Izborna anketa

Pošteno prelomiti

Posle izjave Čedomira Jovanovića da vlada nema podršku u parlamentu i da su neminovni prevremeni parlamentarni izbori izgledalo je da je odluka o tome konačna. Ali, tako je samo izgledalo. Nepuna 24 časa kasnije postalo je jasno da vlada neće tek tako da odstupi. Neke od aktera na političkoj sceni pitali smo šta misle o tome.

Politički analitičari ukazuju da će se možda na ovom pitanju iskristalisati tinjajući sukob unutar Demokratske stranke.

Nataša Mićić: Sazreli uslovi za parlamentarne izbore

U parlamentu je pokrenuta rasprava o poverenju Vladi Srbije i predsednici parlamenta. To je prilika da svi iznesu svoje viđenja rada Vlade i Narodne skupštine iz koje je Vlada proistekla. Videćemo tokom rasprave i naročito na glasanju da li one vrednosti i politika koju smo obećali građanima 2000. i dalje imaju većinu u parlamentu. Ukoliko to nije slučaj, građani Srbije moraće da se izjasne i da sami, neposredno kažu šta smatraju svojom političkom budućnošću. Mislim da je veoma važno da situacija bude jasna i da bude izvesno šta je politička većina u Skupštini i iza koje politike ona stoji. Građani onda moraju da kažu da li je to većinska politika u Srbiji iza koje su oni spremni da stanu.

Meni je veoma važno da se ova blokada razreši. Ili ne postoji većina ili parlament nastavlja da radi i usvaja zakone od kojih zavise stotine hiljada građana. Neki, međutim, žele da odlože razrešenje. Tako mi je danas stigla inicijativa da se odmah na Skupštini raspravlja o razrešenju jednog člana Ustavne komisije. Radikali su podneli taj zahtev. To je politički potpuno neprihvatljivo. Ako je tražena rasprava o poverenju Vladi i predsednici, onda je to pitanje svih pitanja i prvo ono mora da dobije odgovor.

Stav Građanskog saveza Srbije u ovim okolnostima je jasan: mi mislimo da su sazreli uslovi za raspisivanje parlamentarnih izbora. Rekli smo da Vladi ostavljamo da donese odluku o tome kada će oni biti održani. To je ustavni i zakonski redosled koraka. U svakom slučaju, naredni dani će pokazati kakva je trenutna situacija i koje je najbolje rešenje za političke tenzije čiji smo svedoci u poslednje vreme.

Gordana Čomić: Izbori bi za stranku bili olakšanje

Vanredni parlamentarni izbori biće tema tek nakon skupštinske rasprave koja je u toku. Mislimo da je vreme da se u Srbiji dokaže da nismo samo na rečima za poštovanje institucija, nego da radimo ono što govorimo. Od ishoda skupštinske rasprave zavisiće odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Što se Demokratske stranke tiče, ne da ne bežimo od izbora nego bi svaki budući izbori za nas predstavljali olakšanje. Nikad nismo trgovali interesima zemlje, uradićemo sve što je potrebno da ona krene napred. Sve što je dobro za Srbiju dobro je i za DS. Dobro je da svako radi svoj posao, da se ne pojavljuje samo na konferenciji za štampu, nego da radeći dnevno svoj posao, na konferenciju za štampu dođe samo da saopšti rezultate. U Srbiji je otrebno vreme za proces kojim se uspostavlja pravilo stavljanja opšteg javnog interesa iznad ličnog i stranačkog.

U ovom trenutku ne mogu da prognoziram da li će izbori biti raspisani. To će zavisiti od toga da li u Skupštini imamo većinu za menjanje Srbije. Tu većinu imamo u Srbiji, a da li je imamo u Skupštini, videćemo.

Ivan Andrić: Izbori radi smirivanja tenzija

Stekli su se uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Nisam siguran da su oni u ovom trenutku i potrebni, ali su se uslovi stekli jer je takva politička situacija. O tome kada i kako će izbori biti raspisani, treba Vlada da odluči.

Naši prioriteti su bili drugačiji, ali je, nažalost, skupštinska većina odredila druge prioritete i izbori su svaki dan sve bliži.

Prilikom donošenja odluke o trenutku raspisivanja izbora, treba voditi računa da oni ne prošire tenzije, nego da ih smire. Takođe, treba imati u vidu obaveze Srbije prema međunarodnoj zajednici, koje ne bi trebalo da zavise od toga ko je u Vladi. Mislim, pre svega, na izradu studije o izvodljivosti i na saradnju sa Haškim tribunalom. To mora da bude, za razliku od Miloševićevog vremena, ozbiljna politička odluka, a nikako politikantska. A kako će Vlada doći do te odluke, zavisiće od njenog demokratskog potencijala, verujem da to neće biti bez ozbiljnih političkih razgovora.

Iz istog broja

Dan Ujedinjenih nacija

Naš čovek u plavom šlemu

Slobodan Georgijev

Sonja Liht

Mala velika žena

Tamara Skrozza

Politički život

Drž’ se, poslovniče

Milan Milošević

I Kandahar i Hag

Hladni tuš iz Haga

Nenad Lj. Stefanović

Atentat na Zorana Đinđića

Teorija drugog strelca

Miloš Vasić

Ekskluzivno - optužnica za ubistvo premijera Đinđića

Kako je ubijen premijer

Redakcija "Vremena"

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu