedne godine.

NOVA HAPŠENJA U POLICIJI

Bivša zvezda instagrama nije jedina optužena u ovom predmetu, zajedno sa njom optužena su i dvojica bivših policijskih službenika. To su bivši načelnik odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik uprave Novi Sad Milorad Šušnjić. Tužilaštvo za Milenkovića traži godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve.

Da li će isto ili više godina tražiti za nove uhapšene iz redova policije, nije poznato u vreme pisanja ovog teksta. U danu kad su se smirivale strasti posle izbornih rezultata, stigla je vest da je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal nakon vimesečnog predistražnog postupka uhapšen general policije na radnom mestu PU u Novom Sadu, Slobodan Malešić. Sa njim su “pali” i Dragan Kovačević, policijski službenik iz Prijepolja, Dragan Kovačević iz UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije i Dženan Kujović, privatni preduzetnik i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja. Prema navodima tužilaštva, oni su uhapšeni zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kao organizator ove kriminalne grupe označen je Malešić, koji je, tvrdi tužilaštvo, koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se “ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti”. I još svašta saopštava tužilaštvo, ali to sad nije tema dok ne vidimo pravosudni epilog hapšenja kadrova nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Malešić je za načelnika PU Novi Sad postavljen 21. avgusta 2020. godine, dakle, u vreme ministrovanja policijom Nebojše Stefanovića, što je za upućene bilo iznenađenje. Mediji su izveštavali da je na tu poziciju došao zahvaljujući dobroj vezi sa kontroverznim biznismenom sa Kosova Zvonkom Veselinovićem, koji u Novom Sadu ima veoma unosne poslove.

Široj javnosti u srpskoj Atini postao je poznat kada je komandovao u akcijama policije protiv demonstranata pre dve godine, a posebno tokom blokade Varadinskog mosta u decembru 2021.

Četrdesetšestogodišnji Malešić rodom je iz Prijedora, a karijeru u policiji započinje 1995. godine, i to u Upravi saobraćajne policije. Munjevito je dogurao do zamenika Uprave saobraćajne policije, a 2014. postavljen je za načelnika Uprave saobraćajne policije. Dve godine kasnije službu je nastavio u Kragujevcu kao načelnik policijske uprave, da bi već u martu stigao do pozicije zamenika tadašnjeg direktora policije Vladimira Rebića. Stigao je i do čina generala policije 2019, a nije ga, do sada, poremetilo ni pismo dostavljeno pojedinim medijima krajem prošle godine, kada su ga anonimni policajci optuživali za navodne sumnjive poslove u saradnji sa sumnjivim biznismenima.

NOVOSADSKE VEZE

Otvoreno pismo aktuelnom ministru policije Aleksandru Vulinu šalje i predsednik novosadskog odbora Narodne stanke Borislav Novaković tražeći objašnjenje zbog kojih kriminalnih radnji je uhapšen načelnik PU Novi Sad. “Nije nikakva tajna da je Slobodan Malešić u lično dobrim odnosima sa Zvonkom Veselinovićem, najozloglašenijim kriminalcem u ovom delu Evrope. Zvonko Veselinović je lično u Novom Sadu upleten u sve velike poslove građevinske mafije. Zbog toga je bilo potpuno jasno da Slobodan Malešić nije u naš grad poslan da poštuje zakon, nego da štiti kriminalce”, naveo je Novaković.

Naveo je da je Malešić i lični prijatelj vlasnika kompanije Galens Nebojše Petrića, “koja je urbanistički i građevinski okupirala i razorila Novi Sad uz neskrivenu podršku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića”. “Svakoj gradnji kompanije Galens prethodi promena urbanističkih planova, kojom se podiže spratnost, kubikaža i stepen izgrađenosti na parcelama koje je ona pre toga kupila. Policija i tužilaštvo ćute. Novi Sad knjiži štetu, a kompanija Galens profit”, naveo je Novaković.

Novaković je zamerio Vulinu i što u momentu imenovanja za načelnika PU Novi Sad Malešić nije imao nijedan sekund profesionalnog iskustva u Novom Sadu. Podsetio je i na činjenicu da je Malešić u vrlo kratkom vremenskom intervalu, nakon Milorada Šušnjića, drugi vodeći čovek novosadske policije koji je uhapšen.

Običan čovek bi rekao da nema zaštićenih pred zakonom i da se to jasno vidi i kada policija hapsi “svoje”, ali običan čovek nikako da vidi šta se iza “brda valja”.

Zlonamerni bi rekli da je u toku obračun sa “nepodobnima”, a samo nam vreme može reći šta je po sredi u najnovijoj akciji hapšenja Vulinove policije.

Pravosuđe će tek da kaže svoje. Za zaboravne, tek smo ušli u sezonu proleće/leto srpskog pravosuđa. Čekaju nas ročišta u slučajevima organizovanog kriminala, na klupama u sudnici ređaće se Darko Šarić, Predag Koluvija, Veljko Belivuk i Marko Miljković sa članovima svoje bande… A tek treba da se formira nova vlast. Nova tura, nova avantura.

Iz istog broja

Lični stav

Policijsko (ne)postupanje tokom izbora

Marija Pavlović

Izbori 2022.

Godina prođe, izborni dan nikad

Jovana Gligorijević

Kikinda: Posmatračka misija Lokalnog fronta na izborima

Na plavom za 6, na sivom za 1

Željko Bodrožić

Postizborni izazovi pred Vučićem i naprednjacima

Gorki plodovi pobede

Nedim Sejdinović

Pravoslavna crkva: između Rusije i Ukrajine

Raskol nije samo reč

Jelena Jorgačević

Epidemija i izbori u Srbiji

Nema više mesta za koronu

Filip Mirilović

Nesreća u rudniku “Soko”

Rudarska tuga

Davor Lukač

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu