Pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića

Nepoznate osobe noćas su pokušale da ubiju novinara Vremena, podmetnuvši bombe kašikare na prozor njegovog stana.

Do eksplozije bombe došlo je u 2.50h, na simsu prozora stana koji se nalazi u beogradskom naselju Vračar. Usled detonacije oštećen je prozor spavaće sobe, fasada oko prozora, kao i putnička vozila, koja su se nalazila na ulici ispred zgrade. Druga bomba nije eksplodirala.

"Na lice mesta izašle su specijalizovane ekipe MUP-a Srbije i na uviđaju je konstatovano da je za sada NN lice postavilo ručnu bombu ‘kašikaru’ na sims prozora stana, koji se nalazi u prizemlju. Policija preduzima sve potrebne radnje na rasvetljavanju ovog događaja, kao i identifikaciji lica koje je izvršilo ovo delo", saopštio je MUP.

Napad na novinara nedeljnika Vreme dovodi se u vezu sa njegovim gostovanjem u emisiji "Kažiprst" radija B92 u kojoj je komentarisao presudu Škorpionima u specijalnom sudu.

Dejan Anastasijević izjavio je da noćašnji bombaški napad na njegov stan nije napad samo na njega, "već čin terorizma uperen protiv društva i države".

"Pretpostavljam da je napadač neko kome sam svojim istupima duže vreme išao na živce, pa je odlučio da je reaguje posle mog gostovanja u emisiji "Kažiprst" na radiju B92″, rekao je Anastasijević na konferenciji za novinare u redakciji nedeljnika "Vreme".

On je dodao da su to samo pretpostavke, a da će istraga pokazati ko je ivršio napad i zašto.

Anastasijević je ocenio da u poslednje vreme svojim tekstovima "nije direktno išao na neku ličnost", već da je bio meta zbog svog celokupnog stava i rada.

"Ovo je napad na profesiju i sve ljude koji slično misle", ocenio je Anastasijević i dodao da policija "nije ovo shvatila kao rutinsku

stvar, već je celokupnim ponašanjem pokazala da ovo doživljava kao slučaj od najvišeg prioriteta".

On je dodao da mu je ponuđena policijska zaštita, ali da još nije odlučio da li će je prihvatiti.

Anastasijević je naveo da nije prvi novinar koji je napadnut, ali da se nada da će biti poslednji, jer je "pravi trenutak da se povuće crta."

Dejan Anastasijević je dugogodišnji novinar nedeljnika "Vreme", bio je izveštač sa ratišta na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih godina, svedočio je u Hagu na suđenju Slobodanu Miloševiću, dok je poslednjih godina angažovano pisao o kriminalu i ratnim zločinima.

Za analitički i hrabar pristup novinarstvu, Anastasijević je dobio više novinarskih nagrada, uključujući nagradu NUNS-a, "Dušan Bogavac" i "Staša Marinković".

Anastasijević je poznat po svojim tekstovima o bezbednosnim snagama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, u poslednje vreme posebno o slučaju "Škorpiona" i braće Bitići.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu