Svet

SAD: “Mali Tramp” krenuo protiv velikog Trampa 2

AP Photo/Patrick Semansky, File

SAD: “Mali Tramp” krenuo protiv velikog Trampa

Guverner Floride Ron Desantis još jedan je kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke. Nekda saveznik, a sada veliki suparnik Donalda Trampa

Guverner Floride Ron Desantis objavio je da se kandiduje za predsedničku nominaciju Republikanske stranke za 2024, čime je započeo obračun sa bivšim predsednikom, takođe kandidatom za izbore, Donaldom Trampom.

Desantis je kandidaturu objavio na društvenim mrežama u audio intervjuu gde je bio sagovornik bio Ilon Mask. 

Intervju koji je zamišljen da bude početak Desantisove kampanje, prošao je uz mnoge tehničke probleme: nekvalitetan zvuk, nemogućnost da se u razgovor uključe pratioci.

Mini Tramp

Kako piše BBC, Desantis je relativno novajlija u američkoj politici, pošto je prvi put 2018. godine izabran za guvernera Floride. 

“Desantis nije ništa drugo do "mini Tramp“, "Tramp bez šarma“ i "odjek Trampa“, tvrdi  Niki Hejli jedna od kandidatkinja za izbore.

Tokom pandemije korona virusa, bio jedan od funkcionera koji su se najviše protivili nošenju maski i vakcinaciji. U julu 2020. kako je broj zaraženih naglo porastao naredio je da se škole ponovo otvore.

Izričiti je protivnik LGBT prava, zbog čega je ušao u sukob sa kompanijom Dizni koja se usprotivili njegovom zakonu "Don’t say gay“ koji ograničava razmatranje LGBT pitanja u školama. 

Poput Trampa, protivnik je abortusa. Obećao je da će transformisati Floridu u državu koja podržava porodicu i zbog toga je, između ostalog, veoma popularan među konzervativcima, a levica ga je odbacila kao desničarskog ekstremistu.

Danas želi da predvodi veliki povratak Amerike, ali ne po paroli "Make America great again“ kako je to Tramp činio, već tako što će "okončati kulturu gubitništva koja je proteklih godina zarazila Republikansku partiju“, rekao je u intervjuu sa Maskom. 

Od saveznika do neprijatelja

Dvojica republikanaca su u početku bili saveznici. Desantis je glasno branio Trampa tokom Milerove istrage o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. Tokom Desantisove prve dve godine na mestu guvernera, često su ih povezivale prirodne katastrofe koje su pogađale Floridu. 

Međutim, rivalstvo između njih dvojice je sve više raslo posle izbora 2022. kada je Tramp za svog rivala na jednom skupu u Floridi smislio podrugljiv nadimak "Rob DeSanctimonious“. Tramp je često optuživao Desantisa da mu je cilj da uništi socijalno osiguranje i zdravstveni sistem "Medicare“ koji vodi vlada za starije građane.

Nakon Desantisove kandidature, Tramp se tokom celog dana u svim izjavama za medije na ovaj način obraćao protivkandidatu.

Tramp iz 2024: Humor koji nikome nije smešan

Ali mediji nisu bili dovoljni. Bivši predsednik, koji se sada može pohvaliti većinom republikanske podrške, vređao je Desantisa i u objavama na društvenim mrežama. 

Tako je napravio video objavu na Instagramu u obliku parodije u kojoj razgovaraju Desantis, Ilon Mask, Adolf Hitler, Džordž Soroš i đavo.

Prema Trampovom lažnom scenariju, video počinje tako što Džordž Soroš nailazi na prepreke tokom poziva, kao što su u realnosti korisnici koji su pokušavali da se uključe u Maskov audio intervju na Tviteru.

Komentari ispod Trampove parodije većinski se odnose na to da u ovome nema nikakvog smisla za humor, da je "podetinjio“ i da je ova objava prikaz Trampa iz 2024. ako se vrati na mesto predsednika.

Kakve su šanse ostalim kanidatima?

Pored Trampa i Desantisa, u trci za predsedničkog kandidata republikanaca su: Niki Hejli – bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija, Tim Skot – prvi crni senator Južne Karoline nakon građanskog rata, Asa Hačinson – bivši guverner Arkanzasa i Vivek Ramasvami – bivši farmaceutski direktor i nacionalista. 

U igri je takođe i bivši potpredsednik SAD-a, Majk Pens, za koga se očekuje da će pokrenuti kampanju u narednim nedeljama.

Kako pokazuje anketa CNN-a objavljena u sredu, najveće šanse da budu rivali Džozefu Bajdenu u novembru 2024. godine imaju Donald Tramp i Ron Desantis. Tramp ubedljivo vodi sa 53 odsto glasova, a Desantis zauzima drugo mesto sa 26 odsto. Sledi Hejli sa znatno manjim rezultatom – svega 6 odsto. Nijedan od ostalih kandidata nije završio iznad dva odsto. 

A.E./AP/BBC/CBS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu