Intervju: Dragan Đilas

Moj odgovor njima 2

foto: marija janković

Moj odgovor njima

Kakav oni danas imaju odnos prema meni, takav ću ja imati u budućnosti prema njima. Pošto mi svi zameraju što od Vučića tražim nove izbore umesto da prihvatim da sa nelegitimnom većinom SNS vlada četiri godine, očekujem da ako do novih izbora ipak dođe, svi koji su me napali ostanu “principijelni” i na njima ne učestvuju

Piše: F. Švarm

Mada je od susreta lidera Stanke slobode i prave Dragan Đilasa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prošlo nekoliko dana, reakcije se ne stišavaju.

“Postoje ljudi koji čekaju da im nebo padne na glavu i oni koji vide da se to sprema i pokušavaju da to spreče. Ja pripadam ovim drugima”, objašnjava Dragan Đilas za “Vreme” kako je došlo do susreta sa Aleksandrom Vučićem. “Postoje dva pristupa za rešenje situacije u kojoj smo se našli. Prvi, da sačekamo da institucije – za koje smo do juče govorili da ne postoje jer ih je režim uništio – donesu odluke da odbijaju zahteve dela opozicije. I da onda, kada se to desi, počnemo da pričamo kako nije u redu što su neke opozicione stranke, za koje smo i sami do juče tvrdili da nisu opozicija, prešle na stranu vlasti. Rezultat tog pristupa je vlast Gorana Vesića i Aleksandra Šapića naredne četiri godine, za koje vreme mi kukamo i vičemo kako je to nepravda. Drugi pristup je da odmah kažemo da i pored toga što SNS i SPS formalno nemaju većinu (odnos odbornika je 55:55), u stvarnosti je imaju, ali da takva vlast nema legitimitet i zato tražimo nove izbore do kraja godine. I da te izbore, zahvaljujući i mom razgovoru sa Vučićem, dobijemo. Da se takvi izbori održe u boljoj atmosferi, uz prethodno proveren birački spisak, paritetna tela, privremeni organ koji vodi grad, a u kome su i predstavnici opozicije. Ja sam se opredelio za drugi pristup. Zato sam i prihvatio da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem.”

VREME”: Međutim, izloženi ste prozivanju brojnih kolega iz građanske opozicije. Kako gledate na njih?

DRAGAN ĐILAS: Ne obraćam pažnju kako na one koji su slavili jer im je bitnije dobijanje nekoliko poslanika od činjenice da će Vučićev režim nastaviti da vlada, tako ni na one koji su na listu sa SSP om ušli jer sami nisu mogli da pređu cenzus. A posebno na one kojima je Srpska napredna stranka skupila potpise i koji su dobacili jedva do polovine umanjenog cenzusa. Četiri godine se borim da se ujedinimo, prihvatam i stavove sa kojima se ne slažem, pravim listu po kojoj danas Narodna i demokrate imaju više poslanika od SSP a, uvažavam svakoga. Sve to vreme protiv mene se vodi kampanja u kojoj imam na hiljadu puta više naslovnih strana i sati programa na Pinku od svih drugih zajedno. I sada sam ja u koaliciji sa Vučićem!? Kakav oni danas imaju odnos prema meni, takav ću ja imati u budućnosti prema njima. Pošto mi svi zameraju što od Vučića tražim nove izbore umesto da prihvatim da sa nelegitimnom većinom SNS vlada četiri godine, očekujem da ako do novih izbora ipak dođe, svi koji su me napali ostanu “principijelni” i na njima ne učestvuju.

Šta je alternativa ponavljanju izbora u Beogradu?

To je pitanje za njih. Ja alternativu ne vidim. Javno sam rekao da ako imaju drugi predlog, iznesu ga. Ako je bolji od onoga što SSP predlaže, mi ćemo to prihvatiti. Naš put je borba kroz izbornu komisiju i upravni sud do kraja, ali pošto i da se tu pobedi, nećemo moći da formiramo vlast, onda odmah predlažemo jedino rešenje – nove izbore. To je jedina šansa da dođemo u priliku da se volja građana poštuje i ja sam spreman da za to platim svaku ličnu cenu. Mi sa strankama poput Zavetnika možemo samo u tehničko telo čije je trajanje ograničeno na šest meseci da bi se spremili izbori. U vlast sa onima koji su ideološki i vrednosno na suprotnim pozicijama od naših SSP ne može da uđe. Mi hoćemo Srbiju na zapadu, a ne na istoku. A za mesec dana će svima postati jasno da šansa za tehničku koaliciju u stvari nikad nije ni postojala, kao što nije postojala šansa da Gradska izborna komisija radi kao nezavisni organ koji sprovodi izbore u skladu sa zakonom.

Da li je moguće očekivati spuštanje tenzija u Srbiji? I koliko će na to uticati ruski napad na Ukrajinu?

Mi smo preduzeli prvi korak, prešli preko svega što je rađeno mojim saradnicima, pre svega Mariniki Tepić i Borku Stefanoviću, mojoj porodici i meni lično, da bismo dali doprinos smanjenju tenzija u društvu. Da li ćemo u tome uspeti zavisi pre svega od vlasti, kojoj ćemo biti najozbiljnija opozicija. Što se situacije u Ukrajini tiče, napad Rusije na ovu državu doveo je do desetina hiljada žrtava i stotina milijardi dolara štete, ali i do nove podele sveta. Ne znam koliko će sve to trajati, nadam se što kraće, ali znam da će Srbija morati da pokaže kom delu sveta pripada.

Iz istog broja

Parlament 2022.

Grupni portret, nakrivljen udesno

Jovana Gligorijević

Trideset godina od početka opsade Sarajeva

Šta je ostalo od grada

Milica Čubrilo Filipović

Postizborna matematika: Đilas kod Vučića

Na udaru opozicije

Slobodan Georgijev

Kupovina vojnih aviona

Rafal u mozak

Davor Lukač

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu