Crna Gora

23. 3. 2001. / 13.06

Predizborno sejanje straha

Upotreba Albanaca, Hrvata i Muslimana u sukobu između crnogorskih političkih stranaka

Predizborno sejanje straha 1
POLITIČKI ŽIVOT: Zahtevi za referendumom…

Tek kada ovaj primjerak "Vremena" bude u rukama čitalaca, pouzdano će se znati kako će stranke nastupiti na vanrednim aprilskim izborima u Crnoj Gori, odnosno hoće li biti najavljenog procrnogorskog i projugoslovenskog bloka. Sve će definitivno biti jasno 27. marta u ponoć, kada ističe rok za predaju izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji. Do zaključenja ovog broja to su uradili radikali Vojislava Šešelja. Ta lista je verifikovana za razliku od liste koalicije komunističkih partija, koju je pomenuta komisija zbog nepravilnosti odbila, a najavljena je lista koalicije albanskih stranaka, potom i muslimanskih, dok je krajnje neizvjesno kako će nastupiti glavni akteri pomenutih izbora – Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijalistička narodna partija (SNP). SNP je u koaliciju pozvao narodnu stranku i Srpsku narodnu stranku (SNS), koja, kako je izjavio za "Vreme" predsjednik Božidar Bojović, već dva mjeseca traži da se takva koalicija napravi. Međutim, narodnjaci (NS) Dragana Šoća u principu su za samostalan nastup ali, kako su saopštili, u koaliciju idu ukoliko koaliciju napravi suparnički blok. Po strani za sada ostaje Narodna socijalistička stranka (NSS) pristalica Momira Bulatovića, koja je izlazak na izbore najavila bez lidera, a koju za sada kao koalicionog partnera ne prihvata SNP, na šta je NSS odgovorio da eventualna koalicija SNP-NS-SNS nije pravi borac za odbranu Jugoslavije na izborima.

Predizborno sejanje straha 2
…i praćenje vesti pored albanske granice

Utisak je da su svi čekali na odluku Glavnog odbora DPS-a, koji je zasijedao upravo u vrijeme pisanja ovog teksta i koji je odlučio da na izbore ide u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom, računajući da će ta koalicija biti sasvim dovoljna da ostvare većinu mandata u crnogorskom parlamentu. DPS je, dakle, odbio ponudu Liberalnog saveza za formiranje crnogorskog bloka uz uslov da DPS i crnogorska vlada odustanu od poznate platforme za redefiniciju odnosa između Crne Gore i Srbije i okrenu se što prije nezavisnoj Crnoj Gori. Miodrag Vuković, predsjednik IO DPS-a uoči Glavnog odbora je ocijenio da je pomenuta platforma osnovni dio programa DPS-a i da će ona biti osnov izbornog programa.

OPTUŽBE: Po svemu sudeći, Liberalni savez će na izbore ići samostalno, a sudeći prema najnovijim sondažama javnog mnjenja uživa podršku 12 odsto birača i realno je očekivati postizbornu koaliciju sa DPS-om i SDP-om. Sada ostaje da se vidi kako će na sve to reagovati stranke projugoslovenskog bloka. A sve će biti razjašnjeno do 27. marta u ponoć, kada ističe rok za predaju izbornih lista.

No, i prije pravog hvatanja u koštac stranaka koje se zalažu za međunarodno priznatu Crnu Goru i onih koje najavljuju ljuti boj za Jugoslaviju, počelo je sijanje straha Crnom Gorom. Elem, crnogorski blok tvrdi da eventualna pobjeda projugoslovenskog bloka znači nestajanje države Crne Gore, odnosno njeno pretvaranje u jedan od regiona Srbije, dok projugoslovenski blok tvrdi da će u slučaju nezavisnosti Crne Gore, ona postati lak plijen velikodržavnih projekata iz okruženja – Albanci će otcijepiti dobar dio teritorije Crne Gore, Hrvati će uzeti Boku, ko zna šta će uraditi Muslimani na sjeveru itd.

Događaji u Makedoniji, Južnoj Srbiji i na Kosovu bili su veoma inspirativni za neke sveštenike SPC-a i političke stranke koje su uz pomoć naklonjenih medija počele otkrivanje "učkovaca" po Crnoj Gori. Nakon stalnih "opomena" predstavnika SNS-a i SNP-a koji tvrde da se samostalna Crna Gora ne može odbraniti od apetita stratega Velike Albanije, prvi se oglasio paroh Zete u podgoričkoj opštini, koji je navodno svojim očima u Gusinju vidio zidove kuća ispisane porukama UČK-a, što je dobilo ekskluzivni prostor u informativnom programu savezne Yu info televizije, i bilo signal za početak neviđene kampanje otkrivanja raznih albanskih oslobodilačkih vojski širom Crne Gore.

Predsjednik Srpske narodne stranke dr Božidar Bojović izjavio je da albanski ekstremisti prijete da prenesu požar rata sa Kosmeta i iz Makedonije u Crnu Goru, a sve je to argumentovao tvrdnjom da su u Plavu i Gusinju osvanule poruke sa potpisom tzv. UČPG-a (Gusinja). Novinarka agencije Tanjug je uz sve to dodala, pozivajući se na pouzdane izvore iz Podgorice, da su tokom vikenda pripadnici UČK-a primećeni "u brdima opštine Gusinje" (Gusinje je dio opštine Plav, a ne i opština, prim. V.B.), te da je na internet adresi UČK-a objavljena informacija da u Crnoj Gori postoje četiri jedinice UČK-a itd. Sve to dobija udarne termine na pomenutoj saveznoj televiziji, a oni koji sve to slušaju i gledaju najednom za svaki šum viču – eto, počelo je.

DEMANTI: U izjavi za "Vreme" dr Božidar Bojović objašnjava da je informacije dobio od članstva partije iz Plava, da su tamo pravoslavci, odnosno Srbi, uplašeni, jer se njima sa potpisima albanskih bojovnika dijele leci da se sele, što je s obzirom na istorijsko iskustvo i čuveni pokolj pravoslavaca koji su prije šezdesetih godina u Velici i Murinu počinili albanski ekstremisti dovoljno da taj narod obuzme paničan strah. Zbog toga smo mi dužni da reagujemo, naglasio je Bojović. Na opasku da je sve te navode demantovao predsjednik opštine Plav sa predstavnicima stranaka zastupljenim u opštinskom parlamentu, Bojović podsjeća na iskustvo sa Kosova i tvrdi da takve stvari oni nikada priznati neće, dok ne počnu de djeluju.

Sve navode demantuje crnogorska policija i rukovodstvo opštine Plav. Tačnije, od svega je tačno samo to da je u ponedjeljak ujutru u Podgorici na zgradi mašinske škole udaljenoj svega par stotina metara od sjedišta crnogorskog MUP-a ispisan grafit "UČK – Velika Albanija", a to se dogodilo tek nakon "otkrivanja" sličnih poruka u Plavu i drugim gradovima nastanjenim Albancima. Sve drugo se argumentuje onom čuvenom "reče mi jedan čo’ek", što je opet dovoljno da to bez ikakvih ograda plasiraju mediji poput Yu info televizije, podgorički dnevnik "Dan", bilten SNP-a itd.

Na drugoj strani "Dan" je otvorio i temu mogućeg prisajedinjenja Boke Kotorske Hrvatskoj, jer navodno to Hrvati hoće i samo čekaju da se Crna Gora osamostali. Isti list neke organizacije Hrvata u Boki naziva fašističkim uz zaključak da će samostalni Montenegro brzo biti raskomadan na "Prlićeve, Petrovićeve i Dinošine regione".

Portparol demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša za "Vreme" kaže da prema njegovom saznanju nigdje u mjestima gdje žive Albanci u Crnoj Gori nema inkriminisanih grafita i letaka, niti se kreću neki oružnici, ali ako i bude pisanja grafita i bacanja letaka, sigurno je da to neće činiti Albanci, već oni kojima je cilj da se još više podignu tenzije uoči aprilskih izbora.

Kampanja za izbore je krenula, i pitanje je koliko i kakvih će sve otkrića biti do izlaska građana na birališta.

Iz istog broja

Ekonomske (ne)jednačine

Budžet kao socijala

Dimitrije Boarov

Nova TV Košava

Sporno nasleđe

Dušan Radulović

Širenje posla – Lufthanza

Isplativ rizik

Tamara Skrozza

Intervju – Sonja Liht

Partneri za novi početak

Slobodanka Ast

Sukob legaliteta i legitimiteta

Tepanje u Lebane

Dragoslav Grujić

Makedonija u očima Zapada

Prosvetni rat

Dejan Anastasijević

Zona bezbednosti

Čarlijevi anđeli

Zoran Stanojević

Na licu mesta – Tetovo

Makedonija u plamenu

Nenad Lj. Stefanović

Ekskluzivno

Ispovest Mire Marković /2/

Igor Mekina i Svetlana Vasović Mekina

Lik i delo

Milovan Đorić

Uroš Komlenović

Ekskluzivno – Zoran Đinđić piše za "Vreme"

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

Izbori u JOK-u

Divac for President

Vladimir Stanković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu