Istraživanje – Beograd, proleće 2021.

Političke posledice jednog »anšlusa« 2

IZVOĐENJE POJAČANJA: A. Vučić i A. Šapić sa članovima GO SNS

foto: lidija antonović

Političke posledice jednog »anšlusa«

Da Vučić zbilja veruje javno prezentovanim brojkama (gde SNS sam ima preko 50 i 60 odsto), ne bi se ni upuštao u "operaciju Šapić" – niti bi mu ona bila potrebna

Beograd

10 – 20. maj 2021.

istraživanje telefonsko

reprezentativni uzorak ispitanika: 800

Ima nešto pomalo frustrirajuće u pisanju ovakvih tekstova. Većinu čitalaca u njima zanimaju samo brojke, sladokusci će obratiti pažnju na vazda zanimljiv "izbor iz komentara ispitanika". A propratni tekst, realno, pogledaće tek pod "c", kao neku vrstu "utehe" ili, u najboljem slučaju, dopunskog objašnjenja.

Ali, ma koliko da nam se često čini kako "brojevi govore sami za sebe" (posebno kada se radi o rezultatima izbora, stopama rasta BDP-a ili našim ličnim primanjima, na primer), istraživačke brojke su često mnogo više nalik rendgenskom snimku, skeneru ili ultrazvuku nego svima jasnoj i razgovetnoj fotografiji.

Političke posledice jednog »anšlusa« 3

Pored ovog, hroničnog i podrazumevanog, u konkretnom slučaju postoji još jedan dodatni frustrirajući faktor. Naime, istraživanja javnog mnjenja postala su sastavni deo političke borbe i političke kampanje. I bez obzira što taj aspekt odavno postoji, čini se da se u poslednje vreme istraživanja sve više – da ne kažem, isključivo – kroz tu prizmu gledaju i analiziraju. I u tome se neretko preteruje. Jer, kao što je još pre više decenija konstatovao jedan mudri Francuz: "Istraživanja javnog mnjenja su kao parfem. Može da se miriše, ali ne može da se pije."


LETEĆE ZARUKE

Ovo istraživanje je rađeno NAKON što je zvanično objavljena politička veridba i obavljeno venčanje Šapićevog "Patriotskog saveza" i SNS-a. Ali su i u pitanjima i u našoj prezentaciji njihovi rezultati dati odvojeno – ne zbog toga da bi delovali "manje", već zato što se iz ovakve, odvojene prezentacije mnogo bolje može videti razlog zbog kojeg je Vučić išao na ovako brzu veridbu, formalizaciju i "konzumaciju" svoje višegodišnje veze sa Šapićem.

Političke posledice jednog »anšlusa« 4

Bez Šapića, izborni rezultat SNS-a u Beogradu ne samo da bi počinjao sa brojem tri (što je za Vučića i psihološki i politički neprihvatljivo), nego bi bilo vidljivo da je od prošlih gradskih izbora izgubio najmanje desetak procenata i da će mu za formiranje vlasti biti neophodni Šapić i – što mu je verovatno još mučnije – Dačić i SPS.

"Ali u čemu je razlika?", pitate se vi. Osim ukoliko Vučić ne sumnja u Šapićevu vernost i pomišlja da bi ovaj mogao da obrne ćurak i vrati se svojoj staroj i prvoj ("žutoj") političkoj ljubavi? Jedino u tom slučaju bi ova hitnja i ovo čvrsto i nepovratno vezivanje (takoreći, "anšlus") Šapića imali racionalnog smisla i opravdanja. No, ja ne verujem da je to u pitanju. Njihov odnos je ionako već bio dovoljno snažan da je obojici bilo više nego jasno da iz tog čvrstog političkog zagrljaja Šapić niti sme, niti želi i pomišlja da izađe.

Političke posledice jednog »anšlusa« 5

Pa zašto se onda uopšte išlo na ovu, radikalno integrativnu varijantu koja, ma koliko se to trenutno iz našeg nalaza ne vidi (ali se može naslutiti iz pojedinih priloženih komentara), Šapiću ipak može skinuti poneki procenat podrške i tako umanjiti njegov glasački doprinos zajedničkoj listi?

Kao što rekosmo, ne bi Šapić otišao nigde. Štaviše, možda bi sa formalno odvojenim nastupom uspeo zavesti ponekog novobeogradskog penzionera da veruje kako glasajući za "našeg Acu" istovremeno ne glasa za onog drugog "Acu". Ali Vučić je ovako rešio tri problema i, bar teoretski, ubio tri muve. Njegova lista u Beogradu neće imati – za njega – "bedan" rezultat od tridesetak odsto. Rešio je problem sa kandidatom za gradonačelnika (jer trik sa nekim novim "čičičićem" verovatno ne bi mogao dva puta zaredom proći). I, konačno, našao je način da se "elegantno" oslobodi balasta u vidu nepopularnog Vesića i aferama opterećenog Stefanovića.

A eventualnu štetu po zajednički rezultat Šapić će u međuvremenu da pegla svakodnevnim gostovanjima i odmerenim posipanjem pepelom po jutarnjim i večernjim emisijama televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Političke posledice jednog »anšlusa« 6


OPOZICIJA ILIKO U KLIN, KO U PLOČU

Političke posledice jednog »anšlusa« 7

Za razliku od vlasti koja se, ionako moćna i krupna, dodatno udružuje i ukrupnjava, na opozicionoj strani imamo dalje podele i cepanja. I to ne samo na onu "pravu" (bojkotašku) i "konstruktivnu" opoziciju, nego se podele produbljuju čak i unutar one pr(a)ve. Naime, na već postojeću podelu na one koji su prošlogodišnje izbore bojkotovali i one koji su se polakomili na Vučićev danajski dar u vidu smanjenja cenzusa (što se još i moglo principijelno braniti i pravdati distanciranjem u odnosu na svesne ili nesvesne režimske saučesnike), sada se nadovezala nova – na one koji prihvataju i koji ne prihvataju dijalog o izbornim uslovima bez stranih posrednika.

Kao što je prošle godine bojkotaški blok u poslednjem trenutku oslabio "preumljenjem" Sergeja Trifunovića, DJB-a, Nove stranke i pokreta "Jedan od 5 miliona", tako je i sada na temi "paralelnog dijaloga" o izbornim uslovima još dodatno "uštinuo" tvrdo opoziciono jezgro. A da nevolja bude veća, ni u onom preostalom delu opozicionog fronta, najblaže rečeno, ne cveta cveće ljubavi i sloge (pa čak ni elementarnog političkog instinkta i racionalnosti).

Političke posledice jednog »anšlusa« 8
KOALICIJA SA IZBORA 2018: D. Đilas, S. Janković, V. Jeremić…foto: sava radovanović / tanjug / za uvećanu sliku desni klik pa »open image...«

Realan uspeh beogradskog bojkota prošlogodišnjih izbora kao da je pomalo uspavao opozicione prvake, a njihove simpatizere opio dozom donekle korisnog, ali možda preteranog optimizma. Daleko od toga da "opozicija u Beogradu sigurno pobeđuje". Ne. Čak i pre, a pogotovo posle ovog Šapićevog (ne)očekivanog transfera, najviše što se može reći jeste samo to da "ima šanse". I ništa više od toga.

Sve u svemu, moglo bi se konstatovati sledeće: (1) Vučić je u Beogradu zbilja i realno imao problem sa brojkama, odnosno SNS rejtingom i kadrovima. Ali je (2) Šapićevim transferom i prisajedinjenjem taj problem u najvećoj meri rešio. Tačnije, rešio ga je "matematički". Jer će Šapićev procenat i lični rejting, čak i uz određeno osipanje kojeg će sigurno biti, ali u ovom trenutku niko ne može pouzdano znati u kolikoj meri, najverovatnije omogućiti ovako "prostoproširenom" SNS-u da u Beogradu prebaci kvotu od 40 odsto – a što bi, uz pretpostavljeni rastur na opozicionoj strani, moglo biti dovoljno za još jedan mandat u prestonici.

Političke posledice jednog »anšlusa« 9

E, sad. Kao što se mnogo puta pokazalo – politika nije matematika i tu 2 + 2 ne mora biti 4, nego može ispasti i 3 (ili 5). Pogotovo je to slučaj kod mehaničkih spajanja i koalicija (na primer, zajednički nastup DJB-a i Dveri na prošlim beogradskim izborima doneo im je u zbiru znatno manje nego što su pojedinačno imali). No, ni tu se ne treba previše zanositi. Vučić svakako nije ušao u ovu "aneksiju" Šapića a da pre toga nije barem nekoliko puta istraživački premerio šta mu ta operacija donosi i odnosi.

Tako da ostaje samo nada da su se njegovi "merači" ovaj put preračunali, odnosno da će Vučić da poveruje brojkama koje njemu naklonjeni istraživači svakodnevno serviraju javnosti. Ali se ni u to ne treba previše uzdati. Uostalom, da Vučić zbilja veruje tim javno prezentovanim brojkama (gde SNS sam ima preko 50 i 60 odsto), ne bi se ni upuštao u "operaciju Šapić" – niti bi mu ona bila potrebna.

Izbor iz komentara ispitanika

"Ja bih Njega proglasio za sveca"

Problemi u Beogradu

Muškarac iz Zemuna, 58 godina: "Pa, kakvi problemi? Nema problema, sve je odlično."

Žena sa Zvezdare, 38 godina: "Ne razumem da su uspeli da razore i unište grad i to je nekom lepo."

Muškarac sa Palilule, 73 godine: "Ne znam ja to, meni dobro, vidim samo ponešto kroz televiziju."

Žena sa Starog grada, 48 godina: "Glavni problem je što se ne gleda na ljude, nego samo na infrastrukturu."

Žena sa Palilule, 58 godina: "Pa, objasnite mi kakve to probleme treba da rešava vlast? Ja ne vidim da ikakvih problema ima."

"Beograd na vodi"

Ispitanik iz Grocke, 53 godine: "Veličanstveno."

Ispitanica iz Rakovice, 57 godina: "Tu se vidi napredak Beograda."

Ispitanica sa Palilule, 56 godina: "Molim Vas, tu su podzemne vode, koriste se pumpe da bi se voda izbacila. Mene interesuje ko troši i ko to plaća?!"

Ispitanik sa Voždovca, 55 godina: "Grandiozno."

Penzionerka iz Rakovice, 66 godina: "To jeste atrakcija, ali meni se lično ne sviđa."

Ispitanik sa Zvezdare, 42 godine: "Brate, ono je super!"

Žena sa Čukarice, 52 godine: "Možda bih i pozdravila, da znam poreklo novca".

Žena sa Novog Beograda, 75 godina: "Ne razumem zidanje visokih zgrada na obali. Tako ćemo zatvoriti grad".

Žena sa Novog Beograda, 67 godina: "Totalni promašaj. Tolika neusklađenost zgrada. Kao i neusklađenost železničke stanice i onog spomenika."

Muškarac sa Novog Beograda, 42 godine: "Podržavam, jer je tu bilo ruglo, ali način na koji se gradi je infrastrukturno katastrofalan."

Muškarac sa Voždovca, 51 godina: "Ne znam, možda je to i lepo, ali nije to za nas buraniju. Mi tamo možemo da odemo samo da se slikamo. I kafa im preskupa."

Žena sa Novog Beograda, 67 godina: "Taj Beograd na vodi je za prazilukoviće i za ovu nekulturnu i nepismenu garnituru koja trenutno vlada."

Muškarac sa Savskog venca, 61 godina: "E, samo kad su očistili onaj zmijarnik."

Muškarac sa Novog Beograda, 28 godina: "Pa možda i nije OK, ali za nas mlade je to odlično zbog noćnog života."

Ispitanica iz Grocke, 56 godina: "Debelo pranje para."

O promeni vlasti

Muškarac sa Starog grada, 47 godina: "Promene su uvek dobrodošle, ali mi smo ih toliko izmenjali, da ja ne verujem da bi ikakva promena bila dobra."

Žena sa Palilule, 62 godine: "Ma, kakvi da se menja vlast, pa ovi su tek došli i počeli da rade kako valja."

Žena iz Rušnja, 49 godina: "Meni su svi dobri, ali smo navikli svi pod brojem jedan da glasamo, a vidim da tako i ostali ljudi, nisam ja jedina. Ali ja ne kažem ni da su ovi drugi loši, da mi ne zamerite."

Aleksandar Vučić

Žena sa Čukarice, 48 godina: "Vučić laže na kilo. Počela pomno da pratim šta priča i zapisujem sve njegove laži."

Žena sa Vračara, 87 godina: "Ja sam za Vučića dušom i telom."

Penzionerka sa Novog Beograda, 72 godine: "Smučio mi se."

Ispitanica sa Novog Beograda, 56 godina: "Meša se tamo gde mu nije mesto."

Žena sa Starog grada,77 godina: "Ja bih našem predsedniku dala život a ne ocenu."

Žena iz Mladenovca, 60 godina: "Greota je da Vučiću neko nađe manu."

Žena iz Barajeva, 42 godine: "Ja se slabo razumem u njima, ali ovi što su sad su dobri."

Žena iz Obrenovca, 73 godine: "Glasala sam za Vučića, ali sad bih ga pljunula. Ma, ne smem da pričam mnogo."

Ispitanica iz Mladenovca, 59 godina: "Vučić je super, ali ovi oko njega sve kvare."

Penzioner iz Rakovice, 78 godina: "Dajte mu 2, samo zbog vakcine. Inače, svuda gde se otvara ve-ce on ide. Nervira me."

Ispitanica iz Zemuna, 58 godina: "Daje ljudima da se pokažu, daje im prostora."

Penzionerka sa Starog grada, 79 godina: "Za sada nemamo boljeg."

Ispitanica sa Palilule, 56 godina: "Svuda se gura. Ne radi svoj posao."

Žena iz Mladenovca, 74 godine: "Da nije on tu gde jeste, bilo bi krvi na ulici!"

Muškarac iz Sopota, 77 godina: "Bojim se za njega, da ne nabelaji od ovih ludaka! On ništa u rukavicama ne radi, sve pošteno – zato može da nastrada."

Muškarac iz Obrenovca, 68 godina: "Ja bih ga proglasio za sveca! Čovek se bori i radi, ne uzima za sebe ništa."

Žena sa Čukarice, 52 godine: "Reši, čoveče, ove afere, pa možda i dobiješ sledeći mandat!"

Žena sa Novog Beograda, 80 godina: "Ja njega zamišljam kao čoveka koji hoće da uđe u istoriju – i on će to uraditi. On nema svoj život, njemu je Srbija cilj!"

Dragan Marković Palma

Muškarac iz Zemuna, 48 godina: "Malo je iskompromitovan, pa ne bih da ga ocenjujem."

Žena iz Žarkova, 64 godine: "Ma mogu Palmi da pljunu pod prozor, pa nema tog muškarca koji ne bi nešto i sa strane, ali šta, kao on jedini pa bi sad ona zmija da ga razapne."

Žena sa Novog Beograda, 38 godina: "Ahahaha, pa on sad ima reputaciju velikog zavodnika, da se ne izrazim malo prostije."

Žena sa Voždovca, 71 godina: "Meni se on mnogo dopada, a sad ovo što pričaju o njemu, e pa, ja u to ne verujem."

Ispitanik sa Zvezdare, 60 godina: "Njemu petica zato što je protiv gej!"

Šapić

Penzioner iz Lazarevca, 75 godina: "Patriota."

Penzionerka sa Voždovca, 68 godina: "Kameleon."

Penzioner iz Sopota, 72 godine: "Prevarant."

Ispitanik iz Rakovice, 65 godina: "Čuo sam da se penzioneri sa Novog Beograda kunu u njega."

Ispitanica iz Starog grada, 58 godina: "Ne lupa, staložen."

Muškarac iz Barajeva, 72 godine: "Išao je na to – ako ne mogu protiv vlasti, pridružiću im se."

Žena iz Grocke, 66 godina: "Nepismen čovek."

Muškarac sa Novog Beograda, 70 godina: "Šapić je redak političar koji je čist i jasan, poput Šešelja, možda i bolji od njega."

Žena iz Zemuna, 49 godina: "Kakav je on fakultet završio i kad? Pa on je gradio sportsku karijeru a diplomu kupio, i sad on treba da bude nekom primer!"

Muškarac iz Surčina, 37 godina: "Voleo sam ga i mislio da je pošten, ali sad je pokazao pravo lice otkad se slizao sa Vučićem. Moj glas je izgubio."

Ispitanik sa Novog Beograda, 62 godine: "Ranije bi dobio bolju ocenu, sada dvojka."

Ispitanica iz Zemuna, 54 godine: "Možda će ovu družinu malo da razmrda."

Ispitanica iz Zemuna, 42 godine: "Razočarao."

Ispitanik sa Voždovca, 52 godine: "I on se sad uvuk’o kod Vučića."

Goran Vesić

Ispitanica iz Zemuna, 54 godine: "To zlo ne pominjite."

Ispitanica iz Lazarevca, 53 godine: "Ničeg se ne stidi. Pečenog obraza."

Penzioner iz Sopota, 72 godine: "Energičan, radi."

Ispitanik sa Voždovca, 65 godina: "Jeste preletač, ali aktivan je, bori se. Malo više priča nego što bi trebalo."

Ispitanik sa Zvezdare, 40 godina: "Mnogo se presvlači."

Ispitanik iz Zemuna, 34 godine: "Radi kako mu je naređeno."

Ispitanica iz Zemuna, 58 godina: "Duhovit, kritičan, samokritičan, ima petlju."

Žena iz Grocke, 74 godine: "Zbog njega su zapostavili Radojičića."

Ispitanik sa Zvezdare, 42 godine: "Koza koja čuva kupus."

Đilas

Penzionerka sa Voždovca, 70 godina: "Njega bi’ prebila."

Ispitanik sa Voždovca, 65 godina: "Uništio GSP."

Penzionerka sa Voždovca, 68 godina: "Ako je sve tačno ovo što se piše, onda 1."

Ispitanik iz Grocke, 59 godina: "Nogirao bi’ ga što dalje; nek ide tamo gde drži račune i krade narod."

Ispitanica sa Novog Beograda, izbeglica iz Bosne, 63 godine: "Ne volim ga, jer sam u njegovo vreme ostala bez posla."

Ispitanik iz Zemuna, 34 godine: "Pa, zašto ga ne uhapse ako je sve tako kako pišu i govore?!"

Penzionerka iz Rakovice, 66 godina: "Bio mi je drag nekada. Ipak ne mogu tolike brojke da se izmisle, i u toliko zemalja – pa to ne može da se izmisli."

Penzionerka sa Zvezdare, 71 godina: "Bilo mi je žao kad su ga skinuli. Ali sad kad sam sve ovo čula i pročitala, ne znam šta da mislim."

Penzionerka sa Čukarice, 69 godina: "On nas je savetovao da izlazimo za vreme korone. Ne trebaju nam vakcine – tako je pričao."

Ispitanica sa Palilule, 53 godine: "Uradio Bulevar za nekoliko meseci, a ne četiri godine!"

Žena iz Mladenovca, 74 godine: "Krije pare po strane zemlje!"

Muškarac iz Lazarevca, 65 godina: "Nije mi ništa zgrešio, ali ne mogu da ga smislim!"

Žena iz Grocke, 66 godina: "Sposoban, ali samo za sebe."

Žena iz Lazarevca, 46 godina: "Đilasa napadaju jer ga se plaše."

Muškarac sa Voždovca, 52 godine: "Neki dan je Maja Gojković na TV-u, verujte, brojao sam, osam puta pomenula Đilasa. Pa, dokle više da on bude kriv za sve?!"

Žena sa Vračara, 62 godine: "Đilas je domaćin, obrazovan i kulturan, za razliku od mnogih drugih."

Ispitanica iz Zemuna, 54 godine: "Moj favorit."

Istraživački tim NSPM

Iz istog broja

Krijumčarenje ljudi

Štekovi, nasilje i veze sa bezbednosnim službama

Saša Dragojlo, BIRN

Posebna zatvorska odeljenja

Na staranju države

Davor Lukač

Intervju – Oliver Stojković, rukovodilac DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta

Sve DNK tajne ritopečke mašine za mlevenje mesa

Vukašin Obradović

Lični stav

Život u zemlji Dejana Vuka Stankovića

Ljubomir Madžar

Primer iz Niša

Autonomija ili autokratija

Sonja Ćirić

Izbor rektora Univerziteta u Beogradu

Što vlast želi, vlast i dobije

Jovana Gligorijević

Intervju – Svetlana Bojković, glumica

Kada su napali prirodu, prešli su crvenu liniju

Nedim Sejdinović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu