Nedelja 2

foto: medija centar

Nedelja


Štrajk glađu urednika “Tabloida”

Brkić u zatvorskoj bolnici

Milovan Brkić, vlasnik i urednik “Tabloida”, već dve nedelje je u Specijalnoj zatvorskoj bolnici jer mu se pogoršalo zdravstveno stanje zbog skoro dvomesečnog štrajka glađu, a osuđen je na 14 meseci zatvora zbog pozivanja na nasilno rušenje ustavnog poretka Srbije. Ove nedelje je drugi sud bio na njegovoj strani, Prvi osnovni sud u Beogradu, koji ga je oslobodio u postupku po tužbi vlasnika kompanije “Eko Vlasina” Nikole Petrovića, bliskog saradnika i kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je utvrđeno da Brkić nije autor spornih tekstova “Dok je kuma i brata neće biti rata” i “Kumova struja i njena cena”.

Uhapšen je pre tri meseca, dan nakon prvog protesta “Srbija protiv nasilja”, na kojem je prisustvovao i pred kamerama jednog Jutjub kanala izgovorio uvrede, psovke i pretnje na račun Vučića. Vlast je Brkića proizvela u organizatora i ideologa protesta, etiketirajući sve učesnike kao nasilne i željne krvi predsednika države. Praktično od prvog dana vladavine Vučić i naprednjaci su višestruko preuveličavali značaj i uticaj “Tabloida” svrstavajući ga uz profesionalne medije koji su svakodnevno na udaru režima, poput N1, “Danasa”, našeg nedeljnika i drugih koji nisu pod kontrolom Vučića i Srpske napredne stranke. Brkićev rad je daleko od novinarskog kodeksa i njegov “Tabloid”, baš kako mu i ime kaže, ne preza od teških ličnih kvalifikacija i uvreda, lažnih vesti i senzacionalizma, ali njemu se nije sudilo zbog toga, već zbog izjave date pred protest u Beogradu.

Mnogi pravnici, novinari i političari ističu da je Brkić osuđen zbog verbalnog delikta, a Brkićev advokat Ivan Ninić kaže da nema nikakvog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog poretka, već je reč o slobodi mišljenja i govora. “Ona jeste formulisana na granici društveno prihvatljivog, na granici dobrog ukusa, ali živimo u društvu koje je potpuno haotično, u društvu u kojoj predstavnici vlasti šire verbalnu agresiju i niko nikada za to nije odgovarao, ni oni ni njihovi analitičari”, naglašava Ninić u izjavi za “Danas”.

Pitanje je zašto Brkiću nije bilo dopušteno da se brani sa slobode ili zašto nije u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, posebno zbog njegovog lošeg zdravlja. U zatvorskoj bolnici pre neki dan posetio ga je zaštitnik građana Zoran Pašalić, a u šturom saopštenju se kaže samo da je Brkić pod medicinskim nadzorom i da mu se pruža zdravstvena zaštita.

Brkić (67) je počeo da piše krajem sedamdesetih za omladinsku štampu, potom osamdesetih objavljuje u nizu poznatih novina i magazina, od “Duge”, “Ilustrovane Politike”, preko sarajevskog “Oslobođenja” i zagrebačkog “Poleta”, do “Srpske reči” i “Svedoka”. Sredinom devedesetih kidnapovali su ga članovi takozvanog surčinskog klana Zoran Šijan i Ljubiša Buha Čume, tukli ga i mučili. S vremenom se pretvorio u tabloidnog novinara, koji se često hrabro bavi kriminalom i korupcijom, ali takođe u mnogim tekstovima teško krši sve novinarske norme, a i zakone, što ga je mnogo puta izvelo na sud. Izdavao je devedesetih “Balkan ekspres”, a od 2006. izdaje i uređuje “Tabloid”.

Kako je sam izjavio na sudu, 2012. godine SNS je finansirao štampanje “Tabloida” u 250.000 primeraka jer je bio ispunjen tekstovima protiv tada vladajuće Demokratske stranke, a i sam aktuelni predsednik SNS-a Miloš Vučević je u kampanji pred izbore te godine delio “Tabloid” po Novom Sadu.

Danas je Brkić voljom Vučićeve vlasti u zatvoru i sada na njemu vežbaju silu i zastrašuju građane, a zbog njegovih objava i tekstova, kako kaže naš kolega Nemanja Rujević, “javnost se uopšte nije uzbudila onoliko koliko bi trebalo da se uzbudi, s obzirom na to što je jedan čovek, koji sada izgleda umire na naše oči, postao žrtva režima”.


Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju

Nova mera – oduzimanje vozila

Nedelja 3
foto: tanjug


Vlada Srbije usvojila je nacrt novog, restriktivnijeg Zakona o bezbednosti saobraćaja, a pažnju javnosti najviše su privukle odredbe koje predviđaju i kaznu oduzimanje vozila. Čak 18 prekršaja, ako se učine tri puta u roku od dve godine, dovode do nove drakonske kazne, od vožnje pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila i prekoračenja brzine za više od 80 kilometara na čas van naselja, do preticanja kolone vozila preko pune linije i prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača.

Stručnjaci ističu da kazne treba da deluju i preventivno i represivno, a ako bude usvojen novi zakon, saobraćajni policajci oduzimaće automobil ukoliko utvrde da je vozač po treći put učinio neki od 18 navedenih prekršaja. Predlagač propisuje da će automobil biti privremeno oduzet do okončanja sudskog postupka, a u slučaju osuđujuće presude, vozač zauvek ostaje bez automobila.


Pet žrtava letnjih oluja u Srbiji

Obavljene 1492 intervencije

Superćelijske oluje, kako se već dominantno imenuju vremenske nepogode koje haraju planetom ovog leta, nanele su mnogo štete i u Srbiji, odnele i ljudske žrtve i mnoge životno ugrozile. Vanredne prilike zahtevaju i vanredni rad državnih službi, pa tako Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da su pripadnici Sektora za vanredne situacije imali 88 intervencija tokom prošlonedeljnih olujnih dana, a spaseno je troje ljudi.

A u tri meseca, od 26. maja do 26. jula, zbog superćelijskih oluja ukupno su obavljene 1492 intervencije, od uklanjanja drveća i raščiščavanja ruševina, preko crpljenja vode do spasavanja života i dobara. Nevreme je tokom leta u Srbiji odnelo pet ljudskih života, a materijalna šteta je procenjena na nekoliko stotina miliona evra.

Iz MUP-a poručuju da rade i na preventivi: organizuju javno-pokazne vežbe za građane, sprovode edukaciju po školama i, što je veoma važno, organizuju nabavku nove, adekvatne opreme za vatrogasno-spasilačke jedinice. Neophodno je i preslikati sisteme uzbune pred vremenske nepogode, koji u nekim zemljama odavno postoje i informišu i upozoravaju građane u ugroženim regionima.


Nesvakidašnji porođaj u Beogradu

Beba ugledala svet na Autobuskoj stanici

Osamnaestogodišnja žena porodila se u ponedeljak, oko podneva, u toaletu Beogradske autobuske stanice – BAS, kod perona broj 1. Kako je policija saopštila, porodilja je u svesnom stanju prevezena u Ginekološko-akušersku kliniku “Narodni front”, a ona i beba su dobro. Novorođenče ima dva i po kilograma i trebalo je, kako prenose mediji, da dođe na svet krajem avgusta.

Hitna pomoć je brzo reagovala i prevezla i majku i bebu do klinike, a pre toga je pupčanu vrpcu presekao Ljubinko Mlađenović, radnik obezbeđenja, uz telefonska uputstva lekara Hitne pomoći.

Njega i kolege o porođaju je obavestila radnica na održavanju higijene Zdravka Rutić, koja je prva pritekla u pomoć ženi i izvukla nju i bebu iz toaleta.

“Lekar je sve vreme bio sa mnom na telefonskoj vezi. Objašnjavao mi je šta da radim. Kolege su donele komplet za ukazivanje prve pomoći. Uzeo sam zavoj i vezao pupak 20-30 centimetara od stomaka i presekao ga”, ispričao je Mlađenović za “Politiku”.


Šahovska vest, kao nekad

Teodora Injac bolja od bivše šampionke sveta

Nedelja 4
foto: šahovski savez srbije


Teodora Injac, ženski šahovski velemajstor, u 23. godini stigla je na 39. mesto rang-liste Svetske šahovske federacije (FIDE), a ove nedelje je u trećem kolu Svetskog kupa koji se održava u Bakuu, u taj-breku sa 2:0 pobedila bivšu prvakinju sveta (od 2008. do 2010. godine), Ruskinju Aleksandru Kostenjuk (39), koja nastupa pod zastavom Švajcarske i trenutno je sedma na FIDE listi. U osmini finala Teodora Injac sastaje se sa Polinom Šuvalovom (22), takođe Ruskinjom, koja nastupa pod zastavom FIDE i trenutno je rangirana na 14. mestu najboljih šahistkinja sveta.

Prvakinja Srbije, najmlađa u istoriji, povratila je interesovanje za šah i mnogi mediji su nakon dugo godina, od vremena uspeha Alise Marić, među udarne vesti stavili i šahovsku, o uspehu Teodore Injac. Rođena u Beogradu 2000. godine, već sa 18 godina postala je prvakinja države i od tada je dva puta odbranila titulu. S vremenom je napredovala u kategorijama i na rang-listi FIDE, a dobri rezultati na Svetskom kupu sigurno će je pomeriti nekoliko mesta ka vrhu.

Iz istog broja

Lični stav

Integrativna medijacija

Milan Krilović

Beogradski metro

Ima li razloga za nadu

Branislav Grković

Lični stav

Odgovornost je individualna

Nikola Kovačević

Srpska i kosovska vojska

Samo se vi naoružavajte

Davor Lukač

Na licu mesta: Sever Kosova

Neka i komšiji crkne kravica

Sanja Sovrlić

Režim protiv naroda

Svi botovi Predraga Koluvije

Jelena Zorić

Medijske reforme

Dva paralelna procesa i novi-stari trikovi

Nedim Sejdinović

Energetska budućnost Srbije

Politika poskupljenja i odloženih reformi

Slobodan Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu