Vlade Srbije: Treća tura, nova avantura

Ministri za struju, turšiju i drugu zimnicu 2

IMA LI PILOTA U AVIONU I KO JE: Ana Brnabić u trenažeru

foto: sava radovanović / tanjug

Ministri za struju, turšiju i drugu zimnicu

Kombinatorika treće vlade Ane Brnabić ista je kao i kod svih dosad: malo vernih prijatelja, malo novih lica, nekoliko ispadanja, nešto prepakivanja naprednjačkih frakcija… I naravno, obećanje predsednika države da ni ova vlada neće izgurati pun mandat, jer su, kako reče, tu da preguraju zimu

Nedelja je božji dan u hrišćanskom svetu, a u Srbiji je i još nešto: dan kad predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavlja svoja istorijska obraćanja i saopštava ključne odluke. U nedelju 23. oktobra, zasedao je Glavni odbor Srpske napredne stranke i za samo sat i po izašao sa svojim predlozima ministara. Kasnije iste večeri, Narodna skupština usvojila je novi predlog Zakona o vladi i ministarstvima, što je standardna procedura sa svakom promenom vlade.

Pre tumačenja – prođimo generalije. Vučić je rekao da je Predsedništvo SNS prihvatilo predlog mandatarke Ane Brnabić za sastav nove Vlade Srbije. Prema tom predlogu, Ivica Dačić biće potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, a Miloš Vučević ministar odbrane i potpredsednik vlade. Ministar finansija i takođe potpredsednik Vlade biće Siniša Mali, a unutrašnju i spoljnu trgovinu vodiće Tomislav Momirović. Na čelu resora poljoprivrede i šumarstva biće Jelena Tanasković, životne sredine Irena Vujović, a građevine Goran Vesić. Ministarka rudarstva i energetike biće Dubravka Negre. Aleksandar Martinović biće na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a Tomislav Žigmanov na čelu Ministarstva manjinskih prava i društvenog dijaloga. Na čelu Ministarstva pravde ostaje Maja Popović. Ministar unutrašnjih poslova biće Bratislav Gašić, Tanja Miščević biće ministarka za evropske integracije, a resor nauke i inovacija vodiće Jelena Begović. Danica Grujičić biće ministarka zdravlja, Nikola Selaković za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, a Darija Kisić – za brigu o porodici. Husein Memić biće ministar turizma i omladine, a Zoran Gajić ministar sporta. Maja Gojković ostaće na čelu Ministarstva kulture, a Milan Krkobabić vodiće Ministarstvo za brigu o selu.

DA SE MI IZMIGOLJIMO

Ministri za struju, turšiju i drugu zimnicu 3
Ana Brnabić, predstavljanje nove vlade u Skupštini, 25. oktobar 2022.foto: jadranka ilić / tanjug

“Prvi put biramo vladu kada znamo da imamo ratno stanje u okruženju, kada vam je jasno da se taj rat neće brzo okončati. I u tim uslovima smo se potrudili da napravimo vladu koja će da prezimi ovu zimu i možda sledeću zimu i to je to, i onda će doći do još temeljnijih promena”, rekao je Vučić. Pred novom vladom je, kaže, mnogo izazova i bitno je da ona bude jedistvena po najvažnijim pitanjima za državu.

“Izazov broj jedan je Kosovo i Metohija upravo zbog ove situacije o kojoj sam govorio i cela Vlada mora da ima jedinstvenu politiku i ne sme da bude iskakanja iz toga”, rekao je Vučić. “Pitanje broj dva biće pritisci po pitanju spoljne politike i spoljopolitičkih aktivnosti naše zemlje – niko ne želi da razume našu poziciju, a i zašto bi. Čim bi je neko posebno razumeo, to bi značilo da naša pozicija nije dobra zato što bi značilo da smo na nečijoj drugoj strani. Ali mi nekako da se izmigoljimo i da se izvučemo iz toga da sačuvamo svoju zemlju. da sačuvamo naše fabrike, da sačuvamo našu decu – nemamo dece na bacanje i neću ni jednoj majci da vraćam decu u kovčezima da bih čuvao svoju vlast ili bilo čiju vlast i hoću da budemo zapamćeni po tome što smo sačuvali mir.”

SVAKO IMA NEKOG KOGA NEMA

Na ministarskim funkcijama više nisu Aleksandar Vulin, Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Vanja Udovičić, Zlatibor Lončar, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nebojša Stefanović, ali će oni, prema rečima Aleksandra Vučića, nastaviti da rade unutar stranke, a neki od njih će imati i posebne dužnosti.

“Nekada smo mi ti koji moramo da budemo zamenjeni, nema tu velike filozofije, ako ste primetili jedino kod nas ima žena, jedino smo mi predložili žene u vladu, niko drugi žene nije ni predlagao u vladu, ali smo mi napravili da će u vladi biti oko 45 odsto žena”, rekao je Vučić.

Posle sednice Glavnog odbora, budući ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je SNS jednoglasno prihvatio predlog novih ministara. I on je komentarisao da to što neko više neće sedeti u Nemanjinoj 11 ne znači da nije dobro radio svoj posao. “Ne vidim zašto se neko definiše kao kažnjen ako ne znam, posle osam, deset, šest godina nije više član vlade, i ne radi se uopšte o kazni nego se radi o činjenici da morate da menjate povremeno tim, da morate da dajete šanse i drugim ljudima”, rekao je potpredsednik SNS-a Miloš Vučević.

Ministri za struju, turšiju i drugu zimnicu 4
RASTANAK: Zorana Mihajlović iza A. Vučićafoto: tanja valič / tanjug

Možda najveće iznenađenje za javnost jeste to što u novoj vladi neće biti Zorana Mihajlović. To što je nema nije samo po sebi toliki šok, koliko to što je konačno nema. Iako ministarka sa jednim od najdužih staževa u raznim sastavima Vlade Srbije, Zorana Mihajlović je ujedno i osoba sa najvećim brojem glasina da joj je pozicija ugrožena, ali i sa najvećim brojem sukoba, kako sa partijskim, tako i sa koalicionim partnerima. Navodno, odbila je da se u nedelju ujutru sastane sa mandatarkom Anom Brnabić, a predsednik SNS Aleksandar Vučić saopštio joj je dan pre odluke o sastavu vlade da – nije pozvana.

Zorana Mihajlović takođe važi i za “zapadnog čoveka” u SNS, pa njen izostanak mnogi tumače kao definitivno okretanje Srbije ka Rusiji. Međutim, male su šanse da je ona bila brana srpskom “putu na Istok”.

“Nisam pristajala da budem pion, to je možda razlog zašto smo danas ovde”, rekla je Mihajlović na oproštajnoj konferenciji za novinare kao ministarka rudarstva i energetike. “Nemam razloga da žalim ni za čim, ja sam u Vladi 10 godina, iza mene stoje rezultati i stoji sve što smo zajednički radili”.

Zahvalila se medijima na profesionalnom praćenju njenih dosadašnjih aktivnosti: “I vama koji ste bili pravi profesionacli i vama koji ste me sklanjali i zabranjivali, opet vam hvala jer sam bila samo bolja u odnosu na ono što sam u medijima videla”, rekla je.

Novoj ministarki rudarstva i energetike poželela je sve najbolje i dodala da misli da ni njoj neće biti lako.

Upitana da li će ostati u SNS, Mihajlović je rekla: “Što se tiče SNS-a, danas je dan da se svedu računi i podvuče crta, ne da pričamo o tome. O tome kako – sa ili bez SNS-a – ima vremena. Mislim da će i meni biti lakše da ne gledam neke ljude koji iskorišćavanju SNS kao svoj džuboks za bogaćenje, kao što će i njima biti lakše da ne gledaju mene”.

Dan kasnije, replicirao joj je Vučić lično: “Ako vam je posle deset godina potrebno nekoliko sati da sve najgore kažete o svojim kolegama, a pre toga ste Boga molili da budete izabrani za ministra, pa se setili da sve to kažete tek kad niste izabrani, onda mnogo više govorite o sebi nego o bilo kom od nas”.

Zorana Mihajlović je prethodno naglasila da će svakako ostati u politici. “Želim da radim za svoju državu i narod, nikada iz toga neću izaći. Smatram da Srbiji jeste mesto u Evropi i Evropskoj uniji i uvek ću se boriti da u ovim globalnim podelama Srbija bude na zapadu, a ne na istoku.”

Dodala je i da će biti vremena za priče o daljima planovima, “a naročito o onome što se događalo u poslednje dve godine”.

Na pitanje da li sebe vidi na čelu nekog od javih preduzeća i da li je imala neki razgovor sa Aleksandrom Vučićem ili Anom Brnabić, rekla je da svakako neće odgovoriti o sadržaju razgovora sa predsednikom: “Što se tiče bilo kakvih drugih funkcija – ne, ja nisam zainteresovana za to, ne želim da budem ni na jednoj od tih funkcija, ono čime se ja bavim je energetika”, kazala je Zorana Mihajlović. “Što se tiče priče o Zapadu, odnosno Evropskoj uniji, predsednik vrlo dobro zna gde Srbija treba da ide i kakve odluke treba da donesemo i ne sumnjam u to uopšte”.

Ocenila je da je bila u manjini kao neko ko se bori da Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku. “Nisam sigurna koliko je nova vlada proevropska ali je prosrpska”, istakla je još Mihajlović.

U novoj vladi nedostaje još jedna “evropska” osoba, koja od 2014. vodi ministarstvo za evrointegracije. Jadranka Joksimović ne samo da je na čelu ovog ministarstva provela osam godina, nego je i osoba koja je uz Aleksandra Vučića “odrastala” u Srpskoj radikalnoj stranci, a potom i u SNS-u. Prema navodima nekih medija, ponuđeno joj je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, na šta je ona vrlo burno reagovala i – odbila.

Jadranka Joksimović je potvrdila da je odbila predlog da bude na čelu Ministarstva za informisanje. “O svojim razlozima sam obavestila predsednika i predsedništvo stranke i ne znam šta je tu sad tema spekulacija”, rekla je za Danas. “To je normalan demokratski način delovanja u stranačkom i političkom životu.”

Jadranka Joksimović više nije deo vlade, a nju će na poziciji ministarke za evropske integracije zameniti Tanja Miščević, dok će funkciju ministra informisanja i telekomunikacija obavljati Mihajlo Jovanović.

U novoj vladi nema ni Zlatibora Lončara, ali on za sada “nit romori nit govori”, što može da znači dve stvari: ili još smišlja šta će reći ili je, za razliku od Zorane Mihajlović, prihvatio neku drugu poziciju.

KO JE OVAJ ČOVEK

Mihajlo Jovanović je dosadašnji prvi čoveka e-Uprave, odnosno direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

S obzirom na to da je dosadašnje Ministarstvo kulture i informisanja podeljeno, a informisanju dodeljena telekomunikacija, vreme će pokazati u kolikoj meri će se budući ministar baviti medijskom sferom. U njegovoj zvaničnoj biografiji navodi se da je doc. dr Mihailo Jovanović diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Doktor je ekonomskih nauka i docent za užu naučnu oblast kvantitativne metode. Ima 20 godina profesionalnog iskustva u Telekomu i Pošti Srbije gde je u kontinuitetu poslednjih 14 godina bio u najvišem bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj. U periodu 2014–2016. godine, kao član i koordinator Izvršnog odbora Pošte Srbije, doprineo je, kako piše u biografiji na sajtu Vlade Srbije, “ostvarivanju najboljeg rezultata poslovanja u istoriji Pošte”.

Od aprila 2017. godine radio je kao savetnik za elektronsku upravu u Kabinetu predsednika vlade. Član je Inženjerske komore Srbije sa licencama odgovornog projektanta i odgovornog izvođača telekomunikacionih mreža i sistema.

Pošto sa informisanjem i medijima novi ministar nema nikakve veze, biće zanimljivo videti ko će biti pomoćnici ministra i državni sekretari zaduženi za medije. Ako je neko zabrinut zbog imena koja kruže po kuloarima, sva je prilika da razloga za brigu ima. Ali, nećemo spekulisati dok ne saznamo ko će stvarno doći na te pozicije.

U prvom trenutku, ostalo je nepopunjeno i mesto ministra za javna ulaganja. Međutim, ljubitelji mozgalica mogli su već iz naziva novoformiranog ministarstva da pogode ko će to biti – Marko Blagojević, dosadašnji direktor Kancelarije za javna ulaganja.

MAJSTOR BATA IMA STO ZANATA

Ministri za struju, turšiju i drugu zimnicu 5
foto: zoran žestić / tanjug

Najava da će Bratislav Gašić biti novi ministar unutrašnjih poslova u javnosti je izazvala podsmeh, kao da već nije bio ministar i kao da već nije šef Bezbednosno-informativne agencije. Slične su reakcije i na glasine da Aleksandar Vulin dolazi na čelo BIA.

Međutim, ako postoji najveći razlog da se javnost plaši, onda je to upravo imenovanje Gašića i, sasvim moguće, rotacija Vulina na njegovo mesto. Ključ je u reči – Jovanjica. Najveća farma marihuane na Balkanu. Samo tri dana pre objavljivanja predloga novih ministara, Balkanska istraživačka mreža objavila je do sada neobjavljeni deo iskaza koji je inspektor Slobodan Milenković, čovek koji je otkrio “Jovanjicu”, dao tužilaštvu. U tom iskazu, on nedvosmisleno i bez okolišanja kaže da su ga tokom prvog uviđaja u Jovanjici posetili ljudi iz BIA i Vojno-obaveštajne agencije i “upozorili” ga da je uzgoj marihuane “državni posao”. Takođe, Milenković tvrdi da je prvobitno uzorkovanje ukazalo na izuzetno visok nivo THC-a u biljkama, te da je reč o “skanku”, a ne o običnoj opojnoj marihuani koja je, kako je jednom rekao predsednik Vučić, “legalna u pola sveta”.

Slobodan Milenković važi za čestitog i poštenog policajca. Prateći slučaj “Jovanjica”, novinarka Jelena Zorić došla je do saznanja da je BIA puštala lažne informacije o tome kako je vlasnik farme Predrag Koluvija iz pritvora zvao Andreja Vučića, predsednikovog brata. Cilj je bio da se skrene pažnja sa Koluvinijih veza sa Bratislavom Gašićem. I sada taj Gašić dolazi na čelo policije. I to nije sve. Na čelo BIA (ako je verovati glasinama) ide Vulin, koji je pred kamerama “okopavao paradajz” u Jovanjici.

Ako je istina da je uzgoj skanka u Jovanjici državni projekat, na ključna mesta došli su ljudi koji imaju sve razloge i motive da ovu aferu potope, a inspektora Milenkovića kompromituju, što su već pokušavali.

Ne postoje reči koje nismo potrošili, a koje bi opisale zašto je Gašić na čelu MUP-a opasno rešenje: državni kriminal je olinjala fraza.

STARA FORA SA NOVIM LICIMA

Tanja Miščević, Jelena Begović i Dubravka Negre tri su imena na koja čak i deo opoziciono orijentisane javnosti nema zamerke. Tanja Miščević ima ogromno iskustvo i znanje u procesu evrointegracija. Jelena Begović možda još veće u oblasti nauke. Dubravka Negre, kao nekadašnja šefica Evropske investicione banke za Balkan, u ekonomskim i finansijskim krugovima ima besprekornu reputaciju iako za nju šira javnost do sada nije znala. Tanja Miščević je već dobro poznata, a Jelenu Begović upoznali smo kao osobu koja je vodila laboratoriju “Vatreno oko”, da bi se potom aktivno uključila u kampanju SNS za parlamentarne izbore u aprilu ove godine.

Ove tri žene zaista su stručne i neukaljane. Ali, vođeni ranijim iskustvima, da li zaista, kao misleća javnost, imamo luksuz da opet “padnemo” na staru foru sa novim licima? Sećamo li se Lazara Krstića? Uostalom, i mandatarka Ana Brnabić ušla je u vladu kao novo lice, pa evo gde je i šta je sada.

Postoje ljudi koji iskreno veruju da, čak i u lošoj vlasti, svojim znanjem i stručnošću mogu da doprinesu sopstvenoj zemlji. To njihovo uverenje je za svaku pohvalu, ali i neodrživo. Jer, koliko još takvih ljudi treba da bude osramoćeno i ukaljano da bi shvatili prostu stvar: kad se lokomotiva raspada, i najsavremeniji vagoni na svetu ispašće iz šina zajedno s njom. Pravo u blato.

Iz istog broja

Intervju: Ana Lirman, ministarka za Evropu i klimu Nemačke

Bez slobodnih medija nema demokratije

A. Ivanji

Suđenje decenije

Rani radovi Velje Nevolje

Jelena Zorić

Lokalni izbori u Crnoj Gori: Debakl DPS-a

Milov pad pred “Evropom sad”

Voislav Bulatović

Intervju: Radivoje Jovović, politikolog i aktivista

Ako nema vladavine prava, građanska neposlušnost je moralna obaveza

Nedim Sejdinović

Školstvo i znanje o diskriminaciji

Obrazovanje za rodnu neravnopravnost

Jelena Jorgačević

Lični stav

Istopolne zajednice – zašto da/ne

Milan Marković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu