Najbolji neprijatelji

Srpsko-hrvatski obračun u slovenačkom bazenu

Srpsko-hrvatski obračun u slovenačkom bazenu 1

U prvim reakcijama na niz "incidenata" tokom i posle finalnog meča vaterpolo prvenstva Evrope (Srbija i Crna Gora vs. Hrvatska 9:8) uzalud je tražiti naznaku bilo kakve veze s navijačkim nasiljem od pre petnaestak godina, nasiljem koje je neposredno prethodilo raspadu "velike" Jugoslavije. S jakim razlogom: što se raspalo, raspalo se. S druge strane, zanimljivi su "akcenti" istaknuti u prvim izjavama domaćina šampionata (Slovenija) i državnih zvaničnika Hrvatske, Srbije i Crne Gore (potonje dve su jedna ekipa).

Srpsko-hrvatski obračun u slovenačkom bazenu 2

Slovenci su uredno ugasili televizijsku sliku nereda na bazenu u Kranju, možda strahujući od narušavanja imidža male, dobro uređene, alpsko-jadranske evropske države na početku turističke sezone. Ivica Račan je istakao da nemili događaj ne znači vraćanje Hrvatske u večni krug balkanskog nasilja; RTS je hladnokrvno prevideo demoliranje hrvatske ambasade u Beogradu; novosadska policija je odlučila da službeno saopštenje o neredima odloži za kasnije… Zamrzavajući sliku na vedro nebo i gust avio-saobraćaj, režiser prenosa iz Kranja zaboravio je da isključi ton, pa se iz ofa manje-više jasno čuo razvoj tekućih obračuna; službeni Zagreb bio je zgrožen i diplomatski energičan; s "pobedničkim slavljem" u Beogradu i Novom Sadu ostaje da vidimo šta će biti, posle zvaničnih izvinjenja (Hrvatskoj), pretnji ukidanjem budućih dočeka šampiona i, za sada bar, nerazjašnjenim policijskim pucanjem u masu "navijača".

Povodom ove priče još će se raspravljati, možda čak nešto i rešavati. Žalosni simptom neke nove – naše – varijante loše beskonačnosti očit je već u brzini s kojom su, za razliku od policije, reagovali ovdašnji političari. Oni već znaju ko je, kako i zašto organizovao divljanje u Beogradu i Novom Sadu.

Iz istog broja

Afere

Slučaj spornog tamničara

Miloš Vasić

Finansiranje stranaka

Apanaža za partije

Dragoslav Grujić

Reagovanje

Laž kao preventivni napad

Nenad Cekić

Novi Sad

Kristalna noć

Vladimir Ješić

Beograd

Plavi i karirani

Zoran Majdin

Kranj

Crna tačka

Igor Mekina, Svetlana Vasović

Proslava Dana policije

Građani i policija

Dragan Todorović

Miting za Svetlanu Ražnatović

Ceca 2003.

Vera Didanović

Haški tribunal

Pukovnik Šljivo putuje

Nenad Lj. Stefanović

Ekskluzivno

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu