Vreme uspeha! (jun 2014.)

Poslovne vesti

 

Eurobank: Subvencionisani krediti

Eurobank je počela da prima zahteve i odobrava subvencionisane kredite za održavanje tekuće likvidnosti, finansiranje trajnih obrtnih sredstava i refinansiranje u 2014, u skladu sa Uredbom Vlade Srbije, saopšteno je iz ove banke. "Eurobank je do sada učestvovala u svim programima Vlade u podršci privrednicima putem subvencionisanja kredita, a već u prvim danima od početka primene ove Uredbe zabeleženo je veliko interesovanje za ovu vrstu pozajmica", izjavio je Milić Čavić, direktor Sektora za mala i srednja preduzeća u Eurobanku. Maksimalni rok otplate kod ovih kredita je do 18 meseci, a u to je uključen i grejs period do šest meseci. Krediti se odobravaju u dinarima, uz kamatnu stopu do 5,45 odsto na godišnjem nivou i jednokratnom naknadom za obradu zahteva u visini do 0,5 odsto odobrenog iznosa kredita.


Siemens: Rajlić najuspešniji menadžer

Na tradicionalnom Simpozijumu uspešnih privrednika Srbije srpski preduzetnici i menadžeri dodelili su Tihomiru Rajliću, generalnom direktoru kompanije Siemens d.o.o. Beograd, priznanje za najuspešnijeg menadžera za 2013. Domaći privrednici i menadžeri po četvrti put dodelili su nagrade "Najbolji – najboljima", svojim najuspešnijim kolegama za njihov rad, zalaganje, doprinos i rezultate, kao i za uticaj na privrednu sliku Srbije i njen razvoj. "Kompanija Siemens nastaviće da radi na velikim projektima i podsticaju razvoja privrede Srbije. Siemens spada u red najvećih izvoznika iz Srbije, trenutno zapošljavamo više od 1100 radnika, a u Srbiji smo prisutni 127 godina. Nagrada je dokaz da su naša dugoročna posvećenost tržištu Srbije i dobra saradnja sa privredom prepoznate, što će nam biti podstrek da nastavimo tim putem", izjavio je Rajlić.


Piraeus banka: Ostvaren cilj humanitarne trke

Piraeus banka je početkom juna Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju "Sremčica" uručila donaciju u iznosu od 2230 evra, koju su zaposleni Banke obezbedili učešćem u humanitarnoj trci Beogradskog maratona. Ova donacija rezultat je velikog odziva na poziv Piraeus banke da se za svaki pretrčani kilometar doniraju sredstva u humanitarne svrhe.

"Štićenici doma ‘Sremčica’ bili su motiv najmasovnijeg odziva zaposlenih u Piraeus banci, koji su sa željom da pretrče što više kilometara došli u pratnji članova porodice i prijatelja. Donacija je rezultat više od 650 pretrčanih kilometara i velike želje da pomognemo da se prepreke na životnoj stazi lakše prebrode", izjavio je Marko Popović, direktor Sektora poslova sa stanovništvom Piraeus banke Beograd.

Poslovne vesti 1
Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković pušta pogon u rad

Nestlé Adriatic: Novi pogon u Surčinu

Kompanija Nestle uložila je 1,2 miliona evra u novi pogon za prečišćavanje tehnoloških i sanitarnih otpadnih voda u Surčinu i time smanjila potrošnju vode za 60 odsto. "U oblasti očuvanja voda i povećanja efikasnosti iskorišćavanja prirodnih resursa u svojim fabrikama, kompanija Nestlé je u fabriku u Surčinu investirala blizu 1,2 miliona evra kako bi se izgradio pogon za prečišćavanje otpadnih voda, što je u skladu sa globalnim standardima kompanije. Trenutni maksimalni kapacitet iznosi 160 kubnih metara dnevno, što omogućava da se nakon proizvodnog procesa u prirodu vraća čista voda", izjavio je Ansgar Borneman, generalni direktor kompanije Nestlé Adriatic. Od 2012. godine, potrošnja vode u Surčinu smanjena je za više od 60 odsto, što čini uštedu od 35.000 kubnih metara, čemu je ekvivalent 14 olimpijskih bazena ili više od 1700 cisterni vode. Tokom protekle dve godine, uloženo je i 300.000 evra u prečišćavanje vode u Nestlé fabrici sladoleda u Staroj Pazovi.


Triglav osiguranje: Za dividende 39 miliona evra

Na 39. redovnoj Skupštini akcionara Zavarovalnice Triglav, Uprava je prezentovala akcionarima rezultate poslovanja Društva u 2013. godini. Akcionari su odlučili da se za dividende nameni deo bilansne dobiti u visini od 38.649.751,60 evra odnosno 1,70 evra bruto po akciji. Akcionari su se upoznali sa godišnjim izveštajima Zavarovalnice Triglav i Triglav Grupe za poslovnu 2013. godinu. Osiguravajuća grupa se i prošle godine uspešno suočavala sa zahtevnim privrednim okolnostima u sedam država i na osam tržišta i dobro poslovala. Kako je izjavio Andrej Slapar, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav, Društvo je održalo visok nivo finansijske stabilnosti. Bonitetna ocena ‘A-’ renomiranih bonitetnih agencija je među najvišima u Sloveniji i regionu, što potvrđuje finansijsku stabilnost i moć najvećeg osiguravajućeg društva u Adria regionu. Triglav Grupa je poslovnu godinu zaključila sa neto poslovnim rezultatom u visini od 69,9 miliona evra, što je za 27 odsto iznad planirane vrednosti. Tako je postigla 12 odsto prinos kapitala. Obim obračunate premije osiguranja u Grupi je, prošle godine, bio niži za 4 odsto i iznosio je 900,9 miliona evra.


Komercijalna banka i Fond B92: Ugovor o akciji "Zajedno za bebe"

Klijenti Komercijalne banke, najveće domaće banke, od 1. juna imaju jedinstvenu priliku da plaćanjem bilo kojom karticom svoje banke povećaju ukupan iznos koji će Banka donirati za obnovu porodilištâ u Srbiji – za svako plaćanje koje klijenti obave na POS terminalima, Komercijalna banka donira dva dinara za obnovu i opremanje porodilišta u Srbiji. Očekuje se da će na ovaj način, kroz akciju "Zajedno za bebe", u saradnji sa Fondom B92, biti donirano više od dva miliona dinara mesečno, pošto je prosečan broj transakcija u jednom mesecu veći od milion. "Pozivamo klijente da, umesto gotovinom, plaćaju karticama, jer će tako direktno povećati iznos sredstava koja će njihova banka donirati porodilištima", izjavio je prilikom svečanog potpisivanja ugovora sa Fondom B92 predsednik IO Banke Ivica Smolić. "Želja nam je da svi naši klijenti, bez bilo kakvih troškova za njih, podele osećaj aktivnog učešća u jednom izuzetno značajnom društveno odgovornom projektu koji vodi njihova banka. I oni i ukupna javnost će imati stalni uvid u tačan iznos doniranih sredstava, zahvaljujući brojaču koji će biti postavljen na sajtu Banke, kao i na našim profilima na društvenim mrežama." Akcija će trajati do 31. decembra 2014.


Institut "Vinča": Svetski naučni skup u Beogradu

Tokom dvodnevne posetu Beogradu, Međunarodna delegacija LCWS14 (International Workshop on Future Linear Colliders 2014) koju čine dva člana, dr Lucie Linssen iz CERN, Švajcarska, predsedavajuća CLIC Detector and Physics kolaboracije, i prof. dr Wolfgang Lohman iz DESY, Nemačka, predsedavajući FCAL kolaboracije na projektu ILC, zajedno sa predstavnicima Instituta za nuklearne nauke "Vinča" predstavili su i najavili u Skupštini grada Beograda i Rektoratu Univerziteta u Beogradu konferenciju LCWS14 posvećenu projektima budućih linearnih akceleratora ILC i CLIC. Institut za nuklearne nauke "Vinča" biće domaćin ovog svetskog naučnog skupa od 6. do 10. oktobra 2014. LCWS je godišnja konferencija koja okuplja oko 400 vrhunskih naučnika fizičara iz celog sveta, koji su uključeni u istraživanja u vezi sa linearnim kolajderima (sudaračima elementarnih čestica) u oblasti fizike visokih energija.

Poslovne vesti 2

SEEOFFICES: Virtuelne kancelarije u srcu Beograda

Kompanija SEEOFFICES otvorila je novi biznis centar na ekskluzivnoj gradskoj lokaciji, u Ulici kneza Mihaila 30. Izrađen u skladu sa najnovijim svetskim standardima opremanja fleksibilnih biznis centara, ovaj prostor namenjen je svima koji u okviru svog poslovanja nisu uslovljeni konvencionalnom sistematizacijom radnog prostora. U modernom enterijeru, ispunjenom najnovijom tehničkom opremom, nalazi se 15 kompletno opremljenih multifunkcionalnih kancelarija, kao i dve sale za sastanke i konferencije. Koncept modernih biznis centara predstavlja trend u svetu i kod nas. Smanjenje mesečnih troškova, reprezentativna adresa i profesionalni nastup za klijente i dobavljače, mogućnost outsourcinga administrativnih usluga, iznajmljivanja sobe za sastanke, virtuelnih i dnevnih kancelarija, kao i event prostor, samo neke od prednosti koncepta prisutnog i na našem tržištu.


TDR: Rast na srpskom tržištu

Tvornica duhana Rovinj (TDR), vodeći proizvođač cigareta u jugoistočnoj Evropi, u prošloj godini u Srbiji je prodala 1,3 milijarde komada cigareta i ostvarila rast tržišnog udela, koji je u 2013. godini iznosio 8,7 odsto. Rast tržišnog udela nastavljen je tokom ove godine i iznosi 10,1 odsto, što je najveći tržišni udeo TDR-a od dolaska na srpsko tržište. U budžet Srbije TDR uplaćuje oko 53 miliona evra godišnje. Porezno opterećenje cigareta u Srbiji u samo tri godine poraslo je za približno 150 odsto, uz očekivani dalji rast. Uz drastično porezno povećanje i rastuću privrednu krizu, tržište cigareta u Srbiji je prošle godine palo za više od 17 odsto, uz dalji nastavak negativnog trenda i u 2014. godini. U takvim uslovima došlo je do pada profitabilnosti cele industrije uz znatan rast crnog tržišta i drastično povećanje potrošnje rezanog duvana. U poređenju s prethodnom godinom, rast potrošnje rezanog duvana iznosi gotovo 50 odsto, uz značajan rast neoporezovane potrošnje u tom segmentu, saopštili su iz TDR-a.


UniCredit Leasing: Ugovor sa SBB

UniCredit Leasing Srbija i kompanija SBB su početkom drugog kvartala potpisali ugovor o finansijskom lizingu u iznosu od pet miliona evra. Navedena transakcija je rezultat dugogodišnje uspešne saradnje UniCredit Leasinga i kompanija SBB i Cisco, koji su lideri u svojim oblastima poslovanja. Istovremeno, pomenuta transakcija predstavlja i najvredniju transakciju u 2014. godini na celokupnom lizing tržištu Srbije do sada. Kroz ovo finansiranje, kompanija SBB je nabavila najsavremeniju Cisco opremu koja će biti instalirana u domaćinstvima SBB korisnika. Naime, uz pomoć Set top box i Home gateway uređaja korisnicima SBB-a će biti omogućeno da putem digitalnog signala prate televizijski program, kao i da se brže i jednostavnije povežu na internet.


Vip: Besplatni minuti i SMS u romingu

U susret predstojećim letnjim odmorima, Vip je svojim postpejd i pripejd korisnicima obezbedio besplatne roming dodatke koji od 9. juna važe za najpopularnije destinacije: Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku, Italiju, Tursku, Bosnu i Hercegovinu, Austriju, Sloveniju i Makedoniju. Svi postpejd korisnici koji do 30. juna zasnuju ili obnove ugovornu obavezu, dobijaju besplatnih 20 roming minuta i 20 roming SMS poruka koji važe 90 dana od dana aktivacije. Novi pripejd korisnici dobijaju 20 besplatnih SMS poruka u romingu prilikom prve kupovine opcije Neograničeni SMS, koji važe 90 dana od dana aktivacije. Dodatno, svi postojeći i novi Vip korisnici mogu da aktiviraju roming dodatke za navedene destinacije po promotivnim letnjim cenama do 15. avgusta: dodatak sa 20 roming minuta iznosi 690 dinara, dok roming dodatak sa 20 SMS poruka iznosi 190 dinara. Dodaci važe sedam dana od dana aktivacije.


Vojvođanska banka: "Junska nagrada"

Povodom proslave dana Regionalne privredne komore Novi Sad, Vojvođanska banka osvojila je Junsku nagradu, povelju koja se tradicionalno dodeljuje najuspešnijim kompanijama u protekloj 2013. godini. Nagrada se dodeljuje kompanijama koje su ostvarile zavidan uspeh i dale izuzetan doprinos razvoju privrede na teritoriji grada Novog Sada i 11 opština Južnobačkog okruga. "Junska nagrada predstavlja potvrdu da je Vojvođanska banka prepoznata među kompanijama kojima je zajednički cilj da unaprede ekonomsku klimu kako u Vojvodini tako i u celoj zemlji. Veoma smo ponosni što su naši napori zapaženi i nastavićemo i u narednom periodu da brinemo o potrebama naših klijenata, zaposlenih i zajednice u kojoj poslujemo", izjavio je Ksenofon Damaskos, član Izvršnog odbora Vojvođanske banke, prilikom primanja ovog priznanja.

Iz istog broja

Život na internetu

Ko zatvara otvorenu mrežu

J.G

Više od klasičnog obrazovanja

Na granici umetnosti i nauke

 

Intervju – Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Možda ima gafova, ali radimo

Jovana Gligorijević

NALED-ova kampanja za promociju investicija

Čekirajte se za bolje poslovanje

 

Srbija između Istoka i Zapada

Ruski gas i nemačka medicina

Andrej Ivanji

Akademski put master predsednika Tomislava Nikolića

Toma diploma i druge priče

Tatjana Tagirov

TV manijak

Težak utisak

Dragan Ilić

Intervju – Gordana Brašić, predsednica kompanije Henkel Srbija

Fokus na razvoj i investicije

 

MEDIGROUP bogatiji za još jednu članicu

Miloš klinika postala deo Medigroup platforme

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu