Reagovanje

Odgovor na informaciju

Svi botovi Predraga Koluvije, “Vreme” br. 1701

U štampanom izdanju nedeljnika “Vreme” broj 1701 od 10. avgusta 2023. objavljen je nepotpisani novinarski tekst pod nazivom “Svi botovi Predraga Koluvije”, koji se nalazi od 16-18 stranice. Navedeni tekst je ilustrovan fotografijama moja dva tvita, jednim od 16.06.2023. godine i drugim od 22.06.2023. godine sa mog profila “Hadži Aleksandra” i mojim korisničkim imenom na Tviteru “@Andricjeprezime”, gde je takođe navedeno, između ostalog, da sam rodoljub i advokat. Za razliku od većine profila, moj profil na onlajn društvenoj mreži Tviter je registrovan što je obeleženo plavom tračicom.

U tekstu se ne pominje ni moje ime ni imena drugih navodnih botova čiji lik i dela komentariše nepoznati autor. Osim moja dva, nijedan drugi tvit nije prikazan.

Tako su moja dva objavljena tvita stavljena u kontekst podnaslova i samog novinarskog teksta koji u pojedinim delovima glasi:

“… poslednjih meseci ‘slučaj Jovanjica’ prate i ‘izlivi’ optuženih, njihovih branilaca, pojedinih vladajućih političara, kao i bivših i aktuelnih pripadnika BIA na društvenim mrežama. Svi imaju zadatak – da odbrane Koluviju i napadaju inspektore koji su otkrili, prema optužnici, najveću fabriku skanka u Evropi. Pored njih, na meti su i opozicioni političari, advokati, novinari pa i građani koji ne daju da Jovanjica postane još jedna afera bez epiloga.”

– potom se prikazuje da Koluvijini botovi “organizovano kreću u hajke kada se spomene Jovanjica, a rečnik koji koriste obiluje psovkama, uvredama i pretnjama”;

– dalje se navodi da “za većinu nije tajna, da su po nekom osnovu, na platnom spisku Koluvije… a onda kreće rafal najgorih psovki, laži i uvreda u kojima se inspektori Mitić i Milenković, kao i novinari koji izveštavaju o Jovanjici ili opozicioni narodni poslanici nazivaju: glupima, ružnima, majmunolikima, kriminalcima, promiskuitetnima, ludima;

– potom se navodi da se Koluvijini navijači sa lažnih profila nazivaju pored ostalog i kao hadžije, a “objave im odišu mržnjom i pretnjama prema svim osim prema optuženima za Jovanjicu i aktuelnim funkcionerima režima;

– na kraju se dodaje: “Na takve botove su se, sa javnih i skrivenih naloga, osim optuženih, sveli i advokati branioci, ali i advokati koji ni ne učestvuju u postupku već samo prate proces iz dela za publiku i onda tvituju za Koluvijin interese…” uz tvrdnju “da su ispostave tajnih službi koje imaju uvid u dosijea neposlušnih građana”.

Iz moja dva objavljena tvita svaki čitalac može jasno da ustanovi moje ime i prezime obzirom da se legitimno predstavljam kao “Hadži Aleksandra” kao i imajući u vidu da je u mom korisničkom imenu @Andricjeprezime izričito navedeno i moje prezime, a korisnici “Tvitera” i da sam advokat. Kako se advokatskom profesijom bavim preko 15 godina veliki broj mojih prijatelja, komšija, sadašnjih i bivših klijenata mogu da zaključe da sam jedan od botova sa lažnih profila uz naziv “hadži” i da kao advokat koji ne učestvuje u postupku tvitujem za Koluvijine interese, sa zadatkom da ga odbranim, objavama koje odišu mržnjom i pretnjama prema svima osim prema optuženima i aktuelnim funkcionerima režima, da se pri tom služim rečnikom koji obiluje psovkama i uvredama, da napadam inspektore koji su otkrili, “prema optužnici”, najveću fabriku skanka u Evropi, a da novinare koji izveštavaju o Jovanjici ili opozicione narodne poslanike nazivam glupima, ružnima, majmunolikima, kriminalcima, promiskuitetnima i ludima, te da sam ispostava tajnih službi koje imaju uvid u dosijea neposlušnih građana.

Inače, snimak moja dva tvita kao ilustraciju objavljenog teksta, smatram zlonamernim i od strane autora teksta i od strane uredništva iz dva razloga. Prvo, zato što je autor teksta svakako pročitao i više od moja dva objavljena tvita i mogao je da se uveri da se nikada nisam služila psovkama, uvredama, pretnjama te da nikoga nisam nazivala glupim, majmunolikim, kriminalcem, promiskuitetnim ili ludim. Drugo, autor teksta nije naveo ni jedan tvit takve sadržine pa makar i onaj koji, za razliku od mog, dolazi sa lažnih naloga da bi se upravo prikazom mog imena i prezimena takvi tvitovi neosnovano pripisali meni.

Shodno tome, smatram da je nedeljnik “Vreme” na gore opisani način potvrdio moja prava, interese i dostojanstvo moje ličnosti, te zahtevam da u skladu sa članom 83, 87. i 96. Zakona o javnom informisanju i medijima objavite ovaj odgovor.

Iz istog broja

Nasilje

Psovanje bez granica

Milica Srejić

Vojska i politika

Ko je ko u Vojsci Srbije

Davor Lukač

Mediji

O karikaturistima i urednicima

Aleksandra Krstić

Zloupotreba tehnologije

Ne veruj svojim očima

Damjan Martić

Željko Mitrović protiv Dragana Đilasa

Inteligencija veštačka, mržnja prirodna

Jovana Gligorijević

Fudbalska Superliga pod dominacijom Crvene zvezde

Terzićeva liga bez briga

Željko Bodrožić

Sport i propaganda

Otvoreno kraljevstvo ljudske odanosti

Đorđe Pavićević

Tema broja: Fudbal i rasipanje narodnih para

Vučić u stadionskoj groznici

Slobodan Georgijev

Intervju: Nataša Simić, psihološkinja

Reaktivne i represivne mere ne daju dobre rezultate

Nedim Sejdinović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu