Sport i mediji

»Navijači« protiv »Insajdera« 2

OPASNE PRETNJE HULIGANA I NASILNIKA: Brankica Stanković

»Navijači« protiv »Insajdera«

"Predstavnici države jesu reagovali javno, ali to nije nikakvo rešenje, kao ni policijsko obezbeđenje koje su mi omogućili," izjavila je autorka "Insajdera" Brankica Stanković

Nasilje i divljanje navijača u Srbiji odavno nije vest koja traje duže od jednog dana, osim u drastičnim slučajevima, poput ubistva Brisa Tatona, navijača francuskog fudbalskog kluba Tuluz. Čak i tada, javnost i vlast deluju iznenađeno i šokirano, mada je metastaza "navijača" davno počela i nesmetano se odvija pred našim očima već dvadeset godina.

Prvi deo emisija "Insajder: (Ne)moć države", emitovane 3. decembra na Televiziji B92, bavio se vođama ekstremnih navijačkih grupa fudbalskih klubova Crvena zvezda, Partizan i Rad, čiju je zabranu nedavno zatražio republički javni tužilac. "Insajder" je upoznao javnost sa sadržajem preko sto prijava koje je policija podnosila poslednjih godina protiv vođa navijačkih grupa, čija su imena, prezimena i fotografije u emisiji objavljeni. U prijavama su krivična dela kao što su iznuda, otmica, teška krađa, prodaja opojnih droga, nanošenje teških telesnih povreda, pokušaj ubistva ili ubistvo, ali te krivične prijave MUP-a do danas uglavnom nisu procesuirane do kraja ili su na nivou Tužilaštva odbačene. U slučajevima kada su podignute optužnice sudski postupci traju godinama, uglavnom bez pravosnažnih presuda. Do ovih podataka ekipa "Insajdera" je došla isključivo po Zakonu o dostupnosti informacija i kroz ukrštanje podataka. "Insajder" je podsetio i da u upravama klubova mesta zauzimaju političari, sudije, finansijska policija, javne ličnosti, ali i predstavnici navijača, od kojih su mnogi optuženi za razna krivična dela.

»Navijači« protiv »Insajdera« 3

HAJKA: Posle emisije autorki "Insajdera" Brankici Stanković su na stranici "Fejsbuka" upućene pretnje silovanjem, klanjem, ubistvom, pljuštali su vulgarni komentari, u Beogradu su se pojavili preteći i uvredljivi grafiti protiv nje, TV B92, sudova.

Direktor i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić obratio se javnosti sa zahtevom da država što pre utvrdi i kaže ko stoji iza napada i odgovorne izvede pred lice pravde. Brojni NVO-i za zaštitu ljudskih prava, mnogobrojni mediji, domaća i strana novinarska udruženja, predstavnici političkih partija, zatražili su istragu o pretnjama i zaštiti novinara.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da država neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca koji prete novinarima, da je država preduzela sve mere zaštite i najavio da će državni organi reagovati u skladu sa zakonom, uhapsiti i procesuirati svakog ko ugrožava tuđe živote. Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je policija preduzela sve mere na otkrivanju osoba koje prete ekipi serijala "Insajder".

Pretnje su, međutim, nastavile da stižu i sledećih dana, a Brankica Stanković dobila je policijsko obezbeđenje. U izjavi za "Politiku", ona je rekla da pretnje pokazuju da se oni koji prete "ili osećaju potpuno zaštićeno, ili znaju da im niko ništa ne može," i da to pokazuje koliko je država nemoćna. "Predstavnici države jesu reagovali javno, ali to nije nikakvo rešenje, kao ni policijsko obezbeđenje koje su mi omogućili," izjavila je autorka "Insajdera", dodajući da su zastrašivanja počela da stižu još uoči emitovanja, ali da ipak nije očekivala pretnje da će biti zaklana, ubijena, silovana…

Policija je 7. decembra privela sedam osoba, od kojih su tri maloletne, zbog sumnje da su ugrozili sigurnost Brankice Stanković time što su slali preteće poruke njoj i ostalim članovima ekipe emisije "Insajder". Šef odseka za praćenje javnih skupova i glavni policijski inspektor Saša Todorović izjavio je da policija nastavlja rad na identifikaciji osoba koje su pretile Stankovićevoj, a da je Istražni sudija Opštinskog suda u Novom Sadu pokrenuo istragu i odredio pritvor do 30 dana osumnjičenom V. S. iz Novog Sada. Osumnjičenima M. B. iz Pančeva i F. S. iz Beograda određena je mera policijskog zadržavanja od 48 sati, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji, rekao je Todorović, i dodao da će protiv ostalih osoba biti podneti izveštaji nadležnim tužilaštvima.

Glumica Bojana Maljević je 9. decembra napadnuta u blizini pijace Kalenić na Vračaru zato što je nosila kišobran sa znakom B92. Maljevićeva je na svom blogu napisala da su joj prišla dva momka, uzrasta 18-19 godina, pretili i vređali je zbog kišobrana, da je jedan od njih udario po kišobranu, posle čega su se udaljili.

(NE)MOĆ DRŽAVE: Posle emitovanja prve epizode "Insajdera" Slobodan Homen državni sekretar u Ministarstvu pravde, gostujući na TV B92 ocenio je da su, prema analizi Ministarstva pravde, policija i tužilaštvo radili svoj posao u pokušaju da se procesuiraju krivična dela koja su počinile vođe navijača, ali da su postupci protiv njih uglavnom zastajali u sudovima. Lošu komunikaciju između policije, tužilaštva i suda kao jedan od razloga što krivične prijave protiv vođa nekoliko huliganskih grupa nisu procesuirane pominjala je predsednica društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Predstavnici vlasti najavili su da će nasilje u sportu i huliganstvo biti oštro kažnjavani pošto je Vlada usvojila predloge izmena Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, Zakona o prekršajima i Krivičnog zakonika, koji predviđaju pooštravanje kaznene politike i ubrzanje sudskih postupaka. Prema novim rešenjima koje predlaže Vlada, a koje bi trebalo da usvoji Skupština, zatvorske i novčane kazne su za pojedine prekršaje povećana do deset puta.

Druga epizoda emisije "Insajder: (Ne)moć države" emitovana je 10. decembra. Tog istog dana je navijač FK Rada Bojan Hrvatin osuđen pred Okružnim sudom u Beogradu na 30 godina zatvora zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića. Za krivično delo učestvovanje u grupi koja vrši nasilje osuđena su još trojica navijača Rada: Aleksandar Kovačević na tri godine, Goran Pantelić na dve i po, a Aleksandar Pavlović na godinu dana zatvora. Oni su 4. avgusta 2005. godine, na železničkoj stanici u beogradskom naselju Rakovica, naoružani noževima, šipkama i kamenicama ušli u voz, znajući da su u njemu navijači Voždovca, a Hrvatin je usmrtio Majića sa tri uboda nožem.

U četvrtak uveče, 11. decembra, u hali Pionir je odigrana košarkaška utakmica između Partizana i turskog Efes Pilsena. Mnogo više od Partizanove pobede, utakmicu su obeležili navijači koji su upućivali najpogrdnije uvrede autorki "Insajdera" Brankici Stanković, TV B92, državi, sudovima. Po završetku meča, vređanju i pogrdama koje su skandirali i pevali navijači pridružili su se na terenu i igrači Partizana. Predsednik KK Partizana Predrag Danilović je posle toga izjavio da je on lično protiv svake vrste vređanja, ali i da je, prema njegovom mišljenju, "pretenciozno" tražiti nešto ružno u utakmici "koja je možda najvažnija naša utakmica u poslednjih nekoliko godina". "Moje mišljenje je da u euforiji kakva je ovde bila, situacija mora šire da se gleda i kada su ljudi poneseni emocijama velike pobede. Nažalost, neke stvari se dese, pa i ovo", izjavio je Danilović. Ministarstvo sporta osudilo je takvo ponašanje, kao i predstavnici vlasti, ali klubovi se (opet) nisu oglasili.

Za vreme tribine "Sloboda medija se brani istinom", čija su tema bile emisije TV B92 "Insajder" i "Intervju sa Jugoslavom Ćosićem", koja je održana 13. decembra u Kulturnom centru Pančeva, u publici je bilo i navijača. Jedan od njih je učesnike tribine Brankicu Stanković i Jugoslava Ćosića pitao zbog čega B92 i emisija "Insajder" vode hajku protiv navijača i zašto je navijačko vređanje autorke te emisije na košarkaškoj utakmici Partizan–Efes preneto kao udarna vest.

Možda će novi i promenjeni zakoni doprineti smanjenju nasilja od strane navijača, ali da bi se nešto zaista promenilo, potrebno je mnogo više. Da je do prave promene došlo biće izvesno tek kada umesto grafita "Pravda za Uroša", koji su preplavili grad pošto je objavljeno da je na deset godina zatvora osuđen Uroš Mišić, koji je 2. decembra 2007. godine na stadionu Crvene zvezde teško povredio pripadnika Žandarmerije Nebojšu Trajkovića, ustupe mesto grafitu "Pravda za žandara", koji je neko ipak ispisao u ulici u kojoj Uroš Mišić živi. Inače, presudu je ukinuo Vrhovni sud, između ostalog i zato da bi sudski veštaci utvrdili da li je zapaljena baklja, koju je Mišić gurao Trajkoviću u lice, mogla da izazove smrtne posledice. Ponovljeno suđenje je u toku.

Iz istog broja

Vreme zdravlja 5

Pušenje

Jasmina Lazić

Lik i delo

Diana Dragutinović

Dragoslav Grujić

Vreme zdravlja 5

Vesti

 

Intervju – Prof. dr. Gordana Radosavljević-Ašić

Nikad nije kasno prestati

 

Medicinski vremeplov

Od leka do otrova

Miroslav Alavanja

Zdravlje dece – Pasivni i aktivni pušači

Odrastanje u dimu

 

Saobraćaj – Dan posle Zakona

Na ulicama ništa novo

Zoran Majdin

Intervju – Miroslav Miletić, predsednik Društva lobista Srbije

Gde prestaje korupcija

Ana Radić

Štampani mediji u XXI veku

Platforma za Gutenberga

Dragoljub Žarković

Portret savremenika – Savo Milošević

Slobodni strelac

Slobodan Georgijev

Epidemija H1N1 i politika

Da li ćete vakcinisati svoje dete

Jasmina Lazić, Tatjana Gluvaković, Mirko Rudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu