Medijska posla

Savetnik i novinar

Ljut savetnik i uvređen novinar – to je loša kombinacija za svaki, a kamoli ozbiljan posao

"Na dnu Plavskog jezera nešto noću cvili i jeca." Tako je u nekom julskom broju jednih novina naslovljena priča o – drekavcu. Ova balkanska podvrsta ala i bauka uvek je cvilela u julu ili avgustu, kad su političari na odmoru, pa nema o bogzna čemu da se piše. Tada bi, u letnjoj sezoni, učestalo pronalaženje miša u pivskoj boci, žileta u hlebu, a jedne ugledne prestoničke novine svakog avgusta su, godinama, imale tekst o kanalu Rajna – Majna – Dunav – Morava – Egejsko more. Ove sezone dobismo Aleksandra Tijanića i Natašu Odalović.

Šta, osim Vojislava Koštunice, predsednika SRJ, povezuje savetnika i novinarku, glavne aktere tekuće julske afere?

Povezuje ih kompromitovanje profesije kojom se bave ili su se njome bavili.

Kad je afera pukla, pronašao sam taj tekst iz "Danasa" s naslovom o pticama i kavezima iz koga sam video da kolumnista cvili i jeca nad sledećim činjenicama:

A) Ima osam meseci da je Odalovićka tražila intervju od Koštunice, a on ništa, mada ga je ona intervjuisala i kad se niko nije otimao za to;

B)

C) Na kraju je Koštunica dao intervju "Slobodnoj Evropi", radiju za koji Odalovićka radi, ali nekom drugom novinaru, što je nju, Odalovićku, obradovalo ali i ponukalo da kod Aleksandra Tijanića, predsednikovog savetnika za medije, proveri zašto njena radost, makar i posle osam meseci, nije bila potpuna, odnosno, zašto nije njoj dao intervju;

D)

E) Halo, Tijanić ovde, čulo se s druge strane žice, sačekajte da vam pustim govornu poštu i onda je answer machine odeklamovala Tijanićev tekst o Bebi Popoviću, Zoranu Đinđiću, naručenim ubistvima i surčinskom klanu;

F)

G) Onda je došao dan kada je Odalovićka trebalo da napiše kolumnu. Dugo je grizla olovku dok se nije setila svog slučaja i onda citirala Tijanićevu govornu poštu.

H)

Finale: Tijaniću je neko četiri puta pretio ubistvom, Odalovićku prate njoj nepoznati ljudi, pre toga su oboje bili na informativnom razgovoru u MUP-u, koji je po nalogu tužilaštva proveravao verodostojnost Tijanićevih saznanja o vezi kriminala i političara, Odalovićka tvrdi da je snimila razgovor s Tijanićevog telefona (!?) i da ga je odaslala ljudima od integriteta, Tijanić post festum pojačava seksističku agresivnost ka Odalovićki, ova piše Koštunici u stilu "sram vas bilo, kakvog savetnika imate", još malo pa da se formira anketni odbor.

I Tijanić i Odalovićka, hteli mi to ili ne, reprezentuju u ovoj priči sve nas koji živimo od reči, pisane ili izgovorene. I to nas loše predstavljaju. Mislim da je Tijanićeva priča o Bebi Popoviću dosadila i Bebi Popoviću, a savetovanje Koštunice oko poslova s medijima Tijanić je pobrkao s ličnim ratom u kome on nastupa s jakim dojmom i nikakvim dokazima i spreman je uvek da bude ljut na urednike i novinare koji s njim ne dele dojam i nedostatak dokaza. Odalovićka izgleda nije naučila da se radi dostojanstva profesije i poštene javne reči koja bi mogla da služi i javnom interesu privatni razgovori po pravilu prećutkuju, a još manje se snimaju i pohranjuju kao dokaz protiv nekog.

Ono što njima, verovatno, izgleda kao lična drama ili dobar marketing najmanje je potrebno srpskom novinarstvu. Sada je ova lična razmirica postala institucionalizovana, o njoj se izjašnjavaju i pozvani i nepozvani, stvar se dovodi u vezu s predstojećim izborima i grudva obostrane neprofesionalnosti pretvara se u lavinu.

Iz istog broja

Saobraćajna policija

Nadzor za bezbednost

Tamara Skrozza

Iz prve ruke

Rupe, gužva i kazne

Vojislav Milošević, Milan Radović

Dosije "Vremena"

Autoput Beograd–Novi Sad:Kraj koncesione idile

Miša Brkić i Dokumentacioni centar "Vreme"

Lik i delo

Vojin Dimitrijević

V.D

Rasplet spora NBJ – savezni sud

Potvrđene odluke guvernera

Miša Brkić

Intervju: Dušan Bjelić, univerzitet Portland

Balkan kao metafora

Tatjana Jovanović

Predsednički izbori

Za 12 godina četiri puta

Politička kriza i izborna kampanja

Izborna groznica

Milan Milošević

Reč eksperata - Ljiljana J. Baćević

Mač, krst i skiptar

Priredio Dragoslav Grujić

Srbija pred izborima

Start trke za predsednika

Dragan Todorović

Haško suđenje Slobodanu Miloševiću

Nevoljni dobrovoljci

Nenad Lj. Stefanović

Borba protiv organizovanog kriminala

Apsurd nedopečenih zakona

Miloš Vasić

Afera Pavković

Rafali časti

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu