Tužilaštvo: Kako je Šarić naručio ubistvo

“Narkosi” uživo 2

EKVADOR: Mesto zločina

foto: izvor - diario expreso

“Narkosi” uživo

“Taj se oteo kontroli, mislim da mu je sada kraj... otkačio sam ga jer je pravi alkos i narkoman... sve sam bežao od toga, mislio sam urazumiće se... brzo ćemo ga završiti”, napisao o Milanu Milovcu iz zatvorske ćelije Darko Šarić. Poruku je preko aplikacije Skaj primio njegov poverljivi čovek Petar Ćosić. Odmah su unajmljene plaćene ubice

U Srbiji se obeležavao Dan državnosti kada je najpoznatiji pritvorenik u zemlji, narkobos Darko Šarić, iz svoje ćelije, tog 15. februara 2020. godine – kako ga tužilaštvo tereti – naručio ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru. Šarić je, prema krivičnoj prijavi, u ćeliji Specijalnog suda i to dok je bio pod danonoćnim nadzorom sigurnosnih kamera, imao telefon za tajnu kominikaciju putem aplikacije Skaj. Upravo je telefonom, iz svoje pritvorske sobe, nešto posle 9 ujutru, kao korisnik šifri za skaj: 8I1JDW, 2MIPSK i F8BD55, svom “čoveku od poverenja” Petru Ćosiću, poslao nekoliko poruka u kojima je, o Milovcu, između ostalog, napisao:

“Taj se oteo kontroli, mislim da mu je sada kraj… otkačio sam ga jer je pravi alkos i narkoman… sve sam bežao od toga, mislio sam urazumiće se… brzo ćemo ga završiti.”

Zatim je Ćosić saradniku klana u Kolumbiji Manuelu Vuliću napisao: “Gledaj, za Ludog (nadimak Milovca), odlučili smo Gati (Šarićev nadimak) i ja da ode”.

Od tog trenutka krenula je priprema ubistva Milana Milovca. Unajmljene su plaćene ubice, osobe koje su pratile svaki njegov korak. Odlučeno je, pucaće u njega posle leta.

Sukob je počeo mesecima ranije. Milan Milovac bio je u bekstvu od početka akcije “Balkanski ratnik” 2008, u međuvremenu je u Srbiji, zbog šverca kokaina, osuđen na 11 godina zatvora kao član klana Darka Šarića. Ispostaviće se da je sve te godine, dok je bio na Interpolovoj poternici, proveo u Ekvadoru i zato je bio kivan.

U trenucima pijanstva, pisao je Šariću: “Zajedno smo došli u Ekvador, ali si me ti ostavio. Sve si svoje oslobodio, pa si mogao i mene, jer i ja imam decu”.

Milovac je bio hrvatski državljanin, koji je imao lažna ekvadorska dokumenta na ime Marko Patricio Marković Gomez. U Južnoj Americi bio je glavni čovek klana za nabavku kokaina. Desetine i stotine kila droge Milovac je za klan uglavnom kupovao od misterioznog čoveka sa nadimkom Dr Pasto. Kilo kokaina iz Kolumbije i Ekvadora Dr Pasto je Šarićevim ljudima prodavao za oko četiri i po hiljade evra. Kada droga, u brodskim kontejnerima, doplovi do luka u Hrvatskoj ili Holandiji, dočekao bi je Petar Ćosić. Kilo bi se dalje prodavalo za oko 30 hiljada evra, a onda bi se kokain mešao, umnožavao i rasturao širom Evrope.

Milovac je bio sve pijaniji i kivniji zato što iz Ekvadora nije mogao da mrdne. Zbližio se sa glavnim izvorom kokaina Dr Pastom, koji je naprasno prestao da se javlja Darku Šariću. To je kod narko bosa izazvalo paniku.

Prema navodima tužilaštva, Šarić je pisao saradnicima: “Sa Dr Pastom se ne smemo igrati… Možeš misliti šta mu o nama priča Ludi (nadimak Milovca)”.

Dan pre nego što je naručeno ubistvo Milana Milovca, on je Petru Ćosiću poslao poruku u kojoj je tražio da zajedno Šariću preotmu posao sa kokainom. Bila je to greška. Ćosić je o svemu obavestio narko bosa u beogradskom pritvoru. Milovcu je potpisana smrtna presuda. To pokazuju i poruke koje navodi tužilaštvo. Naime, Petar Ćosić je zadužio Manuela Vulića da organizuje ubistvo, a u jednoj prepisci na Skaju mu piše: “Dokle je god Ludog, Dr Pasto se neće javiti”.

Stigla je jesen, u ekvadorskom lučkom gradu Gvajakili pandemija korona virusa je divljala. Skoro tromilionski grad bio je razoren udarom bolesti. Tela su ležala napuštena na trotoarima, spakovana u kartonske kovčege, stotine njih je danima bilo naslagano u mrtvačnicama. Milan Milovac je vozio svoj beli ford elitnim delovima grada. Činilo se da je dovoljno daleko od zadaha smrti koji se širio siromašnim četvrtima, a onda su ga 13. novembra 2020. godine, oko 13 sati, sustigla dvojica ubica na crnom motociklu. Ispalili su u njegovom pravcu kišu metaka. Bio je pogođen u vrat i levo rame. Prevezen je u privatnu bolnicu “Kenedi”, u kojoj se uglavnom leče bogataši.

Među pripadnicima klana Šarić zavladala je neverica. U bolnicu su poslali sestru jednog od unajmljenih ubica, koja je krišom slikala Milovca. Uprkos povredama, bio je živ i svestan. Darko Šarić je opet doneo odluku “ili mi ili on”. Scenariji koje su Šarićevi pajtosi planirali kako bi ubili Milana Milovca, podsećaju na holivudske trilere.

“Što pre ga poslati na onaj svet” poruka je koju su razmenjivali međusobno. Najpre su odlučili da kupe cijanid i otruju ga još dok je u bolničkom krevetu. Međutim, Milovca je čuvala policija. Pretpostavili su da je i Dr Pasto postavio svoje ljude oko bolnice. Pristup žrtvi , osim lekara, imala je samo ljubavnica, rođaka Dr Pasta. Balkanski narko šef je presekao i odobrio da se ipak dvojica Kolumbijaca, plaćenih ubica, pošalju u bolnicu i jednom za svagda završe s Milovcem. Za njegovo ubistvo plaćeno je 50 hiljada evra, a po svakom ubijenom policajcu, koji ga čuva, 20 hiljada evra.

Za sve to vreme Petar Ćosić je obaveštavao Šarića kako redovno komunicira sa suprugom i bratom Milana Milovca, da od njih saznaje kako se oporavlja i da pazi da se dobro folira da oni ne posumnjaju nešto. Ćosić šalje i Vuliću poruke da kaže plaćenicima da gledaju seriju Narkos, ako ne znaju kako, pa da smisle način ubistva u bolnici. Međutim, i novi plan ubistva je propao – 5. decembra 2020. godine ekvadorska policija uhapsila je u bolnici jednog od kolumbijskih plaćenika. Milan Milovac je opet preživeo, ali ne zadugo. U pratnji ljubavnice i bolničara 11. januara 2021. godine otpušten je na kućno lečenje.

Samo nekoliko sati pošto je proveo u iznajmljenoj vili, oko 3 sata ujutru 12. januara 2021. godine, pozlilo mu je. Hitna pomoć je bila brza, krenuli su odmah ka bolnici, ali je Milan Milovac, prema izveštaju ekvadorske policije, na putu do klinike umro. Srpski i hrvatski istražitelji još ne znaju uzrok smrti, čekaju da im kolege iz Južne Amerike pošalju rezultate obdukcije. U međunarodnom izveštaju kratko piše: “Umro od posledica ranjavanja”. Milan Milovac sahranjen je 27. februara 2021. godine na Novom bežanijskom groblju u Beogradu. Ispod objave o njegovoj smrti stajao je samo potpis “porodica”.

Iz istog broja

Srbija i Rusija u tabloidnom ogledalu

Kako se odreći Putina, a da to tako ne izgleda

Slobodan Georgijev

Srpsko-ruski odnosi

Status Kosova u Donbasu

Ilija Vukelić

Intervju: Tvrtko Jakovina, istoričar

Strah od sveta nacionalističkih šampiona

Nedim Sejdinović

Izložba naoružanja u Batajnici

Smehotresna olimpijada

Davor Lukač

Portret savremenika: Filip Korać

Čovek zbog koga se Vučić razbesneo

S. Bogić

Dosije “Vremena”: Mafijaške veze

Advokat i četiri klana

Leposava Bogić

Najava proizvodnje električnih automobila u Srbiji

“Strujadin” iz Kragujevca

Jovanka Nikolić

Električni automobili

Veliki povratak “vozila na struju”

Dr Saša Marković

Internet posle kovida 19

Ono što je ostalo

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu