Red i poredak

Parkiraj i okupiraj 2

GUSTO PAKOVANJE: Automobili ispred Doma Narodne skupštine

foto: marko rupena

Parkiraj i okupiraj

Ako popovi mogu da parkiraju automobile ispred Saborne crkve, zašto narodno-partijski poslanici, imenovanici, postavljenici i zaposlenici ne mogu ispred Skupštine

Po završetku redovnog prolećnog zasedanja Narodne skupštine, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja doneo je (novu) Odluku o unutrašnjem redu u zgradi Skupštine, s tim da se pod pojmom "zgrada" podrazumevaju dve zgrade – zgrada Narodne skupštine u Ulici kralja Milana i Dom Narodne skupštine na Pašićevom trgu. Ni u čemu bitnom se ova nova Odluka ne razlikuje od prethodnih, sem u jednoj takoreći sitnici: prostor oko zgrade Narodne skupštine ne može da se koristi za održavanje javnih skupova. Ta sitnica izazvala je zajedljive komentare tipa "a gde sad da se sedi na stiroporu", ali i "automobili mogu da se parkiraju, a građani ne mogu da se okupljaju".

Sa izvesnom docnjom, narodni poslanici Zoran Živković i Vladimir Pavićević podneli su Odboru predlog kojom bi ova "sitnica" bila izmenjena, da umesto "prostor oko Doma Narodne skupštine ne može da se koristi za održavanje javnih skupova" u odluci treba da piše "zabranjeno je parkiranje vozila na platou ispred Doma Narodne skupštine prema Bulevaru kralja Aleksandra". U obrazloženju se navodi da se ovom odredbom ograničava ustavno pravo građana da slobodno izražavaju svoju političku volju, da je prostor oko Narodne skupštine "najprimerenije mesto da građani održavaju javne skupove", da je "taj prostor i do sad korišćen za takve namene", da "to nije imalo nikakve negativne posledice po rad parlamenta", a da je plato o kome je reč "deo ambijentalne celine koja pripada ovom arhitektonskom dragulju i ne sme biti narušen parkiranim vozilima poslanika, gostiju i zaposlenih".

PISMO BEZ ODGOVORA: Inicijativu da se "sa tim" komunalnim neredom na najreprezentativnijem mestu konačno nešto i uradi, pokrenula je još pre nekoliko meseci grupa građana okupljena na Fejsbuk stranici "bitkazabeograd": identičnim pismima su se obratili predsednici Skupštine Maji Gojković, svim šefovima poslaničkih grupa, gradonačelniku Siniši Malom i Agenciji za borbu protiv korupcije, e da ih privole da se po ovom pitanju angažuju.

"Poštovana/i, za nepoverovati je da, kako vi tako i vaši saradnici, iz dana u dan ne primećujete permanentno ruženje Beograda koje sprovode poslanici koji divljački svojim automobilima pokušavaju da uđu, pretpostavljamo, u hol Narodne skupštine. Uz napomenu da takve slike nije moguće videti ispred parlamenata zemalja Evropske unije u koju smo se zaputili, pretpostavljamo da ćete problem rešiti na zadovoljstvo ne malog broja Beograđana i u najkraćem roku", piše u pismu, uz natuknicu da poslanici možda ne znaju, ali u blizini parlamenta postoji više javnih garaža – više nego dovoljno za civilizovano ponašanje.

Prema još važećoj Odluci o korišćenju prostora za parkiranje vozila oko zgrade Narodne skupštine, koji je u februaru 2012. godine doneo ovaj isti odbor, doduše u drugom sastavu što i nije bitno, za parkiranje vozila poslanika, imenovanih i postavljenih lica u Narodnoj skupštini kao i vozila "vipovaca" predviđen je "prostor ispred Doma Narodne skupštine do Takovske ulice i deo uz živu ogradu do početka parkinga u Vlajkovićevoj ulici". Za zaposlenike je opredeljen prostor "ispred Doma Narodne skupštine do Vlajkovićeve ulice". Za sve njih važi opšte pravilo: vozila mogu da se parkiraju isključivo na "vidno obeleženim mestima" kojih, ruku na srce, nema, ne mesta, već linija po kojima bi se videlo gde to može da se parkira, a gde ne.

Upitan "šta sa tim", ne sa predlogom dvojice poslanika ili inicijative grupe građana (od toga po već ustaljenom redu i poretku ništa neće ni da bude), već šta sa u najmanju ruku nepristojnim parkiranjem automobila "gde god se kome ćefne" – na pešačkim stazama, ispod žbunja odmah pored stepeništa glavnog ulaza Doma podno "Konja vranih", pa i na travnjacima, Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS-a i predsednik pomenutog odbora, odgovorio je sa "tražimo najbolje rešenje, jer nikome nije namera da se nepropisnim parkiranjem narušava prostor oko zgrade Skupštine", ali i dodao da "treba naći rešenje koje neće praviti dodatne troškove, poput parkiranja u javnim garažama". Njegov stranački kolega Saša Maksimović pak istim povodom je izjavio da (u stvari) parking "okupiraju ljudi koji ne rade u Skupštini". Nije, dakle, reč o narodno-partijskim poslanicima, imenovanicima, postavljenicima i zaposlenicima, nego o "okupatorima" koji su, eto, našli pa zašli.

Iz istog broja

Železara Smederevo – Konspirativno poslovanje

Ugovori tajni, interes i pare javni

Slobodan Georgijev

Nacrt Zakona o dobrobiti životinja

Dozvola za ubijanje, klanje i dranje

Jelena Jorgačević

Intervju – Hans F. Šoder, šef predstavništva UNHCR a u Srbiji

Izbeglice u Evropi su vrh ledenog brega

Mirko Rudić, Momir Turudić

Život bez vode

Nepresušni izvor sa greškom

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu