Ocena 3+

Izgleda da ja najviše cenim aktuelnu srpsku vladu: na godišnjicu rada Koštuničinog kabineta pretežne ocene anketirane ekspertske i šire javnosti kretale su se od uvredljive nule, pretežne jedinice, do utešne dvojke, a ja sam u nekakvoj prigodnoj emisiji RTS-a u četvrtak 3. marta dao ocenu tri plus.

Odmah su počeli da zvone telefoni, a umesto "dobro veče" čulo se po pravilu "da li si ti normalan". Pod pritiskom javnosti, već sutradan, u petak 4. marta, u televizijskoj emisiji B92 korigovao sam ocenu. Vidim da se javnost ne slaže, rekao sam, pa Vladi oduzimam ono "plus" i dajem joj – trojku. Mislio sam – nema više. Ali, u "Utisku nedelju" u nedelju 6. marta politički analitičar Slobodan Antonić izjavio je: "Slažem se sa Dragoljubom Žarkovićem koji je Vladi dao tri plus!"

Analitički sud mu je bio briljantan: citira me kao da sam klasik, ali telefoni su ponovo zvonili. Meni, ne Antoniću.

Nemam potrebu da se pravdam zbog ocene koju sam dao. Kriv sam jedino što sam pristao da učestvujem u igri bez jasnih kriterijuma, podjednako opasnoj kao žiriranje za P(j)esmu Evrovizije, gde su, i u slučaju Vlade i u slučaju pesme, svi koji su glasali odmah podeljeni na "naše" i "njihove".

Nemam potrebu ni da ponovo obrazlažem šta me je rukovodilo da ovako ocenim učinak Vlade, ali mi se čini da najžešći kritičari Vlade zaboravljaju baš ono zbog čega sam je ja povoljno ocenio. Naime, ova vlada pokazala je dobar (za "trojku") stepen političke i socijalne prilagodljivosti i spremnost da prizna neke zablude i greške. Navešću samo nekoliko. Počela je s lošom fiskalnom politikom, a onda je odustala od populističkog koncepta i priznala kroz rebalans budžeta sopstvenu grešku, odustala je od revizije privatizacionih procesa, prilagodila je politiku zahtevima Haškog tribunala… Kritičari će reći da je sve to zbog pritiska međunarodne zajednice, ali, kako je u početku izgledalo, bilo je osnova da će ta ista zajednica biti "deveta rupa na svirali".

Uostalom, svako ocenjivanje je vrsta poređenja. Jednu ocenu bi ova vlada dobila da je poredimo s nekom drugom, drugačije bi bila ocenjena ako je poredimo sa sopstvenim očekivanjima, ali ako je poredimo s njom samom s početka mandata i sada na kraju prve godine, nisam spreman da idem ispod ocene koju sam jednom već korigovao – trojka.

Iz istog broja

Feljton - "Atentat na Zorana", knjiga Miloša Vasića (3)

Martovske ide

Miloš Vasić

Izložbe - fotografske uspomene

Zoran Đinđić, fotograf

Branislav Dimitrijević

Intervju - Tomas Keli, do pre desetak dana generalni direktor US Stil Serbia

Kako se kalio profit

Miša Brkić

Intervju - dr Nenad Popović, menadžer holdinga ABS

Moskva, Peking, Bujanovac…

Dimitrije Boarov

Reč o delu

Knjiga smeha i nezaborava

Dejan Anastasijević

Portret savremenika - Momčilo Perišić

Lider DOS-a pred Haškim sudom

Filip Švarm

Zločin u Klečki

Suđenje oslobođenima

Zoran Kosanović

Kosovo - odlazak Haradinaja

Dan posle

Dejan Anastasijević

Studija izvodljivosti

Korak do nove prepreke

Vera Didanović

Skupštinski život

Drama redakture

Milan Milošević

BK trejd, Mobtel, Srbija i Rusija

Ko prodaje većinski udeo

Dimitrije Boarov

Reč o delu

Kuvar od pola miliona evra

Slobodan Georgijev

Karići, Moskva i srpska posla

Naš dinar za njihovo prase

Tamara Skrozza

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu