Eksproprijacija i rekordi u Kolubari

Natprosečna Kene proizvodnja 2

Natprosečna Kene proizvodnja

Gospodin Vučić objavio da se u "Kolubari" pare daju gde ne treba, ministarka Zorana i direktor Grčić potvrdili gospodin Vučić saznanja, a i prozvani gospodin Kene se javno pridružio borbi protiv lopova. Sa druge strane, očekivano, zabeležena natprosečna dnevna proizvodnja uglja

Rudnik "Kolubara" – koji je po najnovijoj i najnaprednijoj organizaciji organizovan kao Privredno društvo za proizvodnju, preradu i transport uglja, Rudarski basen "Kolubara" d.o.o. –energetsko je srce Srbije. Dovoljno je reći da se u Kolubari proizvede 70 posto uglja, od koga se dobija 55 posto ukupne količine struje, da se zna sa kim se ima posla. Tome treba dodati da "Kolubara" ima i "nematerijalnu težinu", nezaobilazan je njen doprinos u Petooktobarskim promenama, kao i "bazna" podrška Koštuničinom ustavu, po kome je Kosovo zauvek srce Srbije.

Iz pomenutih razloga "Kolubara" je zaštićena ka’no beli medved, što će reći da u njoj važe druga, sopstvena, pravila poslovanja. Privilegovan položaj, uz lojalnost svakoj vlasti je temelj svakog razvoja, a rekordna proizvodnja je pokriće za sve ono što je izvan, ili na granici, zakona. Kako kažu poznavaoci bliže istorije, gde god zagrebeš eto ti lopovluka, i to velikog, jer "Kolubara" je velika kesa, velike su cifre tu u pitanju, sve sami milioni i milijarde, iskopanih tona uglja i novca.

Zato je svaka borba protiv kriminala, i ostalih ala i zala, u "Kolubari" uglavnom politički motivisana i u službi blaćenja protivnika. To se naročito može reći za poslednje događaje, za mandata prethodnog direktora, Ćerana iz DS, otkrivene su zloupotrebe prethodne garniture na čelu sa Tomićem iz DSS – da se podseti malverzacije sa iznajmljivanjem mašina i otkupom gvožđa – dok najnoviji SNS direktor, sa kojim je opet došla nada u promene, otkriva da je pre njega bilo svega, mnogo propusta i zloupotreba, tih milionskih isplata za eksproprijaciju zemljišta i imovine, i čega sve ne. Svaka nova garnitura je zapanjena "sa kakvom lakoćom se novac iz ‘Kolubare’ nemilice trošio, i kako su se gubici kumulativno gomilali". I svaka je imala i ima rešenja, kao i ova najnovija, koja obavezno kaže da borba protiv zloupotreba ostvarena poslednjih nekoliko meseci uliva nadu da su promene moguće, ne radi anatemisanja "Kolubare", već zbog boljeg života sadašnjih i budućih generacija… Ali, već rečeno, ne lipši magarče…

FANTAZIJA ISKUSTVO: Da bi se čitalac uveo u ovu epohalnu priču, da se kaže da je početkom oktobra, godine što prođe, za vd direktora "Kolubare" postavljen gospodin Milorad Grčić iz Srpske napredne stranke, prijavljen kao diplomirani ekonomista. Mediji javili da gospodin Grčić iz Obrenovca, gde im’o pečenjaru "Fantazija", da sa svoju grupu građana, uz demokrate, vršio vlast u Obrenovcu, da kolektivno priš’o naprednjacima, da je završio neki albus fakultet. Mediji, samo neki raz’me se, još uzeli dižu larmu da to nije profil za tako odgovornu funkciju, ali Vučić presek’o da je to pravi kandidat, a gospodin Grčić dod’o da završio Fakultet za uslužni menadžment Fabus, na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici, kao i da je u poslovi i zadaci im’o "ozbiljno iskustvo".

Taman gospodin Grčić prionuo na pos’o, uz’o snima situaciju, i to dvostruko snimanje proizvodnog i finansijskog poslovanja, čestit’o zaposlenima i srećnu Novu godinu, i poželeo mnogo sreće, zdravlja i razumevanja u porodici, među kolegama i prijateljima, i rek’o, Moramo se osloboditi neprijatnog tereta prošlosti da smo leglo korupcije, i povratiti nadu svima koji veruju u promene, kad, a ko bi, Prvi potpredsednik i sve voljeniji Aleksandar Vučić javno, i na tu televiziju, rek’o da je u Vreocima, gospodinu Radosavu Savatijeviću Kenu, na ime eksproprijacije, isplaćeno 1,2 miliona evra naknade, iako objekat nije predviđen za iseljenje.

Šta onda bilo, onda bilo da konferenciju za štampu, uz asistenciju gospodina Grčića, održala resorna ministarka Mihajlović Zorana, koja na ti grafikoni pokazala da je prethodno rukovodstvo u "Kolubari", na čelu sa g. Ćeranom iz Demokratske stranke, isplatilo 1500 plata nepostojećim ljudima, da su javne nabavke vršene po hitnom postupku i po šest puta višim cenama, da je pred izbore zaposleno 300 DS ljudi, a da je najistaknutiji primer neodgovornog trošenja slučaj eksproprijacije u Vreocima, gde je, na osnovu odluke UO EPS, Radosavu Savatijeviću Kenetu isplaćeno 1,2 miliona evra za objekat koji nije prioritet u tom postupku. Na tu konferenciju, sa ti grafikoni, još rečeno da Kene kuća nije u prioritetima, da nije bitna za kopove, da se Kene na adresu u Vreocima prijavio dva dana pre odluke o isplati… A ministarka upitala da li su Vreoci Monte Karlo da se isplaćuju tolike naknade…

Posla se prihvatili i naši mediji koji su informirali da toga ima jošte, ima kafana procenjena na 5,5 miliona evra, restoran sa montažnim nastavkom od 1,8 miliona, stovarište na otvorenom od 500.000 evra, da je za poljski WC isplaćivano 8000, za garažu 60.000 evra… Gospodin Grčić dao na znanje da će sva saznanja, odmah po predaji vlastima, biti objavljena u medijima.

Nagradno pitanje je kako se ovde izašlo sa gospodinom Savatijevićem. Jer gospodin Savatijević je ime koje je zaslužno za ‘vaki razvoj "Kolubare, kao član Palmine stranke, sa kojim drug iz Arkanove Stranke srpskog jedinstva je bio član UO EPS-a, baš u vreme kad dobio preko milionče evra. Istina im’o i mali’ neprijatnosti, hapšen, u paketu sa DSS Draganom Tomićem, zbog malverzacija sa iznajmljivanjem mašina, kao i u procesu zbog zloupotreba pri izgradnji puteva, koji poznat po onom Veljinom direktoru Jociću. Ali, gospodin Kene se brani sa slobode, jeste nosio nanogicu, bio i mnogo bolestan, ali je sud odbio zahtev tužilaštva da mu se privremeno oduzme imovina, i prihvatio da jemstvo od 250.000 evra bude upravo kuća u Vreocima.

Dakle, gospodin Kene je baš bio iznenađen et uvređen, ali je brzo u’vatio kurs, Našim informiranim novinama je izjavio da podržava borbu Vučića i ministarke protiv lopova u "Kolubari". Eksplicitno i crno na belo rek’o: "Podržavam njihovu borbu i odgovorno tvrdim da sam ja najpošteniji u čitavoj toj priči oko eksproprijacije. Pozivam gospođu ministarku da dođe i vidi objekte i imanje koji su procenjeni na 3,4 miliona evra, ja imam više od 2000 kvadrata najluksuznije gradnje, sve u mermeru i granitu…" Pitan, odgovorio da je čuo da je bilo plaćanja preko vrednosti imovine, da su neki dobili više para od njega, iako im imovina nije ni blizu, ali to nije njegov pos’o, neka država istraži, a ako je on prekršio neki zakon, neka hapse…

STOP KAPIJA: Pojavilo se i Saopštenje nadležne službe sa konferencije za štampu koju je gospodin Grčić u "Kolubari" održao na okolnost "pitanja koja su proistekla iz izjave potpredsednika vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića". Šta piše, piše: Direktor Grčić je potvrdio saznanja potpredsednika Vlade Srbije o postupku eksproprijacije kuće, odnosno nekretnina, u vlasništvu Radosava Savatijevića u Vreocima. Pomenute nekretnine se nalaze 900 metara od druge granice prioriteta širenja fronta rudarskih radova…

Kad je stvar dotle došla i gospodin novinar "Vremena", odluči ode na lice mesta. Dakle, novinar istraživački dođe do telefona PR osobe u "Kolubari", zatraži da se vidi sa gospodin Grčić, kaže i na koju temu. PR osoba, imena Radoš Lazarević, Megatrend dipl. ekon, kome to, vele, prvi pos’o, bi ljubazan, da se čuju sledećeg dana. Čuše se i sledećeg dana, gospodin PR reče da gospodin Grčić neće moći, jerbo ima Skupštinu društva. Gospodin novinar to primi k znanju, iako je bio ponedeljak, a Skupština se održava četvrtkom. Gospodinu novinaru se javi i gospođica gospođa iz beogradske Agencije, preko koje počeli da idu svi kontakti "Kolubare" sa medijima, koja obeća svaku i najbolju saradnju.

Šta će, kud će, novinar krene u Vreoce, prođe centar, stiže do asvaltirano sokače koje išlo desno i do pod brdo. Tamo, rekoše mu, tamo je Kene kuća. Novinar krene asvaltom, za koji takođe isplaćena evarska nadoknada, sa strane rastinje i breze, visoka bela kapija od metalne šipke na koje saobraćajni znak Stop. Iza Stop znaka to veliko zdanje, bolje reći u množini, ta velika zdanja. Levo neki kamioni i mehanizacija, desno neki kamioni i mehanizacija, zidana ograda, a iza te kuće, tri komada, u pastelnu fasadu, boja neka bude narandžasta, ili je pre nešto na pink, vazdan ti krovova, ti terasa, krivina i simsova. Gospodin novinar sve to uslika, krene nazad, ta gospodin Kene je ionako Našim medijima rek’o šta ima. Uostalom šta bi gospodin novinar "Vremena" im’o pita gospodina Kena, il’ se kaže Keneta, koji samo u eksproprijaciji toliko procenjen.

U povratku gospodin novinar svrati do Mesne zajednice Vreoci, ne radi. Ko što biva, nacrta se jedan koji sve zna, nema šta da se priča, MZ je insistirala, što je prihvaćeno, da celo naselje, 1100 domaćinstava, bude obuhvaćeno eksproprijacijom. Najviše su se natezali oko izmeštanja groblja, 300 godina staro, bilo mnogo emocija, ali novac je rešio i te emocije. Sagovornik reče i da nema šta tu da se priča, svak gleda da u’vati što više može, a da je oko te eksproprijacije, i procene vrednosti imovine, svega bilo, svega je, reče, bilo.

Kad stig’o kući gospodina novinara čekalo mejlom stiglo saopštenje direktor Grčića koje odasl’o stručni saradnik za odnose sa javnošću, Radoš Lazarević, dipl ekon. Šta piše: "U RB ‘Kolubara’ najveći broj radnika pošteno radi svoj posao i obezbeđuje bezbednost i stabilnost našeg energetskog sistema. Rudarima sigurno nije prijatno da slušaju kako rade u kompaniji u kojoj su svi okarakterisani kao lopovi. Svima njima poručujem da se istražne radnje sprovode u interesu svih njih, kako bi se zaustavio nekontrolisan odliv novca iz kompanije. Ovde se ne radi o kolektivnoj odgovornosti, već se radi o neodgovornim pojedincima koji za to treba da snose ličnu odgovornost… S druge strane, na površinskim kopovima samo ove subote je proizvedeno 101.873 tone uglja, što je natprosečna dnevna proizvodnja…"

Iz istog broja

Zdravstvo

Strah od vakcine

Jasmina Lazić

Ponovo izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja

U službi osiguravajućih društava

Zoran Majdin

Pravosudni skandali

Smene, pretnje i apsurdi

Tatjana Tagirov

Portret savremenika – Dušan Petrović

Čovek iz senke

Tamara Skrozza

Reagovanje – »O novcima i novinarima«; VREME 1151 (3)

Lekcija sa Olimpa

Slobodan Srećković

Reagovanje – »O novcima i novinarima«; VREME 1151 (2)

Biber na živu ranu

Ivan Milenković

Reagovanje – »O novcima i novinarima«; VREME 1151 (1)

O novinarstvu i ratnoj propagandi

Dinko Gruhonjić

FK Crvena zvezda

Niski udarci u čelo

Slobodan Georgijev

Fenomen Aleksandar Vučić

Nov car i carevo novo odelo

Zora Drčelić

Lični stav

Kanal za šljunak i pesak

Slobodan Rosić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu