Lik i delo

Mateja Kežman

Poslovni čovek u kopačkama

Mateja Kežman 1

Rođen: "Rođen sam u Beogradu 12. aprila 1979. Ime sam dobio po dedi. Odrastao sam u Zemunu i na Ceraku, gde sam načinio prve fudbalske korake. To je bio fudbalski kraj i klinci su po ceo dan samo trčali za loptom."

Porodica: Otac Zlatko bio je poznati golman, sada radi kao njegov menadžer. Stariji brat Igor možda je najzaslužniji zaa to što je Mateja prvi naš igrač koji je imao svoj sajt na internetu. Majka Mirjana pružala mu je veliku podršku. Osim što je oprala na tone blatnjavih dresova, Mateji, koji je dugo na restoranskoj hrani, najviše nedostaje njena kuhinja.

Počeci karijere: "Sa 17 godina obreo sam se u Pirotu. Nije mi bilo lako, ali sam bio svestan da od toga nema dalje – šta uradim, uradim, ako uradim kako treba, sigurno vredim." Posle Pirota, Mateja je s uspehom igrao i u Loznici, pa nakon toga u smederevskom Sartidu. Tada se moglo naslutiti da je sportska ličnost posebnog kova jer nije bio razmažen tatin sin koji je hteo u Partizan ili Zvezdu po svaku cenu. Sam je sebi prokrčio put jer je na vreme shvatio da je bolje dati deset golova za Loznicu nego celu sezonu sedeti na klupi velikog kluba.

O Partizanu: "Nisam se dvoumio ni sekund." Dao je Zvezdi pet golova u isto toliko utakmica. Posebno mu je bila uspešna sezona 1999–2000. kada je na 38 utakmica dao 28 golova. Po njegovim rečima, Partizan je klub koji će mu uvek ostati u srcu.

Šta se desilo potom: Mateja Kežman prešao je iz Partizana u PSV iz Ajndhovena. Odmah je dobio broj devet koji su pre njega nosili Romario, Ronaldo i Rud van Nistelroj. Baš kao i oni, postao je najbolji strelac Holandije, međutim, bio je najmlađi igrač u istoriji tamošnjeg šampionata kome je to pošlo za rukom. Opet je pravilno odabrao klub i ligu u kojoj se postiže mnogo golova.

Reprezentativna karijera: Možda više od svih utakmica i golova, u sećanju nam je ostao crveni karton koji je dobio u 44. sekundi po ulasku u igru protiv Norvežana na Prvenstvu Evrope u Belgiji i Holandiji. Mnogi su skloni mišljenju da je on bio kažnjen za grubu igru cele reprezentacije. Svi se sećamo kako smo prošli na tom prvenstvu. Na nama su pala dva rekorda – najbrži crveni karton, najubedljiviji poraz 6 – 1 protiv Holandije.

Poslovni potezi: Potpisao je ugovor sa JP "Ada Ciganlija" po kome će otvoriti terene za rekreaciju na tom beogradskom kupalištu. Planira se otvaranje terena za bič-volej i fudbal na pesku. To lako može da označi prekretnicu u odnosima vrhunskih sportista prema investiranju u sopstvenu zemlju. Dosad su se bavili uglavnom samo humanitarnim radom, na primer, naši košarkaški reprezentativci. Možda su sada sigurni da neće ostati bez ulaganja i svakako spadaju među retke za koje niko ne može da kaže da su bogatsvo zaradili švercom i novcem iz primarne emisije.

Iz istog broja

Osiromašeni uranijum – A-bomba XXI veka (5)

Radioaktivna budućnost

priredio: Aleksandar Ćirić

Popis stanovništva u Hrvatskoj

Fale Srbi, al’ fale i Hrvati

Tatjana Tagirov

Piralen u Kragujevcu

Zakasnela dekontaminacija

Milovan Ristić

Spomenik Ministarstva pravde

Care, care, koliko je sati

Slobodan Kostić

Priča sa naslovne strane - više od igre

Batić u prvoj ligi

Dragan Todorović

Suđenje u Hagu i svetska javnost

Zvezda koja gasne

Tamara Skrozza

"Vreme" istražuje

Naš hotel u Atini

Jovan Dulović

Politička kriza

Skupštinski inženjering

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu