Sati hapšenja

Privođenje za narodnu zabavu

Kako su protekla tri dana vlasti privodile pravdi bivšeg predsednika SRJ

Petak 30. mart 2001.

19 časova: Šef poslaničkog kluba SPS-a Branislav Ivković pozvao socijaliste da napuste Skupštinu, rekavši da se ispred kuće u Užičkoj 11–15 u kojoj živi Milošević nalazi "šest vozila sa naoružanim ljudima i jedna kola Hitne pomoći".

20.00: Ispred ulaza u kuću Miloševića nalazi se pedesetak građana spremnih, kako kažu, da ga brane. Dolaze i novinari gde ih u atmosferi "logorske vatre" čuva "narodna straža". Jedna marica, nekoliko džipova i dvoja kola Hitne pomoći su u blizini, sa druge strane kuće u Konavljanskoj ulici. Oko 20 sati policija je blokirala ulice koje vode do vile u kojoj je Milošević.

22.00: Ispred glavnog ulaza u vilu simpatizerima SPS-a obraćaju se Branislav Ivković i Siniša Vučinić, predsednik Radikalne stranke levice "Nikola Pašić" i član Direkcije JU-a.

22.50: Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević uhapšen je i nalazi se u Palati pravde, javlja Radio B92 pozivajući se na "pouzdane izvore".

23.30: Četiri džipa MUP-a Srbije u Palatu pravde dovoze nepoznate osobe. Okupljeni građani proslavljaju "hapšenje" Miloševića. Živorad Igić, aktivista SPS-a, u izjavi za Radio B92 demantovao je informaciju da je Milošević uhapšen.

Četiri džipa izašla su iz Palate pravde i uputila se ka Dedinju, u istom pravcu odakle su i došla.

24.00: Branislav Ivković izjavio je agenciji Beta da je vest o hapšenju Miloševića "totalna laž". "Vest o hapšenju je plasirana kako bi se sprečile velike grupe ljudi koje su krenule ka Beogradu da brane Miloševića."

Milošević izlazi na glavnu kapiju u Užičkoj. Kratko maše rukom okupljenima i ponovo se vraća u rezidenciju.

Subota 31. mart

1.25: Milošević dao telefonsku izjavu Radiju B92: "Upravo pijem kafu sa mojim drugovima ovde i vrlo sam dobro. Gledam na sve ovo kao i svi građani Srbije. Ispred kuće su se okupili mnogobrojni građani, ne samo pristalice SPS-a već mnogi kojima je na srcu naš narod i nacionalno dostojanstvo. Mi smo svi zajedno ponosni kad vidimo takvo raspoloženje." Upitan da li je uplašen Milošević je odgovorio: "Naravno da nisam."

2.10: Oko sto policajaca pod punom opremom pojavilo se na ulazu u kuću. Policija rasteruje "narodnu stražu" sa zadnjeg ulaza. Nekoliko desetina policajaca bez opreme za suzbijanje demonstranata napravilo kordon i pokušava da uđe u dvorište zgrade. Pojavila se grupa specijalaca u kožnim jaknama i sa kapuljačama na glavama.

2.45: Specijalne antiterorističke jedinice prilaze vozilima kapiji na ulazu u kuću. Bacaju šok-bombe, razbijaju staklo na portirnici i ulaze u dvorište. Čuje se pucnjava. Povređena su dva policajca i jedan fotoreporter.

3.25: Policajcima stiže pojačanje od tridesetak policajaca sa šlemovima, pancirima i automatskim puškama. Jedan oklopni transporter parkirao se ispred ulazne kapije, a okupljene Miloševićeve pristalice gađale su ga flašama. Dolaze funkcioneri Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije sa načelnikom Goranom Petrovićem na čelu.

4.20: Ponovo dolazi Goran Petrović sa saradnicima i odlazi na razgovor u vilu.

6.30: Novinari i Miloševićeve pristalice udaljeni su više od 200 metara od kapije vile, u pravcu Topčiderske zvezde; ispred kuće su i dalje jake policijske snage i nekoliko džipova.

9.30: Ministar policije Srbije Dušan Mihajlović drži vanrednu konferenciju za novinare. Nalog za hapšenje Miloševića izdat je na osnovu krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, rekao je Mihajlović i izjavio da je Vojska Jugoslavije sprečila policiju da izvrši akciju . Milošević je rekao da ga "živog neće odvesti u zatvor", dodao je Mihajlović i rekao da su u toku pregovori kako bi se mirno rešila nastala situacija.

10.46: Oko 150 pristalica Slobodana Miloševića probilo je kordon na Topčiderskoj zvezdi i došlo u Užičku ulicu, uzvikuju "Slobo, Slobo", "Jugoslavija", "Ne damo Slobu", "Ne damo nikoga".

12.00: Vanredna sednica Vlade Srbije. Vlada je pozvala sve naoružane civile u okruženju Miloševića da odmah polože oružje policiji kako bi se izbegle žrtve i omogućilo privođenje Miloševića istražnom sudiji. Đinđić je izrazio nezadovoljstvo ponašanjem pojedinaca iz Generalštaba Vojske Jugoslavije i Gardijske brigade koji su "sistematski sprečavali republičke organe u vršenju njihove dužnosti" i "pružali otvorenu podršku naoružanim civilima u ličnom obezbeđenju" Miloševića.

12.30: Još jedna grupa od oko 150 pristalica Miloševića probila kordon policije i pridružila se pristalicama već okupljenim ispred kapije kuće.

13.00: Prema tvrdnji člana Izvršnog odbora SPS-a Dušana Bajatovića, u kući Miloševića od ujutro se vode pregovori između predsednika SRJ Vojislava Koštunice, Vlade Srbije, vojske, policije i predstavnika vrha SPS-a.

12.30: Probijen je prvi kordon policije koji je stajao kod Topčiderske zvezde, a zatim je probijen i drugi koji se nalazio na sredini Užičke. Pristalice SPS-a uspele su da se približe trećem kordonu milicije, koji stoji na deset metara od ulaza u rezidenciju.

13.45: Načelnik Generalštaba general-pukovnik Nebojša Pavković podneo je predsedniku Jugoslavije Vojislavu Koštunici raport u vezi sa događajima na Dedinju i odbacio tvrdnje da je VJ "bilo čime ometala rad nadležnih organa".

14.15: Ministar pravde Srbije Vladan Batić najavio mogućnost proširenja optužnice protiv Miloševića zbog njegovog odbijanja da se pojavi pred istražnim sudijom i incidenata oko rezidencije.

14.30 Pristalicama se pridružio bivši premijer Mirko Marjanović, ali ga policija nije pustila da uđe u Užičku ulicu.

15.00: Portparol SPS-a Periša Simonović izjavio da ta partija "nema nikakve veze sa obezbeđenjem unutar rezidencije u kojoj je Milošević".

15.15: Generalni sekretar SPS-a Gorica Gajević i Živadin Jovanović prošli su kordon i pridružili se pristalicama Miloševića.

16.05 U Palati federacije u toku je sastanak predsednika SRJ Vojislava Koštunice sa najvišim saveznim i republičkim funkcionerima, kao i načelnikom generalštaba Nebojšom Pavkovićem. Posle sastanka Koštunica je izjavio "da nijedan pojedinac, pa ni Slobodan Milošević nije vredan građanskog rata i krvoprolića, da nijedan pojedinac ne sme i ne može da ugrozi državni i nacionalni interes i da niko ne sme biti nedodirljiv".

18.00: Pristalice i protivnici Miloševića nakratko su se sukobili na Topčiderskoj zvezdi, a veći incident sprečila je policija koja je okupljene razdvojila postavljanjem kordona.

21.00: Policija je sklonila novinare i građane od ulaza u vilu.

Nedelja 1. april

1.00: Savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković potvrdio je Radiju Slobodna Evropa da se "u ovim trenucima" u vili vode pregovori o Miloševićevoj mirnoj predaji policiji.

2.00: Šezdesetak policajaca u punoj borbenoj opremi približilo se jednoj od kapija rezidencije.

4.35: Pet pucnjeva čulo se iz pravca rezidencije. Velikom brzinom iz dvorišta izašla kolona automobila, od kojih dva džipa MUP-a i još nekoliko audija.

4.49: Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević uhapšen je oko 4.35 sati, javlja Radio B92.

5.00: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević uhapšen bez otpora. Uhapšen je Siniša Vučinić, kao šef Miloševićevog obezbeđenja, a u grupi osumnjičenih za pucnjavu su Ratko Zečević, Radovan Matešić i Bogoljub Bjelica. Dušan Mihajlović je izjavio da je Miloševićeva ćerka Marija pucala neposredno pre nego što je Milošević uhapšen.

Iz istog broja

Tekst krivične prijave protiv Slobodana Miloševića

Zloupotreba položaja

Podnosilac prijave: Miodrag Vuković

Ekskluzivno: Šta je pronađeno u arhivama Narodne banke

Milošević izmislio Dafiment banku

Miša Brkić

Užička 11

Miloševići u muzeju

Slobodanka Ast

Obezbeđenja Slobodana Miloševića

General i vojvoda

Tamara Skrozza i Dokumentacioni centar Vreme

Hapšenje – policijska priča

Komad sa pevanjem i pucanjem

Miloš Vasić

Hapšenje – Uloga Vojske Jugoslavije

Politika nemešanja

Roksanda Ninčić

Hapšenje iz ugla pravosuđa

Neuspeli prvi pretres

Jovan Dulović

Čedomir Jovanović – ključni čovek

Bolje u zatvor nego u avion

Dušan Radulović

SPS posle hapšenja Miloševića

Šefovanje iz ćelije

Nenad Lj. Stefanović

Iza zida

Halo, Užička

Svetlana Vasović-Mekina

Slobodan Milošević pred sudom

Kraj mita

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu