VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Pojava raspevanog političara slična je snimku razigranog mačeta na Jutjubu ili saobraćajnoj nesreći u prometnoj ulici – to je nešto što će svi pohrliti da vide iako ih se ne tiče previše. Razlika je u tome što će se političarsko pevanje dopasti samo onima koji su već njihove pristalice. Većina će se ipak podsmevati, a zna da bude i ozbiljno revoltiranih

U noći između ponedeljka i utorka, 27. i 28. februara, otprilike u isto vreme dok su ambasadori pri Evropskoj uniji raspravljali o kandidaturi Srbije, u Briselu, na međunarodnom forumu "Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju" nastupao je No smoking orkestra, predvođen rediteljem Emirom Kusturicom. Publiku u omanjoj sali činili su uglavnom strani investitori i diplomate. U momentu koji će, uz vest o zelenom svetlu za kandidaturu, obeležiti naredni dan, na bini se pojavio ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i, nonšalantno, sa rukom u džepu, blago se nagnuvši nad gitaristu koji je upravo svirao prve taktove, zapevao. Prešavši par koraka od gitariste do violiniste, ka kom je opet značajno nakrivio glavu, otpočeo je jednu od najlepših novijih sevdalinki, Miljacku Halida Bešlića (kompoziciju Željka Joksimovića). "Ako ikad bez posla, ne d’o bog, ostane, eto zna gdje će", prokomentarisao je violinista No smoking orkestre Dejan Sparavalo. Zaista, tokom nešto manje od dva minuta nastupa, ministar Dačić pokazao je da izuzetno dobro vlada scenom, a i publikom, koja je prvi refren otpevala sama, dok je Dačić kažiprstom u vazduhu pratio ritam.

U burnoj noći tokom koje su ambasadori pri EU odlučivali o sudbini Srbije, a naročito u mučnom danu koji je usledio, Miljacka se činila kao zanimljiv izbor. Tekst pesme, u momentima neizvesnosti kandidature Srbije, poprimao je novo značenje. "Ja sve ovo dane čekam da mi svane" iz usta Ivice Dačića u noći značajne odluke za dalji tok evrointegracija ne zvuči kao stih ljubavne, već neke druge patnje i zebnje. Refren "Ko bi rek’o čuda da se dese, da Miljacka mostove odnese, da ne mogu tebi doć’, da ne mogu ulicom ti proć’", nakon postignutog dogovora sa Kosovom i ohrabrujućih poruka od Nemačke, koja je u oktobru bila najveći oponent statusu kandidata, te uslovljavanju koje je došlo od zemalja od kojih se to nije očekivalo, kao da se obistinio.

KAO KOD KUSTURICE: Iako Dačić sasvim solidno peva, iako za domaće političare nije nikakva novost da umeju da se dohvate mikrofona i u opuštenijim varijantama, pa je javnost već donekle i navikla na njihove pevačke nastupe, u nastupu ministra unutrašnjih poslova bilo je nečeg neobičnog, počev od izbora pesme, preko malene sale u kojoj se sve dešavalo, do publike koju su činili mladi japiji u sakoima i kravatama, sede glave sa delegatskim značkama i misteriozni gospodin sa turbanom u prvom redu. Dodamo li na to violinistu Sparavala u dugom svilenom ogrtaču i blago preznojenog Dačića koji tu i tamo zanjiše kukovima, dobijamo jednu nadrealnu scenu, baš kao iz filma Emira Kusturice, pa nije slučajno što je muzička pratnja događaju bio baš njegov bend.

Pojava raspevanog političara slična je snimku razigranog mačeta na Jutjubu ili saobraćajnoj nesreći u prometnoj ulici – to je nešto što će svi pohrliti da vide iako ih se ne tiče previše. Tokom godina, mnoge od njih imali smo prilike da vidimo i čujemo, a o pevačkom umeću onih koji su zglajzali u predinternetskoj eri, postoje živi svedoci. Slobodana Miloševića javnost nije nikada čula kako peva, ali poznata je priča da je među prijateljima voleo da zapeva My way, te da je tokom bombardovanja 1999. godine prekinuo jedan sastanak da bi supruzi Mirjani Marković preko telefona otpevao Po gradini mesečina sija. Najraspevaniji socijalista stare garde verovatno je bio Mirko Marjanović, bivši predsednik Vlade Srbije, koji je svojevremeno izjavljivao da uz odelo i kravatu, lep glas čini pola lepote i muškosti. Najradije je pevao dalmatinsku Nemoj da me kuneš zbog poljupca dva, a voleo je i rusku Volga, Volga, kao i arije iz Madam Baterflaj i Figara.

U HORU VLADARI S VLADAMA: U analima političarskog zapevavanja svakako će zauvek ostati zabeležena dva trenutka: jedan u kom usred skupštinske sednice poslanici Socijalističke partije Srbije Raka Radović i Dobrivoje Budimirović Bidža na sav glas pevaju "Slobodane, ti si komunista, volimo te ko Isusa Hrista", dok njihov partijski kolega, glumac Velimir Bata Živojinović, sa izrazom očigledne neprijatnosti na licu gleda u jednu tačku ispred sebe. Drugi momenat za pamćenje dogodio se tokom jednog novogodišnjeg programa na tadašnjoj BK televiziji. Pomenuti Dobrivoje Budimirović Bidža uz pratnju orkestra, u programu uživo, otpevao je jedan od najvećih hitova Tome Zdravkovića Ispod palme na obali mora. Bidža je promašio ritam, kasno počeo da peva, teško se usaglasio sa orkestrom i, sve u svemu, gledaocima ponudio jedan od najvećih transfera neprijatnosti u istoriji domaće televizije. Ko je to jednom video, zauvek je zapamtio i sva je prilika da ovu pesmu, čak ni u izvođenju Tome Zdravkovića, više nikada neće moći da čuje, a da ne pomisli na Bidžu.

Predsednik Srbije Boris Tadić oprobao se u mnogim stvarima, od kosidbe i vožnje kombajna do pevanja. Prvi put je javno zapevao kada je drugi put izabran za predsednika, 2008. godine. Tu kampanju Demokratske stranke obeležila je pesma Bajage i instruktora Što ne može niko, možeš ti, namenski pravljena za studentski protest 1996/97. Kako je sve izgledalo, detaljno je opisao Bajaga: "U izbornoj noći, kada je već postalo jasno da je Tadić pobedio, on i ja smo zajedno pevali tu pesmu, ali, do toga je došlo slučajno. On je uzeo mikrofon da se obrati okupljenima i u jednom trenutku počeo da peva. Pošto je on čovek koji apsolutno nema iskustva sa pevanjem na mikrofon, počeo je da viče i ja sam prišao, onako, drugarski, da ‘povadim stvar’, malo ga povukao unazad od mikrofona i pomogao mu da otpeva pesmu."

Da je Tadićev muzički ukus blizak i narodnom duhu, uverili smo se zahvaljujući amaterskom snimku proslave zatvorenog tipa na kojoj je u duetu sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem pevao, malo se gurkajući za mikrofon, Ja te pesmom zovem Silvane Armenulić. I ruku na srce, baš kao i sa Bajagom, opet je malo više vikao.

Iako se uz imidž večito strogog i zabrinutog lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića teško uklapa opuštenost duha kakvu pevanje traži, malo je poznato da je on u mladosti svirao gitaru. Da ni Nikolić nije takva "drvena Marija" kakvom se čini, pokazao je tokom jednog gostovanja na TV Pink, kada je zapevao Mito, bekrijo, a čak je na tren podigao i ruke u vazduh. Drugi put izazvao je još veću senzaciju, jer je, opet u Pinkovom studiju uslikan kako pevuši dok Anastasija Ražnatović, ćerka Svetlane i Željka Ražnatovića Arkana, izuzetno dobro peva I will always love you, pesmu koju je proslavila nedavno preminula Vitni Hjuston.

LUTALICE, SKITNICE: Verovatno najraspevaniji i na javnim nastupima mikrofonu najprivrženiji političar sa ovih prostora jeste Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. Jutjub obiluje snimcima Dodika koji se u različitim prilikama, što političkim, što privatnim svečanim, poput svadbi, hvata mikrofona i hrabro pridružuje orkestru. Specifičnost njegovih pevačkih nastupa jeste vrlo jasno definisan muzički ukus. Dok većina njegovih kolega voli da prošara po žanrovima ili da zapeva na engleskom ili ruskom, Dodik se uvek drži narodnjačkog hard kora. Na jednom promotivnom skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata zapevao je veliki hit iz osamdesetih Nišlije Bobana Zdravkovića Otišla si jednog dana i odnela naše snove, a isti izbor ponovio je i pre nekoliko godina na Kočićevom zboru i na nekoliko svadbi na kojima ga je uhvatila kamera. Većini snimaka Dodika kako peva ovu pesmu zajedničko je da ga pesma najviše ponese u delu kad peva: "Jedan daje, drugi uze, sunce sreće svima sija, tebi sreća, meni suze, zar sam krivac samo ja". Od upečatljivijih snimaka Dodikovog pevanja može se naći i onaj na kom u duetu sa Marinkom Rokvićem peva Skitnice, čekajte me, ja nemam gde, pesmu koja bi se mogla opisati kao domaća verzija Springstinove Darkness on the edge of town. Za vreme foršpana, Dodik je, u maniru pravog zabavljača, ispričao anegdotu o tome kako je Rokvić pevao na svadbi njegove ćerke, pa mu se predsednik RS priključio, što je pevač iskoristio da malo odmori te je ostavio Dodika samog sa bendom: "A ovaj momak iz OK benda kaže ‘u, jebote, jes ovaj Marinko propao’"!

Za tako veselog i raspevanog političara nije nikakvo čudo da je na kraju i opevan u čak tri pesme. Jedna kaže: "Oj Dodiku, predsjedniče vlade, mi u tebe polažemo nade, ti prelaziš sa riječi na djela, procvjetaće Republika cijela, svom narodu ublažićeš jade, predsjedniče Dodik Milorade", a druga: "Republiku Srpsku od kada nastade najbolje od sviju braniš, Milorade, svi gradovi i sva sela, svud se vide tvoja djela, cijela Srpska Republika ruku diže za Dodika", dok je treća nešto žustrija i naturalistička: "Milorada našeg ko smije da vrijeđa, to je sila metar preko leđa".

UVEK TE ĐAVO NAĐE: Boje Vojvodine među muzikalnim političarima brani lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, flautista sa umećem i na drugim instrumentima, poznat po svojoj interpretaciji My way i spotu u produkciji TV Pinka. U mladosti je bio član nekolicine bendova, od kojih su neki učestvovali i na čuvenim turnejama jugoslovenskih muzičara po Sovjetskom Savezu.

Priča o muzičarima i ljubiteljima muzike među političarima nije kompletna bez Mlađana Dinkića i ostatka sastava Monetarni udar. Ekonomista Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije, poznat je po saradnji sa rokerima Đorđem Davidom Nikolićem i njegovim bendom Death Saw i Kikijem Lesendrićem iz Pilota. Pre nekoliko dana mediji su objavili da su Dinkić i Lesendrić proslavili završetak rada na drugom zajedničkom projektu, na kom je Dinkić autor dve energične pesme. Na Lesendrićevom prethodnom albumu Dinkić je kao tekstopisac učestvovao sa tri pesme: Noć kad smo se potukli zbog nje, Kako si lepa i Uvek te đavo nađe lakše nego ja. Pre godinu dana, našao se na udaru medija jer su se, prema podacima SOKOJ-a, sve tri pesme našle među deset najslušanijih u 2009. što je Dinkiću donelo pristojnu naknadu na ime autorskih prava.

Dinkićeva muzička karijera počela je 1998. godine, kada su on i nekolicina ekonomskih stručnjaka, među kojima i Goran Pitić, kasnije ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Dragiša Lekić, kasnije direktor Societe General Yugoslav Bank, i Igor Avžner, Dinkićev blizak saradnik i vlasnik i direktor reklamne agencije Focus Communications, osnovali Monetarni udar. Posle brojnih mitinga na kojima su nastupali tokom 2000. godine, nastupili su 2001. na prvom Exitu i već tada izazvali revolt javnosti jer su nastupili na glavnom stejdžu, rezervisanom za najpopularnije muzičare. Ostalo je zabeleženo da su pojedini muzičari tokom svojih nastupa na tom Exitu pozivali publiku "da nikada ne budemo kao oni".

Epizoda sa početka (ujedno i kraja) velike karijere Monetarnog udara možda najbolje ilustruje kako stoji stvar sa političarima i muzikom. Kratko rečeno: političarima politika, a muzika narodu. Prljavi inspektor Blaža je u jednom davnom stihu to definisao kao "Daj igara, ne treba nam hleba", međutim, interesovanje i revolt koji političari u muzici izazivaju kod birača ipak pokazuje da se od političara, naročito onih na vlasti, očekuje hleb, a za igre ćemo se sami snaći.

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu