Portret savremenika – Miroljub Petrović

Skenderbegov unuk u mejnstrimu 2

foto: petar marković

Skenderbegov unuk u mejnstrimu

Miroljub Petrović je čovek hiljadu zanata, ali pre svega Jutjub zvezda opskurnih teorija: od nastanka Zemlje, preko ilirskog porekla Srba do štetnosti vakcina. Pažnju je prigrabio pripovedačkim darom i izjavama koje su postale deo pop kulture. Pohvale za Aleksandra Vučića otvorile su mu vrata nacionalnih televizija. Njegovi poslići – na granici ili preko granice prevare – do sada nisu zanimali nadležne

Dorćol u prevodu znači "četiri puta" i to se odnosi na raskrsnicu Ulice cara Dušana sa Ulicom kralja Petra odnosno Dubrovačkom. Prvi srpski car i beogradski kvart sreli su se opet u decembru 2016. kada je Miroljub Petrović u intervjuu za Jutjub kanal "Balkan info" na primeru Dorćola objasnio kako bi izgledala borba protiv kriminala kada se obnovi Dušanovo carstvo.

"Bude neki univerzalni telefon, ne znam, 555-333. I sad ove nedelje javlja se tvoja porodica. ‘Da’. ‘E, ovde su neki dileri droge.’ (…) Dođi ovamo, bato, odmah izlaziš pred sudiju. Ko je najstariji u porodici Tešanović? Teša Tešanović je najstariji. ‘Šta je bilo?’ ‘Prodavao drogu.’ ‘Prodavao drogu? Pa znaš ti koja je kazna za prodaju droge? Smrtna kazna. Kraj priče. Imaš nešto da kažeš u odbranu? (…) Ideš pod mač, bato. Pod mač.’"

Emisija na Jutjub kanalu "Balkan info" ima 1,14 miliona pregleda, a broj 555-333 postao je fora, lek za sve, kao gospodin Volf iz Petparačkih priča kad kaže: "Ja rešavam probleme." Nema klinca koji bar jednom nije rekao: "Ideš pod mač, bato." Tim su intervjuom Petrović, dugogodišnji zagovornik kreacionizma, alternativne istorije Srba i protivnik vakcina, i "Balkan info" učinili jedno drugo besmrtnim.

Taj kanal sa stotinak hiljada pretplatnika jedinstvena je oaza na srpskom internetu. Svako priča bez upadica voditelja. U jednom (četvorosatnom!) intervjuu profesor Milan Brdar je pola sata bez potpitanja pričao kako su ustaše – a u njegovom pojmovniku to je sinonim za Hrvate – okupirale Srbiju i da iz svih beogradskih kafića trešti samo grupa "Magazin".

Ali niko nije isplativ gost kao Petrović. Trinaest puta je gostovao sa prosekom gledanosti od oko 400.000 – kvota do koje retko dobacuju i televizije. Jutjuberskim rečnikom, Petrović uvek "trenduje" čime se mogu pohvaliti još samo muzički spotovi, isečci iz rijalitija i skečevi "Dnevnjaka".

Kako je Petrović prešao put od mračnih studija u kojima je pričao da su ljudi pripitomili dinosauruse i da je Darvin lažov, sve do kičaste scenografije Pinka i Hepija gde se voditelji cerekaju dok izbacuje nenaučne parole? I kako je to unovčio?

NAJUREN SA FAKULTETA: Rođen je u Odžacima 1965. kao potomak plemena Kuča iz današnje Crne Gore. U rodoslovu koji je sam nacrtao kao njegov direktni predak navodi se "najveći srpski junak" Đurađ Kastriot Skenderbeg. Napadno se poziva na poreklo. "Kada pogledate današnje narode, oni se uopšte ne bave svojim poreklom, svojom istorijom. Naravno, kada uparuju pse i konje, onda gledaju poreklo."

Oni koji cene bizarne emisije poput "Bisera" ili "Noleta Seksomana", Petrovića su upoznali u proleće 2000. kroz serijal predavanja "Čudesa stvaranja" na beogradskoj TV "Palmi". Sedamnaest puta po pola sata pričao je o biblijskom nastanku sveta. U to vreme bio je mršav, upalog lica, jednako rečit, ali ni izbliza zanimljiv kao danas.

Serijal "Čudesa stvaranja" dospeo je pred Nastavno veće smera za paleontologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. "Od trenutka kada je M. Petrović pred milionskim auditorijumom počeo da propagira tzv. naučni kreacionizam, on se javno deklarisao kao istinski protivnik svih važećih i temeljnih naučnih postulata u geologiji", piše u zapisniku sednice od 20. juna 2000.

Sa osam glasova za i jednim uzdržanim odlučeno je da se Petroviću onemogući sticanje zvanja magistra, što je bio presedan. Petrović tvrdi kako je veće naumilo da ponovo preispita naučnu opravdanost ranije odobrene magistarske teze o donjojurskim školjkama Stare planine. Prema toj verziji, veće se nije sastalo, a Petrović je odlučio da batali stvar i završi studije u inostranstvu. Tvrdi da je studirao na Međunarodnom institutu za originalnu medicinu (IIOM), onlajn koledžu čije diplome ne priznaje niko. Tobožnji koledž je akreditovan od Američkog naturopatskog medicinskog borda za sertifikaciju (ANMBC), fantomske organizacije na čijem se sajtu ne pominje nijedno ime. Štaviše, sajt je registrovan uz pomoć platforme koja nudi anonimnost vlasniku domena. Kroz te akronime i pompezne nazive – koji će Petroviću kasnije značiti u razvijanju biznisa – stiže do Univerziteta "Alexandru Ioan Cuza" u rumunskom Jašiju. Ovaj je univerzitet, za promenu, pravi, najstariji u zemlji. Tamo Petrović, o čemu postoji zapis na sajtu univerziteta, doktorira filozofiju 2011. sa tezom "Kreacionizam i evolucionizam – semiotički pristup".

Povratak u javni život beleži 2012. kada je u Holandiji snimio brane na Severnom moru te izjavio da grupa srpskih intelektualaca planira miniranje brana ako iz Sheveningena ne budu oslobođene "patriote Šešelj, Mladić i Karadžić". Zbog toga je priveden u Beogradu, a kasnije je ispričao da se "zezao" i "glumio reportera". To je prvi put da Petrović, poznat po kreacionizmu, srbuje u javnosti.

RAZGRANATI BIZNIS: Manje je poznato da je po Srbiji razvio mrežu kvazi-univerziteta koji rade bez akreditacije i prijave Agenciji za privredne registre. O tome je "Vreme" prvo pisalo 2013. godine (videti tekst "Univerzalni univerzitet za ovo i ono", "Vreme" br. 1153) kada nam je u Prosvetnoj inspekciji rečeno da ti onlajn univerziteti nemaju dozvolu za rad. Premda su o tome kasnije javili i drugi mediji, nije poznato da su inspekcija i tužilaštvo išta preduzeli.

Fakulteti su, navodno, registrovani u SAD. Kako je saznalo "Vreme", adrese u Sakramentu i njujorškom Ričmond Hilu na kojima se vode Centar za prirodnjačke studije i Institut prirodne medicine zapravo su privatne kuće. "Pošto su studije onlajn, nema potrebe za većim prostorijama" – tako je na upit koji smo podneli 2013. odgovorio Petar Kalezić, sekretar Instituta. Jedna polaznica "Fakulteta za estetiku i kozmetologiju" – takođe u sklopu Petrovićeve mreže – ispričala je da studenti "dobijaju američku diplomu koja je priznata širom sveta i kod nas" i da imaju i "američki indeks". To je čula od profesora. No na listi američkog Ministarstva obrazovanja nema nijednog "fakulteta" koji vode Petrović i ekipa. Petrovićev Institut je navodio da ima akreditaciju koju dodeljuje The International Accreditation Board for Studies in Natural Medicine. "Vreme" je pretragom domena otkrilo da je sajt "međunarodnog borda" bio registrovan na Željka Stanojevića, Petrovićevog ortaka u poslu. Pošto su saznanja objavljena, sajt je ugašen.

Na Petrovićevim "univerzitetima" svašta se još može studirati, od nutricionizma, preko hebrejskog i nacionalne istorije do organske poljoprivrede. "Studije" koštaju od 400 do 1800 evra, literatura je na internetu, ispiti se polažu putem mejla i, kome se žuri, može ekspresno steći bezvrednu diplomu. Premda je "Vreme" ušlo u trag brojnim polaznicima, nema dokaza da je interesovanje bilo masovno. Da prevarantski biznis ne ide baš najbolje, vidi se po rudimentarnom dizajnu sajtova koji se vode na ime Miroljuba Petrovića ili se mogu povezati sa njim. U pitanju je barem trinaest sajtova pomenutih "univerziteta" i "instituta", stranice miroljubpetrovic.net, creation6days.com, skenderbeg.rs i nekoliko sajtova gde se prodaju preparati sa etiketama Instituta za prirodnu medicinu uz obećanje da leče neizlečive bolesti poput raka i Parkinsonove bolesti. Prema mišljenju pravnika koje je "Vreme" upitalo za tumačenje, ovde zbog prevare, rada bez dozvole, neplaćanja poreza i nadrilekarstva ima mnogo posla za nadležne.

Na listi "predavača" nalaze se živopisna imena poput Jovana Deretića ili Branislava Peranovića kojeg Petrović redovno hvali kao eksperta za lečenje narkomana. Peranović je 2013. osuđen na 20 godina robije zbog teškog ubistva Nebojše Zarupca, štićenika Centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti u Jadranskoj Lešnici.

ULAZAK U MEJNSTRIM: Miroljub Petrović živi u Petrovcu, malenom selu kod Leskovca, što svima preporučuje: "Treba da ulažemo u duhovne stvari. U decu, u porodicu. Ali Srbi su većinski izabrali da žive u betonskim kavezima, da se druže sa kamenjarkama." Nije mu teško da dođe u Beograd kada treba negde gostovati. Oni koji ga znaju kažu da dolazi starudijom od automobila ili autobusom. O svojim prihodima nerado priča. Kada je hvalio izdanje knjige Marina Barletija o Skenderbegu, na pitanje ko je finansirao prevod rekao je: "Pa, finansirao je, da kažem Bog je finansirao preko našeg Centra, obezbedio je sredstva. To je onda prevodio doktor Stevan Tomović, po mom mišljenju najbolji srpski istoričar, koji sada piše istoriju Srba od Adama i Eve pa do današnjih dana."

Televizijska pojavljivanja pokrio je u rasponu od andergraund emisije HRT-a "Na rubu znanosti" do "Kontravizije", pokušaju satire koji na TV "Pink" vodi Lav Pajkić, gde je doneo mač dok je fora "pod mač, bato" bila vruća. Često je kod Sarape i Dee na Pinku, kod Milomira Marića na Hepiju, naprednjaka Đukanovića na Kopernikusu… Poseban zadatak mu je borba protiv vakcinacije i homoseksualaca, "satanista" svih vrsta.

Protiv njega je, zajedno sa poznatim antivakserkama Majom Volk, Jelenom Karleušom i drugima, podneta prijava zbog ugrožavanja zdravlja. Za doktore koji preporučuju vakcine, Petrović je na Hepiju rekao: "To je kao da dovedeš katoličke sveštenike da pričaju o Stepincu. Oni su u sistemu, moraju da pričaju pozitivno, inače će da dobiju otkaz."

Gostovanja u mejnstrim medijima su učestala tek kada je, posle čuvenog intervjua za Balkan info, prošao test pravovernosti: "Mislim da je u okvirima demokratije, otkad postoji u Srbiji, Aleksandar Vučić ubedljivo najbolji političar. U nenormalnim uslovima, gde su svetske aždaje svuda oko nas da nam se krvi napiju. Imate iznutra pljuvanje. Ne znam kako on sve to trpi, kako ih sve ne počisti." Nije mu bilo prijatno kad je morao da odgovara na lascivna potpitanja nakon što je Mariću rekao da je bio nevin pre braka ili kada se Ognjen Amidžić glupavo smejuljio dok je Petrović deklamovao kako Đoković treba da dovede ženu u red. Petrović bi radije pričao o teokratiji, tako dalekoj od "infotejmenta" čiji je eksponat postao, i pripovedao koliki je Skenderbeg bio div i kako je sabljom mogao da raspoluti čoveka.

"SKIDAŠ FAZONE, POVEZUJEŠ SE S BOGOM": Petrović je na nakaradni način erudita, zna svašta, a nema problem da izmisli još više. U samo sat vremena uspeva da isprede priče o tome da su "ateističke škole" zapravo "debilane" u kojima se uče komunizam, darvinizam i geografija Obale Slonovače; da je njegov drug doktor Nikolić najbolji svetski ortoped koji je spasao fudbalera Luku Modrića tako što mu je rekao da pije više vode; da su heteroseksualci koji se kurvaju izazivanjem abortusa pobili više ljudi od homoseksualaca, koji su skloni da postanu serijske ubice; da najbolje zakone ima Saudijska Arabija; da se ljudi preko joge povezuju sa demonima; da se Isus na mejnstrim medijima prikazuje kao hipik i padavičar.

Manje mu je komotno kada mora da sučeli mišljenje. Redak primer bilo je gostovanje na Pinku sa socijalistom Borisom Milićevićem, deklarisanim homoseksualcem. Tu je Petrović nasilje nad homoseksualcima nazvao "higijenom", tvrdeći da 70 odsto upražnjava lizanje čmara ("To rade?" iznenađeno je pitao Sarapa.) "Lažeš", govorio mu je Milićević, i tu se Petrović teško snalazio. "Samo privlačite pažnju, estradizujete teme, jurite klikove na Jutjubu, ali Vas niko ne shvata ozbiljno", rekao mu je Milićević.

Petrović, međutim, bira teme. O teoriji ravne Zemlje, koja u regionu doživljava renesansu, kaže da je posledica toga što su ljudi lakoverni kao majmuni. "Samo ako pogledate Mesec, vidite da je Zemlja okrugla. Oni mogu da ubede ljude da je Zemlja kockasta, da je u obliku petokrake, buzdovana… Ljudi će sve da veruju." Zloglasni antenski sistem HAARP kod Barajeva nazvao je "lovačkom pričom".

Jedan novinar, koji je privatno mnogo puta bio u društvu sa Petrovićem, kaže da je u kafani isti kao u studiju. Zbilja ne pije alkohol i ne jede meso. Voli da bude u centru pažnje, ali nije navalentan i strpljivo sluša. Jedino priznaje, kaže sagovornik "Vremena", da je u intervjue ubacio fore poput "555-333" jer zna da to privlači pažnju. Petroviću nije drago kad klinci na ulici priđu da se slikaju samo jer su uhvatili par viceva. Više bi voleo da čitaju Stari i Novi zavet. "Znači radiš na sebi, intelektualno, duhovno. Sveto pismo čitaš, skidaš fazone, povezuješ se s Bogom", ponavlja stalno: "Dolaze mladi ljudi, pa se nadam da ćemo kao Izraelci da uđemo u obećanu zemlju, da obnovimo Dušanovo carstvo."

Bilo je čuda za tri dana na javnoj sceni onoliko, još više na internetu. Petrović je pak opstao i kad je prošao početni hajp. Na Jutjubu je odnos pozitivnih i negativnih ocena gledalaca otprilike pet prema jedan. Ili, što reče jedan od fanova u komentaru: "Lajkovi govore o odnosu čojstva i satanista. Teško je braćo, al’ razbucaćemo sataniste!"

Iz istog broja

Portret savremenika – Igor Kokoškov

Kako ostvariti američki trenerski san

Aleksandar Aleksić

Vojska i politika

Let iznad praznih reči

Davor Lukač

Ceca u udžbeniku

Dobro došli, padeži, na našu malu maskaradu

Jovana Gligorijević

Populaciona i demografska politika – Seosko stanovništvo

Da nam živnu, živnu sela

Biljana Vasić

Dokumenti – Najzad i o parama

Kolika je cena Kosova

Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, Ljiljana Sekulić i Katarina Stančić

Rekonstrukcija i druge slike

Dekonstrukcija vlade

Zora Drčelić

Balkanske migracije – Do Zapadne Evrope preko Rumunije

Nova ruta ka »obećanoj Zemlji«

Adrian Mogoš, Lindita Čela, Krešnik Gaši, Jovana Georgievski

In memoriam

Zoran Majdin

Filip Švarm

Na licu mesta – Nadomak Hrtkovaca

Četnički vojvoda i hiljadu i po pandura

Slobodan Georgijev

Ekonomija – Srpsko-arapska posla

Od JAT-a do Er Srbije i natrag

Radmilo Marković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu