Intervju – Dr Günter Geyer, generalni direktor Vienna Insurance Group, Beč

Razvoj društva je obaveza

"Verujemo da ekonomski učinak nije održiv ako etički standardi nisu na visokom nivou. Da bismo obeležili Evropsku godinu volontiranja – 2011, pokrenuli smo program ‘Social Active Day’ u devet zemalja", kaže sagovornik "Vremena"

Z.J

Kao jedna od vodećih međunarodnih osiguravajućih grupacija u centralnoj i istočnoj Evropi, Vienna Insurance Group (VIG) smatra se obaveznom da pruži podršku za rešavanje socijalnih problema i razvoj kulture u Austriji i regionu. Takođe, Grupa, čije je sedište u Beču, deluje sa ciljem da doprinese međusobnom razumevanju i međunarodnoj saradnji preko granica i između različitih kultura. Od svog nastanka kompanija se vodila etičkim vrednostima koje su danas duboko ukorenjene u VIG. Vienna Insurance Group je 2011. godine pokrenula koncept "VIG Social Active Day" (Društveno aktivan dan) za preduzeća u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji. "Social Active Day" je program korporativnog volontiranja u okviru kojeg zaposleni jedan dan u godini posvećuju aktivnostima usmerenim na pomoć osetljivim grupama u zajednici, i angažuju se na polju edukacije i kulture. Na taj način VIG želi da poveća i neguje svest za socijalna pitanja u različitim zajednicama u regionu. O ovom programu i njegovoj primeni u regionu, a posebno u Srbiji, gde posluje članica Grupe – Wiener Städtische osiguranje, za "Vreme" govori dr Günter Geyer, generalni direktor Vienna Insurance Group.

"VREME": Zašto se Vienna Insurance Group smatra obaveznom da u Austriji i u zemljama u kojima ima ćerke kompanije inicira i podržava rešavanje socijalnih problema i učestvuje u širenju kulture?

DR GÜNTER GEYER: Kao osiguravači, vidimo brige ljudi, nade i strahove svaki dan. Mi doživljavamo ono što se dešava oko nas i u našoj sredini. Takođe verujemo da ekonomski učinak nije održiv ako visoki etički standardi nisu održavani na visokom nivou, i zato se trudimo da se uključimo u društvena i kulturna pitanja u zemljama u kojima poslujemo.

Koliko VIG doprinosi društvenim zajednicama i u kojim oblastima najviše?

Kompanija Vienna Insurance Group i njen glavni akcionar Wiener Städtische Wechsel-

seitige imaju dugu tradiciju u pružanju podrške društvenim i kulturnim organizacijama. Da bismo obeležili Evropsku godinu volontiranja – 2011, pokrenuli smo aktivnost koju smo nazvali "Social Active Day" u devet zemalja. Aktivnosti koje sprovodimo kreću se u rasponu od brige o starima, renoviranja zgrada do edukacije i druženja sa decom.

U devet zemalja u kojima se od prošle godine implementira koncept "Social Active Day", koliko je zaposlenih učestvovalo u volonterskom radu i da li smatrate da se i njima povećao kvalitet života time što su na nov način davali doprinos svojim društvenim zajednicama?

"Social Active Day" je veoma dobro primljen, a više od 2000 zaposlenih učestvovalo je u ovoj inicijativi. Ovaj program omogućava svakom zaposlenom da jedan radni dan godišnje iskoristi za volonterske aktivnosti. Odziv je bio impresivan. Zaposleni su prihvatili akciju sa entuzijazmom, a dobili smo i dirljive povratne informacije od mnogih zaposlenih, njima je bilo zaista drago da pomognu makar na jedan dan. Taj duh nam pomaže da "Social Active Day" proširimo na grupe preduzeća i u drugim zemljama u kojima poslujemo.

Kako ocenjujete uspeh volonterskih akcija Wiener Städtische osiguranja u Srbiji?

Primetili smo posebno pozitivnu povratnu informaciju iz Srbije. Znamo i da ovo nije novost za Wiener Städtische osiguranje, koje je sprovodilo društvene i dobrovoljne aktivnosti i pre uspostavljanja projekta "Social Active Day". Oko 80 radnika se prijavilo za volontiranje prošle godine, a lično sam bio impresioniran raznim projektima koje je Wiener Städtische osiguranje pokrenulo.

Kao inicijator nagrade za društvenu odgovornost, koja nosi vaše ime, da li mislite da će ona doprineti još uspešnijem integrisanju brige o društvu u poslovne aktivnosti VIGa?

Wiener Städtische Wechselseitige, glavni akcionar Vienna Insurance Group, dodeliće nagradu za izuzetnu društvenu posvećenost po prvi put u maju 2012. Sa ukupno 100.000 evra biće nagrađena tri projekta grupa kompanija ili tri projekta zaposlenih. Važno nam je da pokažemo našim zaposlenima i javnosti da smo više nego ekonomski uspešna kompanija za osiguranje, jer smo usredsređeni na ljude – osiguranike, zaposlene, kao i na društvo u celini.

Iz istog broja

LGBT prava

Sigurna četiri zida

Jovana Gligorijević

Portret savremenika

Veliki Turčin, Sulejman Veličanstveni ili Zakonodavac

Aleksandar Ćirić

Intervju – Goran Masnec, direktor Hrvatske gospodarske komore u Beogradu

Neophodni su zajednički investicijski projekti Srbije i Hrvatske

Radmilo Marković

Intervju – Dragan Todorović, potpredsednik Srpske radikalne stranke

Neuspeh se ne da opravdati

Mirko Rudić

Posle fajronta

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

Tragom vesti

Takoreći posao veka

Zoran Majdin

Drugi izborni krug u Vojvodini

Pokrajina je drugačija

D. Boarov

Moguć rasplet u DS-u

Jovan Bez Zemlje i žuti baroni

Zora Drčelić

Šta čeka Srbiju – Postizborni pregovori

Iz pobede u poraz i natrag

Milan Milošević i Dokumentacioni centar Vremena

Koceljeva, a u Srbiji

Glasanje za sebe

Dragan Todorović

Epilog drugog kruga

Noć posle koje više ništa nije isto

Zora Drčelić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu