Održana tribina "Koji je model privatizacije potreban Srbiji"

Privatizacija, ali kakva?

Privatizacija, ali kakva? 1

Tribina "Koji je model privatizacije potreban Srbiji" održana je 28. aprila u Studentskom kulturnom centru u organizaciji nedeljnika "Vreme" i fondacije "Friedrich Ebert". Ovo je druga u nizu tribina iz ciklusa tribina "Vreme izazova". Prva tribina sa temom "Civilna kontrola policije" održana je u februaru, a planirano je da do kraja godine budu organizovane još četiri tribine. I teme narednih tribina obrađivaće probleme koji su od najvećeg značaja za razvoj demokratskog društva u Jugoslaviji i najaktuelnija pitanja sa kojima se naše društvo suočava.

Učesnici tribine "Koji je model privatizacije potreban Srbiji" bili su Aleksandar Vlahović, ministar privrede i privatizacije u Vladi Republike Srbije, Nebojša Medojević, direktor Centra za tranziciju u Podgorici, Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Milić Milovanović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, i Tamas Bauer, profesor univerziteta Johan Wolfgang Gete u Frankfurtu na Majni i poslanik u mađarskom parlamentu. Tribinu je vodio Dimitrije Boarov, novinar "Vremena".

Ministar Vlahović je govorio o problemima sa kojima se Vlada Republike Srbije suočava, o načinima i modelima koji će biti primenjeni u privatizaciji srpske privrede. Branislav Čanak je o privatizaciji govorio iz ugla radnika, koji mogu biti najosetljiviji i najproblematičniji deo ovog procesa, a Nebojša Medojević i profesor Milić Milovanović analizirali su privatizaciju iz ugla dosadašnjih iskustava istočnoevropskih zemalja i bivših repulika SFRJ. Tamas Bauer je učesnicima i publici govorio o modelima privatizacije koji su primenjeni u mađarskoj privredi, o zamkama i pozitivnim stranama mađarskog tranzicionog iskustva.

U svojim izlaganjima i u međusobnoj razmeni mišljenja učesnici tribine su razmatrali tip tržišnog privrednog sistema koji je potreban ili moguć u Srbiji. Izneta su mišljenja o glavnim slabostima važećih zakona o "svojinskoj transformaciji" i o različitim pravcima njihovog otklanjanja usvajanjem novog zakona. Potražen je odgovor na pitanje da li i neki novi modeli privatizacije kriju opasnost da se privatizacija izvede prema nekom novom pojedinačnom, a ne opštem interesu? Ministru Vlahoviću je postavljano pitanje ko gubi, a ko dobija ovim ili nekim drugim modelom privatizacije. Ko će određivati načine privatizacije pojedinih preduzeća, da li će dobitnike i gubitnike u privatizaciji određivati tržište, država ili političke stranke? Veći deo razgovora govorilo se o tome koji model privatizacije u Srbiji ima najviše šansi da privuče strane ulagače.

Tribinu "Koji je model privatizacije potreban Srbiji" pratili su brojni novinari i publika, a bilo je i mnogo pitanja.

U narednom broju nedeljnika "Vreme", od 10. maja, izaći će podlistak "Koji je model privatizacije potreban Srbiji", koji će preneti sve ono o čemu je na tribini govoreno.

Iz istog broja

Bankarske afere

Pozovi SB radi dilovanja

Jovan Dulović

Reforma krivičnog zakonodavstva

Svedočenje za imunitet

Miloš Vasić

Ekonomske (ne)jednačine

Lov na lavove

Dimitrije Boarov

Život u prisustvu merkaptana

Čekajući “klausa”

Nenad Živković

Čekajući 1. jun

Rat za TV sliku, uticaj i pare

Dušan Radulović

Lik i delo

Miodrag Živković

Dragoslav Grujić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu