Ekonomija

Novo zaduživanje Srbije: Novac za puteve do Nacionalnog stadiona 2

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Novo zaduživanje Srbije: Novac za puteve do Nacionalnog stadiona

Za radove će biti uzeta dva krediti u ukupnom iznosu od oko 190 miliona evra. Linijsku infrastrukturu gradiće kompanija „Power Construction Corporation of China“

Za izgradnju linijske infrastrukture do Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima u Surčinu, Republika Srbija planira da se zaduži kod banaka Poštanska štedionica i Unikredit.

Kako se vidi iz zakonskih predloga koji su objavljeni na sajtu Narodne skupštine, kod obe ove banke Srbija će moći da povuče sredstva od po 11,2 milijarde dinara, a ukupno 24 milijarde dinara (oko 190 miliona evra).

Linijsku infrastrukturu gradiće kompanija "Power Construction Corporation of China“.

Pročitajte još Državne investicije: Zašto je nacionalni stadion sada najvažniji

 

Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na projektu izgradnje linijske infrastrukture Ministarstvo finansija i kompanija "Power China“ potpisali su 27. aprila 2023. godine, piše u predlozima koji su u skupštinskoj proceduri.

"Uzimajući u obzir dosadašnju uspešnu saradnju sa kompanijom ‘Power Construction Corporation of China’, Vlada Srbije je (preko Ministarstva finansija) potpisala Sporazum o saradnji u vezi sa realizacijom i finansiranjem pripremnih projektantskih radova za projekat izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima na teritoriji opštine Surčin“, piše u obrazloženju predloga zakona.

Izgradnja linijske infrastrukture obuhvata saobraćajne površine, putne objekte, mostovske konstrukcije, energetsku, telekomunikacionu infrastrukturu.

Ocenjujući budžet za ovu godinu, Fiskalni savet je početko godine naveo da će izgradnja Nacionalnog stadiona "samo ove godine koštati oko 65 miliona evra, a da poreskim obveznicima nije javno pokazana njegova ekonomska isplativost. Projekte iz sporta niti bilo koje druge oblasti ne bi trebalo automatski izbaciti sa liste prioriteta, ali bi njihovo prisustvo u budžetu trebalo potkrepiti studijama koje pokazuju da su baš oni najpotrebniji, što predviđa i zakonska regulativa“.

Pročitajte još Vučić u stadionskoj groznici

 

Kada je “Vreme” pre četiri godine pisalo na temu izgradnje novih stadiona u Srbiji i renoviranja nekih postojećih, govorilo se da će nacionalni stadion biti završen do 2023. godine.

Ali, nacionalni stadion je i dalje samo stavka u budžetu – što je knjigovodstveni trik uvećanja BDP-a – a na ledini u Surčinu nema ničega. Sada vlast ubeđuje narod da će sve biti gotovo za EXPO pomoćnu izložbu 2027. godine, a sami znaju da je realnije – po dinamici izgradnje – da se sve završi tamo negde za desetak godina. Opet i to je dobro jer Beograd može da se kandiduje 2033. godine za organizaciju finala Lige šampiona, ako stadion bude te veličine.

B.G./Nova ekonomije

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu