Opojne droge

Singapur: Vešala za trgovca kanabisom 2

Singapurska vešala

Singapur: Vešala za trgovca kanabisom

Singapur će sutra obesiti čoveka zbog krijumčarenja kanabisa, što je izazvalo žučnu raspravu o smrtnoj kazni. Dok se na drugom kraju sveta ova opojna biljka sve češće legalizuje, u ovom slučaju nema milosti

Tangaraju Supijah iz Singapura osuđen je na smrt zbog pokušaja trgovine kilogramom kanabisa. Osuđenik će biti obešen sutra, što je prvo pogubljenje u toj državi u poslednjih šest meseci. 

Pre toga, 11 muškaraca je takođe obešeno zbog krivičnih dela u vezi sa drogom, navodi Kolektiv za ukidanje smrtne kazne iz Singapura. Ovaj kolektiv je poznat po kampanji "Stop ubijanjima“ i tvrde da su posledice konzumiranja kanabisa daleko manje u odnosu na ostale droge.

"Prema onome što smo pročitali u novinama, niko u Singapuru nije umro od konzumiranja kanabisa“.

Pogubljenja su se nastavila uprkos široko rasprostranjenim kritikama na račun pristupa države ovom tipu kažnjavanja.

Nedovoljno dokaza 

Tangaraju je uhapšen još 2014. godine zbog konzumiranja droge. Dok je bio u pritvoru, tužioci su ušli u trag dva telefonska broja putem kojih se on čuo sa dostavljačima. Sud ga je proglasio krivim za delo "pokušaj trgovine drogom“.

Budući da Tangaraju nikada nije ni uhvaćen tokom isporuke kanabisa otvorila se velika debata u Singapuru oko pravičnosti njegove presude. 

"Zapanjujuće je koliko je malo potrebno da se neko osudi na smrt“, rekla je aktivistkinja iz Kolektiva za ukidanje smrtne kazne i ocenila ovu presudu kao "nesigurnu“.

Porodica traži pomilovanje

Pismo o smrtnoj presudi za Tangarajua, dostavljeno je prošle srede njegovoj sestri koja je, kako prenosi Vajs, rekla da se najviše plašila baš tog trenutka kada će stići pismo iz tužilaštva da njen brat bude "sledeći na redu za smrtnu kaznu“.

Porodica tvrdi da u ovom slučaju nema dokaza i moli za Tangarajuovo pomilovanje.

Članovi porodice osušenog i aktivisti dostavili su nekoliko pisama predsednici Singapura Halimi Jakob. 

"Znam da moj brat nije učinio ništa loše. Pozivam sud da ponovo razmotri slučaj“, rekla je njegova sestra na konferenciji za novinare.

Prošle godine, stotine aktivista iz Singapura se okupilo nakon što je obešen jedan zatvorenik posle pauze zbog pandemije. 

Ovde, međutim, nema naznaka da će se sutranje vešanje obustaviti.

Najstroži zakoni protiv droga 

Iako sve veći broj država dekriminalizuje kanabis, poput Nemačke, i dalje postoje one države u kojima vladaju najstroži zakoni protiv droga u svetu.

To su, pored Singapura, Kina, Vijetnam, Tajland, Indonezija, Kambodža, Laos, Severna Koreja, Filipini, Turska, Iran, Saudijska Arabija, Dubai, Kosta Rika i Kolumbija.

Do skoro se i Tajland nalazio na ovoj listi, dok kanabis nije uklonjen sa liste narkotika u junu prošle godine.

Vlast u Singapuru tvrdi da su smrtne kazne neophodne za zaštitu društva.

"Singapur je u suprotnosti sa međunarodnom zajednicom, gde postoji jasan trend udaljavanja od smrtne kazne i gde se sve veći broj društava kreće ka smanjenju štete u merama javnog zdravlja, umesto kriminalizaciji droga“, rekla je novinarska iz Singapura Kirsten Han.

Singapur ima neke od najstrožih zakona protiv droga na svetu. Stoga se smrtne kazne odnose na trgovinu i podržavanje trgovine drogom i to za 500 grama kanabisa, preko 15 grama heroina ili preko 250 grama metamfetamina.

A.E./VICE/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu