Organizovani kriminal

Sačekuša u Istanbulu i posledice 2

Pronađen i likvidiran u Istambulu: Jovica Vukotić

Foto: MUP Srbije; Wikipedia

Sačekuša u Istanbulu i posledice

Likvidacijom Jovice Vukotića Škaljarski klan je obezglavljen. Staro vođstvo i uže rukovodstvo više ne postoje. Šta će biti sa Škaljarskim klanom? Postoji više mogućih scenarija, ali teško da će opstati u sadašnjem obliku. Ako se posmatra samo jezgro klana, onda je Jovičin brat Igor Vukotić jedini koji je preostao da zauzme mesto komandanta... Međutim, on je u bekstvu, a i pitanje je može li da ovlada hijerarhijskom strukturom klana

Još davno je pala odluka da Jovica Vukotić mora umreti. Dvadesetog aprila 2019. kada je nepoznati ubica sa kačketom na glavi u kotorskom naselju Dobrota, sa više metaka likvidirao Veselina Veska Vukotića (69) i Jovici je potpisana smrtna presuda. Saradnici se mogu oprostiti, ali otac ne. “Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi, svako zna što mu je činiti”, napisao je sin ocu tada u čitulji. Iako ubica nikada nije otkriven, svi su shvatili poruku – Jovica Vukotić nikada neće prestati da traži osvetu. Nije očekivao da će ona njega pronaći prva.

Jovica Vukotić (42) ubijen je u četvrtak oko 18 časova u istanbulskom naselju Šišli. Dvojica ubica na motoru prišla su automobilu u kom se Vukotić nalazio sa nevenčanom suprugom i ćerkom, te ispalila pet metaka. Četiri su ga pogodila. Do njega su navodno došli tako što su pratili partnerku Mašu M. Ona je posetu Vukotiću pokušala da prikrije pričom da ide na letovanje u Tursku, ali su ubice prateći svaki njen korak i došli do njega koji je bio prilično obazriv. Tamošnji portal HalkTv pisao je da je u trenutku ubistva u vozilu bio i vozač E.K, koji je policiji prvobitno rekao da je samo taksirao, ali se kasnije navodno ispostavilo da je pokušao sakriti dva mobilna telefona iz vozila.

I dok smrt još nije bila zvanično ni potvrđena, srpski tabloid “Alo”, je nepuna dva dana posle ubistva, na naslovnoj strani objavio da je Vukotića ubio plaćenik sa Karaburme. Međutim, tu ekskluzivnu vest kasnije nisu prenosili na svom portal, niti je iko drugi objavio.

Interesantno je da je nedavno i ubistvo za istaknutog člana Škaljaraca Minje Šakovića u Budvi takođe osumnjičen mladić iz beogradskog naselja Karaburma, za koje se navodi da je i dalje pod kontrolom i “u kandžama Kavača”.

GLAVA ŠEFA ŠKALJARACA BILA JE UCENJENA NA MILION EVRA: Sa likvidacijom Jovice Vukotića u Istanbulu Škaljarski klan je obezglavljen. Staro vođstvo i uže rukovodstvo više ne postoje. Jedan od vođa klana Igor Dedović (43) ubijen je u januaru 2020. u Atini, zajedno sa Stevanom Stamatovićem (43), članom užeg rukovodstva i šefom Zagoričke grupe. Pronašli su ih na isti način kao i Jovicu – prateći njihove supruge.

Kavčani nisu mnogo čekali, te su u julu iste godine likvidirani još jedan član užeg rukovodstva i vođa barsko-budvanske grupe koja je ogranak Škaljarskog klana. Reč je o Damiru Hadžiću (46) i Alanu Kožaru (43). Jedan od vođa ekipe sa Cetinja Vladan Radoman, brat prve žrtve rata, za koga se pretpostavlja da takođe zauzimao visoko mesto u klanu, 2021. u Italiji je osuđen na dugogodišnju robiju za međunarodni šverc kokaina i u bekstvu je. U junu ove godine ispred zidina budvanskog starog grada ubijen je Milić Minja Šaković, koji je slovio za vođu podgoričke grupe – snažnog ogranka Škaljaraca.

A POSLE BRATA, BRAT: Ubistvom u Istanbulu krug se zatvara. Šta će biti sa Škaljarskim klanom? Postoji više mogućih scenarija, ali teško da će opstati u sadašnjem obliku, identičan kakav je bio sve ove godine. Ako se posmatra samo jezgro klana, onda je Jovičin brat Igor Vukotić jedini koji je preostao da zauzme mesto komandanta. Ovome u prilog ide i čitulja koja se u subotu pojavila u crnogorskim novinama – “…a Igora ću nastaviti da savetujem kao što sam i tebe kroz cijeli život”. U potpisu Balša, kum. Međutim, Igor je u bekstvu, dugo nije viđen, a i pitanje je može li da ovlada hijerarhijskom strukturom klana. Da li će saradnici i ogranci prihvatiti njega kao novog neprikosnovenog šefa? I dalje: ako Igor preuzme vođstvo, zakopavanje ratnih sekira Škaljaraca i Kavčana se ponovo odlaže. Ako Jovica nije mogao oprostiti oca, Igor neće moći ni brata.

Generalno, o Igoru Vukotiću javnost ne zna mnogo. Davne 2012. učestvovao je sa kotoraninom Jovanom Jovanovićem i bratom Jovicom u pucnjavi u tivatskoj diskoteci “Madam Coco” gde su ranili radnika obezbeđenja. Prvo su sva trojica na kontroverzan način oslobođeni optužbi da bi 2017. Igor i Jovanović u ponovnom postupku bili osuđeni na 8 i 14 meseci zatvora. Nije poznato da li je Igor Vukotić ikada odslužio kaznu.

Kada je Jovica uhapšen 2018. u Turskoj, te izručen Srbiji koja je za njim tragala zbog falsifikovanja ličnih dokumenata, neki crnogorski mediji su pisali da je sa njim priveden i brat Igor. Međutim, tadašnji srpski ministar policije Nebojša Stefanović demantovao je ove informacije rekavši da “se samo radi o jednom licu što se tiče srpskih pravosudnih organa”. Nije precizirao da li je samo jedno lice uhapšeno, ili je samo jedno lice izručeno Srbiji.

Za Igorom Vukotićem je crnogorska policija 2019. raspisala međunarodnu Interpolovu crvenu poternicu za organizovanje kriminalne grupe u Nikšiću od 2016. do 2018. koja je trebala da pripremi likvidacije visokih funkcionera policije i ANB-a, ali i članova Kavačkog klana. U ovom postupku se i dalje sudi nikšićkom biznismenu bliskom kriminalnim vodama, Ranku Raduloviću.

KO SVE IMA INTERES: Treba imati u vidu da dva kotorska klana, iako moćna u balkanskom podzemlju, nisu na vrhu piramide i da tu postoji još zainteresovanih strana za budućnost crnogorskog podzemlja. Interesantno je i da srpski prorežimski portali, posle ubistva Vukotića, pišu da Zvicer zapravo nije vrhovni vođa Kavčana. Kako navode njihovi “pouzdani izvori”, Kavački klan je zajednički crnogorsko-srpski klan, odnosno zajednička bezbednosno-policijsko- kriminalna struktura iza koje stoje službe bezbednosti Crne Gore, ali i pojedinci iz srpskih službi. Te da su “Kavčani” tako bili u mnogo boljoj poziciji u odnosu na “škaljarce”, svi konci koji su im bili potrebni povlačeni su iz policije, struktura službi bezbednosti i vlasti, a ubijeni Vukotić bezuspešno je na to skretao pažnju.

Kako god, posle likvidacije Jovana Vukotića verovatni scenario je neka vrsta transformacije klana, za šta postoji više razloga. Prvo, ubistvom Vukotića nestalo je izvorno rukovodstvo, što će verovatno oslabiti klan dvojako – u odnosu na neprijatelje, ali i u odnosu na druge kriminalne grupe sa kojima Škaljarci sarađuju. Drugo, snažna vankotorska uporišta Škaljaraca oličena u barsko-budvanskoj i podgoričkoj kriminalnoj grupi oslabljena su nedavnim likvidacijama. Treće, tu je i desna ruka Luke Bojovića – Filip Korać za koga se smatra da je nadređen Škaljarskom klanu. I četvrto: na sudbinu Škaljaraca mogla bi uticati i organizovana kriminalna grupa Baćović iz Nikšića.

Radomir Baćović Boban dugogodišnji je vođa kriminalne grupe iz Nikšića za koju se smatra da blisko sarađuje sa Škaljarcima. I ne samo to, spekuliše se da njihovi pipci dosežu i do delova srpske policije. Kada je u avgustu 2021. godine zaplenjeno 1400 kilograma kokaina sakrivenog u bananama, a pronađenog u jednom skladištu u Zeti kraj Podgorice, policija je uhapsila vlasnike magacina, ali ne i one čiji je zapravo bio tovar. Spekuliše se da je iza ovog krijumčarenja bila upravo kriminalna grupa Baćović.

Iako neki opskurni medijski portali navodne “saznanja” iz bezbednosnih krugova da se Škaljarci, potpomognuti saradničkim ograncima spremaju za osvetu i mobilišu “vojnike”, pitanje je koliko će biti uspešni u tome, s obzirom da to rade već godinama. Za sada, šef Kavačkog klana Radoje Zvicer im je vešto izmicao, a čak je preživeo i atentat u Kijevu krajem maja 2020. godine.

Jedna opcija je da Igor Vukotić samo zameni ubijenog brata i stavi klan pod svoju kontrolu, dok je druga da se klan na neki način reformiše i stopi sa saradničkim ograncima širom Crne Gore. Šta je izglednije videće se uskoro.

U sedam godina dugom ratu, započetom zbog “samo” tri stotine kilograma kokaina i ubistvom Gorana Radomana sada već davne 2015. godine, Škaljarski klan je imao uspone i padove. Dok su se ulični obračuni nizali, Vukotić je od samog početka “upozoravao” medije da Kavčani sarađuju sa određenim strukturama iz vlasti. Kako je sukob odmicao, njegova moć je rasla, kulminirajući 2020. godine nakon ubistva u Atini. Hapšenjem klana Belivuk u Beogradu u februaru iste godine, te akcijama crnogorske policije protiv Kavačkog klana, delovalo je da se pobeda Škaljaraca bliži. U Crnoj Gori, a i svom rodnom Kotoru, Jovica Vukotić nikada nije osuđen. Važio je za čoveka za koga će drugi uvek preuzeti krivicu.

Škaljarski klan neće nestati, ali će se morati prilagoditi novim uslovima, što iziskuje i neke nove ljude. Možda će se i dalje zvati starim imenom, ali sa ubistvom Jovana Jovice Vukotića više neće biti ona grupa ponikla sa kotorskih ulica post-Fricovskog vremena. ¶

 

Politički preokreti i rat klanova

Škaljare su, godinama, češće ubijali, ali i hapsili i na teritoriji Srbije i na teritoriji Crne Gore. Kada su novinari KRIK-a početkom 2019. tadašnjeg ministra srpske policije Nebojšu Stefanovića pitali zašto se češće hapse pripadnici Škaljara, on je odgovorio: “Njih ima više.”

Na opasku novinara da za Kavčane važi da imaju jake veze u policiji, te da su zato zaštićeniji, Stefanović je te spekulacije odbacio i rekao da je na teritoriji Srbije jače delovanje Škaljara, dok je u Crnoj Gori dominantniji Kavački klan. Međutim, onda su tek usledile masivne odmazde Škaljaraca, poput onih u kući strave u Ritopeku.

Od početka 2019. žrtve iz kriminogene sredine su učestalo nestajale, MUP je to krio od javnosti, a sada se za sve više nestalih otkriva da su ubijeni. Javnost nije znala na šta je sve spreman klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Te 2019. javnost nije bila svesna ni povezanosti Kavačkog klana sa klanovima Belivuka, kosovskim grupama, Šarićevim klanom i klanom Amerika. Ispostaviće se da je, dok su češće hapšeni, ali i ubijani Škaljari, delovanje Kavčana u Srbiji bilo toliko jako da je, prema rečima nadležnih iz policije i tužilaštva, taj klan čak pripremao likvidaciju predsednika Srbije.

Predstavnici vlasti sada prst sumnje najčešće upiru upravo u policiju da je Kavčanima davala logističku podršku da preuzmu tržište. To je, navodno trajalo sve do promena u vrhu policije, krajem 2020. godine kada je na mesto Stefanovića u ministarsku fotelju MUP-a seo Aleksandar Vulin. Od dolaska Vulina na čelo policije, primetno je da se u Srbiji manje govori o zločinima koje su počinili Škaljari, a na tapetu kao “dežurni krivci” su Kavčani i njihovi partneri.

Da se s promenom političkih pozicija menja i odnos prema klanovima primetno je i u Crnoj Gori. Naime, tamo je dvovlašće kako na rukovodećim državnim pozicijama, tako i u ratu klanova. Otprilike kada je u Srbiji, u oktobru 2020. godine, počela da slabi pozicija Kavčana, izborom nove vlade i promenom ministra policije, nepuna dva meseca kasnije u Crnoj Gori opozicija je prvi put posle tri decenije, predvođena političarima Zdravkom Krivokapićem i Dritanom Abazovićem, preuzela vodeću ulogu u vladi te zemlje, dok je Milo Đukanović ostao na mestu predsednika države.

Tad su počele da se dižu i optužnice, kako protiv jednih tako i protiv drugih vođa klanova da su pripremali ubistva protivnika, gotovo svi su završili na poternicama, a političari se međusobno optužuju ko je kom klanu bliži, kao i ko poseduje koju koruptivnu mrežu u policiji ili pravosuđu. Čini se da dok se ne razreši politički konflikt u vlasti Crne Gore da se neće znati ni koji klan je pobedio u čuvenom ratu Kavača i Škaljara.

J. Z.

Spirala zločina

Kada se govori o ukupnom broju žrtava rata kotorskih kriminalnih klanova, do sada je ubijeno više od 60 ljudi samo u kriminalnim obračunima i likvidacijama na javnim mestima, poput onih uličnih. Međutim, tačan broj niko sa sigurnošću ne može utvrditi. Na primer, nije poznato ni koliko je ljudi pobijeno u klanici u Ritopeku. Iako optužnica protiv klana Belivuk obuhvata sedam likvidiranih, očigledno je da je žrtava bilo mnogo više. Takođe, postoje osnovane sumnje da je bilo i drugih klanica, među kojima su neke vodili ljudi bliski Škaljarskom klanu i koje su se nalazile u drugim zemljama Evrope.

Većina žrtava je likvidirana u Crnoj Gori i Beogradu, ali su neke meci stigli i u zapadnoevropskim državama. Primera rad, visoko rangirani član Kavčana Vladimir Roganović (31) ubijen je u austrijskoj prestonici. Pucalo se i u Grčkoj, a kada se Zvicer krio u Ukrajini, osobe koje su pokušale da ga ubiju pronašle su ga i tamo. Za neka ubistva su angažovani profesionalci, kao što je bila likvidacija škaljarca Dalibora Đurića Đuke 2016. snajperom u zatvoru u Spužu ili kavčanina Davorina Baltića (41) u koga je, u Beogradu, ispaljeno na desetine metaka iz kalašnjikova, od kojih ni jedan nije pogodio srpsku policajku koja se nalazila na mestu suvozača. Za dosta njih su pak korišteni razni delikventi, odnosno ubice kamikaze, koje ne čeka blistava budućnost u kriminalnim vodama i koje po pravilu bivaju vrlo brzo otkrivene. Jedan takav je kragujevčanin Duško Tanasković, nedavno uhapšen za ubistvo Škaljarca Gorana Vlaovića Gora (38) na Pagu. U nekim slučajevima je stradalo više članova porodice, kakvi su Roganovići, ali sada i Vukotići. Međutim, činjenica je da je među poznatim žrtvama više pripadnika Škaljarskog klana.

F. M.

Iz istog broja

Deca izbeglice na Balkanskoj ruti

Nasilje kao sudbina

Tatjana Ristić

Intervju – Ivica Mladenović, sociolog, predavač na Sorboni

Vučićeva politika je suprotnost shvatanju dostojanstva

Nikola Lazić

Intervju – Danica Popović

Prodavac magle i njegove bubašvabe

Zabrana Europrajda 2022

Huliganska država

Jovana Gligorijević

Crkveni ordeni za Vojislava Šešelja i ekipu

Šamar dostojanstvu i humanizmu

Nedim Sejdinović

Kraljevska kuća Vindzor

Vrline javne, testamenti tajni

M. M. i Dokumentacioni centar “Vremena”

O budućnosti monarhije

Moderacija mimo glasačke kutije

Ijan Bankroft

Smrt Elizabete II

Teret nasleđa

Nenad Šebek

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu