Suđenja

Markantne ličnosti

Koliko je Resimić uopšte pouzdan svedok odlučiće sud. Advokati tvrde da je on profesionalni policajac i da je sve što je govorio pred sudom napamet naučio. Međutim, Resimić pobija ovu tvrdnju rečima: "Ja sam se bavio kriminalom, ali nisam kriminalac"

Markantne ličnosti 1

Nastavak suđenja optuženima za ubistvo generala policije Boška Buhe proteklo je, uglavnom, u višečasovnoj priči svedoka Slobodana Resimića, svađi, nadmudrivanju i nesvrsishodnoj polemici na relaciji svedok–advokati, tako da nije bilo vremena da se sasluša u sud doveden svedok-saradnik Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, istaknuti član zemunskog klana poznat po mamutskom pamćenju i glavni svedok u predstojećem procesu optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Resimić, inače, nije dobio status svedoka-saradnika, ali praktično on to jeste budući da se kao pripadnik kriminalne družine optuženog Željka Maksimovića Makse (u bekstvu) samoinicijativno javio policiji i ponudio da svedoči protiv svojih dojučerašnjih ortaka.

"Pristao sam na saradnju da ne bih mrtav završio na asfaltu. Ja nemam mogućnosti da sazovem konferenciju za štampu i ovo mi je jedina prilika da nešto kažem", objasnio je Resimić. Prema optužnici, generala Buhu ubio je Nikola Maljković koji to ne priznaje i pred sudom se brani ćutanjem. Suština Resimićevog svedočenja sastojala se u njegovoj tvrdnji da mu je Maljković rekao da je on ubio generala Buhu. "Na moje pitanje klimao je glavom levo-desno i rekao da je on ubio generala Buhu", kaže Resimić. "Došao sam i do zaključka da je Maljković ubio i Zorana Šijana i to sam preneo Ljubiši Buhi Čumetu", tvrdi Resimić, ali ne objašnjava zašto je to učinio. "Nikola Maljković je pre ubistva Boška Buhe petnaest dana zaredom dolazio kod mene kući i ispitivao me o Čumetu govoreći o njemu kao seljaku i primitivcu. Rekao mi je da se Čume hvali i tvrdi da mu je general Buha brat što ja nisam verovao."

Markantne ličnosti 2

Prema Resimićevoj priči pred sudom, on je 1991. godine upoznao Željka Maksimovića i pristupio njegovoj grupi koja se bavila krađom stranih automobila i činila teška krivična dela. "Imao sam osećanje pripadnosti toj grupi i bio zadužen za falsifikovanje, odnosno pravljenje falš dokumentacije", objašnjavao je Resimić, a na pitanje advokata za koliko je automobila falsifikovao papire, odgovorio je "pedesetak". "Kakvim sredstvima ste to činili?", pitao je advokat. "Svim dozvoljenim i legalnim", odgovorio je Resimić i izazvao smeh prisutnih. "Inače, ja sam na sebe preuzimao krivična dela koja je činio Nikola Maljković, prihvatio sam taj njegov predlog i nisam imao nikakvih problema budući da sam imao dobar pristup izvesnim ljudima, tako da nikada nisam bio optuživan zbog toga", svedočio je Resimić. Na pitanje da li je zbog krađa ikada odgovarao Željko Maksimović, odgovorio je da mu to nije bilo poznato. Uzgred, opšte je poznato da je Željko Maksimović bio čovek policije i da ga je štitio i angažovao za najprljavije poslove sam vrh MUP-a, posebno državne bezbednosti.

"U februaru ove godine Željko Maksimović me je telefonom zvao, ali ja nisam uzeo slušalicu već moj otac. Pretio mi je ubistvom", kaže Resimić. "Kako ste znali da vas zove Maksimović?", pitao je advokat. "Gospodin Željko Maksimović je vrlo markantna ličnost", odgovorio je svedok.

Sve u svemu stekao se utisak da prilično nebulozno i problematično svedočenje Slobodana Resimića neće umnogome doprineti rasvetljavanju ubistva generala Boška Buhe. Koliko je Resimić uopšte pouzdan svedok odlučiće sud. Advokati tvrde da je on profesionalni policajac i da je sve što je govorio pred sudom napamet naučio. Međutim, Resimić pobija ovu tvrdnju rečima: "Ja sam se bavio kriminalom, ali nisam kriminalac."

Svedoci i materijalni dokazi

Optužnica specijalnog tužioca tereti Željka Maksimovića da je početkom 1992. okupio bandu za vršenje teških krađa. U njoj su pored Maksimovića bili Nikola Maljković, Vladimir Jakšić zvani Karlos, Dragan Ilić Limar i radnici MUP-a Dragan Alijević i Goran Rajičić. Tužilaštvo tvrdi da je u Buhu pucao Maljković 10. juna prošle godine na parkingu hotela "Jugoslavija". Navodno je Jakšić telefonom davao instrukcije Maljkoviću. U optužnici je navedeno da su nekoliko dana pre ubistva Jakšić i Maljković putem mobilnih telefona obavili 17 razgovora od kojih četiri uoči samog zločina. Sadržina tih razgovora, ukoliko ih uopšte ima, ne nalazi se u optužnici. Navodno, snimanje nije uspelo, pa i sadržina nije poznata. Inače, tužilac nije predložio da se kao svedoci saslušaju Miladin Suvajdžić, Ljubiša Buha, Slobodan Pažin, bivši inspektor GSUP-a, i Milorad Bracanović, nekadašnji zamenik načelnika BIA. Sud je, međutim, prihvatio predlog branilaca da oni budu saslušani. Odbrana tvrdi da je zemunski klan, koristeći usluge Pažina i Bracanovića, podmetnuo Buhino ubistvo Maksimoviću i njegovoj grupi.

Iz istog broja

Intervju - Rajko Đurđević, vlasnik firme Autokomerc holding

Bitka za tržište

Miša Brkić

Vesli Klark u Hagu

Izuzetan svedok

Nenad Lj. Stefanović

Suđenje i predizborna kampanja

Upotreba atentata

Miloš Vasić

Crkva i politika

Predizborno hodočašće

Tamara Skrozza

Lice mesta izborne kampanje - Vuk i Velja, Pavković i Bidža, LS

Bik Crne ovce

Dragan Todorović

Parlamentarni izbori u Srbiji

Istina ili varka

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu