Rashit Qalaj, direktor kosovske policije

Otvoreno pismo 2

foto: marija janković

Otvoreno pismo

Poštovani gospodine direktore,

Neposredno pred administrativnim prelazom Jarinje u večernjim časovima 4. januara 2019. zapalio se automobil Citroen C5 u kome se nalazila tročlana ekipa "Vremena" sa kolegom iz portala "Le Courrier des Balkans". Kola su buknula iznenada, a sve četvoro putnika bezbedno je napustilo vozilo koje je u potpunosti izgorelo.

Ekipa "Vremena" boravila je u Kosovskoj Mitrovici zbog intervjua sa Tatjanom Lazarević, urednicom portala "KosSev.info" i ličnošću godine u izboru uredništva našeg nedeljnika. Za vreme dvodnevnog boravka u gradu, naše kolege su u noći između 3. i 4. janura parkirale vozilo na parkingu hotela "North city" koje je pokriveno nadzornim kamerama i, potom, 5. januara u popodnevnim časovima ispred redakcije "KosSev.info" u Ulici kralja Petra.

Policija iz Leposavića uzela je izjave od naših kolega. Tom prilikom je zaključila da je došlo do samozapaljenja vozila i saopštila da zbog toga neće pregledati snimke nadzornih kamera iz Kosovske Mitrovice. Mada ne tvrdimo da nam je poznat uzrok požara automobila u kome se nalazila ekipa "Vremena", smatramo da je ovaj postupak policije iz Leposvića nedopustiv i opasan, pogotovo sada kada su zaposleni u medijima izloženi teškim pritiscima, zastrašivanju i različitim oblicima nasilja. Zbog toga izričito zahtevamo:

– pregled snimaka nadzornih kamera sa parkinga hotela "North city" i iz Ulice kralja Petra oko redakcije "KosSev.info" u Kosovskoj Mitrovici;

– forenzičko ispitivanje koje će utvrditi razloge požara u kolima;

– druge adekvatne radnje u delokrugu policije.

Samo na ovaj način može se utvrditi zbog čega je izgorelo vozilo u kom se nalazila ekipa "Vremena", a od vas očekujemo da naložite brzu, efikasnu i temeljnu istragu.

S poštovanjem,

Kolegijum nedeljnika "Vreme"

Iz istog broja

Pravda za Davida

Udar države na građane

Tanja Topić

Intervju – Branislav Trifunović, glumac

Oni se jedino plaše ulice

Radoslav Ćebić

Lični stav

Despot koji je hteo da ukrade mesec

Bojan Kovačević

Gradovi i ljudi – Ohrid

Um i Naum

Vladika Grigorije

Portret savremenice – Jorgovanka Tabaković

Tipičan radikalski kadar

Radmilo Marković

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića

Najavljena smrt bez epiloga

Slobodan Georgijev

Intervju – Marko Somborac

Čovek koji je premijerki poklonio predsednika

D. Ž

Politička prognoza

Pad demokratije i druge muke

Igor Bandović, Nikola Burazer

Ličnost godine – Tatjana Lazarević

Ceo život u vanrednom stanju

Ivana Milanović Hrašovec

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu