VREME BR.23 | 1. APRIL 1991.

Politika u "Politici" – Događanje novina 2

Politika u “Politici” – Događanje novina

Šta stoji iza spektakularno najavljenih promena u najvećoj novinskoj kući Srbije

Prvi put na web-u

Politika u "Politici" – Događanje novina 4

Tekst "Događanje novina" iz 1991, čiji deo sada ponovo objavljujemo, nije ranije bio dostupan u elektronskom obliku. Skenirani original celog teksta možete videti u FOTO GALERIJI, dole desno, ili na ovim linkovima:
str.62-63, str.64-65, str.66-67

Zainteresovani za sudbinu demokratije u Srbiji svakako su primetili da se prošlog petka na kioscima pojavio "OSLOBOĐENI NIN". Nedeljnik koji je godinama bio obrazac profesionalizma u srpskom novinarstvu i jedan od novinarskih stubova liberalne misli u Srbiji najavio je svojim čitaocima da. posle nekoliko mučnih godina propagandno-plakatnog novinarstva koje je donelo i sunovrat tiraža, ulazi u novu "oslobođenu fazu". Uz ovu poruku, redakcija je čitaocima uputila i izvinjenje za sve Stoje NIN činio proteklih godina kada je pod sloganom "kreativnog rukopisa" izgubio upravo svoju prepoznatljivu kreativnost i profesionalno poštenje i pristao da bude "stranački bilten", potpuno odan jednoj ideologiji i jednom političkom cilju.

"Oslobođenje" NIN-a je svakako i prvi konkretan uspeh jedne mnogo složenije i neizvesnije operacije oslobađanja kuće "Politika", od istih obaveza i stega koje su uticale da se ova "stara dama srpskog novinarstva" poslednjih godina pretvori u "sluškinju dnevne politike". To oslobođenje jedne od najvažnijih srpskih institucija neće. međutim, po svemu sudeći, biti nimalo lako.

Ne toliko zbog činjenice da su pred ..Politikom" nedavno stajali tenkovi, niti zbog upadljivo pojačanog policijskog obezbeđenja na njenim ulazima, već pre svega zbog učinka koji je postigla negativna kadrovska selekcija i taloženje onih kadrova koji su u jeftinom populizmu, sumnjivom rodoljublju i veličanju 8. sednice kao rente od koje se večito može živeti. izgradili svoje karijere, pozicije i privilegije, zarađene mimo tastature pisaće mašine.

Stotinjak novinara ove kuće, članova Nezavisnog sindikata, svesnih inače da je "Politika" oduvek bila svedok svoga vremena, a ne preki. pristrasni i ideološki obojeni sudija. za sada izgleda nema dovoljno snage da načini ozbiljniji preokret. O njihovoj trenutnoj poziciji možda najbolje govori i podatak da sve svoje skupove ovaj sindikat održava van ..Politikine" zgrade, što praktično znači da rukovodstvu kuće, još nisu uspeli da nametnu kao moćan i ozbiljan partner. Otuda, valjda, proističe i samouverenost tog istog rukovodstva da na sve odlučne zahteve Nezavisnog sindikata, usmerene pre svega na povratak profesionalnom poštenju i časti, odgovara za sada samo nekvalitetnom kozmetikom koja ne obećava nikakve strukturne promene.

Da su promene u "Politici" još daleko od želje demokratske javnosti, odnosno da pre nalikuju onome ..menjajmo da bi uglavnom sve ostalo isto", primetili su nedavno i neki opozicioni prvaci, jasno se izgleda kajući što je "Politika" prilikom nedavnih demonstracija bila prilično zapostavljena u odnosu na TV Beograd. Još mnogo ranije, uoči izbora u Srbiji, Slavoljub Đukić, jedan od svojevremeno najuglednijih komentatora "Politike", primetio je na stranicama "Vremena" da "ako je položaj štampe merilo demokratizacije društva, onda je za srpsko društvo od izuzetnog značaja upravo demokratizacija i samostalnost lista ..Politika". Demokratske promene u "Politici" Đukić je tada smatrao neuporedivo važnijim od onih u TV Beogradu, iz prostog razloga što je "Politika" u "ćelom svom veku postojanja, uključujući i posleratni period, davala osnovni ton srpskoj štampi." Taj tradicionalni uticaj podsećao je Slavoljub Đukić i poistovećivanje srpske kulture i Srba sa "Politikom" nema "Vjesnik" u Hrvatskoj, ili "Delo" u Ljubljani. Nema ga ni "Tajms" u Engleskoj, ni "Mond" u Francuskoj, ni "Njujork tajms" u Americi.

Odabir vesti

Priča o tome kako je sa stranica "Politike" postupno proterivano ono što je oduvek bilo njen zaštitni znak ("ne moramo da budemo prvi. ali moramo da budemo pouzdani"), odnosno kako je promovisao potpuno novi imidž stvoren logikom da u novinarstvu može i mora biti neuporedivo više stavova nego činjenica, ima svoju zanimljivu i manjeviše poznatu predistoriju. U ime navodnog uvođenja naroda na političku scenu, pa i tvrdnje da "narod zapravo ureduje novinu" najednom je postalo dozvoljeno gotovo sve: proizvodnja euforije, nacionalno harangiranje. medijski terorizam, simuliranje novinarske hrabrosti blaćenjem drugih potpisivanje tekstova koji liče na policijski izveštaj ili to jesu. Nekada elitna novina počela je da robuje svojevremeno provincijalizmu, pa su tako i najkrupniji svetski događaji ostajali u senci podataka da je Milošević postao počasni građanin Paraćina ili nekog drugog mesta. Stranicama "Politike" počeli su da defiluju mnogi trećerazredni intelektualci. nudeći uvek istu argumentaciju, dok mnogi najviđeniji jednostavno nestaju jer ne pristaju na "pevanje u horu." Izvodi iz druge štampe svodili su se, uglavnom, na citiranje bratske "Ekspres politike" ili TV Beograd: drugi su pominjali samo kada ih je trebalo napasti za "antisrpstvo i beščašće". Iz stenograma sa sastanaka vođenih poslednjih nedelja u pojedinim redakcijama, ali i sa skupova novinara članova Nezavisnog sindikata, može se citirati još mnogo toga što govori da su protekle godine zaista spadale u "olovna vremena" "Politikine" kuće. Tako se. na primer. moglo čuti o "običajnom pravu" pojedinih urednika da bez konsultovanja bitno menjaju tekstove saradnika i dopisuju šlajfnu-dve izveštaja sa nekog skupa, prilagođavajući ga "našoj stvari", bez obzira na istinu.

U takvoj situaciji broj nepodobnih novinara rastao je gotovo svakodnevno, a redakcije su neprekidno dobijale kadrovsku infuziju iz redova onih koji su garantovali lojalnost, jer ona naravno, uvek traži manje napora i sposobnosti nego profesionalizam. Ti ..nepodobni", koji po cenu potpunog guranja na margine i egzistencijalne ugroženosti nisu pristajali na "pristao sam, biću sve što hoće", danas su najuporniji u nastojanjima da "Politika" strese sa sebe zao duh podaništva.

Sunovrat moralnog i profesionalnog ugleda "Politikine" kuće počeo je, inače, nekih devet meseci pre istorijske Osme sednice CK SKS, u vreme kada su samo najupućeniji znali za sukob Ivana Stambolića, tada predsednika Predsedništva Srbije, i njegovog ambicioznog političkog saborca Slobodana Miloševića, koji je nešto ranije postao predsednik CK SK Srbije. Objavljena je, naime, u nedeljnom broju "Politike" krajnje neuspela humoreska "Vojko i Savle", u kojoj je na valjda najjeftiniji mogući način izvredan akademik Gojko Nikoliš. zbog njegovog, sasvim usputnog istupanja povodom Memoranduma SANU.

Mesecima su trajale rasprave o tome koje tajanstvena ličnost M. Šarenac koja je potpisala humoresku ("utvrđeno" je da je čovek predavač ONO i DSZ na Tehničkom fakultetu u Mariboru) i kako je takvo štivo uopšte dospelo na stranice "Politike". Iz. u to vreme prvorazredne političke igre. danas ostaje zanimljivo tumačenje koje je glavni urednik "Politike" dr Živorad Minović dao na sednici Izdavačkog saveta tog lista u septembru 1987. godine: "Humoresku je Politici’ dostavio Radmilo Kljajić. izvršni sekretar GK SK Beograda; moja je greška što odmah nisam objasnio kako se našla u listu. a nisam to učinio jednostavno zato što su mi telefonirali neki rukovodioci, među njima i Dragiša Pavlović, predsednik GK SK. Na mene je vršen pritisak da ne kažem", objasnio je Minović, dodajući da humoreska u stvari nije usmerena protiv Nikoliša. nego protiv njega. Minovića, lično.

Iz današnjeg ugla interesantno je i to da je urednik nedeljnog izdanja "Politike" u kome se humoreska pojavila bio niko drugi nego dr Aleksandar Prlja, koji je, doduše, Komisiji OOSK "Politike", zakazanoj takođe za ispitivanje slučaja "Vojka i Savla" izjavio da "tekst te humoreske nikad nije ni video ni dodirnuo rukom". To je, naravno, vrlo moguće, pošto je bila reč o političkoj intrigi visokog ranga (akademik Vladimir Dedijer je tvrdio da je humoresku u stvari napisao Petar Stambolić). u kojoj urednici baš i ne moraju da znaju šta im ulazi u novine. Vredi, međutim, podsetiti na to da je te "prelomne" godine dr Prlja, u svojstvu predsednika Komisije za informisanje jednog od gradskih foruma, bio vrlo aktivan u ustoličenju politike Osme sednice. kao što ju je beskompromisno sprovodio u vreme njegovog nezaboravnog obavljanja funkcije ministra spoljnih poslova Srbije. Kako se zna. Živorad Minović se posle martovskih demonstracija, a čineći formalan ustupak Nezavisnom sindikatu novinara "Politike", odrekao funkcije glavnog urednika ..Politike" (ostao je direktor) i na to mesto imenovao dr Priju u v.d. statusu.

Smena direktora

No, da se vratimo "godini raspleta" 1987. i definitivnoj okupaciji "Politike" koja je usledila nakon ostavke predsednice Izdavačkog saveta Živane Olbine i smenjivanja direktora dr Ivana Stojanovića. Kad je davala ostavku, Olbina je pitala "da li se i koliko menja profil lista, gubi li on svoj identitet, počinje li sve više da liči na večernji list, postoji li prevelika okupiranost Kosovom na senzacionalistički način, povlači li se uvek granica u obračunu s nacionalizmom, da li se baš biraju pravi saveznici…" Sutradan je u "Politikinoj" rubrici "Među nama" ("Оdjeci i reagovanja" još nisu bili rođeni) osvanuo naslov "Šta hoće Živana Olbina" (Olbina je danas sekretar Stalne konferencije gradova Jugoslavije).

Dok su ga smenjivali. Ivan Stojanović, jedan od ljudi iz "lobija" Ivana Stambolića, pitao je da li za nesprovođenje "jedinstvene uređivačke politike" odgovornost možda snose i glavni urednici i kolegijumi listova. Umesto odgovora, glavni urednik Živorad Minović izabran je i na mesto v.d. direktora. Dr Minović je, inače, karijeru u "Politici" započeo još 1961. kao dopisnik iz provincije. U javnosti poznat više kao politička nego kao novinarska figura, Minovića kolege pamte po lojalnosti svakom gazdi koje se pojavio na srpskom političkom nebu, sasvim nezavisno od usmerenja. Bio je uz liberale, čak pisao knjigu o njima, zatim, redom, uz Dražu Markovića. pa uz Ivana Stambolića, da bi postao čovek koji je u velikoj meri zaslužan i za uzlet i ustoličenje Slobodana Miloševića. Kako mu je u svom čuvenom pismu neposredno posle Osme sednice napisao Vladimir Dedijer: "Vi menjate gazde kao ciganin konje". Minović je, kažu upućeni, uvek imao nepogrešivi alarm i osećaj za oluju, "ра je uvek na vreme osećao kada trenutni gazda počinje da se ljulja", te da je dobro od njega se distancirati. Mnogi danas zato pokušavaju da protumače šta stoji iza njegove poruke Foruma nezavisnih novinara NIN (s kojim je naglo pristao da pregovara) da redakcija, naravno, može da predloži koga god hoće za v.d. glavnog urednika, ali da bi on rado, kao svog kandidata na tom mestu, video, navodno. Miodraga Perišića, člana rukovodstva Demokratske stranke!

Prošlo je inače, tek nešto više od dve godine kad je prilikom ponovnog imenovanja Minovića za dvostruku funkciju direktora i glavnog urednika "Politike" Radmila Anđelković. tada predsednica RK SSRN Srbije, sada u rukovodstvu SPS, a ovih dana pominjana kao jedan od kandidata za v.d. glavnog urednika "Politike". u njegovom radu izrekla sledeću ocenu: "NO ‘Politika’ i list ‘Politika’", postali su nesebičnim zalaganjem Živorada Minovića ono što su danas list naroda koji informiše o dobrim, ali i o svim negativnim pojavama u društvu."

Ipak, ideološka formula osvajanja "Politike" pre skoro četiri godine, verovatno je najvidljivija iz Beleške sa sastanka "Grupe za koordinaciju aktivnosti u oblasti javnog informisanja" pri Predsedništvu SSRN Srbije, koju su svojevremeno objavile "Književne novine". Prisutni su bili Vojislav Mićović, Sava Kržavac (obojica vrlo aktivni u kontroli higijene javne misli), Ratomir Vico (sada v.d. direktor RTB), Živorad Đordević, Živorad Minović, Dragan Pajić… U Belešci piše da podeljenost na idejnoj i političkoj osnovi u redakciji "Politike" i nekim drugim glasilima u kući traje više od 15 godina, još s početka sedamdesetih…

Suština je u sudaru komunističke i građanske orijentacije u ostvarivanju uređivačke politike… Grupa smatra da se takvo stanje u samom listu i NO ..Politici" ne može prevazići, te da je potrebna politička pomoć izvan kuće, pre svega organa OSK Beograda i CK SKS".

Glavni otpor ofanzivi Slobodana Miloševića na kuću "Politike" pružio je, svojevremeno. nesumnjivo NIN. Iz toga vremena zapamćena je i rečenica koju je Slobodan Milošević izgovorio u Gradskom komitetu SK još pre Osme sednice: "Redakciju NIN treba rekonstruisati", posle čega je na jednom od zidova u ovom nedeljniku dugo stajalo upozorenje "redakcija u rekonstrukciji". Skoro godinu dana su razni zabrinuti forumi govorili o nejedinstvu u kući. o sukobu pojedinih izdanja (već pravoverne "Politike" i još neznabožačkog NIN-a). Na teške nepravilnosti u tom nedeljniku među prvima je javno ukazao Vojislav Mićović, koji je na sednici Predsedništva RK SSRN, kada je smenjivan Ivan Stojanović, pod tačkom "tekuća pitanja" izrazio nezadovoljstvo "tekstovima o 8. sednici CK SK Srbije". Po Mićoviću "pristup autora ovih tekstova pokazuje površnost, jednostranost i vidnu političku pristrasnost". On se pozabavio i "izborom činjenica, govornika i kompozicijom njihovih izlaganja", kao i načinom "plasiranja fotografija". Ljiljana Bulatović (u to vreme krajem 1987. godine predsednica Akcione konferencije SK kuće "Politika"), je sa svoje strane najavila da "će se sa postojećim kriznim žarištima u nedeljnim izdanjima ’NIN’ i ‘Svet’ ići u beskompromisnu diferencijaciju". I, Ljiljana Bulatović je kasnije postala i glavna urednica "Sveta", a diferencijacija je obavljena samo napola. U NIN-u je. naime, ostalo još novinara koji su mislili drugačije…

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu