Slučaj “Jovanjica”

Na udaru Službe i klanova 2

PODRŠKA JAVNOSTI, ŠIKANA U POLICIJI: Inspektori Milenković i Mitić;...

foto: marija janković

Na udaru Službe i klanova

Iz sata u sat pristižu nove vesti o ugroženosti života kriminalističkih inspektora koji su razotkrili Jovanjicu i uhapsili vlasnika imanja Predraga Koluviju. U trenutku kada nastaje ovaj tekst, u sudskom postupku za Jovanjicu očekuje se svedočenje inspektora Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Milana Isakova, dok nedavno smenjene načelnika tog odeljenja i šefa operative Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića obezbeđuje Specijalna antiteroristička jedinica zbog informacija o pripremi njihovog ubistva

Policija, zajedno sa ostalim bezbednosnim službama, i dalje radi bezbednosnu proveru zbog informacija da su šefovi jednog kriminalnog klana prihvatili da likvidiraju inspektora Slobodana Milenkovića, a ugrožen je život i njegovog kolege Dušana Mitića. Da se sprema njegovo ubistvo, Milenković je lično dostavio policiji dokaze: kako je potanko isplanirano mesto njegovog ubistva, ko je prihvatio realizaciju likvidacije i ko su potencijalni izvršioci… U te dokaze spadaju i fotografije osoba koje ga prate i to dok snimaju mesta na kojima je u planu da ga likvidiraju.

Najvažnije pitanje zato glasi: kako će bezbednosne službe da urade procenu o ugroženosti Milenkovića? Zna se da ga već, godinama, u stopu prate pripadnici BIA. Samo u poslednjih godinu dana, u dva navrata, inspektor Slobodan Milenković je čak lično “uhvatio” pripadnike BIA kako ga audio i vizuelno snimaju i prate i o tome obavestio 192 i sve svoje nadređene. Oba događaja su i zvanično evidentirana, svaki put je izostalo objašnjenje “zašto to rade”.

Umesto objašnjenja zašto BIA prati Milenkovića, posle razotkrivanja tih smutnih radnji, na društvenim mrežama i u državnim tabloidima, kao po pravilu, pokretana je nova hajka sa starom pričom da je jedan od najnagrađivanijih i najuspešnijih inspektora protiv droga zapravo narko-diler, kriminalac i bludnik. I kako to da agenti BIA koji prate Milenkovića onda nisu primetili i ubice koje ga prate? E to je pitanje na koje će toj Službi biti nemoguće da dâ iskren odgovor. Upravo zato je veoma rizična situacija da se sada neko od inspektora policije odvaži i kaže: “Jeste, provera pokazuje ono što i dokazi, da Milenkovića ubice kriminalci prate, ali ih ovi agenti iz BIA koji takođe prate Slobodana Milenkovića ‘nisu videli’…”

A veze BIA i MUP a postale su neraskidive upravo zbog aktuelnog ministra policije Bratislava Gašića, koji je donedavno bio direktor BIA. Iste one BIA koja je blisko povezana sa prvooptuženim za slučaj “Jovanjica” Predragom Koluvijom.

Na udaru Službe i klanova 3
…ministar policije Gašićfoto: mup


Naime, par agenata te službe, ali i nekoliko policajaca, kao i pripadnik vojnoobaveštajne službe, optuženi su da su bili Koluvijin “prsten zaštite” dok je, kako se navodi u sudskim spisima, uzgajao marihuanu. I isti taj ministar policije Gašić je bio u kontaktu sa Koluvijom neposredno do njegovog hapšenja; sada ministar u Skupštini brani vlasnika Jovanjice, a Milenkovića i Mitića kriminalizuje svojim izjavama. I isti taj Gašić je polovinom avgusta smenio Slobodana Milenkovića sa mesta načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije. Sa mesta rukovodioca, Gašić je načelnika koji je razotkrio Jovanjicu prebacio na mesto izvršioca, nekakvog koordinatora koji nema pravo da izda nijedno naređenje, pa čak ni ono šta policija da radi kako bi sprečila njegovo ubistvo. Kad je reč o Mitiću, njega je ministar prebacio u Odeljenje za razotkrivanje ratnih zločina.

I sve to se dešava u trenutku kada se svedočenje Milenkovića u predmetu “Jovanjica” približava, Milenković se nalazi na višemesečnom bolovanju.

Posle prijave Milenkovića da mu se priprema ubistvo i da je život ugrožen i Mitiću, lično je Gašić odredio da im kao obezbeđenje dodeli JZO (Jedinicu za obezbeđivanje objekata). Zatim je u medijima krenula manipulacija informacijom da su inspektori odbili obezbeđenje. Šta je zapravo posredi, javnost je saznala od narodne poslanice (SSP) Marinike Tepić.

“Komandant jedinice je Marko Kričak za kog postoje operativna saznanja da je povezan sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem. Dakle, Gašić samo njih nije smeo da pošalje. I ja pitam Gašića – zašto im nije uputio pripadnike SAJ a da ih čuvaju, i oni mogu to da rade”, rekla je Tepić.

Jedinicu JZO nisu smeli da pošalju jer bi, prema rečima Marinike Tepić, kretanje i navike ovih inspektora bili poznati “nekome za koga postoje operativna saznanja da je saradnik kriminalnog klana”.

Inače, kad je reč o komandantu JZO a, njega je tokom svog svedočenja, a uoči svoje smene spominjao i inspektor Dušan Mitić, govoreći o pretnjama koje dobijaju i on i Slobodan Milenković. Mitić kaže da je advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, kada je postala zastupnik Predraga Koluvije, rekla Milenkoviću da je šalje vrh države. Dobričanin Nikodinović je zastupala Koluviju od hapšenja do februara 2022.

“A sada izigrava medijatora i zove Milenkovića da prenosi poruke u ime Marka Krička (jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP a) i poručuje mu – prihvati mesto koordinatora koje ti se nudi, bitno je da si živ i da nemaš postupak, i bićeš dobro.”

Posle pritiska javnosti, inspektore su počeli da obezbeđuju pripadnici SAJ a. Međutim, ako se saopštenje MUP a čita “između redova”, vidi se da je samo pitanje dana kada će ministar Gašić da ih ostavi bez zaštite. Zašto? Odgovor leži u bezbednosnoj proceni, baš u onoj kojoj je u ovako politizovanom i kriminalizovanom sistemu nemoguće da odgovori na pitanje da kako to pripadnici BIA koji prate Milenkovića nisu uočili i ubice iz kriminalnog miljea koje ga prate.

Saopštenje MUP a glasi: “Direkcija policije MUP a, na osnovu izjava i na insistiranje inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, donela je odluku kojom im privremeno dodeljuje policijsko obezbeđenje Specijalne antiterorističke jedinice, do okončanja bezbednosne procene njihove ugroženosti. Prethodno im je, takođe na osnovu njihovih navoda, dodeljeno policijsko obezbeđenje Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata koje su Milenković i Mitić odbili.

Ističemo da je Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata usko specijalizovana i nosilac je policijskih poslova bezbednosne zaštite određenih ličnosti i objekata u Ministarstvu unutrašnjih poslova i između ostalih obezbeđuju ministra unutrašnjih poslova, predsednika Narodne skupštine, nosioce najviših pravosudnih funkcija i druge državne funkcionere, kao i da je uspešno realizovala obezbeđivanje mnogobrojnih stranih državnika, nosilaca najviših državnih funkcija tokom službenih poseta Republici Srbiji.

Napominjemo da dosadašnje analize, na osnovu navoda koje su iznosili Milenković i Mitić, nisu ukazivale na njihovu ugroženost.

Postupak bezbednosne procene će maksimalno profesionalno, u skladu sa zakonom, biti sproveden od strane nadležnih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i svih bezbednosnih službi Republike Srbije.

Apelujemo na predstavnike pojedinih političkih stranaka i pojedince da iznošenjem neproverenih informacija ne vrše pritisak na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji odgovorno i u skladu sa zakonom obavljaju svoje dužnosti.

Opoziciona poslanica Tepić traži i da MUP dostavi Milenkovićevu prijavu o pripremi ubistva i da ona postane javna.

“Na osnovu te izjave Milenkovića došli smo do saznanja da je opasnost ogromna, da je njegova likvidacija gotovo do krajnjih priprema završena i takva ozbiljna situacija ne može da se svede na neka saopštenja. Tražiću i na Odboru za unutrašnju politiku da nam se da na uvid iskaz inspektora Milenkovića”, rekla je Tepić.

U MUP u napominju i da na osnovu ra­ni­jih prijava nisu našli opasnost po živote inspektora. Međutim, kako su Službe proveravale same sebe? Advokat inspektora Zdenko Tomanović još je u oktobru 2021. rekao da poseduju informacije da je odlučeno o Milenkovićevoj likvidaciji na najvišem bezbednosnom nivou i da je to ubistvo trebalo da bude predstavljeno kao mafijaško. Informacije su stizale i od dva nezavisna izvora i iz inostranstva.

Dakle, ako je na “najvišem bezbednosnom nivou” odlučeno da Milenković bude ubijen, da li je za očekivati da upravo taj “nivo” prizna da inspektoru mač nad glavom drže upravo oni?

Propustili su u saopštenju MUP a da kažu i da je provera Milenkovićevih prethodnih informacija trajala duže od godinu i po, a kada je “završena”, ako su službe uopšte proveravale same sebe, taj tok rada je proglašen za službenu tajnu.

Ono što je javna tajna to je da Srbija nije sigurno mesto za policajce koji se bore protiv kriminala, ali zato, sve otvorenije, ceo establišment, postaju lobisti onih koji su optuženi da su narko-dileri.

Službe pripremaju teren, kriminalci pucaju

Od 2018. godine zabeleženo je više ubistava na teritoriji Beograda koje su počinili kriminalni klanovi, poput Belivukovog, a da im je zajedničko bilo to da su bezbednosne službe pratile žrtve neposredno do trenutka ubistva. O tome je posle hapšenja Belivukovog klana, na javnom servisu, govorio i predsednik Srbije.

On je rekao da je bilo 15 takvih slučajeva ubistava od 2000. do 2010. godine, gde su nadležni državni organi pratili određena lica, “nekada iz kriminogene sredine, nekada iz takozvanog bezbednosnog sektora, pa su ti ljudi ubijani nasred ulice. Znači da je neko iz vrha izvršne vlasti pomagao kriminalcima u lociranju i izvršenju ubistva, ako ničim drugim onda svojim nečinjenjem”, rekao je Vučić.

Dodao je i da su u poslednjih nekoliko godina zabeležene najmanje tri takva slučaja ubistva: “dvojica lica su iz kriminogene sredine i jednog od lica koje je bilo advokat takvim licima i sva ta tri lica su bila na punim merama”.

Do danas niko od vladajućih političara ili agenata bezbednosnih službi nije odgovarao za te zločine, koji se uglavnom i dalje vode kao “nerešeni slučajevi”.Svedok, inspektor Isakov

Na udaru Službe i klanova 4

Kriminalistički inspektor Milan Isakov (na slici prvi sleva), čije se svedočenje očekuje, bio je prisutan kada su njegove kolege iz Četvrtog odeljenja na auto-putu zaustavile prvooptuženog Predraga Koluviju.

Inspektor Isakov u iskazu Tužilaštvu za organizovani kriminal rekao je da se Koluvija kada su ga zaustavili njima predstavio kao kolega koji radi u kabinetu ministra MUP-a i da im je pokazao službenu policijsku legitimaciju, za koju se kasnije ispostavilo da je lažna, odnosno falsifikovana.

I Milan Isakov prošao je kroz progon državnih i pravosudnih struktura naklonjenih Koluviji. Podsetimo, 23. oktobra 2022. godine direktor BIA Bratislav Gašić imenovan je za novog ministra srpske policije. Dva dana kasnije MUP i Više javno tužilaštvo imali su prvu akciju kojom su se pohvalili medijima: uhapsili su dvojicu inspektora Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije.

Uhapšeni policajci Milan Isakov i Miloš Knežević sumnjiče se za krivična dela zlostavljanje i mučenje, zloupotrebu službenog položaja, kao i nanošenje teških telesnih povreda dvojici oštećenih. Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, sumnja se da su inspektori, zajedno sa za sada nepoznatim policijskim službenikom, 28. septembra oko 23 časa odvezli službenim vozilom i sastali se sa oštećenima B.H. i M.M. na nekategorisanom putu koji vodi ka Višnjičkoj ulici, pa je B.H. predao inspektoru Isakovu tri nargile koje su od njega iznajmljivali.

Prema saopštenju Višeg tužilaštva, Milan Isakov im je onda, kako se sumnja, zatražio da mu predaju i 13.000 dinara koje je tvrdio da mu duguju, što su oni odbili. Osumnjičeni im je pokazao službenu legitimaciju, a potom su legitimisali oštećene, vezali ih lisicama i tukli rukama i nogama po glavi i telu, nanevši im teške telesne povrede.

Inspektor Isakov i njegov kolega Knežević, obojica svedoci u predmetu “Jovanjica”, proveli su u pritvoru gotovo mesec dana. Pred dežurnim sudijom inspekor Isakov tada je izjavio:

“Znali smo da nam nešto nameštaju. Svi su to znali u MUP-u. Nas hapse da bi nas kaznili zato što smo čuvali Milenkovića od dela države i kriminalaca. Nismo mi ništa uradili što ima veze sa našim poslom. Ovo je privatni odnos koji se sada samo zbog Jovanjice teatralizuje. Da li znate ijedan slučaj da se neko hapsi na osnovu lekarskog uverenja starog četiri ili pet dana? Mi smo ponosni zato što smo deo tima koji se bori protiv kriminala, ali znamo da smetamo jer nećemo da lažemo za potrebe da se Milenković kriminalizuje”, rekao je Isakov.

Protiv inspektora zbog ovog hapšenja do danas nije podignuta optužnica. Možda i ta odluka služi kao vid pritiska na hrabrog inspektora Isakova dok ne svedoči, a onda bi pritisak mogao da postane osveta.Zašto sve podseća na atmosferu pred ubistvo Olivera Ivanovića

Na udaru Službe i klanova 5

foto: m. milenković

Opozicioni poslanik sa Kosova i Metohije Oliver Ivanović obraćao se za pomoć tadašnjem direktoru BIA Bratislavu Gašiću, koji je sada ministar policije. Pretili su mu kriminalci. Strahovao je za svoj život. Nije poznato šta su Gašić i BIA učinili da zaštite Olivera Ivanovića, ali je poznato da je on ubrzo posle tog sastanka ubijen, u januaru 2018. u Kosovskoj Mitrovici. Uoči ubistva režimski mediji su vodili hajku protiv Ivanovića i kriminalizovali ga. Poznato je i to da su za njegovo ubistvo, u jednom periodu, bili optuženi, kao vođe kriminalne grupe, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. A poslanica Tepić tvrdi da upravo za komandanta JZO-a, čije je obezbeđenje Gašić nudio inspektorima koji su otkrili Jovanjicu, da upravo za njega postoje operativna saznanja da je povezan sa Veselinovićem i Radoičićem.

Zanimljivo je i da je ministar Gašić, dok je kriminalizovao inspektore koji su otkrili Jovanjicu, rekao 21. juna na sednici Skupštine Srbije da srpske vlasti “tačno znaju” ko je ubio srpskog političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića.

“Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke”, rekao je tada ministar odgovarajući na poslanička pitanja. Dan kasnije, 22. juna, Gašić je takođe u parlamentu rekao da nije optužio Nemačku da štiti ubicu Olivera Ivanovića, već da je njegova izjava “preneta bez znaka pitanja” koji joj daje drugačiji smisao.

“Tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek – znak pitanja – da nam daju podatke’”, rekao je Gašić 23. juna.

U transkriptu sednice, koji je objavljen na sajtu Skupštine Srbije, nema znaka pitanja. Vlada u Berlinu odbacila je u junu “insinuacije” ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića i navela da Nemačka ne zna ko je ubio političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Izgleda da u Gašićev “znak pitanja” nije poverovao ni Vučić. Naime, krajem avgusta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je izvinjenje Nemačkoj zbog izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića u vezi sa istragom ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića.

“Mi smo proveravali sa pripadnicima nemačke službe u prethodnih 20 dana od tvrdnji Bratislava Gašića da prikrivaju ubice u slučaju Olivera Ivanovića i dobili smo uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke”, naveo je Vučić. Dodao je da traži u svoje ime da prihvate izvinjenje.

“Nada se da ćemo u nastavku naših akcija doći i do konkretnih rezultata”, dodao je Vučić.

Ubistvo Olivera Ivanovića i dalje nije rešeno.

Iz istog broja

Zagađenje reka

Ništa nije preče od profita

Damjan Martić

Spomeničko nadmetanje

Moj Tvrtko je veći od tvog

Aleksandar Trifunović

Identitet i nacionalni radnici

Bitka za Tvrtka

Ivan Čolović

Lični stav

Štrajk mutne vode

Dragoslav Ljubičić

Šta kupujemo i čega se odričemo

Ekonomski tigar i gladni građani

Milica Srejić

Kosovo: Srpsko stanovništvo i ljudska prava

Glasovi koje nema ko da čuje

Sanja Sovrlić

Portret savremenika: Aljbin Kurti

Gerila nacionalista u politici

Slobodan Georgijev

Lični stav

Srbiju mogu spasti samo njeni građani

Nebojša Zelenović

Srbija pred izborima: Opozicija i Vučić u kampanji

Hoće li više ta vruća politička jesen

Nedim Sejdinović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu