Zaječar

Original falsifikata

Zaječarske demokrate su u ofanzivnoj borbi protiv opštinske vlasti, pa nije isključeno da se povedu za poslednjom političkom modom u Srbiji – inicijativom za opoziv predsednika opštine. Stalne zamerke na rad prvog čoveka opštine, liberala Boška Ničića, kulminirale su optužbom da je ovogodišnji opštinski budžet "falsifikovan"

Original falsifikata 1
SPOLJA RUŽIČASTO, UNUTRA…: Zaječarska opština

Iako su zaječarske demokrate ovu poslednju optužbu prosledile opštinskom tužiocu u vidu krivične prijave protiv N.N. lica, u javnim nastupima, plakatama po gradu, flajerima u poštanskim sandučićima, pa i akcijom "od vrata do vrata" članovi stranke, koji su sada u lokalnom parlamentu u opoziciji, otvoreno ističu da je "za falsifikovanje budžeta odgovoran predsednik opštine Boško Ničić". U izjavi za Vreme "optuženi" kaže da je to još jedna smicalica demokrata kako sutra, dokaže li se da nije odgovoran, ne bi mogao da ih tuži za klevetu. Predsednik opštine smatra da njima nije ni stalo da sačekaju nalaz inspektora i istinu, kao i u brojnim prethodnim napadima: "Već mesecima željno očekujem da opštinski odbor Demokratske stranke pokrene inicijativu i prikupi potpise za moj opoziv. Znajući kakva je njihova popularnost u Zaječaru, prvo oni nikad neće uspeti da skupe potpise, ali ako ne mogu sami, moji ljudi će im pomoći da konačno vide kakvo je raspoloženje građana prema meni, a kakvo prema njima. Znam da bi rezultati u Zaječaru za njih bili katastrofalniji nego onaj šamar koji su dobili u Nišu, ali na njima je da lažnim optužbama već nekoliko meseci na moj račun ubeđuju građane da sam ja loš predsednik."

Dobri poznavaoci stranačkih prilika u Zaječaru smatraju da su sa minimumom dobre volje demokrate mogle još da budu vladajuća stranka u opštinskom parlamentu. Propuštenu priliku za to tumače "psihološkim problemom koji ima ova partija jer ona beži od vlasti u kojoj ne može da vlada sama". Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, od 50 odborničkih mesta u zaječarskoj skupštini, Demokratska stranka osvojila je najviše – 12 mandata. Radikalima je pripalo devet poslaničkih mesta, Koaliciji za Zaječar šest, a Pokretu snaga Srbije pet. Po četiri odbornika imali su DSS, SPS i SPO, a G17 plus i Nova Srbija po tri predstavnika. U neposrednom izboru za predsednika opštine, međutim, kandidat SPO-a i DS-a dr Nebojša Paunković (nestranačka ličnost) izgubio je u drugom krugu od kandidata Koalicije za Zaječar, tadašnjeg potpredsednika Liberala Srbije Boška Ničića. Budući da nijedna stranka nije imala većinu, koalicioni sporazum sklopili su DS, DSS, G17 plus, SPO i NS. Dogovor je važio kratko, samo do imenovanja predsednika, potpredsednika i sekretara skupštine. Na ova mesta izabrani su članovi iz DS-a (predsednik), SPO-a (potpredsednik) i DSS-a (sekretar). Odnos snaga nakon toga počinje da se menja, jer vladajuća većina nije mogla da se dogovori oko imenovanja načelnika opštinske uprave i mesta u upravnim odborima javnih preduzeća. Ono što je zanimljivo za aktuelizovanu priču o budžetu jeste to što pred konačnu odluku o povlačenju sa vladajućih pozicija tadašnji predsednik Skupštine opštine iz Demokratske stranke potpisuje usvojeni budžet, koji nakon nekoliko meseci njegove partijske kolege smatraju falsifikovanim.

SPO je napustio dotadašnju koaliciju i dobivši mesto zamenika predsednika opštine pridružio se novoj većini koju i sada čine odborničke grupe: Koalicija za Zaječar, SRS, SPS i PSS. Iz redova radikala imenovan je novi predsednik Skupštine opštine, što je DSS definitivno opredelilo da ne učestvuje u takvoj vlasti. Partijsku nedisciplinu iskazao je sekretar skupštine, koji je zarad ove funkcije zaradio po hitnom postupku isključenje iz DSS-a.

Nakon letošnje odluke odbornika o osnivanju novog Javnog preduzeća "Timočka krajina", iz redova demokrata isključeno je troje članova koji su protivno odlukama opštinskog odbora ove partije glasali za formiranje novog preduzeća. Od tada, oni su samostalni odbornici i uglavnom podržavaju predloge sadašnje skupštinske većine.

Pretumbacije se nastavljaju mahom na svakom skupštinskom zasedanju. Iz Koalicije za Zaječar, nakon svađe sa predsednikom opštine zbog velike razlike u platama zaposlenih u opštinskoj upravi i budžetskim ustanovama, izlazi dvoje odbornika Demokratske alternative (koji su u međuvremenu postali SDP). Oni se kasnije, nakon potpisivanja sporazuma Karić–Čović, pridružuju poslaničkoj grupi PSS-a koja podržava predsednika, tako da su opet tamo odakle su i pobegli.

Koaliciji predsednika opštine u međuvremenu pristupa po jedan odbegli odbornik iz DS-a, DSS-a i NS-a i za sada, iako koalicija nije zvanična već funkcioniše na usmenom dogovoru, obezbeđena je tesna većina za skupštinske odluke.

Ono što karakteriše demokrate, od kratkog boravka u društvu vladajućih do odlaska u opoziciju, jeste neprekidno uperen prst u glavnog krivca za sve zaječarske nevolje. Predsednik opštine Ničić stalna je i bezmalo jedina tema njihovih javnih istupa i aktivnosti. Optužbe idu od toga da ne poštuje "ugovor s građanima" sklopljen tokom predsedničke kampanje, preko finansijskih malverzacija u svakoj organizovanoj gradskoj manifestaciji, korišćenja privilegija, zapošljavanja prijatelja gde može i stigne, do zamerki što često putuje u inostranstvo. Osim mnogo puta ponovljenog jednog te istog i poricanja napadanog, ovo neprestano "ćeranje" možda se istera ovoga puta do kraja. Ko je kriv, da ukratko pojasnimo, u pomeranju nekih iznosa unutar stavki pri raspodeli budžeta korisnicima, reći će budžetska inspekcija kada završi posao. Hoće li to i tada biti zanimljivo, zavisiće od toga da li će u gradu na Timoku u međuvremenu isplivati neka svežija afera.

Iz istog broja

Institut Torlak

Borba za za opstanak

Branka Kaljević

Organizovani kriminal na Balkanu - Ilegalna trgovina oružjem (14/3)

Rat, najbolji posao

Miloš Vasić i istraživači

Portret savremenika - patrijarh Pavle

Skromnost i tumačenja

Tamara Skrozza i Dokumentacioni centar "Vreme"

Kragujevac

Da malo prošetamo

Jovana Gligorijević

Poljoprivreda

Pošto seko mleko

Zoran Majdin

Iskustva sa dosijeima

Zaostavština velike braće

Vera Didanović

Srbija i EU

Peripetija na dva koloseka

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu