VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

"Naš otac ima dvadeset pet godina šećera i šezdeset šest godina života sa čalmom u Knez Mihailovoj. Ko ume da čita, zna šta znači", kaže sin Muhamed za svog oca, beogradskog muftiju Hamdiju Jusufspahića

Posle javnog spora Islamske zajednice Srbije i zajednice Sandžaka o načinu na koji treba da se objedine islamske zajednice na teritoriji Srbije u zajedničku organizaciju, krajem januara 2007. Sabor Islamske zajednice Srbije (IZS) doneo je odluku o osnivanju Rijaseta kao svog vrhovnog tela. U beogradskoj Bajrakli džamiji 19. februara proglašen je Ustav i formirani privremeni izvršni organi, a za vršioca dužnosti reis-ul-uleme imenovan je muftija Hamdija Jusufspahić, dok je ingerencije vrhovnog Sabora privremeno preuzeo postojeći Sabor IZS-a.

Hamdija Jusufspahić izabran je bez prisustva zvaničnika Islamske zajednice Sandžaka. Time je praktično proglašena organizaciona nezavisnost Islamske zajednice Srbije od Sarajeva, što je najavljeno početkom godine, kada je doneta odluka o osnivanju Rijaseta. Za beogradsku islamsku zajednicu bio je neprihvatljiv predlog da budući IZS za svoje vrhovno sedište prizna Rijaset i ulemu u Sarajevu. "Ne želimo da glava Islamske zajednice u Srbiji bude u Sarajevu", objašnjava beogradski imam Muhamed Jusufspahić.

Islamska zajednica Sandžaka ne priznaje izbor Jusufspahića, a iz Novog Pazara najavljuju da će nastaviti aktivnosti na objedinjavanju, i kažu da je skup u Beogradu nelegitiman i neozbiljan. "Oni žele da raskinu duhovnu vezu sa Sarajevom, a mi na to ne pristajemo", rekao je zamenik predsednika Islamske zajednice Sandžaka Mevlud Dudić.

Ta odredba o odnosu IZS-a s Rijasetom u BiH bila je glavni kamen spoticanja. "Naša država je Srbija i naš osnovni cilj je da imamo svoj rijaset", dodaje Muhamed Jusufspahić, beogradski imam, i zamera predstavnicima Islamske zajednice Sandžaka da je njihova delatnost ispolitizovana i da forsiraju "bošnjački identitet" muslimana u Srbiji. "Oni zaboravljaju da nisu svi muslimani u Srbiji Bošnjaci. Ima i Roma, Albanaca, Aškalija, Srba", naglašava Muhamed Jusufspahić.

Vršilac dužnosti reis-ul-uleme muftija Hamdija Jusufspahić rođen je 1937. godine u Bosni, u selu Zanesovići, između Bugojna i Gornjeg Vakufa, kao sedmo dete oca Osmana i majke Latife. U Beograd je došao 1967. godine, od kada je muftija beogradski i imam Bajrakli džamije. Ranije je bio imam u Bosni i Hercegovini, u Mostaru (Karađozbeg džamija), u Foči (Aladža džamija, srušena tokom rata), u Visokom, povremeno u Cazinu, u Krajini.

"Kad sam prije 35 godina došao u Beograd kao muftija, niko nije vjerovao da ću moći dugo da se zadržim. Ni meni nije bilo lako, ali sam imao sreću da uspostavim dobre odnose sa patrijarhom Germanom, velikim čovjekom i pravim prijateljem, koji je učinio velika djela za Srpsku pravoslavnu crkvu u jednom izuzetno nepovoljnom vremenu, naročito za vjeru. Vidim danas da ga mnogi napadaju i kritikuju, prišivajući mu razne etikete, zaboravljajući da je SPC imala veliku sreću što je baš takvog čovjeka imala za poglavara u tako teškom vremenu", kaže muftija Jusufspahić.

Muftija Jusufspahić školovao se uz rad i u uniformi. "Medresu sam upisao 1948. a završio je 1958. godine u Sarajevu. Posljednja četiri razreda završio sam radeći kao imam. Bio sam među najboljim učenicima i dobio sam stipendiju u Egiptu, ali sam čekajući četiri godine na odlazak studirao pravo, odslužio armiju, bio imam u Foči, Mostaru i Višegradu. Poslije toga 1963. godine upisao sam Islamski teološki fakultet na univerzitetu ‘Al azar’ (‘Cveće’) i bio prvi Jugosloven koji je taj fakultet završio." Završio je i postdiplomske studije na Odseku za filozofiju u Kairu.

Čitava porodica Jusufspahića završila je školovanje na tom univerzitetu. I oba njegova sina su završila fakultet na istom univerzitetu, na kome mu i ćerka priprema magistraturu.

U mladosti je puno čitao, i ne samo teološku literaturu. Sa 18 godina pročitao je Kapital Karla Marksa. "Uskoro sam napamet naučio i Manifest komunističke partije. Hamdiji Pozdercu, zna se dobro ko je on i šta je bio u Bosni i Hercegovini u vrijeme SFRJ, jednom prilikom sam izrecitovao ceo Manifest. Bio je zapanjen i zadivljen, jer je on uspio da se prisjeti samo nekoliko pasusa." O toj mladalačkoj lektiri kaže: "Ništa mi nije smetalo da naučim i to i da budem muftija! Uspio sam da naučim i iz Kurana i iz Biblije, jer za ovo mjesto valja sve upoznati da bismo mogli uspješno raditi, poštovati se i sarađivati."

Oženio se 1967. godine Egipćankom, Nabilom, koja je diplomirala u prvoj generaciji Islamskog fakulteta. Ona je prvi islamski teolog u Jugoslaviji.

Sa suprugom ima sinove Muhameda i Mustafu i kćerku Munu.

Mustafa je završio i engleski jezik i književnost i sada je imam Bajrakli džamije, oženjen Azrom iz Zemuna. Muhamed, niški imam, oženio se Sarajkom Gordanom. Na pitanje da li je njegova snaha Gordana Srpkinja, muftija kaže: "Bogami, ja je nisam pitao. Ne znam da li je Srpkinja ili Jevrejka. Gordana je. Ona se ponaša kao muslimanka."

Za sebe kaže da je po rođenju Bosanac, po veri musliman, ali da je projugoslovenski orijentisan i veoma ceni pokojnog predsednika Tita.

Priča se da je bio Titov prijatelj i da je u kancelariji držao sliku Josipa Broza.

"Ja sam Tita osjećao kao svog prijatelja. Njegovi nasljednici nisu željeli da ga naslijede. Da su to htjeli, oni bi bili protiv rata, sačuvali bi zemlju. Oni nisu njegovi dostojni nasljednici."

Kaže da su mu muslimani braća po veri, a Srbi braća po krvi i da ih sve voli.

"Ja sam i sada Jugosloven, neki kažu jugonostalgičar. Jesam, iskreno. Sada žalim Jugoslaviju, jer je bila zemlja svih. Poštujem Srbiju, kao i Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Bosnu, ali najdraže mi je bilo kada smo bili Jugoslavija. Mi smo se integrisali mnogo ranije nego Evropa, koja radi na svojoj integraciji, a na našoj dezintegraciji.

Mnogi su insistirali da izjavim kako se osećam Srbinom. Ja nikada nisam rekao ni da sam Srbin ni da sam Hrvat. Ja sam Jugosloven, Bosanac, musliman."

Bio je potpredsednik Savezne stranke Jugoslovena i jedan od idejnih pokretača, ali ne i član JUL-a. Ostao je Jugosloven i posle propasti Jugoslavije, i maja 2001. u intervjuu za "Glas javnosti" o svom političkom angažmanu kaže: "Ja se nisam prestao baviti politikom i islam ne može bez politike. Ja sam i dalje potpredsjednik odbora Savezne stranke Jugoslovena. Ja sam prezauzet, ali se nadam da će stranka preživjeti. Ja sam i dalje Jugosloven i ostajem u svim svojim političkim orijentacijama za Jugoslaviju. Mi smo svi bili Sloveni, oni koji su bili bliži istoku postali su pravoslavci, a oni koji su bili bliži rimskom carstvu prihvatili su katolicizam. Kada su došli Turci, prihvaćen je islam. Svi govorimo istim jezikom ali različitim narječjima. Mi smo svi braća po krvi i jeziku."

Po njegovom tumačenju, raspad SFRJ i njeno razbijanje odrazilo se dramatično i na islamsku versku zajednicu. "U to vrijeme ona je bila najjača islamska zajednica na evropskom kontinentu. Mislim da je to bio jedan od razloga sloma Jugoslavije. Postojala je težnja i međunarodne zajednice da se muslimani likvidiraju. Da se ojača katolička Evropa. Katolička Evropa je htjela da likvidira komunizam, jer on nije uspio da slomi ni islam ni pravoslavlje. Srce tada najjače islamske zajednice u Evropi bila je BiH, zato je rat tu i bio koncentrisan. Otud i dogovor Miloševića i Tuđmana u Karađorđevu da na račun Bosne naprave veliku Srbiju i Hrvatsku. Ipak, prevarili su se. I kad je Turska htjela da Bosna bude turska, Bosanci su ostali Bosanci. Najveća greška komunista u SFRJ je što nas sve nije učinila prije svega Jugoslovenima."

Druželjubiv, hedonista i šeret. Ima političke prijatelje i levo i desno. "Ja sam bio prijatelj i sa Slobom, i sa Vukom Draškovićem, i sa socijalistima i sa demokratama." Pa i sa Vojislavom Šešeljem. "Mi nismo bili u dobrim odnosima kad je on postao lider. Bio sam ljut zbog nekih njegovih izjava. Ali kasnije, kad je on postao predsjednik Opštine Zemun, muslimanska sirotinja mi je rekla da im je bolje sa Šešeljem. Ja sam otišao i čestitao mu, i mogu da kažem da smo postali prijatelji."

Njegov sin Muhamed objašnjava ta prijateljstva: "Naš otac ima dvadeset pet godina šećera i šezdeset šest godina života sa čalmom u Knez-Mihailovoj. Ko ume da čita zna šta znači. Prolazio je kroz razne režime i traume, trpeo svakojake pritiske i kritike, stalno bio na vetrometini. Morao je neprestano da igra na žici, gledajući da se ne zameri nikome. A napadali su ga i muslimani i pravoslavci. Jedni su ga zvali ‘ljutom gujom u nedrima’, drugi su tvrdili da vodi poltronsku politiku koja ipak neće sačuvati ni njegovu džamiju ni muslimane."

Hamdija Jusufspahić čvrsto veruje u versku toleranciju i tvrdi da je muslimanska vera kao i druge monoteističke vere: "Ne pravim ja ljude ni muslimanima niti ih patrijarh pravi pravoslavnima, niti ih papa pravi katolicima. Mi vjerujemo da je Bog jedan i da je Bog sve nas stvorio na jedan isti način. To je čista, možda i jedina prava monoteistička vjera, vjerujemo da je Bog sve stvorio, vjerujemo da su ljudi svi postali od Adama i Eve, odnosno Adema i Have, vjerujemo da je jedan Bog sve stvorio, vjerujemo u sudnji dan, uglavnom u sve ono u što vjeruju bogoobjavljene vjere, kao i u Boga, anđele, božje knjige, božje poslanike… I zabranjeno je što je grešno, naročito je zabranjen terorizam po vjeri, i to strogo."

Ipak ne propušta da doda kako je položaj muslimana u Srbiji težak. "Nikada nama ovdje nije bilo lako jer se na muslimane uvijek gledalo kao na ostatak turskog, okupatorskog vremena. Kao na nenarodni elemenat, kao na izdajnike. Ali ja sam ovdje pune trideset i dvije godine i mogu da kažem da sam uglavnom zadovoljan. Imam dobar komšiluk i dobro okruženje. Uspjeli smo da se razumijemo. Sve to ne znači da provokacije ne doživljavamo skoro svakodnevno."

Islamska verska zajednica u Beogradu ima 200.000 vernika, a prostora za njihove verske potrebe je premalo. "U svakom gradu u Srbiji ima muslimana, a samo Beograd, Niš i Mali Zvornik imaju džamije. Zato i tvrdim da nema nikog kome je vjersko zdanje potrebnije nego nama. Svaka vlast nam je obećavala mnogo, ali sve je ostalo samo na obećanjima. Nije nam vraćena stara devizna štednja, koja je već vraćena mnogim vjerskim zajednicama uz objašnjenje da je riječ o novcu za legate, nemamo ni novo mjesto za džamiju, isto je sa prostorom za medresu, sa grobljem", kaže muftija i dodaje "da svako ko umre, valjda ima pravo i da bude sahranjen po pravilima svoje vere", revoltiran činjenicom da u Beogradu nema muslimanskog groblja. "Ja sam za to da vlada zakon, da Srbija bude jaka, demokratska, da u njoj živimo svi kao ljudi u miru i slozi, mi to cijelog života zagovaramo. E sad, ne mogu ja da budem za to da bude samo pravoslavlje favorizovano. Ja nemam groba, ne mogu me sahraniti kad umrem i neću dopustiti da me djeca moja sahrane ovdje, niko da se ne sahranjuje ovdje, jer to je nedemokratska zemlja. Ni mrtvima ne daju demokratiju. Mogu me sahraniti i u Bugojnu, ili u Banjaluci, meni je svejedno, pa ni Banjaluka nije dozvolila da se muftija banjalučki sahrani u Banjaluci, to je sramota Srba."

Vandalsko paljenje beogradske Bajrakli džamije i niške džamije vidi kao jedan od primera nasilja prema muslimanima u Srbiji, i dodaje da nikada nije saznao ko je podmetnuo bombu, ali dobro pamti da je komšija prvi počeo da gasi požar. U blizini džamije je viđen i mitropolit Amfilohije koji je pokušao da spreči paljenje džamije. "On je pokušao da odvrati nasilnike da ne pale, ali ne znam ko ih je nagovorio. Ja vjerujem da to nisu učinili dobronamjerni Srbi, ljudi koji vole svoju zemlju, to su učinili oni koji ne vole nikoga. Tako je zlo učinjeno Srbiji, najstariji spomenik kulture u Beogradu je rušen", kaže Jusufspahić.

Muftija ne zna, ali tvrdi da policija zna. "Ja kažem da policija zna, policija garantovano zna ko stoji iza paljenja džamije. Taj policajac koji je mene zaustavio da ne uđem u džamiju, taj koji je molio nekog preko motorole da džamiju ne pali, taj zna ko je to zlodjelo učinio. Vidio sam da se znaju, ja sam siguran da policija zna sve. Ako to nije bio i dogovor njihov. Jer, ministar policije je rekao da ne smiju upotrijebiti silu da bi odbranili jednu vjersku zajednicu, jer tu nije stradala samo džamija, napadnuta je tu medresa, uprava zajednice, sve je uništeno."

Hamdija Jusufspahić se sve vreme trudio da radi ono što mu je Alah naredio – da širi mir i propoveda veru. "Vjera je uvijek bila ta koja je nadahnjivala čovjeka da razumije drugog čovjeka, ona je ta koja nas uči da su granice naših sloboda, slobode komšija, drugih ljudi. Samo pravilno shvatanje religije i njenih izvora može doprinijeti poboljšanju kvaliteta života i međuljudskih odnosa." I dodaje da je protiv terorizma, "bilo državnog, bilo grupnog ili pojedinačnog. Ljudi treba da razgovaraju i da poštuju prava svih. Ubijeđen sam da sam doprinio da u Beogradu ne bude terorističkih akcija u vrijeme rata. Nas islamski svijet ne pomaže baš zbog toga što smo lojalni Beogradu."

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

Ivana Milanović Hrašovec

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu