Lični stav

Pobednik izbora je vakcina

Tranzicioni tim novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena moraće da stavi akcenat na upravljanje krizom koju je prouzrokovao virus kovid 19. Posle završene izborne euforije, verovatno je da i SAD očekuje pooštravanje mera ili čak "lock-down", kao što je slučaj u većini zemalja Starog kontinenta. To je već viđeno u toku marta i aprila kada se Francuska zatvorila samo nedelju dana pre Velike Britanije, dok su SAD slično postupile dve nedelje kasnije.

Međutim, prvi radni dan postizborne nedelje obeležila je vruća vest da je Fajzer objavio studiju u kojoj se navodi da se vakcina protiv kovida 19 koju razvijaju i koju je primilo nekoliko desetina hiljada ljudi pokazala efikasnom u 90 odsto slučajeva. Tržište je izuzetno pozitivno reagovalo na potencijalne znake koji najavljuju ulazak u stabilniju fazu "menadžmenta" pandemije. To indirektno znači da bi avio-kompanije prve mogle osetiti oporavak u odnosu na trenutno minimalno poslovanje.

Takva hipoteza utiče i na cenu nafte, te stoga ne iznenađuje što je cena naftnih "futures" skočila više od osam odsto tokom otvaranja tržišta na samom početku ove nedelje. Pozitivna dešavanja na finansijskim tržištima, kao rezultat pobedničkog dua "Bajden-vakcina", nisu se zaustavila samo na nafti, već su rasprostranjena širom svetskih berzi, što se vidi i na primeru indeksa "Standard and Poor" koji je skočio za 3,5 odsto, dok je "Dow Jones" porastao više od pet odsto.

Samo pre nedelju dana, prvog dana nakon završetka izbornih radnji, tržište je davalo drugačiju sliku zbog određene verovatnoće negativnog razvoja događaja, pogotovo ukoliko bi došlo do tesne razlike u konačnoj kvantitativnoj odrednici pobednika američkih izbora, ili čak socijalnih nemira zbog, sada i empirijski dokazane, podele američkog društva. Međutim, iako je trenutni predsednik SAD Donald Tramp osvojio više od 70 miliona glasova, tržišta su pozitivno reagovala pridajući daleko veći značaj izjavama vezanim za pandemiju, nego optužbama o navodnoj neregularnosti izbornih radnji.

Do pune primene vakcine neophodno je odgovoriti trenutno preovlađujućim izazovima, poput obima fiskalne stimulacije za oporavak ekonomije. Obim fiskalne podrške neće biti glatko izglasan s obzirom na podeljenost između demokratskog predsednika sa jedne i Senata, gde dominiraju republikanci, sa druge strane. Pretpostavlja se da će višedecenijsko iskustvo izabranog predsednika biti odlučujući faktor u postizanju konsenzusa i dogovora o odgovarajućem obimu neophodne fiskalne podrške. Na kraju krajeva, pobednici pišu istoriju, a pravi pobednik biće – vakcina.

Autor je Managing director u Bank of America

Stavovi autora u ovom tekstu su zasnovani na ličnom, profesionalnom i akademskom iskustvu i ne predstavljaju stavove kompanije u kojoj je zaposlen.

Iz istog broja

O Regulatornom radiodifuznom telu

Sve se može ako se hoće

Stevan Ristić, Jelena Jorgačević

100 godina lider u štampanju

Rotografika – Subotica

Lični stav

Čas akademske nečestitosti

Danica Popović

Intervju – Ljubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva

Podrhtavanje pravde

Vukašin Obradović

Korona i zakon

Jednostrano priznanje pandemije

Jovana Gligorijević

Reč-dve o medijima

Postoji li dno vrednosnog posrnuća

Đorđe Vlajić, novinar

Reagovanje

Dovođenje u zabludu

dr Jelena Aleksić

Stranački život i smrt

Jesenja previranja opozicije

Nikola Tomić

Suđenje za ratne zločine na Kosovu i Metohiji

Haška trojka iz Prištine

Slobodan Georgijev

Reagovanje

O pravom novinarstvu, koje nije PR

Aleksandar Đorđević

Lični stav

Predsednik Republike i ja

Ljubomir Madžar

Šikaniranje frilensera

Pretnja iz vedra neba

Bogdan Petrović

Privreda i korona

Ko je najgore prošao

Radmilo Marković

»Njuz korp« Ruperta Mardoka

Izvor moći Donalda Trampa

Uroš Mitrović

Druga strana predsedničkih izbora

Kad ovacije utihnu

Milan Krstić

Džordžija

Zaokret u plavo

Aleksandra Kostić

SAD – Pobeda Džozefa Bajdena

Teška zaostavština Donalda Trampa

Slobodan Kostić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu