Ujedinjeni u pomoći

Odmah, ali i dugoročno

O ulozi, vidovima pomoći, partnerskom odnosu sa Vladom i mehanizmima koje UN mogu da iskoriste kako bi pomogle srpskim vlastima i građanima u njihovim naporima da obnove poplavljena i razorena područja

Nekoliko puta sam bila sa timom međunarodnih eksperata Ujedinjenih nacija na terenu i "iznad" njega i, nažalost, mogla na licu mesta da se uverim u razmere šteta razornih poplava. Pred srpskom vladom i građanima Srbije, ali i regiona, nalaze se veliki izazovi i period potpune obnove poplavljenih područja neće biti kratak. Solidarnost i ujedinjenost građana, ali i brza pomoć zaista velikog broja kompanija koje su pomogle ugroženim područjima, kako u finansijskom pogledu tako i neophodnim donacijama, sve nas je, i u zemlji i van nje, ostavila bez reči. Međutim, važno je da vlada i građani znaju da u ovome nisu sami. Ujedinjene nacije će aktivirati svoje mehanizme kako bi organizovale i koordinisale međunarodnu pomoć i uputile je u pravom trenutku i pravim područjima.

Odmah, ali i dugoročno 1

irena vojačkova solorano / foto: un

Za skoro 70 godina svog postojanja kao međunarodna i međudržavna organizacija, Ujedinjene nacije imaju istu misiju – da pomognu uspostavljanje mira i bezbednosti u svetu, podrži ekonomski i socijalni razvoj, kao i međunarodno pravo. Tokom godina postojanja, kao i zbog potrebe da se mnogobrojna pitanja razmatraju na stalnoj osnovi, formirane su i brojne specijalizovane agencije, koje danas čine kompleksni sistem UN-a, među kojima su UNICEF, UNDP, UNESCO, UNHCR, ILO, Svetski program za hranu (WFP) i druge. Upravo zahvaljujući dugogodišnjem globalnom iskustvu i ekspertizi u radu sa 193 zemlje članice na implementaciji međunarodne podrške i zaštiti ljudskih prava, UN mogu na adekvatan način da reaguju u kritičnim situacijama u kojima je potrebna hitna intervencija i međunarodna pomoć.

Srbija u tom pogledu nije izuzetak. U trenutku kad je zemlju pogodila jedna od najvećih katastrofa i zadesile je poplave nezapamćenih razmera u ovom delu Evrope, Ujedinjene nacije u Srbiji su pokazale punu spremnost da reaguju brzo i na zahtev Vlade Republike Srbije obezbede prvu pomoć u roku od 24 sata.

Pored dva aviona humanitarne pomoći (u organizaciji UN agencije "Svetski program hrane" i uz podršku Italije i Norveške), kojim je obezbeđena neophodna oprema za evakuaciju i spašavanje ljudskih života, Ujedinjene nacije su na zahtev Vlade prvi put u istoriji zemlje angažovale tim međunarodnih stručnjaka, tzv. UNDAC. U pitanju je tim eksperata koji UN angažuju u situacijama kad je zemlja članica pogođena velikom prirodnom katastrofom i kada je Vladi te zemlje potrebna hitna pomoć, u roku od 24 do 48 sati. Tim koji je trenutno u Srbiji čine eksperti sa dugogodišnjim iskustvom u proceni posledica prirodnih katastrofa, pre svega poplava i klizišta, u svim delovima sveta. Oni svakodnevno sarađuju sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i timom Evropske unije za pitanja civilne zaštite u proceni stanja, kako bi definisali prioritete oporavka, sprečavanja i otklanjanja posledica poplava, zaštite životne sredine, sanacije puteva. Tim pruža podršku Vladi u oceni stanja nakon poplava, koja treba da joj pomogne da bolje strukturira buduće zahteve za podrškom, a potom Vlada na osnovu svojih potreba i dinamike aktivnosti na proceni štete upućuje zahtev donatorima.

Kako dalje? Brzih rešenja i obnove zemlje preko noći nema. Vladu Republike Srbije sada čeka važan zadatak – da definiše potrebe, napravi prioritete i razvije strateški plan postepene obnove ugroženih područja, a naš zadatak, svih agencija Ujedinjenih nacija, jeste da pomognemo u organizaciji međunarodne pomoći. Veoma je važno da se ova situacija ne zaboravi i zato je naša odgovornost da kontinuirano animiramo međunarodnu zajednicu i ukazujemo na potrebe Srbije, kako bismo prikupili i koordinisali neophodnu pomoć i pomogli nesmetani razvoj i obnovu zemlje. Ujedinjene nacije su bile u Srbiji pre poplava, tu smo da pomognemo dok se ne saniraju katastrofalne posledice, ali mi ćemo biti tu i nakon povlačenja voda, da zajedno doprinosimo dugoročnom održivom razvoju zemlje.

Autorka je stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji

Iz istog broja

Intervju – Savo Milošević

Sloboda i pravda se ne dobijaju na tanjiru

Tamara Nikčević

Život na internetu

Između cenzure i širenja panike

Jovana Gligorijević

Mediji – TV Pink i vanredna Situacija

Potop u ružičastom

Tamara Skrozza

Jezero i posledice

Kolubarska bitka za ugalj

Zoran Majdin

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu