Organizovani kriminal

Smrt u odsustvu vlasti 2

RAPIDAN RAST KRIMINALA: Ubijeni advokat Dragoslav Ognjanović...

fotografije: tanjug

Smrt u odsustvu vlasti

Smene ili unapređenja – zavisi od boje naočara kroz koje to posmatrate – načelnika beogradske policije Veselina Milića i komandanta Žandarmerije Gorana Dragovića možda imaju veze sa ubistvom u mafijaškom stilu poznatog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, ali malo je verovatno da će to ubrzati istragu. Uostalom, od 49 napada na advokate u poslednjih 15 godina rešena je tek trećina, a od četiri ubistva u istom periodu samo za jedno je uhapšen i optužen jedino neposredni izvršilac

"Ukupna stopa kriminala u Srbiji smanjena je za 19 odsto u odnosu na prethodni mesec, a nije počinjeno nijedno ubistvo u obračunu kriminalnih grupa", izjavio je ponosno ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u subotu 28. jula na konferenciji za novinare hvaleći sebe i policiju kako je brzo rešen slučaj otmice dede Jelene Đoković. Samo nekoliko sati kasnije, oko 19.30, ubijen je advokat Dragoslav Miša Ognjanović na Novom Beogradu u bloku 23, upravo u kraju u kojem je ministar Stefanović odrastao i završio osnovnu školu. Stefanović već neko vreme ne živi u bloku 23, a 15 godina stariji Ognjanović se nedavno vratio u roditeljski stan u kojem je proveo svoje srednjoškolske i studentske godine.

Ognjanović je ubijen sa nekoliko hitaca u atrijumu zgrade, neposredno do ulaza u kojem živi, mestu koje nije pokriveno kamerama. S Ognjanovićem je bio njegov sin koji kao pripravnik radi kod oca u kancelariji i koji je lakše ranjen u šaku. Policija je odmah blokirala deo zgrade, a pokrenuta je i čuvena akcija "Vihor" kojom se pojačava prisustvo policije u celom gradu, sa posebnom pažnjom na sve izlaze iz prestonice. Na prvim fotografijama su se mogla videti tri-četiri forenzičara u belim sterilnim odelima koji vrše uviđaj između neuobičajeno mnogo policajaca u uniformama i u civilu koji su se nalazili iza policijske trake. Jedan bivši istražni sudija je prokomentarisao da je to previše ljudi na mestu zločina i da je opasnost od kontaminiranja tragova velika.

Smrt u odsustvu vlasti 3
…i protest advokata ispred zgrade Tužilaštva

SUMNJE I SPEKULACIJE: Ognjanović je devedesetih radio u policiji, a kasnije je prešao u advokate. Lista njegovih klijenata je impozantna: bio je u pravnom timu Slobodana Miloševića, zastupao je i njegovu suprugu Mirjanu, bio advokat Luki Bojoviću, Bojovićevoj majci, zatim je zastupao još neke iz Bojovićeve organizacije i klanova bliskih Bojoviću. Bio je advokat Đorđu Preliću osuđenom za učestvovanje u ubistvu Brisa Tatona. Pojedini mediji su odmah počeli da spekulišu kako razlog za Ognjanovićevo ubistvo treba tražiti upravo zbog takvog spiska klijenata. Dnevni list "Blic" je otišao korak dalje i na naslovnoj strani u utorak 31. jula objavio: "Ubijeni advokat čuvao mračne tajne klana Bojović". Kao da to nije posao svakog advokata, kao što je, uostalom, profesionalna i moralna obaveza svakog lekara, psihoterapeuta i sveštenika da čuva tajnu svoga klijenta. Međutim, ubistvo advokata Vladimira Zreleca iz 2015. koji je bio zastupnik sada već pokojnog Slobodana Šaranovića, čiji je klan u žestokom sukobu sa klanom Luke Bojovića (detaljnije o ovom sukobu pogledati tekst "Pad majke Bojovića", "Vreme" broj 1387) baca logične sumnje na motive za ubistvo Dragoslava Ognjanovića. Pošto se veruje da su Bojovićev i Šaranovićev brat (i još mnogi drugi na obema stranama) poginuli zbog krvne osvete, običaja za koji se mislilo da ga je u Crnog Gori još u 19. veku istrebio Petar Petrović Njegoš, izgleda verovatno da se sukob, za sada, rasplamsao do nivoa pravnih zastupnika: advokata za advokata.

U razgovoru za "Vreme", iskusni advokat krivičar koji je želeo da ostane anoniman upozorava: "Čovek još uvek nije sahranjen, a neki mediji već prave atmosferu tipa: ‘Pa, dobro, šta je on sve radio, mogao je da očekuje da ga ubiju.’ Kad branite takve opasne gangstere, kao što je Ognjanović nesumnjivo branio opasne gangstere, morate da vodite računa: ima jedna linija koju ne smete da prelazite. Ako je pređete, oni onda vas više ne gledaju kao advokata, nego vas gledaju kao da ste član grupe. Bilo je važno za njegovu bezbednost da ova druga, isto tako opasna grupa, ne zaključi da on nije više advokat, već da je postao nešto više. Ovo je moja špekulacija koja ima mnogo smisla: on ide u posete Luki Bojoviću u Španiju, onda se vrati, pa neko pogine. Neko može da zaključi da on prenosi poruke. Možda on to nije radio, ali neko to, možda, može tako da zaključi."

Ovoj smeloj spekulaciji izvesno doprinose i neke čitulje u novinama za Dragoslava Ognjanovića. "Otišao je veliki čovek i prijatelj Dragoslav Ognjanović Miša. Iskreno saučešće porodici", potpisao je Vladimir Milisavljević sa porodicom. Verovatno onaj Milisavljević zvani Vlada Budala, jedan od pripadnika Zemunskog klana, optužen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, a uhapšen 2012. zajedno sa Lukom Bojovićem i još dvojicom u Španiji gde služe zatvorske kazne. Ili, možda, još svedenija čitulja: "Poslednji pozdrav bratu Miši", Vuk Musić (uhapšen pod sumnjom da je prikrivao ubice vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića) i Peđa Dangubić (uhapšen zbog ubistva Radovana Laketića, navodnog dilera i švercera heroina). Otkad su to advokati i klijenti braća?

ADVOKATI I MINISTRI: Bez obzira na moguće motive ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića, činjenica je da je ovaj zločin prilično zabrinuo građane za bezbednost u Srbiji. Kolege advokati su odmah reagovali: advokatske komore Beograda i Srbije izdale su zajedničko saopštenje u kojem se upozorava javnost na rizik sa kojim se advokati svakodnevno susreću i pozivaju "Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo pravde da se formira poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju praćenja i koordinisanja aktivnosti koje se preduzimaju na rasvetljavanju ovog zločina". Istovremeno je najavljen jednonedeljni štrajk koji je započeo od ponedeljka 30. jula, za vreme koga advokati neće pružati usluge klijentima.

Za komentar zamolili smo beogradske advokate Jugoslava Tintora i Vladimira Gajića koji predstavljaju dve, već duže vreme, suprotstavljene grupe u Advokatskoj komori Beograda i obojica se predstavljaju kao predsednici ove gradske esnafske organizacije advokata.

"Ovo je poruka javnosti da ukažemo na značaj ovog problema: to nije samo ubistvo jednog advokata, već to ima posebnu dimenziju", kaže Jugoslav Tintor i dodaje: "Advokatura kao profesija je od suštinskog značaja za samo vršenje pravde: bez nas pravosuđe ne može da funkcioniše. Samim tim je čin protesta, u trajanju od ovih pet dana, upravljen ka tom pravcu da bi se pitanje izdiglo na najviši nivo i ukazalo na širi društveni značaj celog tog problema. Mi smo danas (utorak, 31. jul) imali sastanke u Republičkom javnom tužilaštvu i u Ministarstvu pravde i dogovor je da se formira stalno telo. Dakle, mi ne potežemo pitanje samo povodom ubistva Ognjanovića. To ubistvo je povod da se ukaže na jedan problem i da se taj problem na trajan i sistemski način reši. Ali, ono što smo obavezni kao profesionalna organizacija i kao struka je da u znak solidarnosti i jedinstva damo veću dimenziju ovom zločinu i da zatražimo od nadležnih državnih organa da sve stave u funkciju da se taj zločin rasvetli."

Vladimir Gajić, čija je strana dala sopstveno saopštenje u kome se zahteva ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, kaže: "Mi nemamo ništa protiv tog štrajka, s tim što smatramo da je on potpuno beskoristan zato što se on održava u prvoj nedelji avgusta kada sud, ionako, ne radi. Može štrajk da traje i ceo avgust, to nema nikakav značaj. Što se tiče predloga da se pravi zajednička radna grupa sa ministrom policije i ministrom pravde, mi smo apsolutno protiv toga. Mene začuđuje da advokati daju predloge koji su laički. Postoje zakoni o tužilaštvu i o policiji, zna se ko je za šta nadležan. Ne mogu radne grupe da se bave ubistvom, već tužilaštvo i policija koji su za to stručni. Mislim da je ovo 81. profesionalna likvidacija u Srbiji u poslednjih šest godina od kojih je razrešeno samo nekoliko. Jedan od glavnih razloga zašto ne mogu da budu razrešena je što su bliski saradnici ministra policije povezani na jedan način koji ruši njihov kredibilitet sa mafijaškim klanovima koji između sebe izvršavaju ubistva. I sad vi hoćete s njima da razgovarate i s njima da vodite istragu. Ja nikad ne bih razgovarao ni sa ministrom policije ni pravde u vezi sa ovim slučajem. U čemu je suštinska razlika između naših i njihovih zahteva? Mi tražimo samo ostavku ministra policije jer je njegova ministarska i politička odgovornost posle 80 ubistava nesumnjiva. A ovo je sad samo šlag na tortu da je advokat Miša Ognjanović streljan ispred svoje kuće i pred očima svog sina. Razlika je što oni sve traže osim ostavke ministra, a mi ne tražimo ništa sem ostavke ministra."

S druge strane, Tintor je uveren da radna grupa može doneti rezultate: "Imamo informaciju od Republičkog tužilaštva da je predmet uzet iz rada Višeg tužilaštva i dat u rad Tužilaštvu za organizovani kriminal. To znači da je prepoznato da je ovaj čin u rangu ubistva sudije ili tužioca. Takođe, uključena je Bezbednosno informativna agencija u ceo proces rasvetljavanja dela, što smatramo stavljanjem svih resursa u funkciju, a u tom pravcu su i bili usmereni naši zahtevi. Svakako da očekujemo konkretne rezultate, ali na njih ne možemo neposredno uticati jer advokati, ipak, rade svoj posao – ne mogu da se bave istraživanjem ubistva neposredno."

Nijedan sagovornik nije želeo da spekuliše o mogućim motivima ubistva Dragoslava Ognjanovića, međutim na pomen Vladimira Zreleca, advokata koji je ubijen na Vračaru u decembru 2015. Vladimir Gajić kaže: "Ja sam bio sa Vladimirom Zrelecom prijatelj i sa njegovom suprugom Anjom Zrelec, sudijom. Bio sam s njom u ta dva-tri kritična dana dok je Vlada još bio živ, on je podlegao povredama desetak dana kasnije otkad je na njega pucano. Vlada je bio kod Veska Milića (Veselin Milić, tadašnji načelnik Policijske uprave Beograd, prim. nov.) i nacrtao mu ko će da ga ubije. Policija nije mrdnula prstom i on je ubijen. Sedam dana pre ubistva dvojica su htela da ga ubiju na ulici, izvadili su pištolje, a jedan je rekao: "Nemoj ovde, ima mnogo kamera." Pa je Vlada posle bio kod Veska Milića i rekao mu ko je to, pa su ga onda posle sedam dana ubili u istom kraju. Pre otprilike mesec bio je jedan incident: ušao je u jedan kafić Vesko Milić u kojem je bila Anja Zrelec; ona je njega gađala flašama, moralo je obezbeđenje da interveniše. I sad s njima hoće, sa Veskom Milićem i sa ovom Hrkalović, advokati da vode istragu i da prave radnu grupu."

Smrt u odsustvu vlasti 4
IMA LI SMENA IMA VEZE SA UBISTVOM ADVKOKATA OGNJANOVIĆA: Načelnik beogradske policije Veselin Milićfoto: tanjug

SMENE I REČITO POLICIJSKO ĆUTANJE: U međuvremenu (u utorak popodne kada ovaj tekst nastaje), stigla je vest da je Veselin Milić smenjen (prema televiziji N1), imenovan za pomoćnika direktora policije (prema "Blicu"), više nije šef/načelnik beogradske policije (prema "Novostima" i "Kuriru") i unapređen (kako je saznao "Telegraf"). Istovremeno je Goran Dragović sa mesta komandanta Žandarmerije premešten na poziciju oficira za vezu u ambasadi u Sarajevu. Da li su ove rokade, smene, imenovanja ili unapređenja bila unapred isplanirana ili su posledica opšte bezbednosne nestabilnosti koju je izazvalo ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, iz MUP-a se nije čuo odgovor.

"To sam već jednom negde izjavio: kad imate 80 mafijaških likvidacija za šest godina, to govori da neka druga paralelna struktura ima uticaja na javnu bezbednost, a ne ministar policije", kaže Vladimir Gajić i zaključuje: "I da je tu policija čista kao suza, a nije, to budite sigurni. Ali, recimo da jesu čisti kao suza, oni moraju da se zapitaju: ‘Čekaj, jesmo li mi ovde država ili postoji neka paralelna struktura koja može da ubije koga hoće i kad hoće, a da mi ne možemo nikoga posle da nađemo?’

I sad, kad ubiju jednog advokata, a građani imaju utisak da su advokati ipak neke ličnosti koje imaju neku moć, šta je ostalo za običnog građanina? Čemu on može da se nada? Ovo ubistvo Miše Ognjanovića, koje je strašno samo po sebi je jedna jeziva paradigma u kom društvu mi živimo. Simbioza između vlasti i mafije je već postala katastrofalna. Ja mislim da je to gore nego u vreme Miloševića."

Za ubistvo Vladimira Zreleca optužen je Vladimir Šaranović, koji je uhapšen početkom ove godine, posle dve godine bekstva. Za sada se još uvek brani ćutanjem i pitanje je da li će se otkriti motiv i naručioci ovog ubistva. Nije nemoguće da će i neposredni izvršioci ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića biti u dogledno vreme privedeni pravdi. Međutim, postavlja se ozbiljno pitanje i to upućeno baš kriminalcima: a, šta mislite, ko će vas braniti ako nastavite da ubijate advokate?

Iz istog broja

Stara planina – Borba za reke

Do poslednje kapi vode

Jovana Georgievski

Intervju – beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar

Svaki strah je loš savetnik

Jelena Jorgačević

Intervju – Zdenko Tomanović, advokat

Novinar ima pravo da sumnja u državu

Radmilo Marković

Intervju – Dragan Đilas

Samo zajedno možemo izvući Srbiju iz ambisa

Filip Švarm

Reagovanje

Šta je Srbima teško razumeti

Denis Kuljiš, novinar

Foto-reportaža

Turista u Jagodini

Tekst i fotografije: Marija Janković

Stave – Jubilarni, 11. Dani kupine

Bolje je bilo pod Turcima

Dragan Todorović

Nacionalni fudbalski stadion

Laka letnja zabava za milione

Slobodan Geogijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu