Anketa »Biznisa«

Odgovor privrede na krizu

U anketi "Biznis" dodatka, 29 vlasnika, predsednika ili direktora velikih kompanija, odgovorili su na pitanje: kako su njihove firme spremne da dočekaju najavljenu tešku 2009. godinu, odnosno da li su planovi rasta redukovani i da li su uveli ili planiraju neke posebne mere. Odgovori generalnog direktora Carnexa, vlasnika BUCK-a i generalnog direktora Grand Casina Beograd, nalaze se u okviru intervjua sa njima

Vuk Hamović, vlasnik EFTa: Normalan režim rada

U 2009. ulazimo sa normalnim režimom rada. Smanjenje ekonomske aktivnosti u Evropi i regionu je, između ostalog, dovelo i do pada potrošnje električne energije. To će se odraziti na obim naše trgovine u sledećoj godini, ali nadam se ne i na profit koji planiramo da ostvarimo. Investicioni ciklus koji smo započeli nastavljamo po planu.

Zoran Drakulić, predsednik Ist Pointa: Nastavljamo ulaganja

Normalno nastavljamo sa investicionim ciklusom planiranim za 2009. Od sto miliona evra, 60 miliona ćemo uložiti u Srbiju: 30 u pekare, 20 u Novkabel i deset miliona evra u JRB. Za U.S.Steel sledeća godina biće teška, jer su u lošoj situaciji građevinska, automobilska i druge industrije koje koriste čelik.

Veselin Jevrosimović, predsednike ComTrade Groupa: Bez velikih promena

Usled globalne finansijske krize, ComTrade Group je kao multinacionalna kompanija koja posluje u 14 zemalja preduzela adekvatne korake za ublažavanje njenih negativnih uticaja na poslovanje kompanije. U bližoj budućnosti izbegavaćemo ulaganja u rizičnije projekte i one čiji se rezultati očekuju po protoku dužih vremenskih perioda. Značajnijih promena u poslovanju naše grupacije u 2009. neće biti. Poslovna strategija ComTrade Groupa se nije promenila i naš cilj je da ostanemo regionalni lider u IT biznisu i da dalje jačamo naše pozicije i van regiona.

Miodrag Kostić, predsednik MK Groupa: Konzervativni pristup

U 2009. ćemo se držati konzervativnog pristupa u poslovanju, koji podrazumeva strogu finansijsku disciplinu, kontrolu svih poslovnih procesa i maksimalnu racionalizaciju troškova na najvišem nivou. Takođe, posebna pažnja će biti posvećena analizi rizika svakog poslovnog aranžmana, a naročito novih koji direktno ili indirektno zavise od domino efekta prouzrokovanog finansijskom krizom u svetu. Sa korporativnog aspekta, radimo na tome da svaki zaposleni bude svestan činjenice da se efekti svetske finansijske krize ne dešavaju mimo nas i da svi u kompaniji moraju

svojim radom dati maksimalni doprinos u racionalizaciji poslovanja. Na taj način će se najbolje amortizovati mogući negativni uticaji na poslovanje.

Vojin Starčević, vlasnik Polimarka: Maksimalno ubrzanje rasta

Još ne znamo tačno kakvi su izazovi pred nama u nastupajućim godinama. Ekonomisti i kod nas i u svetu iz nedelje u nedelju revidiraju svoje prognoze. Nažalost, svaka nova revizija nosi pesimističniju sliku.

U toj situaciji, Polimark nema nameru da redukuje svoje planove rasta, već nasuprot, odlučni smo u nameri da damo maksimalno ubrzanje rastu svog brenda kroz uvođenje novih proizvoda i kroz otvaranje novih tržišta. Smatramo da agresivna razvojna strategija, koja će potporu naći u dobrom marketingu i visokoj produktivnosti, može biti uspešna u vremenu u kome se većina proizvođača opredeljuje za defanzivno ponašanje. Upravo u defetizmu svoje konkurencije, Polimark vidi svoju šansu na evropskom tržištu.

Miodrag Babić, predsednik Hemofarm Koncerna, Vršac: Borićemo se sami

Nikada se nismo povlačili, pa tako ni sada nismo redukovali planove. Uvek smo bili optimisti, pa i u ovoj situaciji, iako vidimo da je čaša poluprazna. Borićemo se sami, ali i uticati da Vlada i svi drugi relevantni faktori preduzmu potrebne mere da se zaštiti privreda, jer to čine i druge zemlje i njihove vlade. Ovo svakako ne iz egoističnih razloga, već kao izraz naše zabrinutosti za moguć razvoja događaja. Planovi se zasnivaju na realnim osnovama, a svako ozbiljnije smanjenje bismo smatrali linijom manjeg otpora. Jer, čak i ako ne uspete da ostvarite visoko postavljen cilj, uradićete mnogo više nego da je on prosečan. Naravno da, pored optimizma i samopouzdanja, koje imaju realan osnov, imamo mere opreza i planove kako se zaštititi od udara koji nas očekuje.

Slaven Živić, generalni direktor "Knjaza Miloša", Aranđelovac: Imamo rezervni plan

Nastupajuća 2009. biće godina pravih izazova. Planiramo rast u odnosu na volumene i prihode iz 2008, ali je on vrlo umeren i u skladu sa projektovanim razvojem tržišta u našoj industriji. Po različitim kategorijama proizvoda baziramo i naše planove, tako da neke imaju i dalje trendove rasta dok pojedine stagniraju i/ili opadaju. Takođe, plan je i povećanje izvoza na tržišta gde postoji objektivna šansa za rast. Posebna pažnja biće usmerena na kontrolu troškova na svim nivoima poslovanja. Postoji i rezervni plan u slučaju da se aktuelna kriza produbi.

Aneta Tomić, generalna direktorka Zekstra Groupa: Prilagođeni biznis planovi

Kao i sve velike svetske kompanije, napravili smo biznis planove koji su

prilagođeni narednoj godini. Strategija uključuje maksimalno smanjenje troškova i povećanje prihoda. Velika olakšica za Zekstra grupu je poslovanje koje je vezano za teritorije izvan naše zemlje i bivše Jugoslavije. U predstojećoj situaciji biznis planovi su pažljivo pripremani za svako poslovanje koje je u sastavu naše grupacije: tekstilni biznis, poslovanje vezano za Veterinarski zavod, nekretnine itd. Uz adekvatnu strategiju i najteži momenti u biznisu su premostivi.

Gustavo Navaro, generalni direktor Holcima Srbija: Nećemo smanjiti proizvodnju

Uložićemo maksimum u cilju ostvarivanja najboljih mogućih performansi u narednoj godini. Očekujemo da će potrošnja cementa u Srbiji biti na ovogodišnjem nivou, što, u kontekstu krize, uopšte ne bi bilo loše. Iz tog razloga nemamo nameru da smanjimo proizvodne kapacitete. Što se zaposlenih tiče, njihov trenutni broj nam obezbeđuje optimalnu efektivnost i kvalitet radnih procesa. Naravno, u potpunosti smo svesni globalne situacije i iz tog razloga neki oblici štednje će biti primenjeni na određenim projektima koje ćemo započeti ili koji su u toku.

Slobodan Vučićević, potpredsednik Droge Kolinska: Ozbiljne mere

Droga Kolinska je, svesna razmera i neizvesnog trajanja krize, već preduzela ozbiljne mere koje će primeniti u 2009. Pre svega, znatno će se smanjiti troškovi po svim osnovama, najpre reprezentacije, sponzorstava, marketinga, donacija, ali i tekućih operativnih troškova. Mislim da će jedan od ključnih problema biti likvidnost. Banke su vrlo restriktivne u pogledu kreditiranja i do sredstava se dolazi sve teže, pa će svi težiti da što više produže vreme plaćanja, a ubrzaju vreme naplate. Pošto smo mi neko ko plaća i kome plaćaju, trudićemo se da najbolje izmenadžerišemo buduće izazove po ovom pitanju. Takođe ćemo, a mislim da bi to trebalo da uradi svaka kompanija, maksimalno posvetiti pažnju stanju zaliha materijala i gotovih proizvoda, kako bismo imali minimalne količine zarobljenih obrtnih sredstava. Za sada nismo razmatrali opciju otpuštanja radnika i smanjenja plata.

Ljubo Grujić, direktor CocaCola Adriatic & Balkan Business Unita: Spremni za sve situacije

Iako se globalna ekonomska kriza ubrzano širi i kroz razvijene i privrede u transformaciji, Coca-Cola sistem je postigao u 2008. zavidne poslovne rezultate. Vreme pred nama neće biti nimalo lako, ali smo spremni za sve scenarije razvoja situacije. Uvek nastojimo da reagujemo brzo, promišljeno i strateški.

Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka: Nastavićemo započeto

Kompanija je privela kraju ciklus velikih investicija u primarnu proizvodnju i restrukturiranje mlekara, pa poslednjih godinu dana intenzivno radimo na racionalizaciji troškova – od proizvodnje i distribucije do korišćenja telefona i voznog parka. Shodno situaciji nastavićemo započeto.

Tamara Žujović, generalna direktorka Lilly drogerija: Bez kompromisa u razvoju

Iz svake krize neko izađe jači, a neko slabiji. Mi se nadamo da ćemo izaći jači. Do kraja 2009. godine sve Lilly drogerije trebalo bi da imaju i apoteku, što će našim kupcima biti dodatno interesantno. Pojam razvoja teško ide uz pojam štednje, jer razvojni period nosi sa sobom troškove koji posle nestaju, a na razvoju ne možemo da pravimo kompromise.

Miroslav Miletić, generalni direktor koncerna BambiBanat: Odgovorne pripreme

Koncern se uobičajeno odgovorno sprema za najavljenu tešku 2009, na osnovu iskustava iz prethodnih godina, a posebno posle najuspešnijeg poslovnog perioda kada je učvrstio svoju lidersku poziciju u konditorskoj industriji Srbije. Za 2009. smo napravili oprezan prilaz kroz redukovani plan rasta i neke značajne investicije, ali takođe ćemo početkom godine početi proizvodnju nove čokolade u fabrici u Vršcu. Ne uvodimo posebne mere u odnosu na uobičajene, koje se tiču pre svega popravljanja likvidnosti, boljih ugovornih odnosa sa partnerima, rasta izvoza, marketinške podrške celom proizvodnom programu i racionalizacije poslovanja na svim nivoima.

Radoslav Veselinović, predsednik Galeb Groupa, Šabac: Prihod veći za 30 odsto

Galeb, zajedno sa svojim kompanijama u grupi, za sledeću godinu planira da poveća ukupan prihod za 30 odsto. Ove godine smo imali izvoz u grupi vredan oko devet miliona evra (2007. oko pet miliona), a za sledeću planiramo povećanje na 13 do 15 miliona evra. Normalno radimo na povećanju produktivnosti i racionalizaciji troškova, a što se tiče investicija želimo da kupimo Zavarivač iz Vranja i to ulaganje bi vredelo od jedan do 1,5 miliona evra. Nelikvidnost je povećana i naši kupci počinju da kasne sa plaćanjem, banke traže vraćanje kredita i teško odobravaju nove. Biće nam potrebno dosta obrtnih sredstava (preko 50 miliona evra bez Zavarivača, plus osam miliona evra sa Zavarivačem). Očekujemo tešku godinu i učinićemo sve da većim radom opstanemo na tržištu i povećamo svoje učešće s obzirom bna to da neke kompanije neće opstati.

Dragomir Tomić, predsednik Simpa, Vranje: Protiv krize ofanzivom

Simpo će se krizi suprotstaviti ofanzivom. U odnosu na prošlu godinu planiramo je povećanje proizvodnje za 17 odsto, izvoza za 31 odsto i ukupne realizacije za 31,8 odsto. Za ovakav povećani plan predvideli smo delimičnu modernizaciju proizvodnje sredstvima partnera iz inostranstva, koja treba da se završi u prvom kvartalu naredne godine. Predvideli smo da stvorimo povoljnije uslove za izvoz, da više radimo nego do sada, uz racionalno, efikasno i odgovorno ponašanje. Cilj nam je da pojačamo kvalitet naših proizvoda, da još jeftinije nabavljamo, da isporučujemo na vreme, kao i do sada, da povećamo procenat iskorišćenja materijala i da kroz sve to obezbedimo da još više kupaca dolazi kod nas, kupi proizvod i zadovoljno izađe, sa željom da nas ponovo poseti.

Milutin Ivanović, direktor Knaufa za Srbiju i Crnu Goru: Ambiciozni programi

Knauf u 2009. ulazi sa ambicioznim planom u svim segmentima proizvodnog programa. Smatramo da smo u proteklih 13 godina poslovanja stvorili dobru bazu za nastup na tržištu, kako u partnerskoj mreži tako i u timu zaposlenih. Nadamo se da će otvaranje proizvodnog pogona u Srbiji doprineti još većoj primeni naših proizvoda u građevinarstvu. Radni moto za 2009. je – opšta mobilnost u cilju izbegavanja efekata svetske finansijske krize.

Dejan Džipković, vlasnik Jeep Commercea, Beograd: Očuvanje tržišne pozicije

Nesumnjivo da će efekti prethodne i očekivana kretanja u narednoj godini rezultirati izvesnim prilagođavanjima nastupa na tržištu. Racionalizacija upravljanja troškovima svakako će biti jedna od poluga buduće strategije. Ipak, očuvanje tržišne pozicije, uz primenu taktike tzv. projektovanog gubitka, kroz zadržavanje kontinuiteta intenzivnih tehnoloških inovacija, prioritetan je cilj ka kojem ćemo usmeriti sve svoje aktivnosti i snagu.

Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija: Godina izazova

Za Telekom Srbija 2009. biće godina izazova. Potpuna liberalizacija tržišta

telekomunikacija stiže istovremeno sa ekonomskom krizom, čije je posledice naša kompanija među prvima osetila. Dovoljno je reći da nam u maju dospeva 300 miliona evra obaveze prema Siti banci za kupovinu Telekoma Srpske. Ipak, biznis planom je predviđen dalji rast kompanije, a planirana ulaganja u 2009. su oko 21 milijardu dinara. Spremno dočekujemo konkurenciju na tržištu fiksne telefonije i verujemo da će ona doprineti ukupnom rastu tržišta informaciono-komunikacionih tehnologija. Već sada idemo u susret novim okolnostima kroz ponudu novih usluga.

Ernst Bode, generalni direktor Messer Tehnogasa, Beograd: Prilika za mudre

U vreme kada je sve neizvesno i kada niko ne zna kako će se stvari razvijati, teško je biti pametan. Međutim, upravo je to vreme kada su nam najviše potrebne osnovne vrednosti i verovanja. Verujem da u svakoj krizi leži i prilika za hrabre i mudre, i da pošten rad stvara poštene i trajne vrednosti. Ovo nije vreme za nepromišljeno ciklično ponašanje i histerično preterivanje, već za dobro odmerene poteze i solidarnost.

Aleksandar Radosavljević, generalni direktor Carlsbega Srbija: Održati stope rasta

Planiramo da i u narednoj godini održimo stope rasta kroz dalje povećanje produktivnosti i efikasnosti kao i dalja ulaganja i inovacije. Posebne mere za 2009. nemamo, već smatramo da kontinuiranim unapređenjem kvaliteta u svim delovima poslovanja možemo potrošačima da ponudimo vrhunski kvalitet piva po pristupačnim cenama.

Stela KarlĆosić, generalna direktorka "Soko Štarka": I dalje smo ambiciozni

Najveći izazov za sve nas tokom godine krize biće da se što bolje prilagodimo okolnostima. Jasno je da izvori finansiranja neće biti tako dostupni i da su se okolnosti poslovanja izmenile. Kao članica grupe Droga Kolinska imamo posebne mere, koje su, u stvari, instrukcija za "domaćinsko" poslovanje. Skoncentrisaćemo se na svoju sferu uticaja, racionalno korišćenje resursa, potrošnje sirovina i energije – drugim rečima, na ekonomičnije poslovanje. Planove nećemo menjati, i dalje smo ambiciozni.

Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalac Holdinga, Gornji Milanovac: Preživećemo, ali sa ožiljcima

Metalac se sprema za 2009, koju ćemo sigurno preživeti, ali sa ožiljcima.

Upravnom odboru smo ponudili na usvajanje plan B, koji odstupa od usvojene poslovne politike za 2009. i srednjoročnog programa razvoja. U planu B, umesto sedam odsto rasta u odnosu na ostvarenje u 2007, ušli smo sa tri odsto rasta sa velikom neizvesnošću da se i to ostvari. Recesiju na svetskom tržištu osećamo padom narudžbi za deset do petnaest odsto, a slični signali su i sa domaćeg tržišta. Mere koje smo preduzeli: jedan pravac – maksimalna štednja i kontrola troškova, optimizacija zaliha, naplata potraživanja, a drugi pravac – otvaranje novih tržišta. Za sada nećemo otpuštati radnike nego nameravamo da kroz plaćena odsustva svi podelimo teret krize. Investicije u nove programe i proizvode svešćemo na minimalnu meru.

Bojan Radun, direktor Nectara, Novi Sad: Stabilne finansije

Nectar je za 2009. projektovao rast u odnosu na ovu godinu, ali

redukovan u odnosu na očekivanja koja smo imali do polovine 2008. Nastavljamo sa strategijom rasta i racionalnih investicija, jer smo krizu dočekali sa čvrstim i stabilnim finansijama. Pored organskog rasta na domaćem tržištu, nastavićemo sa investicijama u nastupe na okolnim tržištima gde očekujemo značajan rast u 2009. Što se tiče Hebe, koju smo kupili krajem 2008, u sledećoj godini ćemo se baviti restrukturiranjem te kompanije i revitalizacijom brenda Heba iz čega takođe očekujemo solidan rast.

Skip Bornhiter, generalni direktor DIN "Fabrike duvana" Niš, u sastavu "Phillip Morris Internationala": Zadržaćemo vodeću poziciju

Iako dolazeća 2009. očigledno neće biti laka za Srbiju, ostajemo usmereni na ostvarenje naših poslovnih planova i ciljeva. U poslednjih pet godina DIN je izrastao u snažnog tržišnog vođu po pitanju kvaliteta svojih proizvoda, po svojoj tehnologiji i ljudima. Ovo će i u budućnosti ostati ključne prednosti kompanije, kojima ćemo zadržati vodeću poziciju na srpskom tržištu.

Dragan Filipović, generalni direktor Delta Maxija: Ne očekujem poteškoće

Planove smo već doneli i s obzirom na ambiciju da svake godine imamo značajan rast, takve su nam namere i u 2009. Budući da je za 80 odsto projekata koje treba da realizujemo u 2009. već obezbeđeno finansiranje, ne očekujem poteškoće u tom poslu. Ono što kratkoročno može da uspori naš rast jesu projekti koje tek treba započeti sledeće godine, a realizovati 2010. Njihova realizacija neće zavisi samo od nas, već i od poslovnih banaka i od ukupnih tržišnih okolnosti u 2009.

Iz istog broja

Imena i dodaci

S nadimkom jači

Zorica Janković, istoričar i kustos Istorijskog muzeja Srbije

Oproštaj od 68, posle 40

Mazar-e Šarif tu i tamo

Nikola Dimitrijević

Vreme uspeha

Biznis

Izložbe – Titove puške u Muzeju 25. maj

Veliki lovac svih naroda

Miloš Vasić

Vreme

Dan posle prestupne sekunde

Slobodan Bubnjević

Sportska 2008. u slikama

Treptaj između poternice i trona

Slobodan Georgijev

Ljubavnici

Goli, bosi i znojavi

Jasmina Lazić

Knjige – Enciklopedija loših đaka

U prašumama odrastanja

Teofil Pančić

Na licu mesta

Todor u Narodnoj skupštini Srbije

Dragan Todorović

Deset događaja – Zemlja Srbija, 2008

Godina u kojoj su hapsili Džaju

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu