Tribine

Obrazov odraz

Po ostapbenderovskom principu "ideje moje, benzin vaš" Helsinški odbor je bez pitanja preuzeo tekstove iz "Vremena" i uz pomoć novca nemačke fondacije "Hajnrih Bel" izdao knjigu od 258 stranica. Kao što nas nisu ništa pitali, siguran sam da ni "Hajnriha Bela" nisu obavestili o kršenju dobrih običaja zbog čega bi se u Nemačkoj išlo i na sud

U maniru lošeg kafedžije koji najavi Lepu Brenu, a onda peva njegova svastika, i Helsinški odbor za ljudska prava zakazao je u beogradskom Medija centru tribinu s ovakvim naslovom i podnaslovom:

Javna debata "Tačka razlaza"

Ponedeljak 3. februar, od 16.00 do 20.00

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizuje javnu debatu povodom polemike vođene na stranicama lista "Vreme" od 1. avgusta do 21. novembra 2002. godine. Uvodničari: Sonja Biserko, Olja Milosavljević, Olga PopovićObradović, Srđa Popović i Pavel Domonji. Simultani prevod.

U zakazano vreme otkrilo se da je naslov tribine "Nacionalizam danas" ali je podnaslov ostao gotovo isti; uvodničari su na broju (pet komada) a povlašćenima je podeljena i knjiga Tačka razlaza (tiraž 500 komada), u kojoj je objavljena u celini polemika iz "Vremena", uz predgovor i pogovor.

Za sebe priznajem da sam došao da slušam – Lepu Brenu, odnosno da vidim kako izgleda tribina o polemici u "Vremenu" o kojoj niko iz "Vremena" nije bio obavešten niti pozvan da učestvuje u njoj.

Moja znatiželja bila je pojačana telefonskim pozivima prijatelja i nekih beogradskih redakcija. Mogao sam s njima samo da podelim čuđenje oko ovakve jednostranosti i uzdržao sam se od komentara unapred. To se pokazalo kao pametno: niko od pet uvodničara nije se bavio "Vremenom", već egzorcizmom društvene pojave, nacionalizma, oko čijeg obima i uticaja može da se raspravlja i podugo i potanko.

Kad se javio prvi diskutant sa željom da govori o neočetništvu, napustio sam tribinu, kao i većina novinara navučenih najavom tribine, tako da sam loš svedok o zbivanjima u preostala tri sata.

Postoji tu, ipak, nekoliko stvari koje zavređuju pažnju. Prva je svojatanje polemike u "Vremenu" od strane Helsinškog odbora. Po ostapbenderovskom principu "ideje moje, benzin vaš" oni su bez pitanja i bez formalne saglasnosti "Vremena" preuzeli tekstove iz nedeljnika i uz pomoć novca nemačke fondacije "Hajnrih Bel" izdali knjigu od 258 stranica. Kao što nas nisu ništa pitali, siguran sam da ni "Hajnriha Bela" nisu obavestili o kršenju dobrih običaja zbog čega bi se u Nemačkoj išlo i na sud.

Ali, ima neke koristi i od toga. Ovo svojatanje pokazalo je Srđi Popoviću, zagovorniku teze da redakcija i saradnici "Vremena" polemišu s čitaocima "Vremena", da stvar stoji obrnuto. Odnosno, s čitaocima "Vremena" i nekima od saradnika polemisali su članovi i saradnici Helsinškog odbora i njihovog glasila "Helsinška povelja", neki zbog ideje a neki zbog odbrane lika i dela predsednice.

I poslednje i ne najmanje važno: kakve veze s temom "Nacionalizam danas" ima "Vreme". Ako je otkos ove nevladine organizacije toliko širok, savetujem im da budu oprezni: uskoro će početi uzajamno da se ujedaju.

Iz istog broja

Međunarodni sud pravde

Parnica za genocid

N. Lj. Stefanović

Lični stav

Misionarska inteligencija u današnjoj Srbiji

Slobodan Antonić, Filozofski fakultet, Beograd

Kafane na Ibarskoj magistrali

Udri po roštilju

Dragan Todorović

Intervju - Verica Mirović Bratović, psihološkinja Sigurne kuće u Podgorici

Najgori deo života u sto sati

Nadežda Radović

Afere - kupovina penzija

Invalidni raj

Tamara Skrozza

Specijalni tužilac

Nužda zakon menja

Miloš Vasić

Posle presude za atentat na Ibarskoj magistrali

Taoci državnog terorizma

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

Gibanja u RTV Novi Sad

Mrcvarenje “ničije kuće”

Dimitrije Boarov

Ustavna tranzicija

Temelji na tankom ledu

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu