Internet provajderi (1)

Napredovanje u nazad

Šta to radi Telekom

Internet je medij, internet je sadržaj, internet je sredstvo za komunikaciju, rad, obrazovanje, u praksi postoji samo obavezan minimum tehničkih uslova koji omogućavaju da ceo sistem radi. Međunarodna i nacionalna tela koja uređuju funkcionisanje interneta po pravilu su nezavisna. Svaki pokušaj uvođenja državne kontrole u funkcionisanje interneta nailazi na opšte odbijanje svetske internet zajednice i postoji samo u zemljama sa izrazito represivnim režimima.

Zbog svega navedenog nezamislivo je da profesor prava, jedan od autora Ustavne povelje i Predloga zakona o telekomunikacijama (uz to i predsednik Upravnog Odbora nacionalnog telekomunikacionog monopoliste) naziva internet provajdere "kriminalcima". Takve tvrdnje, više puta javno iznesene, ne govore ništa o provajderima, ali veoma mnogo o tome ko ih je izrekao. Predstavnici svetske internet zajednice kroz ovakve izjave stiču utisak o celoj našoj zemlji, u kojoj se najodgovorniji ljudi, s visokim pravnim autoritetom, smatraju pozvanim da iznose takve tvrdnje o onima koji svojim radom omogućavaju nesmetan (necenzurisan) protok informacija. Zato i ne čudi što se visoki predstavnici Evropske zajednice (Evropska komisija, Pakt za stabilnost) sve jasnije distanciraju od pružanja pomoći u ustanovljavanju moderne telekomunikacione pravne regulative. Umesto da pratimo Evropu u oblasti koja je od presudnog značaja za razvoj postindustrijskog društva (baziranog na ovladavanju informacijama kao ključnim razvojnim resursom), mi se krupnim koracima udaljavamo od vizije modernog društva i vraćamo u jedno, za razvijen svet već zaboravljeno vreme.

Tokom godina rada upoznali smo vrsne stručnjake, zaposlene u Telekomu, koji svoj posao obavljaju odgovorno i prilježno. Ovom prilikom obraćam se njima. Poznato nam je da vas rukovodstvo Telekoma prisiljava da bez radnih naloga isključujete korisnike DSL internet konekcija sa standardnih telefonskih linija i prevezuju ih na takozvane pupinizovane linije. I mi i oni vrlo dobro znamo da je to protivzakonito. Isto tako, i njima i nama je jasno da Telekom to čini kako bi uništio konkurenciju i preuzeo internet samo na sebe, što je takođe nezakonito i suprotno svim međunarodnim konvencijama o telekomunikacijama.

Gospodo inženjeri Telekoma, ne pristajte na to da budete izvršioci nezakonitih radnji, bez radnih naloga. Obratite se nama, mi smo obezbedili advokate koji će vas zaštititi. Mi vas razumemo, znamo da morate da prehranite svoje porodice u ovom vremenu tranzicije i nesigurnosti. Nama je poznato da se većina vas ne slaže s politikom Telekoma Srbija, ali niko nema pravo da vas tera da prekršite zakon.

Iz istog broja

Incident na autoputu

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

Internet provajderi (2)

Cena monopola

Bogoljub Pješčić, portparol udruženja internet provajdera Srbije i Crne Gore

Antimonopolska politika

Bedeker za početnike

Boris Begović, potpredsednik Centra za liberalno-demokratske studije i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

Ekonomija kontejnera

Skupljači papira

Davor Konjikušić

Školovanje dece sa posebnim potrebama

Drugačiji žive među nama

Jelena Grujić

Afera "Dijamant" (10)

Dividende gazda Save

Tamara Skrozza

Savetovanje u Institutu G17 plus

Ustavne dileme

Zoran Majdin

Kosovo

Mina pod tepihom

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu