Nedelja 2

foto: twitter.com

Nedelja


MUKE AVIONSKIH PUTNIKA

Aerodrom “pao” pred olujom

Nevreme koje je u subotu popodne zahvatilo Beograd i okolinu nanelo je dosta štete, a u centru pažnje bio je poplavljeni Aerodrom “Nikola Tesla”, koji se dograđuje, pa je i bez oluje poslednjih meseci na njegovim prilazima haotično i nebezbedno.

Olujni vetar i obilna kiša poplavili su mnoge hodnike i prostorije unutar aerodroma, a kataklizmično je bilo na parkingu i improvizovanom terminalu za dolaske. Za nekoliko minuta stvorilo se pravo jezero, pa su se putnici izbavljali preko blata i klizavih uzvišica, a automobili probijali kroz vodu.

Iz Uprave Aerodroma stiglo je izvinjenje putnicima, uz prebacivanje krivice na prirodnu nepogodu. “U toku su obimni radovi na modernizaciji aerodroma i veliki delovi površina su još uvek pod rekonstrukcijom. Sanacija je u toku i sve ekipe su na terenu”, pojasnili su iz Aerodroma, od pre tri godine pod upravom koncesionara – francuske kompanije “Vansi erports”.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji traju od prošle godine i od tada su putnici, a i oni koji dolaze po njih, na mukama. Kako je primetio Predrag Vujović, bivši direktor JAT-a, preteče Er Srbije, na sajtu Aerodroma Beograd nema informacije da su u toku radovi, niti pomoći za parkiranje, a nema čak ni upozorenja putnicima da zbog vanrednih prilika dođu sat ili dva ranije od planiranog.

Plan koncesionara je da radove na novim terminalima okonča do kraja naredne godine, a nije poznato kada će biti završena rekonstrukcija i proširenje pristupnih puteva aerodromu, tako da će se putnici na beogradskom aerodromu još dugo boriti sa “stazama i bogazama”, uz nadu da ih tamo barem ne zatekne nevreme.


SUĐENJE ZA PALJENJE KUĆE

Šaka pravde za Milana Jovanovića

Nedelja 3
foto: filip krainčanić / tanjug

Ponovljeno suđenje za napad na novinara Milana Jovanovića i paljenje njegove kuće u Vrčinu i dalje nije započeto, a četvrto odlaganje obrazloženo je spajanjem dva postupka, nakon što je prošle nedelje Apelacioni sud oborio i osuđujuću presudu na četiri godine zatvora Igoru Novakoviću, jednom od četvorice okrivljenih za teško krivično delo.

Prethodno je krajem prošle godine Apelacioni sud poništio i presudu sudije Drugog opštinskog suda u Beogradu Slavka Žugića, izrečenu nakon trogodišnjeg suđenja, kojom su osuđeni prvooptuženi Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i istaknuti član Srpske napredne stranke (na četiri godine i tri meseca zatvora), te njegovi pomagači Vladimir Mihailović (na četiri godine) i Aleksandar Marinković, neposredni izvršilac koji je u bekstvu (na četiri godine i tri meseca).

Novo suđenje u ovom postupku odlagano je od februara ove godine (dva puta zbog izostanka advokatice odbrane Zore Dobričanin Nikodinović, a jednom zbog bolesti okrivljenog Simonovića), dovoljno dugo da je sačekalo i obaranje presude protiv Novakovića, a ovoga puta je odlaganje tražio tužilac u ovom predmetu Predrag Milovanović, predlažući da se postupci spoje, što je sudija Luka Pantelić prihvatio i zakazao novo ročište za 30. jun.

Milan Jovanović, koji je sa suprugom Jelom u poslednji čas izbegao smrt u požaru podmetnutom krajem 2018. godine, kaže da “očekuje malu šaku pravde”, jer po njegovim rečima, “očigledno da smo od pravde dosta daleko, pošto kod nas pravosudni sistem funkcioniše tako kako funkcioniše i u našem društvu postoji neka zaštićena vrsta ljudi koji treba da su na slobodi”.

“Ovo je 36-37. ročište, četiri godine se vučemo od sudnice do sudnice, pa zar je to život?”, zapitao se Jovanović u gostovanju na TV N1 i sam odgovorio da nije.


NACIONALNI SPORT

Peta svetska titula Srbije u basketu

Nedelja 4
foto: ap

Reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 3 na 3 održanom u Antverpenu savladavši u finalu Litvaniju sa 21:16. Ekipu su činili Dejan Majstorović, Mihailo Vasić, Marko Branković i Strahinja Stojačić, koje je selektirao trener Marko Ždero.

Posebno se istakao Majstorović, koji je proglašen za najkorisnijeg (MVP) igrača šampionata, a u finalu je najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio Stojačić sa devet poena, za njim Vasić sa pet.

Srbija je do finala savladala Novi Zeland, Portoriko, Brazil i Francusku u grupnoj fazi, potom Letoniju u četvrfinalu i domaćina Belgiju u polufinalu.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) od 2012. godine organizuje Svetsko prvenstvo u basketu (3×3 World Cup), i od dosadašnjih sedam titula Srbija je osvojila – pet.


VOZAČI GSP-a NISU BEZBEDNI

Napadi sve češći i sve žešći

Nedelja 5
foto: bojan stekić

Novi napad na šofere vozila gradskog saobraćaja u Beogradu desio se prošle nedelje u naselju Braće Jerković, na liniji 50, i to je 32. fizički nasrtaj od početka godine.

Napadač je svojim vozilom jurio za autobusom od Plavog mosta do naselja, a kada ga je sustigao, kroz prozor autobusa je vozaču zadao nekoliko udaraca pesnicom u glavu i potom pobegao.

U Gradskom saobraćajnom preduzeću ističu da su fizički napadi na vozače sve češći i sve brutalniji. Prošle godine bilo je 92 nasrtaja, a mnogi napadnuti su završili sa težim telesnim povredama.

Vozači imaju tzv. panik-taster, kojim operativni centar obaveštavaju da su napadnuti, ali to nije dovoljno ni za preventivu, a ni za otkrivanje napadača. Prošle godine registrovano je i skoro 30 napada na vozače privatnih firmi koje obavljaju javni prevoz iako su njihovi autobusi opremljeni kamerama.

Uz to, često se dešavaju tuče među putnicima, poslednja prošle nedelje na liniji 493 za Mladenovac, kako izveštavaju “Večernje novosti”.

Rešenje je možda, kako su još prošle godine predlagali vozači, ugradnja sigurnosnih kamera na stajalištima, posebno na najvećim presedačkim mestima, poput Zelenog venca.

A do tada ko preživi.

Iz istog broja

Fijat: Šta je Srbija dala, a šta je dobila

Nova era istog sipanja para u bunar

Radmilo Marković

Kragujevac i Fijat

Jedna tužna priča

Jovanka Nikolić

Portret

Novinar sa zaplenjenom jaknom

Nemanja Rujević

Parlamentarni izbori 2022.

Dani mrmota u Velikom Trnovcu

Nikola Lazić

Dvorske intrige: Afera prisluškivanje

Predsednik, ministar i sekretarka i Đuka

Leposava Bogić

Samit EU i Zapadnog Balkana

Praznih ruku iz Brisela

Sofija Popović

Intervju: Igor Bandović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Sve službe su sklone zloupotrebi ako nisu adekvatno kontrolisane

Filip Mirilović

Na licu mesta: Bor

Rudnik koji život daje, ali i uzima

Milica Čubrilo Filipović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu