Slučaj Ljubiše Buhe

Slike iz života zaštićenog svedoka 2

foto: aleksandar stanković

Slike iz života zaštićenog svedoka

Ubistvo pešaka koji je pretrčavao autoput još jednom je uperilo svetla ka najčuvenijem svedoku pokajniku srpskog kriminala, ali, kao i do sada, niko ne očekuje da će on videti ćeliju bilo kog zatvora u Srbiji. Vlasnik ergele trkačkih konja, građevinski preduzetnik, veleposednik u Sremu, Buha se ponaša kao da se ništa nije dogodilo i svoj "novi život" zapravo nastavlja sa onim novcem koji je stekao u sumnjivim poslovima u poslednjih dvadesetak godina

Pre manje od mesec dana sve je izgledalo ružičasto za Ljubišu Buhu zvanog Čume, najpoznatijeg kriminalca pokajnika u Srbiji. On se pripremao za svadbu sa svojom najnovijom ljubavi sa kojom već ima dete. Svadba je bila zakazana za 24. oktobar u beogradskom Hajatu, u Kristalnoj dvorani, naravno.

Mladenci su birali detalje za enterijer i način na koji će biti postavljeni stolovi. Za svoj sto su izabrali orhideje, a sala je trebalo da obiluje ukrasima crvene i zlatne boje. Buha (46) ženio se po treći put i verovatno je zamišljao da je možda ovo konačno dobar novi početak za njega. Na fotografiji koju je objavio jedan beogradski tabloid dan posle venčanja videli smo da je Buhina izabranica mlada gospođa sa frizurom a la Jelena Karleuša, a kum je bio Buhin stari prijatelj Zoran Vujič Vujke. Žuta štampa je javila da je na svadbi bilo oko 100 zvanica i da je Buha platio uslugu 40 evra po osobi, što ne ulazi u rang preterano skupog događaja.

Ljubavni par nije čini se stigao ni da raspakuje bogate poklone kada se Buha našao u problemu. On je u prošlu sredu 3. novembra, saopštio je beogradski MUP, oko 18.45 na deonici autoputa kroz Novi Beograd, kod pumpe Zmaj, pregazio pešaka koji je tu pokušavao da pretrči ulicu. Buha je zadržan u pritvoru dva dana, utvrđeno je da nije imao alkohola i drugih nedozvoljenih supstanci u krvi i pušten je da se brani sa slobode. Delo je kvalifikovano kao "teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju" i za nj je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Iskustvo govori da iako je on na tom delu puta vozio znatno brže od dozvoljenih 80 kilometara na čas, teško da može da bude drastično osuđen zbog smrti čoveka koji je krenuo da pretrčava kolovoz na tom mestu.

Vreme i mesto ukazuju da se vinovnik kretao ka Surčinu pošto je završio poslove za taj dan u gradu. Iako svedok saradnik, Buha nikada nije bio u "programu zaštite svedoka", već uživa policijsku zaštitu kao neka vrsta državnog funkcionera i vodi svoje poslove čini se još bolje nego u periodu kada je bio označen kao "kontroverzni biznismen", odnosno preduzetnik iz podzemlja.

SARADNJA I ŠTA POSLE NJE: Najnoviji incident u kome je Čume učestvovao otvorio je iznova pitanje statusa svedoka saradnika u srpskom pravosudno-kaznenom sistemu i, pored toga, specifičnog statusa koji ima najčuveniji Surčinac. Iako novi institut, o kome je javnost Srbije ranije znala samo iz američkih filmova o mafiji, ovakvi događaji mogu da ukažu na manjkavost čitavog sistema naročito kada se ima u vidu način i kontekst u kome se pojavljuje Ljubiša Buha. Ovaj događaj, kao i drugi o kojima su brujali mediji u Srbiji proteklih godina i u kojima je glavnu ulogu igrao Buha, postavljaju pred pravosudni sistem i pitanje da li je moguće amnestirati nekoga od svake odgovornosti i krivice zato što je u jednom trenutku okrenuo "ćurak naopako" i odlučio da zarad spasavanja sopstvene kože ispriča šta je sve radio sa svojim prijateljima dok je radio za preduzeće "Organizovani krimanal" d.o.o.

Ceo tekst možete pročitati u novom broju nedeljnika Vreme koji je u prodaji od 11. novembra 2010. Pretplatnici na internet izdanje nastavak mogu pročitati ovde.

Iz istog broja

Dnevnici Ratka Mladića (4) – najava

Pljuvanje krvi i operacija Pauk

Priredio: Filip Švarm

Dnevnici Ratka Mladića (4)

Pljuvanje krvi i operacija Pauk

Priredio: Filip Švarm

Radionice FES-a

Opasnost od »kante za đubre«

Ana Radić

Slučaj Ljubiše Buhe – pretplatnici

Slike iz života zaštićenog svedoka

Slobodan Georgijev

Pravosuđe

Jatački presedan

Tatjana Tagirov

Istraga monopola

Car je go, šta ćemo sad

Zoran Majdin

Reagovanje – Protiv prodaje Telekoma

Nasledstvo, profit i zablude

Slavoljub Kačarević

Razvojni put G17 plus

Alhemija ispred politike

Vera Didanović i Dokumentacioni centar "Vreme"

Zemljotres u Mionici, 12 godina posle

Bolje da nije dolazio

Dragan Todorović

Vreme regionalnih izvinjenja

Sa Ovčare do Kablara

Andrej Ivanji

Lik i delo

Pavle Savić

Slobodan Bubnjević

Presude za Ivu Pukanića

Kraj prvog poluvremena

Miloš Vasić

Zemljotres

Trusni dani zatim prođu

Slobodan Bubnjević

Raskolnici i politika

Nepriznati neka se udalji

Jelena Jorgačević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu