Uvođenje Privremenog organa

Srbija u Kraljevu

Republička vlada za predsednika Privremenog organa opštine Kraljevo imenovala Marka Petrovića, koji je, otkad je napustio Velju Ilića i ušao u poslanički klub "Srbija", postao vanstranačka ličnost. Marko prvo, slučajno, slučajno prvo, smenio direktora i urednike informativne kuće i počeo da, po statutu, radi 48 sati dnevno i planira kao da će na vlasti biti 100 godina. A dokle će tako da radi, zavisi od Nataše, jerbo je Organ u njenoj nadležnosti

Srbija u Kraljevu 1
ISPOD MILUTINA: Kraljevo pod privremenom upravom

Svojevremeno, posle izbora ’96, tadašnja opozicija u Kraljevu došla je na vlast uz pomoć Gonzalesa i, od Miloševića, iznuđenog lex specialisa. Na sledećim lokalnim izborima, u septembru 2000, DOS počistio socijaliste. Ali, usled podela, kaže li se na liniji, DSS–DS, neki bi rekli DSS – ostatak DOS-a, vlast nešto nije funkcionisala jer nijedna strana nije imala većinu u opštinskoj skupštini. Predsednik opštine Ljubiša Jovašević (DSS) – koji je bio bez ovlašćenja, za razliku od DS-a koji je upravljao preko opštinske vlade –javno je zapomagao, uvodite privremene mere, raspisujte dopunske lokalne izbore, ali to nikako nije stizalo do republičke vlade i resornog ministarstva. I onda se desilo, Vlada je uvela privremene mere i na čelo Privremenog organa imenovala republičkog narodnog poslanika Marka Petrovića. To je onaj poslanik koji je u skupštinu stigao sa liste Nove Srbije, koji je napustio Velju Ilića i formirao svoj poslanički klub pod imenom "Srbija". Tako je u Kraljevo stigla "Srbija", a dokle će tako da bude, kažu, zavisi od predsednice Skupštine u čijoj je nadležnosti raspisivanje lokalnih izbora, što će reći da bi, znajući kako predsednica zna da odluči, "Srbija" mogla i da potraje. Ako se pokaže da ovo u Kraljevu ima pokriće, a naročito obrazloženje, gde nego u Ustavu i zakonu, zašto sutra ovaj specialis ne bi bio primenjen na višem nivou, pa, recimo, Nataša odluči da raspusti republičku skupštinu i imenuje Organ, što da ne, Srbija je ovo, bez znakova navoda.

DA NIJE LUSTRACIJA: I eto Kraljeva. Ponedeljak, ko u celoj Srbiji, sunčan dan. U centru Trg srpskih ratnika, iz njega izlaze uređene pešačke ulice, kafić do kafića, tenda do suncobrana, ima ljudi, ima tezge sa buvljačkom ponudom, niz prodavnica… Šta ima još, ima Ivan Rajović, do uvođenja privremenih mera glavni urednik lista "Ibarske novosti". Ivan 97 dana, na prelazu ’96. u ’97. godinu, visio na Milutinu, kako Kraljevčani zovu spomenik Srpskom ratniku. I ne samo to, 12 godina bio protiv, zna se čega, i sad ga Organ menja. Nije samo on smenjen, smenjen i direktor i svi urednici, to Organ prvo uradio. Razume da nova vlast menja, ne razume da oni koji su postavljeni da pripreme dopunske izbore prvo čiste u informisanju, valjda tako pripremaju izbore, eto poslednjeg broja novina, na prvoj strani, i u boji, predsednik Privremenog organa Marko probija Solunski front. Pita se, da nije u pitanju lustracija. Može biti, dopisnici beogradskih medija listom ostali isti, kao dok su čekali NATO bombe, zato nema informacija iz Kraljeva, zato je on smenjen. Dok se bavi ovom metafizikom, nailazi čovek koji je skočio Titu na haubu, Dušan Kovačević o njemu sprema film, Nikola Musulin, kaže bio kod Marka Petrovića, pitao treba li opet da skače, pa na njega, da se u ovom jadu i beznađu time bavi…

Rajović nastavlja o pitanjima lustracije, kaže rekli da će Privremeni organ biti sastvaljen od uglednih ljudi koji će pripremiti izbore, a šta imamo, Marka, koji je bio u SPO-u, njega nater’o da uđe kod Vuka, koji je bio u Novoj Srbiji, koji je sad kaobajagi vanstranačka ličnost, a tu je još vanstranačkih ličnosti, iz Liberala Srbije, i Građanskog saveza, dvojica se bar deklarišu kao demokrata i demohrišćanin. Šta još imamo, imamo da su na čelo informativne kuće, u kojoj su list, radio i televizija, dovedeni i oni koji su, kao dopisnici, prkosili NATO bombama, koji se kao diplomirani marksisti javno deklarišu kao komunisti. Direktor kuće Predrag Marković, urednik televizije Jelena Petrović, dvojac koji je bio u Čačku da reformiše Veljine medije, ali Velja to otpratio za Kraljevo, po kratkom demokratskom postupku, član Upravnog odbora šef dopisništva RTS-a, sto godina bio direktor. Čast je ne raditi za takve, ne biti postavljen od takvih, ali dođe vreme, dođe trenutak, zapitaš se, gde si bio, šta si radio, gde odoše godine, prođe život a zajebancija traje. Opšta zajebancija, u kojoj ti nijedno poreklo ne važi, koja ne priznaje poštenje i profesionalizam.

Rajoviću se pridružuje još jedan bivši urednik, isti slučaj, pita kako Marko može biti vanstranačka ličnost, pa imaju fotografiju na kojoj je sa šajkačom i kokardom. Eto i jednog mlađeg, predsednik Vuksanovićeve partije, pita, ako treba, šta može da pomogne. Vladimir Bogavac, ima svoje novine, "Narodna reč", letak u A5 formatu, imali konferenciju za štampu, TV Kraljevo nije došao, pitali zašto, rekli da oni odlučuju šta će pratiti, i da bi mogli da plate, šta dočekaše, da Marko upravlja. Pa pokušavaju oni, ali saveznik im, pa DSS, malo lenj. Ajd’ čujemo drugu stranu, i direktor i urednici "Ibarskih novosti" na kolegijumu, gde ćeš ometati.

VOljA I HRABROST: Eto i opštine, u prizemlju Delta banka, na spratu obezbeđenje, ko smo, šta smo, zakazano. Prođosmo sekretaricu, Marko Petrović lično, tačno u zakazano vreme. Sedamo, tačno dva meseca od kad je od Vlade Srbije postavljen za predsednika Privremenog organa, tako se to zvanično zove. Eto, uzeli su to i rade, on i još četvorica kolega. Bio je odbornik u lokalnoj skupštini, trenutno savezni i republički poslanik, sad je u poslaničkom klubu Srbija, Srbija pod znacima navoda, da bi se razlikovalo od naziva države. Šta je i kako bilo, ne interesuje ga, a bilo da lokalna skupština ne funkcioniše od kraja prošle godine, o tome šta je bilo rekli su Vlada i Ministarstvo, na njemu je da poštuje odluke, jedino zamera što privremene mere nisu uvedene na vreme, tri meseca ranije. Zašto to kaže, zato što se situacija iskomplikovala, prvi put nije donet plan investiranja, ništa nije rađeno, u budžetu, u Delta banci, našli 86 miliona, a zna se da opština nije banka da čuva pare. Od njih se očekuje da nadoknade propušteno, doneli su program za uređenje grada, program kapitalnih investicija, da reše problem vodosnabdevanja, naprave nedostajući most preko Ibra. O tome može još, ali ne zna koliko imamo prostora, mogu i škakljivija pitanja.

Pa ajde, kažu da planira i deluje kao da će na čelu biti 100 godina, a ne da je tu da pripremi dopunske izbore. On ima dužnost da organizuje lokalne izbore, ali ne i da ih raspiše, trenutno se sređuje birački spisak i biće spreman za predsedničke izbore, ali ne mogu oni zaustaviti život i čekati kad će i da li će Vlada raspisati izbore. Odluku o kapitalnim investicijama su doneli jer je Vlada obećala 60 miliona dinara, ko misli drugačije, da to nije po zakonu, neka tuži, zna da rade po statutu i ubrzano, zato što su prethodnici spavali, rade 48 sati dnevno. Ko, pa Privremeni organ u kome su član DS-a, član DHSS-a i njih trojica koji su vanstranačke ličnosti. A kako komentariše glasove da je funkciju dobio zato što je napustio Velju Ilića i dobio poslanički klub da obezbeđuje većinu DOS-u u Skupštini Srbije. On je ostao u DOS-u, protiv je onih koji opstruišu rad Skupštine, protiv svih onih protiv kojih je i narod bio na izborima. Uostalom, diči se time što je, kad je trebalo, u Skupštini, pokazao svoju pravu političku volju i hrabrost. A te priče, izmišljotine o kući i novcima, ne bi širio, nada se da će i pozitivne informacije biti potrebne i interesantne ljudima. Zato daje samo pozitivne informacije, most i vodosnabdevanje.

POLITIKA PLASTIKE: Kakve su mu ingerencije, iste kao zvanične Skupštine sa 70 odbornika, oni su legalna vlast, nisu se nametnuli, upali, oteli, došli su zbog lošeg funkcionisanja prethodne vlasti. Nije ovde slučajno, tri puta je bio odbornik, u prošlom sazivu dobio najviše glasova, sad ima veliku odgovornost, ali smatra to svojom dužnošću, ovde je više nego u Skupštini Srbije, a kad Skupština počne sa zasedanjem, ujutru će ovde, u Skupštinu, pa opet ovde, neće biti lako, ali takva dužnost. Kako komentariše zamerke da su jedino smenjeni čelnici u informisanju, jeste, prvo su izvršene smene u "Ibarskim novostima", ali slučajno, slučajno prvo tu. Bivši direktor je član liberala Nikole Miloševića, urednici su u SPO-u i DSS-u, doveli su ljude koji nisu ni u jednoj partiji, to su doajeni kraljevačkog novinarstva. Opština za "Ibarske novosti" izdvaja 850.000 maraka godišnje i može očekivati od svoje televizije da se bavi Kraljevom, a ne velikim temama, ako ih opština plaća, mogu da se bave opštinskim problemima. Uostalom, postoje tri privatne televizije koje imaju isti informativni program kao i opštinska, i za to ne dobijaju ni dinar.

Pa kad će lokalni izbori? Postoje neka zakonska tumačenja, ali to njih ne interesuje, po zakonu Privremeni organ ima mandat od tri meseca, posle toga je sve u nadležnosti Skupštine i predsednika, a kad će predsednica raspisati izbore, ne zna se, važno je da će sigurno dati objašnjenje, to je, kaže, politika, i dodaje, pazi plastike, i Partizan je Portu hteo da dâ tri komada pa nije uspeo…

Iz istog broja

Lični stav

Ambasadori u malim zemljama

Prof. dr Aleksandar Fatić, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu

Privatizacija

Velike dileme malih akcionara

Zoran Majdin

Beograd – Novi Sad

Malerozni drum

Dimitrije Boarov

Predsednički izbori

Hod po žici

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu